Skocz do zawartości
IGNORED

Malowanie membrany

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

A może kolega ujawniłby kilka szczegółów. Ile tego werniksu się zużywa, ile razy malowałeś, jakiego dokładnie użyłeś (bo ci malarze, to maja kilka ich rodzajów, ale nigdzie nie jest napisane który najlepszy do membran) :), czy może warto zastanowić się także nad pomalowaniem wysokotonowca. Generalnie jakbyś zechciał precyzyjniej opisać proces, bo także nosze się z zamiarem zrobienia tego samego a nie chciałbym nic zepsuć

werniks olejno-żywiczny, noname.

malowane raz, do momentu, kiedy werniks przestał natychmiastowo wsiąkać w membranę, lecz pozostawił na niej ledwo widoczny połysk. Nie malowałem do osiągnięcia powierzchni nasyconej :)

wysokotonowca nie pomaluję - celuloza to inny niż jedwab materiał.

jeśli chcesz malować, zacznij od średniotonowca. Jak masz obudowy zamknięte, to możesz pomalować też niskotonowca.

werniks schnął u mnie (dobrze wentylowane pomieszczenie) ponad dobę

ja wysokotonówkę mam też celulozową więc ja też spróbuje potraktować. Obudowę BR i własnie najbardziej chciałbym poprawić bass. Problem z nim jest taki, że np. noga z perkusji gra bardzo płasko i zupełnie bez wyrazu. Cokolwiek ciekawego zaczyna sie dziać dopiero dużo niżej. No i tak się zastanawiam, czy takie zabiegi nie poproawią nieco brzmienia.

Kanapkowe moze to nie jest najszczesliwsze okreslenie :p Chodzi mi o to ze mebrana sklada sie z 2-ch warstw od strony resora celuloza a na niej jakis plastik. Calosc i tak nie jest zbyt sztywna... Glosnik jest z kolumny Koda ex 566t. Wlasnie nie wiem czy jest ses malowania tego ustrojstwa...

od strony celulozy może i jest - usztywni

tomektoon

barwa zmieniła się na odrobinę ciemniejszą. Nie widać żadnych zacieków ani smug. Membrany mają teraz ledwo zauważalny połysk. Wydaje mi się, że tak wyglądały jak były nowe. Użyłem werniksu nabłyszczającego (taki dostałem).

Panowie malarze. A czy nie boicie sie, ze te wszystkie magiczne eliksury rozpuszcza podstepnie membrany ? Czy istnieja jakies doniesienia o tego typu porazkach ? Bo materialy na membrany sa rozne i rozniste, nie tylko czysty papier. A jak trafi sie domieszka jakiegos polimeru i zajdzie reakcja...

dudivan-> wlasnie o to sie boje ze sie syntetyk zdeformuje i zrobia sie weglowe scan speaki :/ Nie wiem ale dam sobie chyba z tym spokoj. Wymienie kondensatory we wzrotnicach - to bedzie zdecydowanie bezpieszniejsze...

Witam,

nie bez obawy pomalowalem werniksem moje 40-letnie 12'' fullrange'ry.

Roznica jest jak na moj gust ogromna - w moim odczuciu - na plus.

Mam wrazenie ze cale pasmo jakby "wygladzilo sie", dzwieki wybrzmiewaja bardzo lekko i miekko.

Do tej pory bylo naprawde niezle, ale w tej chwili to poezja, dzwiek calkowicie oderwal sie od glosnikow, instrumenty i wokale "widac" jak na dloni, a w pokoju przybylo mi troche metrow szesciennych :-)

Czeka mnie ponowne odkrywanie plyt, a jest tego soooro, mniam mniam ;-)

Jak dla mnie to super upgrade za grosze.

Who's Afraid of Music?

No i w końcu zebrałem się w sobie (a dokładnie znalazłem wolną chwilę) i pomalowałem wczoraj moje głośniczki. Pod pędzel poszło wszystko - wysoko,średnio i niskotonowec.

No i teraz po kolei o efektach tego działania:

bass - zdecydowanie się poprawił, stał się głębszy, wyraźniejszy i równiejszy. Z BR przestało tak bardzo dmuchać. Zdecydowanie poprawiła się dynamika.

Środek nieco się uszczegółowił i jakby lekko nabrał przestrzeni aczkolwiek czasem wydaje mi się ze stał się lekko natarczywy.

tony wysokie - niestety stały się cichsze przez co niestety system lakko ściemniał z czego nie jestem do końca zadowolony. Na całe szczęście nie stała się żadna krzywda brzmieniu. Powiedziałbym, że czasem wysokie tony bardziej wybrzmiewają ale niestety trzeba się w nie bardziej wsłuchiwac.

Generlnie całą modyfikacje uważam za bardzo udaną, aczkolwiek gdybym robił to jeszcze raz zostawiłbym w spokoju wysokotonowca.

Ostatnim pozytywnym skutkiem tej modyfikacji jes to, że zszarzałe i jakby sfatygowane membrany nabrały ładnego, lekko połyskliwego czarnego koloru.

Jak na modyfikację za 20 pln (17 pln za werniks 250 ml + 3 zł pędzel) i jakąś godzinę pracy to naprawdę polecam

z jednej malowałem, ale membrany nasiąkły jak trzeba

po malowaniu nieco zwiększa się waga membrany, więc powinno spaść Fs oraz efektywność (tak myślę)

tomektoon - pomaluj, krzywdy tonsilom nie zrobisz. Ale kopułek nie ruszaj.

Moja żonka na codzień używa tego werniksu z Talensa do swoich obrazów, że też wcześniej na to nie wpadłem.

Pomaluję swoje gedeeny i gedeemy.

PS.

tylko bez masła proszę ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

regeneracja głośnika, wraz z obrazkami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.