Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wycenie sprzetu

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktorys z szanownych forumowiczow, moglby w przyblizeniu okreslic wartosc mojego obecnego sprzetu? Zastanawiam sie, czy sprzedawac za marne grosze, czy oddac lepiej siostrze. Sprzet ma okolo 4 lata, wizualnie i technicznie jak nowy. Dbalem o niego, zadnych rys i zadrapan, kolor czarny.

Ampituner Pioneer VSX-505RDS MkII

CD Pioneer PD-S505

Magnetofon Pioneer CT-550S

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/1795-pomoc-w-wycenie-sprzetu/

Jesli masz kase na lepszy i killa stowek nie robi problema,

to zostwa to siostrze.

Tez tak zrobilem .... midi Techniksa co dostalem na 18 :)

wymienilem na amplituner Techniksa i przez przypadek, moze dla jaj

podlaczylem i sprawdzilem jedno i 2 na tych samych kolumnach.

..... 7 dniowy amplituner sprzedalem o 20% taniej kolesiowi

..... masakra

Od tego zaczela sie moja zabawa .... to bylo kilka lat temu :)

Hienka-podrobka: niestety nie Polarisy :)

Jak kupilem w/w sprzecik to starczylo mi na jakies Sonaby B1 (zreszta radzilem sie Was w wyborze), teraz mam B&W 601 S3 i graja jak na moje ucho (we wczesnym stadium poznawania dźwiękow) calkiem niezle.

Ciezko mi na sercu zwlaszcza, ze za amplituner dalem 1200, cd 1400 a magnetofon z drugiej reki 750 :) Frajer widze jestem :)

P.S. Nie widze jednak powodu, do szydzenia ze mnie (hienka), za pewne nie kazdy z Was zaczynal od Nautilusow 800 i klockow po 50tys., chyba ze takie prezenty dostaliscie na Komunie :) Bo ja jak, kazdy zegarek :)

P.S.2. Zanijcie mnie, ale nie widzialem w swoim zyciu piekniejszego pilota niz wlasnie od VSX-505.

Pozdrawiam.

mnie osobiście 02 nie podszedł, aczkolwiek z dynaudio 42 zagrało to całkiem fajnie; z bardzo dobrą dynamiką; hmmm... może od jakowegoś importera to w cenie 02 masz serie 10; i to jest już lepiej; co do nowości u rotela to pewnie nie prędko, choć kto wie.

mam RA972, (udało się kupić niedługo jak go wycofali bo był chyba zbyt podobny do 1060, za jakieś 2 200 zł w technotroniku, ). Jest OK. Zeby go dostać sprzedałem w komisie mojego Denona AVR1100 za 500zł.

generalnie w komisach pojęcia nie mają na ile wycenić sprzęt innych marek niż Sony, Pioneer, Technics. A za 400 zł Yamaha? Ludzie wydają tyle na jakieś druty tylko po to żeby za chwilę kupić nowe. Spróbować na pewno warto.

• 1 miesiąc później...

Po pierwsze nie potrafie okreslic, czego szukam w dzwieku - chyba najbardziej mi zblizona jest chec sluchania tego tak, jak chcial realizator. Jak ktorys z Was posadzi mnie przed wycyckanym zestawem i powie, ze "to ma tak grac" - to przyjme to za aksjomat - nie mam doswiadczenia, nie sluchalem drogiego sprzetu. Moje (ale chyba nie tylko) uszy maja duza zdolnosc adaptacji. Wszyscy pisza, ze musze posluchac - OK. Ale nie mam pojecia czym sie kierowac. Daltego na poczatek moze cos standardowego i sprawdzonego? Zaczalem od Bowersow 601 i mysle nad zakupem budzetowego NADa 320BEE, moc wystarczajaca, ma podobno mocny bas, reszta tez jest OK. Nawet znalazlem recenzje w ostatnim S&V. I cena, moge miec za 1300PLN, moze uda mi sie jeszcze ciut ja zbic. Oczywiscie legalnie i na gwarancji. Jak uzbieram za pare miesiecy, to mysle ze dopkupie zrodelko 541i. Co Wy na to? Rotela 02 wybiliscie mi z glowy, obdzwonilem cala Polske w sprawie starszych modeli, ale dupa. Nic juz nie ma. Jedynie to osobno przedwzmacniacz i koncowka, np. z promocji Audiokanu w Sopocie RC972 za 1299 + koncowka RB971 za 1999 w moim rodzinnym miescie. To duzo za duzo i na pewno mnie nie stac. O ile wzmacniecz z drugiej reki to jeszcze mozna dostac, o tyle co do uzywanego zrodelka bylbym ostrozny, wiadomo laser itd. Wiec moze wlasnie NAD na poczatek?

Stef, _naprawdę_ warto najpierw posłuchać. Różnicę usłyszysz, nie martw się. A jak już będziesz widział, czym się różnią, to czemu nie wybrać tego, który bardziej ci się podoba? Np. wolisz słyszeć bas, choć czasem będzie sobie dudnił, czy go nie (mniej) słyszeć? No bo w tej cenie kompromisów nie unikniesz. Kupiłbyś obraz bo ci go ktoś polecił, albo na podstawie opisu?

