Skocz do zawartości
IGNORED

Zapisy na kable sieciowe

Frycu

Rekomendowane odpowiedzi

Rekin

Masz rację z tym negatywnym wpływem ekranowania kabli sieciowych do wzmaka.

Na moim nowym wzmaku podobnie jak u Ciebie najlepiej jest na zwykłym komputerowcu podpiętym bezpośrednio do ściany.

Na Denonie i ampli Yamahy ten efekt nie występował, lub nie był tak wyrażnie słyszalny i dlatego może niezauważalny.

a ja właśnie tego lappa kupiłęm do wzmaka. Holera dobrze żę jeszcze leży nietknięty, bo raczej nie chce mi się kombinować z tym ekranem, wiec mogę z chęcią odsprzedać 5m kabelka servo jeśli ktoś będzie chętny (cena oczywiśćie taka jak przy zamówieniu )

sieko

Sądzę że tu nie ma reguły. Trzeba sprawdzić na konkretnym sprzęcie.

olekbiker

Też o tym pisałem, ale jeszcze u siebie nie sprawdzałem. Na razie gram na komuterowcu 3x1,5 mm.

Jak skończe wyprowadzenie gniazdka sieciowego w jakieś bardziej dogodne położenie to zajmę się tym ekranem w sieciówce.

Tak, masz świętą rację marekzawa, jednak myślałem że zakup wzmacniacza szybciej mi pójdzie ;)-jak narazie szukam vicka 236 z drugiej ręki, ... a już tak bardzo się ztęskniłem za słuchaniem muzyki :(( a tu widoków na zakup jakoś nie widać, i przez to kabel leży na szafie

W pokoju Nykiel Audio, na obecnym Audioshow, były podłączone dwie sieciówki "forumowe" :-)

Nie sądzę, żebym mógł się pomylić w rozpoznaniu, a rozpoznałem: wtyki AC Bals'a; wtyki IEC Schurtera (z charakterystycznymi zawiasami) i oplot HGP. (Na jednym wtyku IEC była naklejona uwaga, że w tym kablu ekran nie jest podłączony do masy.)

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-848-100000579 1170279035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W swoim Helukablu 4x1,5mm również ekran zostawiłem całkowicie w spokoju.

Prąd "robią" dwie przeciwległe żyły, następnie jedna na uziemienie połączona oczywiście dwustronnie, a kolejna połączona z uziemieniem jednostronie...

Podłączałem do wzmaka. Suchotów i zepsucia na średnicy nie stwierdzono.

Jeszcze nie próbowałem podłączać 2 x na plus i 2 x minus oraz ekran jako uziemienie jak to sugerowano w tym wątku...

LeStat> Hmmm... też pomysł ...w końcu czy "zysk" z kabla o podwojonym przekroju (2x1,5mm2 na "żyłę" zamiast 1x 1,5mm2 będzie odczuwalny przy wzmacniaczu przeciętnej mocy ? ...

Kombinowałem nieco inaczej ... - na razie na sucho - /brak czasu na przeistoczenie go w czyn ... / żeby podłączyć tak jak proponowano wcześniej ... 2 żyły 1,5mm2 na "fazę" , 2 na "0" ... ekran nie podłączony z żadnej strony i dodatkowo "oplot" z dwóch luźnych żył 1,5mm2 na zewnątrz kabla jako uziemienie (plecione na zmianę ...) i na to "koszulka" ... mam nadzieję, z nie plotę jakiś bzdur ;-) i taka wersja może spełnić prawidłowo swoje zadanie ...

Czy ma sens podpinanie lepszego kabla do cd-ka który jest wpięty do listwy lestara ? Zauważyłem pozytywny efekt po podpięciu odtwarzacza do listwy w porównaniu do gniadka w scianie, pytanie czy zwykły kabel którym listwa jest podpięta do ściany nie zniweczy efektu lepszego kabla sieciowego łączącego cd-k z listwą ?

klemens, 14 Lis 2005, 13:35

>Czy ma sens podpinanie lepszego kabla do cd-ka który jest wpięty do listwy lestara ? Zauważyłem

>pozytywny efekt po podpięciu odtwarzacza do listwy w porównaniu do gniadka w scianie, pytanie czy

>zwykły kabel którym listwa jest podpięta do ściany nie zniweczy efektu lepszego kabla sieciowego

>łączącego cd-k z listwą ?

Nie, liczy się głównie ostatni element :)

>Vonda

Racja...w moim przypadku 1x1.5mm2 na żyłę, to chyba w zupełności wystarczy. Ciekawi mnie to, co sądzicie o moim sposobie podłączenia uziomu.

