Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem na PW do admina aby przeniósł wątek do zakładki klubowej. Poczekajmy jeszcze kilka dni. Jeżeli nie będzie odpowiedzi to sobie sami załozymy wątek :-)

Arkadix

• 2 tygodnie później...

Cześć Wszystkim!

Musze wam o czyms napisac [OFF-TOP będzie], bo sam siedzę i gęby nie mam do kogo otworzyć...

Podekscytowany jestem gdyż właśnie odebrałem nowy stojak do mojego Cyruska, który własnoręcznie w warunkach garażowych zrobił dla mnie dobry znajomy (za butelke dobrego rumu).

Chciałem fotki porobić i się Wam pochwalić, podzielić radością...

I co? I karta mi padła w aparacie. Fuck! Ale co tam, stojak ważniejszy, miska mi sie cieszy - zrobię zdjęcia telefonem, troszke gorsza jakość, trudno. Szukam telefonu... nie mam. Po 30 minutach poszukiwań w ciuchach, torbach, aucie... zgubiony/skradziony. Fuck!

Fatum jakieś? Ale wiecie co? W dupie to mam.

Muzyka gra [King Crimson "Red" aktualnie] a mnie uśmiech z facjaty nie schodzi ;-)))))))

Pozdrawiam i życzę udanego weekend'u,

kvist.

Jakie polecacie wtyki bananowe do Cyrusa Two ?

W tej chwili mam jakąś plastykową tandetę i chcę to wymienić na porządne wtyki.

Wystarczą takie Nakachimi - http://www.allegro.pl/item473319052_wtyki_bananowe_pozlacane_nowe_fv.html ?

Czy lepsze ( i dlaczego?) będą pozłacane - http://www.allegro.pl/item463031284_wtyki_bananowe_zlocone_hi_end_nowe_fv.html

Jakbyście mieli inne propozycje, to piszcie, nie chce oszczędzać, kompletuję zestaw na lata :)

Tak swoją drogą to stwierdziłem, ze najlepiej gra na gołych, wsadzonych kablach, a banany tylko psują dźwięk, ale istnieje ryzyko zwarcia, a piecyk musi być bezpieczny:)

Ma to grać z kablami Procab LS25.

Pozdrawiam Fanów Cyrusa.

Wiem, że moment jest może niestosowny, bo to dni audiofilskiego święta, czyli Audio Show i wielu Kolegów pochłoniętych jest pewnie oglądaniem i słuchaniem ogromnej ilości sprzętu. Mimo wszystko zwrócę sie z prośbą o poradę. Otóż coraz bardziej zainteresowany jestem odtwarzaczem Cyrus CD7, ale do końca nie jestem pewien, czy słusznie postawiłem na tego cedeka. Na polskich formach specjalizujących się w technice audio mało, albo w ogóle nie pisze się o tym odtwarzaczu. Czytając wypowiedzi członków Klubu Cyrusa znalazłem wiele cennych porad i ocen, które nie ukrywam zaczynają mnie przekonywać do tej marki. Dodam może, że odtwarzacz miałby grać w zestawie z monoblokami Phast Pentode, które napędzają poprzez kable Cardas crosslink kolumny Adam Pencil. Nie wykluczam, że w zestawie znajdzie się również DAC. Inna możliwość to Baltlab, kable głośnikowe Mit, kolumny Totem Staff.

Liczę na pomoc w tej materii,

pozdrawiam

belfer54

jeżeli 7 to proponuje zainteresować się CD7Q, wg opini na brytyjskim forum, jeden z lepszych cd cyrusa. przy planowaniu buzdzetu warto pamietac o dodatkowym zasilaczu PSXr.

porządny sprzęt.

http://forum.cyrusunofficial.co.uk/

pozdrawiam,

kvist.

ha! a oto wspomniamy wcześniej mój stojaczek! może mało audiofilski ale z litego olejowanego dębu i mnie baaaardzo cieszy...

przy okazji chciałem zapytać czy ktoś słuchał integry7/8 z psx-r z gołośnikami dynaudio focus 110/140?

czy cyrus z psxr nie będzie miał problemu z wysterowaniem tych ślucznych paczek? no i jak brzmi takie połączenie (metraż 16-20qm)?

pozdrawiam,

kvist.

post-18476-100001436 1226583852_thumb.jpg

kvist

Piękny stojaczek tylko pozazdrościć.

