Skocz do zawartości
IGNORED

Antykable???

a_men

Rekomendowane odpowiedzi

The Name:

Since these simple red wires virtually eliminate the most common problems of typical speaker cables (usual sonic signatures, hyperbole, and high prices) they have been named the "Anti-Cables".

Handling:

The Anti-Cables are flexible enough to loop around a Magic Marker size pen, yet stiff enough to hold that shape after you let go. Because of their unique malleability, they can be drawn and formed into virtually and shape you need, but don't expect them to lie on the floor like typical snake sized cables. It's not in their "Anti-Cable" nature. The Anti-Cable wires handle very different than typical speaker cables, but that is part of what customers like about them.

The Difference:

The Anti-Cable wire is made of one solid piece of super long drawn continuously cast Copper. They might look skinny, but that is because the insulation is a very thin red coating instead of the typical thick plastic insulation. They are actually a heavy 12 gauge wire, even thought they look much smaller. We believe the Anti-Cables are sonically transparent and neutral because they virtually eliminate the most common sources that give speaker cable their sonic signature.

1. The 12 gauge solid core wire eliminates the complex conductive and magnetic interaction that happens between the many individual strands of stranded wire.

Note: Skin effect for a piece of 12 gauge wire is real at RF (radio frequencies), but not audio frequencies. The smeared sound usually attributed to "skin effect" is most likely "dielectric effect" as described in number 3 below.

2. Keeping each wire somewhat separate minimizes the magnetic fields of the wires from interacting with each other.

3. Most of all, beyond the extremely thin red coating, there is nothing left but air, and air is the ideal insulation dielectric!

Air is also why break-in time is almost non-existent with the Anti-Cables. This is because “break-in” is actually bad sounding dielectric material, which simply sounds less bad with time. Since the Anti-Cables have almost no dielectric material, there is almost no "break-in". If you have ever experienced a typical speaker cable breaking-in, you understand how much the dielectric material affects the sound. Again, it gets better with time, but the dielectric effect will never fully go away (unless you simply remove it like the Anti-Cables).

Here is some text from AudioQuest's Cable Theory web pages:

"The problem is that any insulating material next to a conductor acts like a capacitor which stores and later releases energy. This is true of circuit board materials, cables, resistors and of course capacitors. The ideal wire is one with no insulation except for air."

Although "air" is not so good, since the copper will quickly oxidize. The thin red coating on the Anti-Cable wire is the best solution: Very very little insulating material, and air tight!!!

Doesn't it seem like typical speaker cables have it all wrong?

Lots of insulating material, not air tight, and over priced.

Managing the run:

The stiffness of the wires will help you to keep them suspended in the air. Do your best (without getting “Audiophilia Nervosa”) to keep them a few inches away from anything, including the carpeted floor. Extra long Anti-Cable runs can be better managed by attaching a small plastic Cable Tie (included) every couple of feet. This will help the wires move as one, without adversely affecting the sound.

The Spades:

We use an industrial grade, lightly tinned, (to prevent oxidation) solid copper spade that is specified for Aircraft use. This means it is light weight, yet built for high performance and high reliability. Each Spade is "cold welded" (extreme high pressure crimp) to the copper wire.

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-309012

Kurcze, słuchałem dzisiaj i jestem pod wrażeniem. To naprawdę bardzo dobre kabelki. Szybki, bardzo detaliczny dzwięk, przypominajacy trochę droższego audioquesta. Całkowite przeciwieństwo Van den Hula, raczej chyba nie dla tych którzy lubią ciepełko w brzmieniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-309099
  • 2 tygodnie później...

Jako, ze nie udalo mi sie znalezc nikogo chetnego do wypozyczenia Antykabli do odsluchu zwrocilem sie do producenta Paula Speltza o przyslanie do Polski jednego kompletu oslawionych drutow.

Tajemnica poliszynela jest, ze Paul zrobil mala, testowa serie interkonektow. Jak sam twierdzi nie wejda one raczej do oferty firmy, jest to krotka seria i tylko na indywidualne zamowienie. Stwierdzilem, ze przy okazji zakupu drutow glosnikoych moge pokusic sie o zakup Anti-IC. Tak tez sie stalo i po trzech dniach od przeslania kaski przesylka wyladowala u mnie w domu. Aby zminimalizowac koszty zrobilem przelew, za ktory zaplacilem 20 zl prowizji.

Glosnikowe kosztowaly $60, IC $50, przesylka $19,15. Calosc wynisla 430 zl. Cla nie zaplacilem wcale, gdyz Paul jako dobry czlowiek deklaruje zerowa wartosc porzesylki.

Na poczatek wpialem IC (gra od 20 minut) i powiem wam, ze jest wybornie. Specjalnie zaczalem od IC aby poczuc jaki drzemie w nim potencjal. W miare wygrzewania bede informowal was o postepach, a zapewne okollo niedzieli podlacze glosnikowe, aby byl komplet. Teraz zamieszczam fotki przyslane przez Paula ale kable wygladaja dokladnie tak samo jak moje. Zwracam uwage, ze masa jest podlaczona tylko przy jednym gniezdzie. Jak sie oslucham to napisze cos wiecej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1622-100006811 1170269434_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314159

No profes zaryzykowałeś, myślę, że się opłacało!!!!

