Skocz do zawartości
IGNORED

Zapisy na kable sieciowe

Frycu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przy dwa razy droższym się wycofuję. Nie widzę sensu budowania autostrady, gdy droga dojazdowa jest wąska. Mam dedytkowaną instalację dla sprzętu od bezpiecznika w domu do listwy zasilającej sprzęt - o długości tylko 3mb i przekroju 3 x 2,5 mm2 oraz porządne przyłącze kablowe do domu.

Zwiększanie ostatniego 0,5 do 1,0 mb w sieciówce niczego już nie wniesie. Chodzi wyłącznie o zaekranowanie przewodu. Tak naprawdę wystarczyłby 3 x 1,5mm2, ale to byłoby mniej audiofilskie.

Czy ktoś tu przewiduje, że usłyszy różnicę?

Ostatnia zmiana i wiecej juz nie bedzie, bo sie syf zrobił w zamówieniu. Sam się juz gubie niestety ale checi mam dobre ;-)

Do wyboru mamy:

- ÖLFLEX CLASSIC 100 CY 3 x 2,5 mm2 w cenie 7,90 netto

- ÖLFLEX-SERVO 2YSLCY-JB 4 x 1,5 mm2 w cenie 11,99 netto (3 mm2 na faze, 3 mm2 na zero, ekrany do bolca)

ZWRÓĆCIE UWAGĘ NA PRZEKRÓJ ŻYŁY!!

Tak bedzie najrozsądniej.

Panowie trzeba ustalić jak podłączyć z 3 dodatkowymi żyłami, 4-żyłowy to wiem i jaki będzie przekrój roboczy na L i N, natomiast przy 3 dodatkowych żyłach przekroje będą się różnić.

I z tego wyniknie jaki trzeba wybrać przekrój.

->rolf001 Jak to podłączyć?

BTW. Sorki, że znowu mieszam, ale podobno ekranu się nie podłącza z dwóch stron, tylko z jednej... Więc uziemnienie po ekranie to może nie być najlepszy pomysł :) Optymalnie powinno być chyba 3 żyły (jakiego przekroju będą, takiego będą), + ekran z jednej strony.

Może ktoś dokładnie wytłumaczyć jak podłączyć żyły w tym Serwo. Ja to widze tak 2x1,5 na faze(L), 2x1,5 na powrót(N), a 2 ekrany robią jako ochronny (PE) podłączone od strony wzmacniacza i od strony gniazdka, bo inaczej to nie ma sensu. Czy dobrze myślę?

jodel: ale "ciaglosc" ekranu bylaby zachowana trzecim przewodem - tym ochronnym. A ekran takiego kabla rzeczywiscie moglby byc podlaczony z jednej strony tylko.. ktos z fachowców sie wypowie?

dodatkowe żyły PE w pobliżu żył L i N tylko dodatkowo zwiększają pojemność

także 2x1,5 na L, 2x1,5 na N i ekran na PE.

A jest to kabel o niskiej pojemności ekranu. Po co sobie utrudniać życie?

ibuks >

Chyba masz rację. Ja tak chcę zrobić swoją sieciówę.

U mnie problem jest inny. we wzmaku (NAD C370) nie mam z tyłu gniazdka do wymiennej sieciówy, więc tego SERVO będę montował bezpośrednio na płytkę we wzmaku! Dodam tylko, że jeszcze nigdy wzmaka nie rozkręcałem... hehe

W Classicu byloby tak: 1 zyla na faze, 1 zyla na zero, 1 zyla na ekran z pozostałych elementów zestawu, a sam ekran tylko z jednej strony podłączony.

W Servo mozna zrobic tak, ze niepodlaczona zostanie folia aluminiowa, a ekran miedziany z drutu przewodzilby prad z pozostalych ekranow ;-) Jest drugie wyjscie zeby podlaczyc z dwoch stron folie, pewnie tez poradzi sobie z tym niewielkim pradem z pozostałych ekranów..

w proponowanym przez rolfa kabelku jedną żyłę trzeba byłoby zostawić nie podłączoną i na to poszłaby dodatkowo kasa, nie ma sensu w to się bawić... berzemy 4x1,5 i spoko

a ekran jest lepszy i odsunięty od żył roboczych

jaro_001

Proponuje wziac do reki wiertareczke, wiertła do metalu oraz pilniczek:) To najlepsze wyjscie, bo według mnie bedziesz miał problem z polutowaniem kabla do płytki (o ile to mozliwe w ogole). Nie wpomne juz o jego przeciagnieciu przez obudowe (i tak pewnie bedziesz musiał wiercic). Najlepszym wyjsciem jest jednak wykonanie odpowiedniego otworu i zamocowanie gniazda wraz z filtrami przeciwzakłóceniowymi....i produkt PAL-a bijesz na głowe:P

olekbiker >

hehehe... już ocieram z kurzu moją wiertarkę! Będzie fucha moja miła!

Mam listwę z filtrem firmy Filtercon i nie wiem czy dodatkowy filtr na wejściu mi deczko nie zamuli brzmienia. Jestem jednak mentalnie przygotowany na montaż gniazdka w moim wzmaku.

Zostaje do wzięcia po 40 m kabla Servo oraz Classic. Aktualna lista:

++ CLASSIC:

robi 3

i_nemes 6

suma: 9

++ SERVO:

WarrioR 10

McGyver 6

Stanley 3

jodel 13

jaro_001 3

olekbiker 4

Marcin (g) 6

i_nemes 6

Vonda 6

ibuks 3

suma: 60

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.