Skocz do zawartości
IGNORED

Theta Basic II i 220V

josef

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem z w.w. DAC'em. Jednostka jest na 220V. Podłączyłem ją do gniazdka i długo się nie pocieszyłem - słychać było głośny brumm i po paru sekundach spalił się bezpiecznik (oby tylko on).

Moje pytania:

- czy jeśli ktoś miał wersje na 220V to normalnie u niego działała ? (przypominam o naszym napięciu - u mnie pomiar wykazał 235V)

- czy da się jakoś sprawdzić czy to faktycznie jest na 220V czy też np. 110V ? (wtedy by to tłumaczyło czemu bezpiecznik się spalił i to brumienie) - niby jest naklejka ale to wie

- jaki tam ma być bezpiecznik ? - z tego co było w mojej to wynika, że 0.5A

- mógłbym ktoś mi zeskanować do niej manuala?

Wysłałem te pytania do Thety - może odpowiedzą - w międzyczasie liczę na was.

Ehhh - najpierw czekałem 2.5 miesiąca aż dojdzie a tu teraz taka lipa :(

https://www.audiostereo.pl/topic/17830-theta-basic-ii-i-220v/

myślę że to bedzie bezpiecznik 0,5ampera taki jak był oryginalnie.

Zrób tak podłacz trafo redukujące napięcie z 220 na 110 włóz bezpiecznik i zobaczysz czy ruszy.w szereg z bezpiecznikiem włącz amperomierz - sprawdzisz jaki płynie prąd ...może wszystko jest ok .Nic się nie stanie jak bedzie mniejsze zasilanie ./..wcześniej możesz odłączyć trafo w DAC-u i przekonasz się mieżąc napięcie na odczepach czy trafo jest dobre...Najlepiej zapytaj jakiegoś elektronika jak się nie znasz dobrze ...Napewno cos wymyslicie ...bo jak trafo jest dobre to dalej musi cos byc uszkodzone ....np w zasilaczu lub stabilizatorach.......

Heh - no właśnie też myślałem żeby zrobić test na 110V ale nie mam nic takiego w zasięgu. W środku też nie pisze na jakie jest napięcie - są tylko jakieś oznaczenia na transformatorach - poszukam w necie - może znajde co to za amerykańskie cuda tam wsadzili.

"Mam taki problem z w.w. DAC'em. Jednostka jest na 220V. Podłączyłem ją do gniazdka i długo się nie pocieszyłem - słychać było głośny brumm i po paru sekundach spalił się bezpiecznik (oby tylko on). "

Prawdopodobnie okaz był na 110V ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Powiem szczerze, nie słyszałem aby jakaś część Kanady miała inne zasilanie. Najłatwiej sprawdzić otwierając - powinno być napisane na trafach.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ufffff - faktycznie ktoś zmienił z 220V na 110V (swoją drogą gościu musiał być nieźle ciemny skoro skłonny był dać głowę, że ma w gniazdku 220V :>) - całe szczęście, że Theta zniosła ten szok bezproblemowo :] - chciało by się rzec God bless America ;)

Zrobiłem małą analizkę budowy i znów jest na 220V.

Przy okazji pozwoliłem sobie zrobić mały instruktażowy rysunek jak polutować zworki żeby mieć wariant albo na 110V albo 220V – być może komuś się przyda w przyszłości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak działa to masz więcej farta niz on rozumu. BTW - numer ze zworkami działa, ale tylko w NIEKTÓRYCH Basic II. W pewnym momencie (chyba w 1994 roku) Theta przeszła ze zworek na inne trafa dla wersji 110V i 220V. Płytka została niezmieniona, więc zworki są tam dalej, a ich przełożenie może spowodować uszkodzenie DACa. Radzę więc uważać :-)

Moja jest z 92-go.

Spokojnie - zanim to włączyłem z powrotem do prądu sprawidziłem 10 razy czy się nie pomyliłem, zrobiłem symulacje na papierze i takie tam :)

Swoją drogą te BUF'y na wyjściu faktycznie się nieźle grzeją - gdyby nie te śmieszne "kapelusiki" mogło by być gorąco :)

witam

wczoraj wypozyczyłem przetwornik theta basicII i podłaczyłem do RCD 990 rotela , nastepnie podlaczylem rotela bezposrednio pod wzmacniacz a na drugim wejsciu przez przetwornik .przelaczałem selektorem wejsc porównując te dwa zródła i nie stwierdziłem najmniejszej różnicy , kompletnie nic nawet róznicy w poziomie sygnału . czy coś zle połączyłem ? system jest wrazliwy na zmiane okablowania z sieciówkami włacznie wiec nic nie rozumiem

nie do konca , roznica jest przy polaczeniu niezaleznym , choc w moim systemie na korzysc samego cd-ka, z przetwornikiem jest wiecej przestrzeni lzejszy dzwiek z b dobra kontrola basu ,ale zbyt cyfrowo jak dla mnie

