Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

kvist mam papiery ale po angielsku a z moim angielskim raczej mocno średnio wiec jeśli mas po naszemu to byłbym wdzięczny [email protected]

dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy pozdrawiam

Mam pytanie za 100 punktów.

Jak wyjąć tą czarną zatyczkę od gniazda PSX ?:)

Próbowałem złapać za to czarne kombinerkami i wyciągnąć ale nie dało rady.

Może trzeba odłamać kawałek niebieskiego plastyku (on jest jakby fabrycznie nacięty na górze jak się ogląda zdjęcie i wtedy ta czarna zatyczka wyjdzie bez problemu ? Pytam, bo nie chce nic robić na siłę.

Być może za kilka dni będę miał PSX-a od jednego z forumowiczów i przydałoby się coś tym zrobić. Jak widać Cyrus od nowości nie miał PSX-a podłączonego, normalnie dziewica :D.

post-4924-100009435 1228933110_thumb.jpg

To, że będę miał PSX-a jest już pewne. W połowie przyszłego tygodnia powinienem mieć go już w domu.

Kvist- jeżeli to pytanie było do mnie to opowiem po dotarciu PSX-a jak wrażenia :), znaczy się po 2-dniowych odsłuchach :).

A oto prawdziwe zdjęcie tego Cyrusa:

kurde...

...przegralem licytacje cyruska dwojki z psx'em w idealnym stanie, jeszcze z pudlami...

za 234 funciaki poszedl :-)

ale nic, kiedys i tak go upoluje, heh...

milego wieczoru.

kvist - jest jeszcze ta aukcja: http://www.allegro.pl/item503627942_legendarny_cyrus_ii_psx.html

Tylko ten zestaw pojawia się trzeci raz na allegro i jakoś nikt go nie bierze. Wypadałoby chyba najpierw zrobić odsłuchy. Właściciel jest także forumowiczem, wiec kto wie, może warto ? Chciałem z tego zestawu kupić PSX-a, ale ostatecznie kupuję od innej osoby :). Ten który wybrałem, jest pewniejszy.

ja szperam na ebay.co.uk i zazwyczaj odbieram osobiscie z odsluchem.

a jeszcze bezpieczniej cyrusa i nie tylko mozna kupic od uzytkownikow nieoficjalnego furum cyrusa, link podawalem Belferowi gdzies powyzej.

blfer54

bardzo polecam psx-r zarowno do cd jak i do wzmacniacza.

ja takze chcialem sie o roznicy przekonac i testowalem sobie cd8x z oraz bez psx-r'a na wzmaku sluchawkowym forum608II. osobiscie roznice slysze na duzy plus.

wzmak juz sprawdzalismy z moim ziomkiem na wspolnej posiadowce i psx-r we wzmaku (roznice) dalo sie wyraznie odczuc na koncertowym albumie dave matthews band (cantral park concert), ktory to umilal nam tamten wieczor.

patkos

nie mam porownania dwojki do reszty, dopiero niedawno zaczela sie moja przygoda z cyrusem i to w dodatku przez przypadek. ale zamierzam dwojke kupic i sam to sprawdzic gdyz wg Forumowiczow to wlasnie dwojka jest tym kultowym cyrusem. pozatym ja mam sentyment do starszych urzadzen a cyrus two z psx'em wyglada moim zdaniem baaardzo ladnie :-) lubie taki spartanski styl.

pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwoscia czekam na wrazenia z odsluchu tego c2+psx. z czym to bedzie grac?

kvist - będzie to grać z Tonsilami Siesta Front i Tonsil Czat 100 (obciążonymi 20kg z góry każda), oczywiście zamiennie. Ciekawe czy PSX wyciśnie ostatnie soki z Czatów, wbrew pozorom to fajne kolumienki, przetworniki takie same jak w Premium. Jak się je dociąży to potrafią dobrze zagrać w małym pokoju. Co do Siest to nie ma zmiłuj, musi być lepiej z PSX-em :).

pozdrawiam

Witam,

mam już PSX-a od wczoraj :)

PSX jest w bardzo ładnym stanie, praktycznie nie ma żadnych oprysków lakieru itp :).

Wyjąłem bezpieczniki z wzmacniacza, podłączyłem wszystko i ... działa :).

Teraz może trochę o tym, co jego podpięcie wniosło do systemu.

Pierwsze co narzuciło się w uszy, to czystszy, szlachetniejszy dźwięk, bardziej wierny rzeczywistemu.