Anti Cable jeżeli chodzi o wypożyczenie nie są wdzięczne bo ten drut cierpi bo trzeba go wyginać wedle ustawienia sprzetu a to go deformuje dlatego z wypożyczaniem zwłaszcza długich kawałków jest trochę nieprzyjemna sprawa, ja mam 3 m kawałki.

Będziesz zachwycony mam nadzieję;-)

podro

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314227

Panowie sobie żarty stroją. A to zwykłe druty miedziane są ;))) Głosy prześmiewcze cieszą me uszy ;))) Bo mniej będzie posiadaczy antymaterii, a wiadomo, że zwykłe druty nie mają prawa równać się z drogimi firmowymi, więc tym bardziej cieszy mnie, że te anty-kable tak marnie wyglądają;)))) Aha napisu nie ma i kierunkowości też, czyli antymateria pełna gębą;)))

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314254

Zaraz, zaraz,

nie wczytywałem się może bardzo szczegółowo we wszystkie podane informacje zwłaszcza te w obcych językach ale rozumiem, że są to druty używane normalnie do nawijania uzwojeń autotransformatorów. Pytanie czy takich zwykłych autotransformatorów czy takich do zastosowań audio? Jeśli „nie-zwykłych” to jaka miedź jest tam użyta –jakaś szczególnie czysta?

Jeżeli zaś są to zwykłe druty ze zwykłych trafo to ich jakość jest porównywalna z drutem jaki możemy sobie kupić w zurcie, czyli cała sztuka tkwi w widełkach i wtyczkach. Skoro tak to nie ma sensu sprowadzać tych wynalazków zza oceanu tylko iść do zutru, kupić drut dobrać jakieś godne wtyki i już Chyba że montaż wtyczek jest tu tajemnicą sukcesu? Prawdę mówiąc nie do końca to rozumiem. Znaczy się sama idea jest przejrzysta tylko czemu po 100 USD?

Żeby nie było że jestem przeciwny temu pomysłowi to powiem, że już dawno miałem pomysł aby kupić w sklepie elektrycznym 5m przewodu instalacyjnego i zastosować go jako przewody głośnikowe –a tak, na próbę :) Widzę że ktoś mnie uprzedził...

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314883

zyzio, 21 Maj 2005, 12:35

Kurna, jaja sobie robią :)))

To zwykły drut nawojowy w lakierze piecowym ;)

Mam tego trochę w różnej grubości. Mój jest nawet Hi-Endowy (podwójnie lakierowany) i wygląda ładniej :)))

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314912

Witaj Qubric,

kolejny 'rozrywkowy' wpis? :) już uciekam z tego wątku :)

pozdrawiam,

graaf

ps.

do wszystkich zainteresowanych: nie przejmujcie się zbytnio tym, co pisze Qubric, a zwłaszcza nie bierzcie tego na powaznie - on się wpisuje "dla rozrywki" (cytat z Qubrica)

Osobiście postanowiłem, że nie będę dyskutował z wpisującymi się dla rozrywki jak również z tymi dla których 0.3%>0.55%

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314948

No jak tam Graaf?

Trzy metry drutu w cienkiej izolacji bez wtyczek.

Dam Ci zniżkę!

60 baksów za całaość!

Coś tak uciekł, jak trzeba interes zrobić??? Innym polecasz eksperymenta a sam nie chcesz poprawic sobie dxwięku?

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314954

Drogi Qubricu,

ja też protestuję, ze Twój wpis zniknął.

Qubric ma pełne prawo do wypowiadania się na forum!

pewnie, że nie kupię Anticables :)

nie potrzebuję aktualnie nowych kabli i uważam, że takie zdecydowanie lepiej sobie zrobić samemu, ale nie będę juz nikogo do tego namawiał, ponieważ uważam, że Ty mógłbyś zająć się konfekcjonowaniem i sprzedażą drutu nawojowego, wielu ludzi dostałoby produkt, z którego byliby bardzo zadowoleni (sądząc po opiniach jakie krążą o tych 'antykablach'), Ty to byś sobie wycenił dwa razy taniej niż Speltz i miałbyś satysfakcję moralną, że uszczęśliwiasz ludzi bez zdzierstwa no i zarobiłbyś na inne rozrywki :)

Jeśli zaczniesz je produkować i sprzedawać - kupię od Ciebie parę, jeśli będą ładnie konfekcjonowane - także daj znać na forum :)

a teraz over i good bye

serdecznie Cię pozdrawiam,

graaf

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314961

graaf, 23 Maj 2005, 12:34

No co Ty??? Chociaż na próbę kup!

Dam Ci rabat! 30USD!

Co ty na to? Okazja!!!

Naprawdę nikt nie chce takiego g... jak się tylko dowie ze mozna z drutu nawojowego??? No i cała tajemnica Hi-Endu ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-314996

Qubric no co Ty? to, że z drutu nawojowego to wszyscy wiedzą Paul w swoich autotransformatorach stosuje. Paul tego nie kryje;)

Każdy kto kupił ten drut, to wie i to jest dla każdego jasne jak drut ;)))) Są różne druty nawojowe ten jest na pewno dobry ;)

Jak masz trochę tego swojego drutu w podwójnym lakierze to chętnie pożyczę i posłucham;)))

https://www.audiostereo.pl/topic/17889-antykable/page/2/#findComment-315095
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.