Heh - a ja mam właśnie odwrotnie wrażenie - tyle że ja mam rotela 951:

a) przestrzeń - rotel jest bardziej przestrzenny jeśli chodzi o szerokość sceny, theta ma większą głębokość

b) szybkość - tu rotel wali przetwornik na ryj !!!

c) detaliczność - jeśli idzie o ilość to rotel, jeśli o kulturę to DAC

d) bas - rotel bardziej kontrolowany ale mało, theta więcej ale nie koniecznie lepszego

e) średnica - no tu theta bezwzględnie lepsza

f) ogólne wrażenia - ciężko powiedzieć - jeśli znajdę urządzenie, które będzie miało najlepsze cechy obu to zagości u mnie na długo :)

Możliwe że za bardzo przywykłem do jasnego dzwięku (lubię taki) - posłucham jakiś czas na przetworniku a potem przełączę się na odtwarzacz - wtedy wybiorę co wolę :)

josef -> kup sobie najpierw porzadny transport. na razie to tak jakbyś kupił porsche, do tego zamontował koła od malucha, i sie dziwił że nie jeździ.

=> Elberoth

Dobrze Ci gadać, gościu wykosztował się na przetwornik, a Ty mu jeszcze transport każesz kupować...a może po prostu ta Theta do dupki jest....albo jakaś grzebana, albo nie odpowiada preferencjom Josefa....nie zwalałbym tak szybko winy na transport....

zyzio spokojnie :)

nie jest grzebana - choć swoje lata ma i może to ma wpływ - śliczne zielone muse nichicona może też chciałyby odejść na emeryturę - ale ja im nie pozwolę ;)

to że transport ma wpływ to wiem i nie neguję - co więcej rozmawiałem już wcześniej z Elberothem o czymś co zastąpi niejako transport - teraz (po rozwiązaniu problemów) bardzo możliwe, że wrócę do tematu

dam jej szansę - bo widzę w niej spory potencjał - ale też się nie oszukuję, że to ostatni klocek jaki kupiłem - za jakiś czas zechcę mieć coś innego - mój gust też się zmienia

na razie thetę przyrównałbym do bentleya a nie porsche - z klasą ale nie do wyścigów :)

• 3 lata później...

Elberoth,

Mam możliwość zakupu Theta DSPro Basic 3 od pierwszego właściciela ze Stanów. Chciałbym upewnić się co do przełączania / przerabiania sasilania na "nasze"... da się ??? jakie to koszty ?? :-)

Sprzedawca poproszony przeze mnie sprawdzil w srodku ale wyglada na to ze nie ma mozliwosci przelaczenia na 220V. Na puszce gniazda zasilajacego jest napisane ze 115V i 220V ale to tylko gniazdo.

Za ile warto nabyć taki przetwornik?

Czy jest sens zastąpic Rotela RCD-991AE tym przetwornikiem? Rotel byłby wtedy transportem...

Moj wzmak ma XLR'y.

Dzięki i pozdrawiam,

kvist.

w środku nie ma przełącznika 110/220 - zmiany napięcia dokonuje się poprzez przelutowanie zworek na PCB, które nie zawsze są opiasne i trzeba samemu rozkminić (przynajmniej tak było w Basic II i Gen Va)

Dzięki Josef,

No właśnie czytałem kilka wątków o tych thetch... Elberoth pisał coś, że w nie wszystkich modelach wystarczy przelutować zworki, pozostaje jeszcze problem traf.

Ja się nie znam na elektronice, stąd moje pytanie czy taka Theta dspro basic III na 110V jest warta grzechu ;-)

Pozdrawiam!

tak to wygląda w Va

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

josef:

>tak to wygląda w Va

W Va wyglądać może to ładnie, ale działać niekoniecznie. Z doświadczeń ze znanymi mi kilkoma egzemplarzami nie da się wyciągnąć jednoznacznych wniosków. W moim DAC do zmiany napięcia zasilania wystarczyło przelutować zwory; w innym egzemplarzu - na oko wyglądającym wewnątrz identycznie - zmiana zworek nie dała żadnego efektu. Nie sposób z góry stwierdzić, czy operacja przystosowania do innego zasilania przyniesie spodziewany efekt.

owszem trzeba sprawdzić samemu - na trafach są oznaczenia - w necie można znaleźć ich opis i zobaczyć czy są na 110/220, dodatkowo zrobić reverse engineering płytki - potem jak się ma mniejwięcej pewność to miernik w rękę i pomierzyć

jak ktoś ma fotę Basic IIIa od środka (z góry i dołu) to niech wklei to powiem czy konwersja da radę

josef:

>jak ktoś ma fotę Basic IIIa od środka (z góry i dołu) to niech wklei to powiem czy konwersja da radę

Nie wiem, jak z Basic, ale w przypadku Va zdjęcia nie wystarczały, by ocenić możliwość przeróbki.

mam thete 3 na 110 v

zasilam ja z dodatkowego trafa 230/110

jesli sie nie ma pewnosci czy dany egzeplarz ma mozliwosc przelaczenia na 230 v to lepiej nie kombinowac

ja ,i nie tylko ja uzywamy dodatkowego trafa

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.