Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja Avance Omega - projekt EP

cykad

Rekomendowane odpowiedzi

a bym zapomniał, średnica się jakaś taka głośna stała ale to chyba zasługa samego wytłumienia. Czy ewentualne dołożeni waty na tylną ściankę górnego midbasa może pomóc. Wiem, że i tak muszę to organoleptycznie sprawdzić ale chcę sobie zaoszczędzić czasu przy skręcaniu i rozkręcaniu ... tym bardziej, że straciłem wkrętarkę.

walczę już kolejną godzinę i już mam mętlik w głowie ... gdy już myślę, że jest ok wrzucam kolejną płytkę i pojawia się zaraz jakiś dźwięk, który mi nie pasuje ... z przedłużeniem basrefleksów zszedłem do 2cm ale nadal mam poczucie, że ten bas pracuje jakoś nierówno - sam nie wiem, wywaliłem też całą watolinę, którą wcześniej poutykałem na gorze i wokół basref.

Czy to może być efekt tego, że górny głośnik ze względu na nowe wytłumieni ma wyższą skuteczność a dolny pracujący w starym wytłumieniu i nie nadąża ?? Jeśli tak to będę chyba musiał sobie rękę połamać albo poprosić Synka żeby mi pomógł.

"McGywer"

"Całkiem słusznie. Za zamulone i niewciągające brzmienie serii Omega (i w dużej mierze Dana) są odpowiedzialne nędzne elementy w zwrotnicach, i już sama ich wymiana na porządne da dużą poprawę, bo sam projekt zwrotnicy jest nawet poprawny."

Od kiedy GURU wierzy i twierdzi że wymiana elementów zwrotki poprawi brzmienie po "bezsensownej" wymianie na lepsze. Hmmm

Oto jego cytat poniżej ( i wcale nie chcę kłótni)ale kiedyś w tamtym wątku mi robił na ten temat wykład.

McGyver

30 Mar 2008, 22:03

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1448 / 11317 / 5 toptwenty, 30 Mar 2008, 19:23

>>Cewkami nie zajmowałem się bo nie mam czym zmierzyć indukcyjności, a wiem że warto, ale cóż dobre

>i to.

>

>Poza indukcyjnością ważna jest też rezystancja cewki. Tutaj nawet ułamek ohma gra duża rolę i

>czasami potencjalnie lepsza cewka - tzn wykonana z lepszego materiałua albo pozbawiona rdzenia, itd

>- zagra gorzej, bo ma inną, najczęściej mniejszą rezystancję.

>

>Mam wrażenie, że pow. sprawy były już tutaj omawiane.

Poza cewkami również wymiana kondensatorów na "lepsze" może spowodować rozjechanie się zwrotnicy. Polipropyleny mianowicie mają zdecydowanie mniejszy ESR niż bipolary i ich wymiana nie jest obojętna dla działania układu. O tym też było pisane, m.in. ja o tym wspominałem.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

sir.jax, 16 Lip 2008, 22:39

>"McGywer"

>"Całkiem słusznie. Za zamulone i niewciągające brzmienie serii Omega (i w dużej mierze Dana) są

>odpowiedzialne nędzne elementy w zwrotnicach, i już sama ich wymiana na porządne da dużą poprawę, bo

>sam projekt zwrotnicy jest nawet poprawny."

>

>Od kiedy GURU wierzy i twierdzi że wymiana elementów zwrotki poprawi brzmienie po "bezsensownej"

>wymianie na lepsze. Hmmm

>Oto jego cytat poniżej ( i wcale nie chcę kłótni)ale kiedyś w tamtym wątku mi robił na ten temat

>wykład.

>

>

>McGyver

>30 Mar 2008, 22:03

>O mnie » Ignoruj » PW »

>

>stat: 1448 / 11317 / 5 toptwenty, 30 Mar 2008, 19:23

>

>>>Cewkami nie zajmowałem się bo nie mam czym zmierzyć indukcyjności, a wiem że warto, ale cóż dobre

>>i to.