Hmm...., OK, zawsze jestem w goracej wodzie kąpany, ale tym razem uzbroje sie w cierpliwosc i zrobie tak, jak radzicie :) Ktory sklep mi polecacie w Warszawie, gdzie mieliby B&W oraz wzmacniacze firm: NAD, Rotel, ..... i mila obsluge? oraz nie za duzy pokoj odsluchowy, cos ok 16-18m^2, cos jak moj pokoj? Chce sobie zestawic komplet, tak zeby tez to wygladalo estetycznie i spojnie. No i moge przeznaczyc na integre < 1,5 tys. wiec Rotel odpada z wiadomych wzgledow (seria 02, starszych nigdzie nie ma). Radzilem sie w ktoryms watku o porady jak kupowac z drugiej reki i nikt nic nie npisal, szkoda bo wiele osob poleca tu kupno sprzetu uzywanego.

Stef: ja Ci powiem ogólnie- nie miej do mnie żalu, bo nie zawsze pod 1. dachem znajdziesz wszystko, co se teraz umyśliłeś. moze byćtezzupełnie inaczej...

Krótko:

1. Audio Forte - Rejtana 3

2. Audioklan - Andersa 12 ( jakieś promocje mają )

3. El. Pomarańcza - Żelazna 69A (?)

4. Audio System - Waliców 20

Ze wskazaniem na dwa pierwsze.

5. Możesz jeszcze zaliczyć miedzy 14:30 (chyba) a 19:00 sklep na Batorego, po schodkach w dół - piwnica przedszkola, blisko i po przeciwnej stronie giełdy elektronicznej.

Nazwy punktu niestey niepomnę.

Pamiętaj, że inni się może nie ogłaszają, a też mają swoje promocje...

I nie musisz od razu kupować. Ochłoń, wróć do faworytów za kilka dni i porównaj wrażenia.

Powodzenia i śmiało. Wierz w siebie.

Pozdr.

Stef - ja tez niedawno walczylem z wyborem - jak na moj gust okresl budzet a potem w podanych sklepach, plus moze Audiofil na Boya (tam mozesz posluchac Opery), Hi-Fi CLUb na KOpernika, Studio Pro - podawaj budzet i niech Ci skladaja zestawy - jak uslyszysz wlasciwy to bedziesz w tym wiedzial. Tak bylo ze mna - po prostu koniec - musialem miec ten zestaw :)

Audiofil is ok. Studio Pro- to Audio Sytem = to samo.

I Stef: trzymaj się rad pal'a55. On też niedawno sklecił niezgorszy system. Zaczynał jak Ty.

Powinniście się łatwo dogadać.

Ale chodził, szukał, aż znalazł. Ograniczy Cię budżet.

Miłego urlopu.

• 1 miesiąc później...

A co sadzicie o Rotelu 971 MKII ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co sadzicie o Rotelu 971 MKII ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę nie na temat.

Nawiązując do opisu zamieszczonego przez właściciela tego Rotela - wysterować System Audio 1230 z (o ile pamiętam) dwoma maleńkimi głośniczkami średnio-niskotonowymi Vify "z serii dalekowschodniej" to chyba nie jest ani wielka sztuka, ani - na szczęście dla kupujących - wielki wysiłek dla wzmacniacza.

Sprawić, żeby to dynamicznie i otwarcie grało - to by było osiągnięcie.

Ten Rotel ma zdaje się znacznie lepsze podzespoły niż nowa seria 02 - ta brzydka srebrna. Seria 02 to żadna rewelacja (jak to niektórzy opisują), ale gra całkiem przyzwoicie, rytmicznie choć na mój gust trochę rozrzedzonym, odchudzonym dźwiękiem. Jeśli zatem 971 mk II ma rzeczywiście lepsze "bebechy", to dźwiękowo może być całkiem ciekawie.

do Stef.

Naprawdę postaraj się powędrować po salonach i słuchać, słuchać, słuchać... Ja tak zrobiłem i bardzo tego nie żałuję, bo kierując się opisami i sugestiami innych nigdy nie kupiłbym sprzętu, na którym odtwarzana muzyka sprawia mi tyle przyjemności. Przez przypadek (mając pewne doświadczenia po odsłuchach tanich lampek byłem przekonany, że to nie dla mnie) posłuchałem amplifona i dla mnie ten dźwięk był po prostu najlepszy. Oczywiście w odniesieniu do sprzętu w cenie ok. 5 kzł za klocek.

Myślę, ze tylko w ten sposób będziesz w stanie stwierdzić, co tak naprawdę chcesz mieć w swoim domu. Inaczej możesz się rozczarować i po niedługim czasie nerwowo zaczniesz poszukiwać innego brzmienia... choć to i tak Cię pewnie dopadnie..;-)

Życzę udanego wyboru

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Reasumujac (po kilku miesiacach), jaka jest najbardziej realna cena za kazde z tych urzadzen? Maja kilka lat, ale sa zadbane, zadnych rysek. Chce sprzedac nikogo nie naciagajac, ani nie tracac (jesli mozna to tak ujac).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.