Skocz do zawartości
IGNORED

Transport z drugiej ręki do 3kzł ?

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Transport z drugiej ręki do 3kzł ?

Czy ktoś w swojej audiofilskiej wędrówce miał taki dylemat ?

Taki budżet pewnie wystarczy na : CEC TL5100 , TL51 , Theta Basic I , II

Meridian 5xx , Audiolab i co jeszcze ???

Z wymienonych transportów słuchałem tylko Audiolaba w komplecie z firmowym

DACiem , ale nie mam żdnego punktu odniesienia .

cierpliwości - Elberoth z pewnością coś doradzi

przegapiłeś jeszcze Parasounda - jest taniutki CDP 1000 i podobno nieźle sobie radzi (szczególnie z firmowym przetwornikiem) ale ma czytnik Sanyo i mocno wybredza oraz CDP 2000 - top loader na bazie CECa

Prawde mówiąc to wybór jest u nas skromniutki. Pojawiają się co prawda transporty PS Audio Lambda lub Theta Data Basic I/II, ale te konkretne modele omijał bym szerokim łukiem, ze względu na niedostępność mechanizmów CDM-9Pro Philipsa - jak padnie to bedziesz miał po prostu drogi mebel. To samo dotyczy pojawiającego się Mephisto I firmy Audio Meca.

Jedyne praktycznie co pozostaje to rózne wersje CECa - 51/5100 lub bazujący na nich napęd Parasounda - ale te są dość kapryśne (mogą np. nie czytać CD-Rów). Można też szukać Meridiana 500 - czasami sie coś pojawi.

Była dość długo w ogłoszeniach Theta Pearl, bazująca na transporcie Pioneera z odwróconym talerzykiem (w idealnym stanie za 3000zł - aż dziw że nikt tak długo nie kupił), ale tydzień temu kupił ją mój znajomy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zgubiłem po drodze gdzies tego Paraasounda.

Problemy z dostępnoscią CDM9 nie zrażają mnie.

Kaprysnosc to już problem.

Jakie różnice dzwiękowe między CEC 5100 a 51 , Theta BasicI i II .

W jakiej kolejnosci można je ustawić jesli chodzi o jakosc dzwięku ?

Elberoth dobrze prawi z Theta Pearl. Stablle Platter Mechanism Pioneera to kapitalny transport i aż dziw bierze że oprócz Thety chyba tylko Wadia go użyła w 830. Bał bym się natomiast transportów z mechanizmami Philipsa bo mogą być duże problemy

>mike27

Zupełnie nie interesują zintergowane CD jako transporty.

Mam takie , są dosc mocno tuningowane i spisują się całkiem dobrze.

Wycisnąłem z nich prawie wszystko . Pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć.

Przesłuchałem około 20 odtwarzaczy i jakosc sygnału z wyjscia coax jest

uzależniona w takim samym stopniu od rodzaju transportu jak i aplikacji.

Upraszczając nie zawsze urządzenia z "okrzyczanymi" laserami są najlepsze.

Mam Yamahę z taniutkim KSS210 która wygrywa z Marantzem z CDM4/19 i CDM2/10.

Tyle że na gołe oko widać że inżynierowie z Yamahy postarali się bardziej .

CD Sony ES z lepszym transpotrem niż KSS210 jest kiepskie . Wyjscia cyfrowe w Pioneerach

też dają cieniutki dzwięk.

Oczywiscie transport będzie też tuningowany.

odnośnie padających cdm9 - faktycznie - często się pojawiają np. na ebayu albo audiogonie za małe pieniądze takie transporty - np. jakieś 2 miesiące temu była Basic II z padniętym laserem za $150 - mam gdzieś linka jak łatwo naprawić cdm9 wyjmując części z innego napędu - tak więc może warto zaryzykować?

josef - jak byś mógł to podeślij mie tego linka odnośnie napraw CDM-9 Pro.

Co do brzmienia CEC 5100 vs Theta Basic to ogólny charakter jest dość zblizony - tzn. przejrzysty i precyzyjny. Niestety nigdy nia miałem okazji na miarodajne porównania w jednym systemie, więc ciężko mi wyrokować co jest lepsze.

W przypadku CECa jest to o tyle ciekawe, że wyższe modele (TL-2, TL-1) grają zupełnie inaczej - ciepło i gładko, bardzo analogowo.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

zorro

roznica miedzy transportem Theta a CEC jest taka, ze Theta jest bardziej precyzyjna w wysokich tonach (tanie CEC maja troche rozmazany dzwiek, niektorzy myla to z cieplem) i Theta jest mniej kaprysna w czytaniu porysowanych plyt.

