Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki dla słabej lampki

PiMi

Rekomendowane odpowiedzi

Co polecilibyście dla wzmacniacza lampowego opartego na EL84. Może jakiś gotowy zestaw DYI lub projekt albo chociaż zarekomendujcie sam głośnik nisko-sredniotonowy łatwy do napędzenia. Chciałbym zbudować monitorki, raczej basrefleks. Słuchałem szerokopasmowegio visatona b200 w 50 litrach, srednica i góra doskonała lecz brak basu- wzmacniacz ma za mało prądu aby to napędzić.

Moze ktorys z kitow Audio Note'a?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No niestety, Audio Note się chyba nie nadają dla moich potrzeb. Przeczytałem recenzje które są zlinkowana ze stroną hi fi collective i recenzent "The Stereo Times" pisze że wzmacniacz GWLabs Cyclop ( który ma te same lampy co mój) nie dał rady napędzić tych głośników :-(. Radę dał dopiero oparty o EL34 wzmacniacz, ruszył je ale bez rewelacji.

• Redaktorzy

zainteresowałbym się gotowymi produktami LothX, a jak chcesz dłubać to Fostexami serii Sigma

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

słaba lampka zostanie słabą i nawet na efektywnych glosnikach nie ma co liczyc na dynamike, skoro nie zagrala z AN to nie ma dla niej nadziei, moze na wzmak sluchawkowy sie nada ;)

skoro ten wzmacniacz jest tak slaby jak piszesz to dobry gainclone w zupelnosci sprosta wymaganiom i bedzie zapewne duzo lepszy, a z tym wzmacniaczem bedziesz mial juz naprawde spory wybor w doborze glosnikow, przez co szybciej i latwiej trafisz w swoj gust,

lepiej podjac radykalne kroki, bedzie szybciej i lepiej

PiMi:

Jesli cos nie steruje 94/98db glosnikami, to co to jest?? Z calym szacunkiem, ale kilka wat to naprawde duzo na zwyklych glosnikach (86-88db), a na 94-98... dyskoteka. No chyba, ze recenzent naglasnial stadion... Sprobuj doczytac w recenzji, amerykanie np. maja zwyczaj sluchania muzyki np. w 70m2 salonach, a Tobie to chyba (z calym szacunkiem) raczej nie grozi (gbyby bylo Cie stac na taki salon, nie pytalbys o kity ;)

• Redaktorzy

PiMi - Poniższy wątek powinien Ci pomóc:

Ukryta Zawartość

a tutaj masz linka do producenta:

Ukryta Zawartość

Słuchałem trochę "przy okazji" Romkowych skrzynek i wiem jedno. Chciałbym do lampy mieć takie kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

a jak szukasz czegoś do lampowego KD to proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryta Zawartość

To jest kit AN i AN-E znakomicie dziala w pokoju pomiedzy 15 a 25m kw i wzmacniacz od 8W spokojenie je napedza.

Glowny link to www.audionotekits.com

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim którzy podzielili się swoją wiedzą. Posłuchałem kilku gotowych kolumn, i to utwierdziło mnie w przekonaniu, że wzmacniacz ma spore ograniczenia mocowe/prądowe. Chyba skrzypek ma rację, niestety, i zamiast dobierać głośnki, zacznę od poszukiwań mocniejszej lampy. A po tym co usłyszalem z lampki, do tranzystora nie wrócę :-)

Jako uzupelnienie mojego ostatniego posta dodam, ze jest nowa wersja tych glosnikow dajaca skutecznosc 98dB, wiec 5W wzmak zrobi niezle bum, bum. Pamietaj, ze 3dB roznicy skutecznosci glosnikow to 2x mniejsza moc wzmacniacza aby uzyskac ten sam poziom glosnosci!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.