Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy elektronicy! Regulacja barwy

Delirium

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze wzmacniaczem Sony. Okazuje się, że był naprawiany i zamontowano w nim nieoryginalny potencjometr od siły głosu bez jednego (a w zasadzie bez dwóch wyprowadzeń - po jednym na kanał).

Przez to możliwa jest regulacja siły dźwięku, ale bez jego barwy (a bardzo chciałbym, aby to było możliwe).

Pewnie oryginalnego potencjometru nie znajdę - chyba, że wiecie gdzie mogę szukać tak żeby kosztował rozsnądne pieniądzę (w końcu wzmacniacz nie kosztował nie wiadomo ile).

Poniżej zamieściłem fragment jednego z torów. Wyjścia 1, 2 i 4 są podłączone normalnie, natomiast wyjścia nr 3 nie ma w tym nieoryginalnym potencjometrze.

No i w związku z tym pytanie? Co zrobić z tym nieszczęsnym podłączeniem 3 - gdzie go dać, tak, aby regulacja zadziałała?

PS. Pewnie zaraz zaczniecie na mnie najeżdżać, że po co korekcja (w dodatku bierna). ;-)

Jednak koniecznie chciałbym aby to zadziałało. Zdaję sobie również sprawę z tego, że pewnie w pierwotnym rozwiązaniu stopień regulacji zależał od głośności.

Dziękuję za wszelką pomoc :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/17899-pomocy-elektronicy-regulacja-barwy/

To jest tzw. potencjometr z odczepem. Są takie polskie Telpod, tyle że o wartości 100kohm zamiast 120kohm jak w oryginale. Działać będzie bez żadnych nieprawidłowości, jedynie sama charakterystyka regulacji może się nieco zmienić. No ale będzie działać. Takie potencjometry kosztują coś 7 zł chyba.

Wiedziałem, że dacie takie wpisy ;-)

>McGyver:

Dziękuję za konkretną odpowiedź. A gdzie mogę szukać takiego Telpoda z odczepem (może jakiś sklep internetowy)?

W tej chwili jest włożony jakiś Alps 100kOhm, więc jest już zmiana w stosunku do oryginalnego.

A swoją drogą można byłoby obniżyć regulację basu ze 100Hz do 60Hz? Przy 100Hz bas jest niestety jakiś taki "kartonowy" (jak to ujął już któryś z Forumowiczów). Którą z tych części powinienem wymienić i na jaką wartość (a jeśli kond. to na jaki typ - MKT, MKP, ceramiczny, czy jeszcz coś innego)?

Wzmacniacz to Sony TA-F530ES - czyli jedyna rozsądna seria Sony. Reszta produkowana jest poza Japonią. Słyszałem też, że ogólnie Sony ma bardzo słabiutki bas. 530ka jak na mnie gra dobrze, a na pewno wiele lepiej niż wieża Technicsa.

Mam jeszcze w domu - a właściwie w naprawie u znajomego elektronika TA-F670ES. Wzmacniacz o klasę (no prawie) wyższy - trafo toroidalne zamknięte w puszcze, dodatkowo dwie duże pojemności na stopniu zasilania. Niestety podczas naprawy wyboru źródeł wzmacniacz zaczął się wyłączać i ostatecznie padły tranzystory na jednym kanale + któreś z kondensatorów (mam tylko nadzieję, że to nie te duże elektrolity). Ogólnie okazuje się, że Sony nie zrobiło u siebie żadnego zabezpieczenia w tym celu :-(

Właściwie to o co chodzi z tym bocznikiem?

Znalazłem jakiś przykładowy pot. Alpsa i widzę (na zdjęciu poniżej), że ma na sztywno ustawione wyjście na bocznik... Można ustawić u mnie takie coś "na sztywno"?

Schemat tego Alpsa załączam poniżej.

Liczę, że ktoś z Was mi pomoże :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie!

Udało się - znalazłem tutaj

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że przypasuje.

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.