>>

>>Poza indukcyjnością ważna jest też rezystancja cewki. Tutaj nawet ułamek ohma gra duża rolę i

>>czasami potencjalnie lepsza cewka - tzn wykonana z lepszego materiałua albo pozbawiona rdzenia,

>itd

>>- zagra gorzej, bo ma inną, najczęściej mniejszą rezystancję.

>>

>>Mam wrażenie, że pow. sprawy były już tutaj omawiane.

>

>Poza cewkami również wymiana kondensatorów na "lepsze" może spowodować rozjechanie się zwrotnicy.

>Polipropyleny mianowicie mają zdecydowanie mniejszy ESR niż bipolary i ich wymiana nie jest obojętna

>dla działania układu. O tym też było pisane, m.in. ja o tym wspominałem.

W tym wypadku kluczowa jest umiejętność czytania ze zrozumieniem, i użyte przeze mnie sformułowanie "może powodować".

A "może powodować" to nie to samo co "zawsze powoduje".

I to by było na tyle.

Chodziło mi o to bo to jest twoja wypowiedź:

>Poza cewkami również wymiana kondensatorów na "lepsze" może spowodować rozjechanie się zwrotnicy.

>Polipropyleny mianowicie mają zdecydowanie mniejszy ESR niż bipolary i ich wymiana nie jest >obojętna dla działania układu. O tym też było pisane, m.in. ja o tym wspominałem

I to też by było na tyle!

Dobrze już dobrze.

Przekomarzam się z Tobą :o)

A co powiesz o Eposach M15.2 mój nowy nabytek jeszcze surowe wygrzewają się 4dzień non -stop He

Szkoda, że ważniejsze w tym wątku są inne sprawy :( To forum chyba tak ma.

Żałuję, że tyle tej energii co idzie na roztrząsanie często źle zrozumianych słów, na łapanie za słówka i w ogóle na podwyższanie sobie poziomu adrenaliny, nie może czasem udzielić się tutaj w sposób merytoryczny.

tak przy okazji Panowie, serdeczne dzięki za pomoc.

Tak wygląda obecne wytłumienie matą bitumiczną z filcem, dokładnie w tych samych miejscach była watolina. Tak jak wcześniej pisałem górna komora zyskała dużo powietrza (poprzednio była podwójna watolina), dolna część i okolice dolnego basrefleksu zostały bez zmian i zastanawiam się czy moje problemy nie biorą się z różnych warunków pracy głośników. Okazuje się, że w całym tym upgrade-zie najtrudniej jest dobrać wytłumienie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czy może pójść na całość i zrobić tak ? czy to rozwiązanie będzie lepsze ?

zielonym kolorem zaznaczyłem watolinę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest źle narysowane, a konkretnie źle jest narysowana przegroda. każdy z wooferów pracuje we własnej, niezależnej i szczelnie odgrodzonej komorze. Powinny mieć zapewnione takie same warunki pracy (takie samo wytłumienie). A otulanie rur BR gąbką nic nie daje.

Dzięki, że znalazłeś chwilę. Z tą przegrodą to wydawało mi się, że tam nie było ale może jej nie dojrzałem/nie wymacałem. Pomijając sposób dostania się do dolnej przegrody to interesuje mnie najbardziej jak wytłumić - gdzie dać a gdzie nie dać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko na ścianki, i to nie za dużo. Sama mata z filcem wystarczy jeżeli bedą nią w miarę oklejone wszystkie wewnętrzne ścianki.