Do mnie właśnie jedzie Cyrus CD7 - niestety nie CD7Q jak sugerowałeś. Mam nadzieje, że dziś lub jutro dotrze. Jestem bardzo ciekaw jak zaadoptuje się w moim systemie/systemach.

no to gratulacje belfer54!

koniecznie podziel się wrażeniami z nowego nabytku!

ja obecnie jestem na etapie poszukiwania monitorów do cyrusa.

chcę posłuchać dynaudio focus110 oraz totema mite ale mam czas, planowany zakup dopiero po nowym roku...

pozdrawiam,

kvist.

kvist

Totem Mite wspaniałe monitorki. Spisywały się całkiem nieźle w jednym z moich systemów. Zastąpiły je Totem Staff. Cena Mit-ów ostatnio znacznie spadła, przynajmniej w salonie Audio Forte.

Jak tylko dotrze cedek zacznie się wielkie słuchanie. Szkoda tylko, że w sobotę pracuję od rana do wieczora.

kvist

Witam, mam zestawienie 8vs+PSX+fokusy 140.

Udane zestawienie!

Brzmienie jest pełnopasmowe, otwarta średnica, szybka, barwna, muzykalna, kable ic+gł kimbera

Bardzo dobrze gra cicho, co dla mnie jest ważne ze względu na rodzinę

Pod głośniki sugeruję solidne podstawki.

Pzdr

Orzeł wylądował, czyli Cyrus CD7 jest już u mnie. Poczyniłem dziś krótkie odsłuchy. Słuchałem Cyrusa początkowo w zestawie Baltlab, Totem Staff następnie monobloki Phast Pentode, kolumny Adam Pencil. W drugim zestawieniu Cyrus podłączony był przez przetwornik DAC by mrelektronik.pl.

Po krótkich odsłuchach muszę przyznać, że odtwarzacz pozytywnie mnie zaskoczył i w moim odczuciu spełnił moje oczekiwania, chociaż pełny obraz jego możliwości da dłuższe z nim obcowanie.

Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku wspaniała przestrzeń i głębia. O średnicy i wysokich po tak krótkich odsłuchach mogę powiedzieć, że podobało mi się w nich prawie wszystko. Momentami miałem wrażenie, że muzycy wpakowali mi się do pokoju. Bas głęboki, zdyscyplinowany, nazwałbym go kulturalnym.

Odsłuch na lampie potwierdził moje wcześniejsze przypuszczenia, że trzeba będzie 6L6 wymienić na 6P3S.

Bardzo, ale to bardzo proszę o schemat do cyrusa III. Mam z nim mały problem i bez schematu, niestety, się nie obejdzie. Mój mail - [email protected]. Z góry baaaardzo dziękuję!

kvist

Może trochę z innej beczki. Otóż zaczynam się oswajać z dźwiękiem z odtwarzacza Cyrus CD7. Podoba mi się coraz bardziej ta stylistyka dźwięku szczególnie w połączeniu z innymi elementami mojego systemu.

Patrząc na prezentowany na zdjęciu Twój zestaw Cyrusa zauważyłem, że masz tam również tuner. Czy mógłbyś coś napisać o tym tunerze. Szczególnie interesuje mnie jego funkcjonalność i czułość.

Pozdrawiam

panowie czy to co się znajduje na aukcji

http://www.allegro.pl/item488211294_cyrus_preamp_cd_koncowka_mocy_w_wa.html

to nie przypadkiem jakiś przekręt ???? bo nie powiem chętnie bym to zakupił ale nie chce wyrzucić pieniędzy w błoto (jak dla mnie to spora kwota po prostu). pozdrawiam

witam ponownie!

belfer54,

ciesze sie ze cd7 wpasowal sie w Twoj system, dodajac mu jeszcze dodatkowy zasilacz psx-r pojawia sie dodatkowe smaczki... zdaje sie, ze mozna takze go doposazyc w moduł Q-dac - nawet ostatnio widzialem na brytyjskim ebay taki modul ;-)

albo mozna olac psx-r a zainwestowac w jakis nowoczesny dac a cd7 swietnie sprawdzi sie jako transport. tak wiec zrodelkko rozwojowe, kilka opcji jest ;-)

odnosnie mojego tunera to jest to FM7.5 i spisuje sie dzielnie. o czulosci bede mogl napisac dopiero po swietach, kiedy przywioze go do polski i tam porownam. w uk odbiera bez zarzutu - podobnie jak moj poprzedni tuner, z ktorego bylem baaardzo zadowolony w uk jak i w polsce: rotel rt-950bx.

funkcjonalnosc tunera to bajka - podobnie jak i innych elementow cyrusa - cala obsluga z pilota, wygaszanie wyswietlacza (tak tak, w tunerze takze!) no i ogolna integracja z calym systemem.

