Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian 563 z NAD C542 - zagra?

daGambus

Rekomendowane odpowiedzi

Po niedawnej wymianie wzmaka na YBA Integre DT chciałem ostatnio przetestować polecane mi źródło Meridiana, myślałem o 506.20 lub 508.24, jednak sprzedawca zaproponował mi w second handzie przetwornik Meridian 563, twierdząc iż powinien zagrać z transportem mojego NAD-a C542. Wypozyczyłem póki co do domu i zacząlem słuchać.

Ponieważ w brzmieniu mojego systemu pewnym niedostatkiem był odczuwalny brak niższego basu, wymieniłem jednocześnie kabelki (na Transparent Audio MusicLink Plus).

Za wcześnie na wnioski, ale mam wrazenie, iż owszem, Meridian 563 z NAD-em gra ładnie, a w muzyce typu kameralny jazz wręcz b. dobrze, problem wszak w tym, iż jak na mój słuch - NAD ze swoim natywnym 24-bitowym Burr-Brownem gra równie dobrze, krótko mówiąc- broni się., i to zwłaszcza w klasyce...

Moje pytanie do doświadczonych Forumowiczów: czy taka konfiguracja moze zagrać lepiej? Czy pomoze tu cos zmiana transportu? Czy jednak przetwornik 20-bitowy z 563 nie zagra tak dobrze jak 24-bitowy i lepiej zdobyć jakoś 508.24? itp.

Co o tym sądzicie?

Dzięki z góry za rzeczowe porady :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/18021-meridian-563-z-nad-c542-zagra/

Da Gambus

563 to stara konstrukcja i zdaje się że ma przetwornik 18 bit nie a nie 20. Za ile możesz go kupić ?

Swego czasu miałem zestaw 500/563 i w takim zestawieniu rzeczywiście grał bardzo dobrze, ale sporo jednak zależało od transportu. Podejrzewam że musiałbyś dokupić do niego jednak dobry transport, a w takim wypadku lepiej poszukać z 2 ręki czegoś nowszego, własnie 508.20 lub .24. O ile pamiętam 506 był gorszy od 563 w zestawinieu z firmowym transportem.

hmm ponoć przetwornik jest 20-bitowy ale nie będę się spierał, w teście w hifi.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą: "563 wykorzystuje przetworniki Crystal'a pracujące w konfiguracji różnicowej i jak podkreśla producent w swoich reklamach, konwersja ma zakres liniowej pracy równoważny przetwarzaniu ponad 19 bitów."

Cena proponowana ca 3,9 kzł (z cyfrowym kabelkiem Audio Note). Ale nie wiem czy sie zdecyduję...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piter, pomijając cenę - zawsze mogę sie targować - liczę na ocenę jakości brzmienia tego zestawuna tle innych dostepnych modeli /konfiguracji. Sam nigdy Meridiana nie miałem (niestety).

pozdrawiam

tak po prawdzie, to NAD ma przetwornik DeltaSigma, czyli faktycznie przyjmuje on dane do długości słowa wejściowego 24bity w tym odtwarzaczu jest to słowo o długości 16 bitów (bo niby jaka inna :-)), ale samo przetwarzanie odbywa się już metodą 1 bitową, reasumując jest to DAC jednobitowy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie mogę porównać 563 do samego NAD-a ,ale wg mnie za 4 tys można dziś dostac z 2 ręki lepsze opcje.

Żeby Ci 563 dobrze zagrał na maks. możliwości, musi działać z odpowiednim transportem więc może lepszy byłby tu zintegrowany 506.20. Albo inaczej, na hifi.pl ktoś sprzedaje reduktor jiteera Genesis Digital Link, jakby Ci sie udało pożyczyć, mógłbyś zobaczyć czy 563 możesz wyciagnać odp. dużo.

daGambus, nie koniecznie, ja tylko stwierdzilem ze nie jest to prawdziwy wielobit (o czym nie tak dawno sie dowiedzialem, musialem troche lektury przeczytac). Ale na jednych i na drugich mozna zrobic zarowno kiepski jak i bardzo dobry klocek. Sam rodzaj przetwornika o niczym nie przesądza.

pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Otóż właśnie dlaczego potrzebuję pomocy... Wszak na słuch, jak już napisałem, mój NAD broni się dzielnie, mimo iż Meridian naprawdę brzmi bardzo dobrze. Po prostu chciałbym wiedzieć, czy mogę jeszcze oczekiwać znaczącej poprawy jakości po nowszych modelach? Być może spore znaczenie dla wrażeń z moich odsłuchów ma fakt, iż na końcu toru mam Dynaudio 72, prawdopodobnie gdyby były to np. Zoller Imagination dźwięk z NAD-a mógłby być już zbyt oschły, zaś z Meridiana właśnie idealny... nie wiem. Póki co, jak wspomniałem, w jazzie akustycznym 563 brzmi świetnie, pełnią barw, z dobrym i głębokim basem. W klasyce jednak NAD zdaje się być lepszy o tyle, iż jest w stanie oddać pewne ostrości czy zmatowienia dźwięku, np. w przypadku brzmienia skrzypiec, natomiast Meridian jakby delikatnie dźwięk wygładza i upiększa, co już jest trudne do zaakceptowania w takim przypadku... Bas w obu przypadkach dobry, z NAD-a jakby nieco szczuplejszy, ale co do kontroli jest OK, przestałem też odczuwać jakiekolwiek braki na dole pasma. Ale jak już wspomniałem - może to być kwestia kolumn, wiadomo że Dyny nie są przecież całkiem neutralne - mimo iż wzmak YBA Integre już za taki może uchodzić..

O ile dobrze pamiętam to przetworniki Meridiana daja pełnie dziwięku tylko z transportami Meridiana jest to zwiazane z konstrukcją synchronizacji zegara transportu i przetwornika ...... dawno temu opisane to bylo w jakiejś gazecie ale nie pamietam w której - chypa to nazywali pętla PLL

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.