W pobliżu mego przewodu nie stwierdziłem większych "wycieków" prądu, więc ten bierny ekran coś jednak daje, a oto mi chodzi.

Co do Twojego pomysłu... skoro ekran mimo, że "nieużywany" zostaje w środku do tego dwa kable na zewnątrz, to już się robi spore kablisko, no i pewno żaden elektryk się nie przyczepi :-)

Tylko czy nie szkoda wtedy takiego ekranowanego kabla, może wystarczyłby wtedy zwykły i opleciony dwoma żyłami jako uziom przynajmniej do wzmacniacza jak niektórzy sugerują?

LeStat> Tylko czy nie szkoda wtedy takiego ekranowanego kabla, może wystarczyłby wtedy zwykły i opleciony

>dwoma żyłami jako uziom przynajmniej do wzmacniacza jak niektórzy sugerują"

Kabla mi nie szkoda ... i tak już jest i czeka ;-) i jeśli tylko ma szanse dać choć odrobinę lepszy efekt ...

Co do ekranu w tej konkretnie sytuacji to liczę na to, że jednak coś pomoże... w końcu wszystkie żyły "aktywne" będą nadal pod ekranem .. na zewnątrz puszczę tylko uziemienie ... a, że "cienki" nie będzie ... to tym lepiej ;-))

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich kablarzy ;-))

Po zamówieniu z przełomu sierpnia i września zeszłego roku został mi się wtedy zamawiany kabel Lappkabel Olflex-servo 2YSLCY 4x1,5 długość 10m. Sam zastosowałem o wiele droższy kabelek.

I teraz te 10m leży u mnie bez celu w najbliższym czasie. Jak ktoś był zainteresowany to sprzedaje go w całości po cenie jaka wtedy była w zamówieniu (plus oczywiście ewentualne koszty przesyłki).

Cena kabelka to 14,63 zł. Za całość 146,30 zł + koszty przesyłki (ok. 10 zł).

Pozdrawiam jodel

Pomyłka w cenie kabelka ... źle spojrzałem w wątku, bo już ceny nie pamiętałem.

Cholercia, ciągle zmieniała się - rabaty, he he he ;-))

Przejrzałem jeszcze raz wątek i ostatnia cena była 12,73.

Ja sprzedam po 12 zetów za metr, czyli 120 zł + koszty przesyłki.

pozdrawiam jodel

Supra LoRad jest w bestaudio:

Ukryta Zawartość

ale cena chora ... to jest mało powiedziane - tam też płacą podatki, ubezpieczenia i jest marża.

Jak masz rodzinę w Niemcach, to niech Ci przywiozą, takw przeliczeniu na nasze jest po 40-50 zetów na metr.

jodel

Ukryta Zawartość

w tej chwili cena oscyluje ok. 10-11 euro

Ukryta Zawartość

spójrz na dole

pozdrawiam jodel

Ukryta Zawartość

o qrcze coś się zmieniło ... chyba firma zmieniła politykę

nie spojrzałem dokładnie, jeszcze kilka tygodni temu było po 80 zetów

a tu proszę jaka niespodzianka

sorki za zamieszanie

jodel

MAM PYTANIE!!

Czy ktoś próbował LAPP Kable zastosować jako kable głośnikowe? 4 żyły na bi-wire?

Czy to w ogóle ma sens, czy te kable się nadają?

www.myspace.com/loszmi

> Hiszpan

przepraszam za off topic, ale przygladales sie klockom w tym pokoju na zdjeciu.

Powiedz mi prosze, czy wiesz co to za lampiak?

Wyglada mi na kit AudioNote One. Wiesz cos o tym?

Myślę, że problemem w przypadku tego kitu jest mała moc.

Jeśli masz kolumny poniżej 88 dB to może być naprawdę nieciekawie.

Nykiel momentami przykręcał moc, zwalał to na akustykę pomieszczenia.

Ale wydaje mi się, że lampki nie dawały rady napędzić głośników.

>jodel

rozwazalem zakup wzmaka ASL ktory w triodzie daje 29Wat i gral super z HL5.

Cenowo wyjdzie troche wiecej od kitu. poza tym korci mnie by kit kupic dla funu, pobawic sie lampkami,

zrobic cos handmade:)

Kolumny vintage, ktore mam napedzala lampka u poprzedniego wlasciciela, nie mam specyfikacji

ale nie odkrecam wiecej niz 30% mocy Densena i jest glosno.

co do Mozartow to maja 90 dB przy 6 Ohmach, wiec powinno byc przyzwoicie.

z reszta planuje ich sprzedaz gdy sie nie sprawdza z trioda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.