Bardzo dobry i tani jest tez naped EAD T-1000 wygladajacy tak samo jak theta i tez na talerzu Pioneera tylko jeszcze tanszy. Zreszta na tym napedzie bylo wiecej urzadzen... Dobre i tanie rozwiazanie.

Elberoth

Robiłem dużo przekładek laserów i silników w napędach Philipsa i jest to zabieg bardzo prosty.

Kompletne ramię lasera przeważnie przykręcone jest za pomocą dwóch śrub.

Akurat w CDM9 nigdy tego zabiegu nie wykonywałem ale moge to sprawdzić (fizycznie).

Jeszcze niedawno zwykłe CDM9 można było kupić , nie wiem jak wygląda sytacja dzisiaj.

Zawsze można kupić używanego Philipsa i dokonać transplantacji :)

Dysponuje listą które modele stosowały ten typ.

Jak twierdzi Pierre Lurne z Audiomeki :

"W wersji Pro jest silnik z efektem Halla, zaś w standardowej silnik DC (na prąd stały)"

Zatem W obu wersjach CDM9 laser jest ten sam .

Polecam cały wywiad :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Americano

EAD jak i Parasound jest pewnie rzadkoscią na naszym rynku .

Najłatwiej można kupić Thetę i CECa i na tym chciałbym się skupić.

W ogloszeniach znalazłem też McLarena. Czasami smignie jakiś wiekowy Teac.

Ukryta Zawartość

głowice były nawet oddzielnie sprzedawane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elberoth

Jesli to zdanie jest prawdziwe to chyba pzostane przy tuningowaniu leciwych cedeków :

>Gdybym miał opisac jakość transportu w skali od 1 do 10, gdzie 10 to wzorzec w postaci mojej Thety Data Basic II, to DVD otrzymało by 3 pkt, Maraztz 7,5 pkt, a Theta 10 pkt. Za podłączenie kablem TosLink każdorazowo odjął bym 2pkt

zorro - gdzieś czytałem że pickupy od CDM9 i CDM9-Pro się różnią i nie można ich zamienić. Osobiście tego jednak nie sprawdzałem. Mechanizm CDM9/44 jest do kupienia np. na www.czytniki.pl

(CDM9 w wersji Pro ma oznaczenie CDM9/60).

Philips CDM9/44 na ebay.de:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na transport podobno najlepsze są marantze lub philipsy z CDM1 i CDM1MkII

ewentualnie philips CD PRO 2M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Elberoth

Nie wydaje mi się żeby Pierre Lurne z firmy Audiomeca mylił się.

Takie gadki że głowice są różne pewnie pochodzą od sprzedawców CDM4PRO na ebayu.

Wystarczy że wersja PRO ma lepszy silnik.

>Parsec

U nas ten model też jest dostępny w specjalistycznych sklepach .

>Mahler

Bardzo mało jest nowszych odtwarzaczy z CDM1 i CDM1MkII a jesli są to cena tych najlepszych jest porównywalna z

używanymi transportami.Marantz CD80 , 94 . Natomiast bardzo stare odtwarzacze z tymi napędami mają słabe kosci lub nie nadające się do wyprowadzenia sygnału cyfrowego np Philips cd104 , 204 ,304 . Wyjątkiem jest 304mk2 ale jak słyszałem to po upgrade transport z niego przeciętny.

CDM2M owszem można kupić z z całym osprzętem za 400E .

• 4 tygodnie później...

Ten transport spełniłby surowe oczekiwania Zorra.

A jak dobrze poszukać,to może gdzieś w nieodległej krainie jakaś aukcja z drugiej ręki.

Ukryta Zawartość

:-)

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Jakos nikt nie wspomnial transportow Classe. Ja tez nic o nich praktycznie nie wiem, ale wydaja sie byc dosc tanie na Audiogon, jak sie pojawia to szybko znikaja, a ich kostrukcja jest niewatpliwie solidna, i przypomina jakoscia wyroby Levinsona.

A wiec tydzien temu kupilem CDP-0.5 za $600. Jak dojdzie to go opisze.

Podobno w starszych modelach Classé stosowano mechanizmy Sanyo...

Przy okazji mam pytanie - od kilku tygodni bezskutecznie próbuję połączyć się ze stroną www.classeaudio.com . Ciekawe, czy tylko ja mam taki problem, czy strona nie działa?

a moze cos takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to ma 15 lat !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.