zgadzam sie z opinia, ze cyrus oczarowuje swym dzwiekiem i funkcjonalnoscia. zapomina sie o klockach i czlowiek raduje sie muzyka a o to wlasnie chodzi, prawda?

ostatnio jednak bawilem sie w sklepie nowym tunerem FM/DAB8 i korci mnie wymiana mojego na ten nowy... w uk gdzie obecnie mieszkam DAB dziala swietnie, nie wiem jak jest w polsce, moze ktos przy okazji napisze.

belfer54, gdybys byl zainteresowany moim tunerem, smialo pisz na PW lub email. jezeli masz czarne klocki to aktualnie na ebay.co.uk sa wystawione 2 sztuki czarnych FM7 - moge pomoc w zakupie, jak potrzeba.

choc osobiscie na elektronice sie nie znam, zamieszczam bebechy mojego fm7.5

post-18476-100000351 1227889329_thumb.jpg

post-18476-100000352 1227889329_thumb.jpg

kvist

fajne są te zdjęcia tunera. Pewnie za czas jakiś zainteresuję się tematem i pewnie odezwę na priva. Mój cedek jest w kolorze srebrnym. Mam trochę pierdolca na punkcie tunerów, szczególnie vintage. Aktualnie katuję Accuphase T-106. Mimo wszystko myślę również nad czymś zdalnie sterowanym :)) a tuner Cyrus spełniałby ew. te wymogi.

witam sajrusomaniaków po przerwie!

po pierwsze gratuluję koledze kvistowi pięknego stojaczka i dziękuję bardzo za nadesłanie zapasowych pasków do cd, wielkie dzięki!

po drogie pytanie czy mieliście już do czynienia dłużej z nowymi odtwarzaczami serii SE? Ktoś już wcześniej narzekał na te nowe napędy, a w zasadzie nie tyle napędy, co szczeliny do płyt i sam sposób ich wsuwania. A jak dźwięk? No i różnice do poprzednich wersji.

pzdr

panowie pomocy !!!!!

jestem posiadaczem zestawu cyrus qatro + 6 power (tego co to o niego pytałem w poprzednim moim poście) i mam problem otóż po podłączeniu do sieci 6 power normalnie (chyba) się uruchamia to znaczy następuje sekwencja zmiany koloru diody od czerwonej przez zieloną kończąc ponownie na czerwonej i wtedy gdy chce go uruchomić (żeby sobie muzyki posłuchać) dioda ta zaczyna mrugać na czerwono i panuje kompletna cisza :-( dodam tylko że quatro działa poprawnie (sprawdziłem na słuchawkach)

czym to może być spowodowane i czy możliwe jest żebym naprawił tą usterkę we własnym zakresie ???

proszę o pomoc

witaj radosqrq.

jakie kolory dokladnie pokazuje dioda podczas migania?

- zielony/zolty

- zielony

- zolty/czerwony

w istrukcji na stronie piatej masz wyjasnienie w tabelce co oznaczaja poszczegolne sygnaly.

daj znac.

a przede wszystkim, czy na pewno dobrze podlaczyles koncowke do tego quatro? ;-)

wlaczasz osobno 4ke i power6ke??? wydaje mi sie, ze koncowka powinna sie uruchamiac automatycznie po uruchomieniu quatro...

MC-BUS takze jest podlaczone?

czesc broy!

ciesze sie ze paski dotarly, mam nadzieje ze pomoglo to w naprawie odtwarzacza.

co do nowego cdse to ja marudzilem na naped szczelinowy ale nie dlatego ze jest lepszy czy gorszy tylko na sam fakt ze ja takich napedow po prostu nie lubie. jednak to tylko takie moje "widzi misie" mysle ze od strony techniczno uzytkowej bedzie okiej ;-)

roznicy w odsluchu miedzy swoim cd8x a nowym se nie uslyszalem, elektronika poza napedem raczej jest ta sama zreszta mozna doczytac na stronce cyrusa o tym nowym servo.

pozdrawiam!

kvist.

kvist

dioda cały czas mryga światłem czerwonym , gdy nacisnę ponownie przycisk power świeci świtłem czerwonym ciągłym tak jak w pozycji oczekiwania.

co do podłączenia to różnie już kombinowałem ale w zasadzie qatro połączyłem do 6 następująco

4ka mc-bus -> 6ka mc-bus

4ka preout -> 6ka input (l+ r)

czy możliwe jest żebym spalił bezpieczniki żle podpinając głośniki ???

ja sie na elektornice kompletnie nie znam...

ale jak mryga to na pewno cus nie tak ;-)

masz instrukcje do obu urzadzen?

moge ci podeslac na mail, sa tam dokladne rysunki i opisy podlaczen.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.