A co do rysunku, to obie komory mają taką samą objętość.

pomijając proporcję rysunku, to w oryginalnym wytłumieniu watolina w dolnej komorze była skośnej przegrodzie, czy dobrze Cię rozumiem, że teraz dać matę tylko na ścinki boczne i tylne ?

no to się jeszcze dopytam, który wariant będzie wg. Ciebie lepszy, z lewej czy z prawej ?

a i zapomniałem spytać czy w takim wygłuszeniu BR będzie dobrze pracować wydłużony o te 4cm, czy może go zestroić metodą prób ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w jaki sposób okleić tą dolną komorę ? Ja widzę chyba tylko dwa sposoby: 1 to rozklejenie skrzyni, 2 to zaopatrzyć się w manipulator i kamerę gastrologiczną ... :) Czy może istniej jakiś inny sposób ..

Wyklejasz ścianki. To dobrze, bo Omegi mają cienkie deskii bez wzmocnień. Mata bitumiczna pomoże. A filc na niej jest cienki, nie przekracza 1cm. Będzie dobrze. W bassreflexach wytłumienie objętościowe jest niewskazane, ale wytłumienie scianek jest korzystne.

Dolną komorę wyklejam bez problemu przez otwór po wooferze pomagając sobie ewentualnie szeroką listewką. Aczkolwiek jak ktoś ma łapska jak Pudzianowski to faktycznie nie da rady.

Pudziana raczej nie przypominam, aczkolwiek małym człowiek nie jestem ;) jakby nie było mam problem bo moje ręce blokują się na skośnej przegrodzie i nie jestem wstanie nawet od środka dotknąć BR :) Coś czuję, że to będzie przygoda w stylu "audiolaparoskopii" :)

Jeszcze się upewnię, bo jak jutro jakimś cudem powklejam te maty tam gdzie nie trzeba to nie będzie odwrotu. Maty idą na:

- wszystkie tylne ścianki

- wszystkie boczne ścianki

- wszystkie ścianki przegrody od strony dolnej komory

- górę i spód kolumny

Skorzystałem z rad McGyvera i dokonałem modyfikacji moich Omeg ( 509, 504 i 501 ).

Wykleiłem je matami bitumicznymi ( 3mm bitumu i 6mm włókniny - firmy BOLL ). Poszło w sumie 2m2 - 8sztuk. W 509 wytłumione wszystkie ścianki, obie komory jak na rysunku lewym. Ciężko było, kłopoty z dłońmi - ledwo się mieściły, ale dokonałem tego. W zwrotnicach wymieniłem wszystkie elementy - kondensatory Jantzen Audio Cross-cap MKP, rezystory Superes 10W, cewki powietrzne w 509 1,4mm w reszcie 1,2mm. Wyrzucone zabezpieczenie. Zmienione gniazda głośnikowe na C1/GN. Od gniazda do zwrotnicy srebrzanka ( 6 skręconych drutów i zlutowanych srebrzanką ). Wszystkie elementy kupiłem w Polinku. Lutowanie cyną z dodatkiem srebra. Okablowanie wymienione na AST-200. Praca zajęła mi dwa dni. Po tym wszystkim usiadłem i puściłem w stereo J.M.Jarre-a - Oxygene z LP. Nie powiem, byłem pod wrażeniem. Zupełnie coś innego, nowego, właściwego. Dźwięk był poukładany, góra klarowniejsza, a szczególnie ten basik taki jak lubię. Zrobiłem modyfikację wszystkich kolumn - w kinie duża poprawa. Jednak najbardziej zależało mi na 509. Teraz mam to co chciałem. Oczywiście, mówimy tu o tej klasie sprzętu i w tej granicy cenowej. Jestem zadowolony z tej przeróbki i na razie nie myślę o nowych kolumienkach.

