Skocz do zawartości
IGNORED

Czy DVD musi być gorsze od CD?

ElTuco

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś z was testował te odtwarzacze DVD Denona :

-1730,1740 na przetworniku Burr Brown PCM1782

-1930,1940 na przetworniku Burr-Brown DSD1608 jako źródło audio, w odniesieniu do odtwarzaczy CD z podobnej półki cenowej i nie tylko?

Moje dokonania w tej kwestii ograniczają się do porowania miedzy sobą samych cd. Od dawna na pierwszym miejscu w moim systemie jest Dual CD-120 (1983) bijący brzmieniem wszystko co później na drodze pojedynku z nim stanęło (oczywiście w rozsądnych granicach cenowych). Jedno, co mogę powiedzieć to to ze różnice poszczególnych odtwarzaczy są minimalne a najwięcej zamieszanie w moim przypadku stanowiło okablowanie ;] dałem sobie spokój w końcu ;D vintage górą!

Przymierzam się do oceny poważniejszej DVD samsunga tak z ciekawości ale spokojnie...

pozdrawiam

Porównywałem kiedyś z ciekawości słuchanie muzyki z DVD Samsunga 950 i starego Philipsa CD650.

Samsunga szybko się pozbyłem. Wrażenia opisałem w którymś wątku na tym forum.

Ja porównywałem DCD15oo AE Denona z DVD Panasonic S47 i Philipsem 7...cos tam i nie było przebacz, Panas i Phlip dalej są tylko do filmów i koncertów DVD w zadnym razie nie do CD. Podobnie sprawa sie miała po zastosowaniu zewnętrznego DAC i wymienionych odtwarzaczy jako transportów.

Faktem jest że ceny to odpowiednio Denon ok. 2.5kzł, Panasonic 600 zł i kiedyś Philips ok. 1.2kzł.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

U mnie najpierw bylo stare Sansui CD-X105 ,po zmianie na Onkyo DV-SP405E zrobilo sie jakos czysciej wysokiw nabraly barwy a bas w koncu dal sie slyszec, za to najwyraznie slychac bylo roznice w wokalach wysunely sie do przodu i w koncu uslyszalem o czym sie spiwa.Puzniej podlaczylem Sherwooda CD-772 i wrazenia sie podwily a cena byla zblizona do DVD. W tym wzgledzie jestem za CD.

>McGyver

>Bo tak naprawdę wszystko to są (za wyjątkiem Sony, ale ten już swoje lata ma, co mogło się odbić niekorzystnie na dźwięku) bardzo budżetowe odtwarzacze.

McGyver ma rację.

>ElTuco,

Co do porównań. Swojego czasu jak goniłem za "swoim" dźwiękiem robiłem podobne testy. Nie popadąc w przesadę powiem Ci tylko tyle że określona półka cenowa niestety ma znaczenie. W cenie do 2 kzł przetrzepałem z CD prawie wszystko w domu. Różnice między nimi były, ale za każdym razem dźwięk był sztuczny. To nie było zjawiskowe granie. Dopiero CD za dwuktotnie wyższą cenę pokazał mi co to znaczy szczegółowa scena. Dlatego dziś częściowo mogę zrozumieć ludzi którzy przewalili np. 10 CD budżetowych i potem stwierdzja - wszystko gra tak samo.

Poza tym powinineś pamiętać że wiele zależy o reszty. Sam CD nie uczyni cudu. Dlatego dobranie całego zestawu pod gust danej osoby to w wielu wypadkach droga przez mękę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.