Polepszyła się przestrzeń, jest też więcej powietrza. Kolejne rzecz to kontrola, dopiero teraz piecyk ma pełną władzę nad kolumnami, widoczne jest to szczególnie przy basie, który urozmaicił się i wzmocnił, a do tego znikła większość rezonansów w pokoju, generowanych przez niskie częstotliwości. Teraz jak trzeba to Cyrus huknie mocno i natychmiast zamilcza, zniknęły nieprzyjemne fale rozchodzące się po ścianach (ważne w niewielkich pomieszczeniach) . Dynamika oczywiście wzrosła.Od teraz myślę, że PSX jest rzeczą niezbędną.Ogólnie wcześniej też było nieźle, ale teraz jest lepiej. To coś więcej niż wisienka do tortu :).

Co do mocy to minimalnie, ale przybyło. Cyrus ma analogowy potencjometr głośności, przez co stabilizuje kanały dopiero gdzieś od godziny 8. Po wpięciu PSX-a gra równo już od minimalnej skali głośności.

Da się wyczuć, że muzyka którą gram, to pestka dla tego kompletu, gra z ogromną rezerwą mocy.

Temperatura pracującego wzmacniacza teraz spadła o kilka dobrych stopni. PSX za to w ogóle się nie nagrzewa, jest zawsze zimny:).

Jak ktoś ma okazję dokupić PSX-a w dobrym stanie, to śmiało polecam.

Zastanawiam się, czy warto dokupić jakiś lepszy kabelek sieciowy do PSX-a. W środku jest transformator 500VA, ogromne kondensatory itp, oczywiście przez ten kabel płynie też prąd do wzmacniacza. Jak ktoś eksperymentował z sieciówkami przy cyrusach, to mógłby się podzielić spostrzeżeniami.

pozdrawiam

belfer54

PSX-R na pierwszy rzut oka w środku wygląda praktycznie tak samo jak PSX. Widać tylko, że trafo toroidalne jest w PSX-R trochę skromniejsze , a czy ma mniejszą moc tego już nie wiem. Prawdopodobnie 20 lat ciągną tą samą sprawdzoną konstrukcję :).

patkos

mam dwa psx-y do wzmaka i do cd

używam standardowych kabli dodanych przez cyrusa w komplecie

sprawdzałem neela 14e gold i oprócz trudniejszego wpięcia kabla i problemów z jego ułożeniem, bo to dość sztywna pyta

żadnych różnic w brzmieniu moje ucho nie było w stanie wychwycić

co do samych psx-ów to uważam, że są to urządzenia absolutnie niezbędne do klocków cyrusa

lepsze od kabli, sieciówek, podkładek itd.

pzdr sajrusomaniaków!!!!!

wesołych Świąt

• 2 tygodnie później...

Może trochę zmienię temat... stoję przed zakupem tunera Cyrus'a. i teraz pytanie FM6 czy DAB 8.0?

Podobno ten Dab'owy ma gorszą sekcję analogową. Różnica w cenie jest niewielka...50 funtów.

slyszalem oba, i fm6 i dab8 i mowiac szczerze nie slyszalem roznicy w brzmieniu (sluchajac FM na obu).

w UK dab ma sens, nie wiem jak jest w Polsce ale chyba nie bardzo. bylo o tym na Forum.

osobiscie posiadam fm7.5 i myslalem o wymianie go na dam8 ale po namysle dalem sobie spokoj a oszczedzone dzyngi przeznaczam na update intergy do pre i monoblokow (moja intera7 od wczoraj wisi na allegro).

pozdrawiam,

kvist.

no na alegro wisi też mój Straight line + XPA ale Twojej integry nie widzę jakoś... chyba zostanę przy opcji FM6...myślę jeszcze nad nowymi kolumnami... słuchałem kilka modeli ESA...ale powiem szczerze w stosunku do Kef'ów które mam aktualnie nie zrobniły na mnie zbyt dużego wrażenia... przynajmniej z Cyrus'em

• 2 tygodnie później...

Witam!

Mam mały problem z moim cyrusem III. Jak podepne kabelki ( niestety gołe kable bez banana) i przełącze przycisk od zasilania to słysze pisk przez jakies 5 sekund po czym on ustaje. Wzmacniacz szumi dosyc głośno do czasu aż sie nie rozgrzeje co zajmuje jakieś 10 minut.

Nastepne pytanko czy nie wiecie gdzie można kupić jakieś części do cyrusa III bo brakuje mi tej plastikowej obramówki przy potencjometrze od głośności. Troszke wzmacniacz ma mankamentów ale czego oczekiwać za 90 zł bo tyle dał mój brat za niego.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.