Udało się :) Maty zamontowane. Okazało się też, że BR trzeba stroić od 4 cm w górę plus oryginalna długość. Tak więc polecam przedłużyć o około 6 cm i schodzić max do 4 cm, u mnie gra na tą chwilę (bo zapewne się to jeszcze zmieni)przedłużka 4,5cm i jest całkiem fajnie :)

McGyver muszę się znowu do Cibie uśmiechnąć :) Potrzebuję rady, mój zmysł słuchu chyba zaczął mi odmawiać posłuszeństwa, i żeby nie było wątpliwości nie oczekuje porady laryngologicznej :) Cały czas w nielicznych wolnych chwilach testuje różne długości BR i przypadkiem z ciekawości wyjąłem rury i wstawił w otwory watę, która mi została po wygłuszeniu ... i normalnie zdębiałem. Dźwięk zrobił się żywszy, basik bardziej zróżnicowany i nabrał wyraźnych konturów, w ogóle odniosłem wrażenie poprawy na każdym z pasm ... o co chodzi, przecież ta obudowa ma pracować z BR a nie jako zamknięta ? Czy to tylko moje chwilowe i złudne poczucie, wynikające z tego, że nie udało mi się dobrać optymalnej długości, a może trzeba by wstawić w te pudełka BR o innej średnicy ... sam już nie wiem.

Ale czy przy tej konstrukcji to w ogóle jest możliwe, że otwory stratne zagrają lepiej od BR ? Być może jest tak jak wyżej pisałem, że mam takie odczucia tylko dlatego, że nie usłyszałem dobrze zestrojonych BR. Zdarzyła Ci się kiedyś analogiczna sytuacja ? Pozdrawiam, Cyp

• 4 tygodnie później...

Muszę przyznać, że te przetworniki jednak lepiej radzą sobie w BR, po dłuższym posłuchaniu doszedłem do wniosku, że te prowizoryczne otwory stratne wzięły mnie trochę na efekt. Przy przytkanych watoliną otworów (po wyjęciu BR) zaczęły grać przede wszystkim głośniej, bardziej wypchniętą średnicą i w ogóle wydawało się, że wszystkiego było więcej ale jednak ... to nie to. Zamówione rury BR-50-143-HP sprawdziły się lepiej (albo po prostu zagrało inaczej). Pozostało już tylko wymienić terminale i zabawa z tymi kolumnami wydaje się być już skończona.

Pozdrawiam, Cyp

• 8 miesięcy później...

Witam,

pod wplywem tego watku skusilem sie zmodyfikowac zwrotnice w swoich omegach 503 Mk1.

Do ich budowy uzylem kondensatorow Jantzen audio Cross-Cap oraz cewek tasmowych tez Janzten oraz rezystorow TyOhm Superes. Calosc udalo mi sie umocowac do PCB oryginalnej zwrotnicy.

Kilka fotek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) d7fbab1ebb5217acm.jpg d629ec84ae1bdcd4m.jpg 6db5878cfd4d1322m.jpg

rezystancja cewki tasmowej 0,5mH wynosi 0,23Ohm wiec wydaje sie byc porownywalna do zmierzonej przeze mnie rezystancji oryginalnej cewki rdzeniowej (0,2 Ohm we wskazania mojego prostegu multimetru). Natomiast latwo sie domyslic ze ESR kondensatorow Jantzen jest duzo nizsza niz uzunietych bipolarnych elektrolitow a w zwiazku z tym tak jak wczesniej ktos zauwazyl ze najprawdopodobniej bedzie za duzo wysokich tonow. Wydaje mi sie ze rzeczywiscie jest ich troche za duzo ale chcialbym poznac Wasza opinie i rozwizanie ktore zastosowalicie - nie do konca ufam swoim uszom wiec zwracam sie do Was o pomoc.jaka wartosc rezystora bocznikujacego tweeter uznaliscie za optymalna? Ja zastosowalem wartosc 22Ohm tak jak w orygin.

Mam tez pytanie czy warto w kolumnach tej klasy uzyc lepszych kondensatorow niz uzyte Cross-Cap jak np. Jantzen Superior czy Siemens MKV (czy wydatek tego rzedu bedzie uzasadniony i czy jakosc tweetera pozwoli uslyszec roznice)

Dzieki

Marek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze ze nie dzialaja tu tego typu linki..

Ukryta Zawartość

post-10849-100006849 1240433921_thumb.jpg

post-10849-100006850 1240433921_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.