Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do 1000 zł do techno

jarek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

jarek1987 -> Oczywiscie jezeli dasz rade je wysterowac to nizszy bas beda mialy Altusy. Pewnych fizycznych ograniczen sie nie przeskoczy. Srednica woofera Altusa da znac o sobie. Niestety, bas ten bedzie raczej duzy na mase ale ciezko z kontrola i uniknieciem rozciagniecia basu. W moim odczuciu Altusy lubia wydawac z siebie pomruk a nie szybko i precyzyjnie uderzac basem.

Paradigmy na pewno nie zejda tak nisko i nie stworza takiego cisnienia w niskich zakresach. Na pewno niskie czestotliwosci beda jednak odtwarzane szybciej i precyzyjniej.

Paradigmy beda szybciej 'tracic' bas ze wzrostem powierzchni, na ktorej maja grac.

Pozdr.

Altusy nie będą miały niskiego basu. Będą się koncentrować na wyższym jego zakresie, tam na pewno dadzą czadu. Co innego Paradigm. Dźwięk będzie bardziej przypominał to, co zarejestrowano na płycie:)

Paradigmy wystarczy odpowiednio ustawić w pomieszczeniu i będziesz miał basu jak miodu:) Jeśli tak lubisz dane, to te pochodzące od Paradigma będą bardziej wiarygodne. A tak wogóle to się zastanawiam dlaczego skupiasz się tak bardzo na jednej firmie. Paradigmy są dobre, ale nie jedyne. Pisałeś, że byłeś w sklepie, bo chciałeś posłuchać tych kolumn. Nie mieli. Dlaczego nie posłuchałeś innych kolumn??? Obsługa w sklepie jest po to aby udostępnić potencjalnemu klientowi sprzęt do odsłuchu. Jak zaczynają wydziwiać, to się ich olewa i idzie gdzie indziej. Sam niedawno pozbyłem się Tonsili i jestem z tego powodu szczęśliwy. Kupiłem na allegro kolumny niemieckiej firmy T+A i są o niebo lepsze od Tonsili. Wyluzuj i posłuchaj różnych kolumn, tak jak ja i inni Tobie radzili, to jedyna droga:) POZDRAWIAM:)

skupiam sie na PAradigmie poniewaz nadaje sie do muzyki jaka slucham i jak slucham. B&W nie maja takiego basu, tannoye sa przeznaczone do innej muzyki Tonsil to sami wiecie, JBL moze i dobry ale nie ma modeli z drugiej reki (model np E60), Eltax maja bass reflex z tyłu a ja potzrebuje z przodu. Paradigm górą w moim przypadku:)

tak sobie czytam pytania i odpowiedzi jarka 1987 i przypominam sobie że chciałby wydać 1000zł i mieć niewiadomo co...chłopie za te pieniądze to nie wybredzaj...nie lepiej się wstrzymać i odłożyć jeszcze z 500-600zł i kupić używane Paradigm Monitor 9 i skończą się twoje rozterki. Wiadomym jest że kupując podstawkową kolumnę( nawet najlepszą) nie zmienisz praw fizyki i przestań zaciekle pytać o ilość basu. Te monitorki grają nieźle jak na swoją kategorię ale te cholerne ALTUSY to są akurat zbasowione więc jak chcesz ilości a potem jakości to nie kupuj Monitor 3 bo będziesz marudził. Posłuchaj sobie Monitor 9 a czapka zleci ci z główki...Będziesz miał ILOŚĆ większą niż w ALTUSACH, brak kompresji, jakość niebo lepszą niż ALTUSÓW ale nadal słabą jak na realia audiofilskie...z resztą co tu o audiofiliźmie po twoich pytaniach. Nie myśl że jestem złośliwy ale twoje pytanie jest nieracjonalne chyba że nie chodziłeś na fizykę w podstawówce? Kupowanie kolumn niefirmowych za kwotę około 1000zł o gabarytach( objętości) altusów raczej nie poprawi jakości dźwięku wiele choć ALTUSY grają gorzej niż koszmarnie. Najpierw posłuchaj Paradigmów a potem zdecyduj czy wogóle warto przy twoich specyficznych gustach inwestować w kolumny...Monitor 3 mają świetnie podany wyższy zakres basu ale jego zejścia w niskie rejestry to domena Monitor 9 a przy tym ciśnienie jakie wytwarzają Monitor 9 jest monstrualne nawet w porównaniu do ALTUSÓW. Osobiście uważam że mimo tych zalet( dla ciebie na pewno) to Monitor 9 są kiepskimi kolumnami...pisałem o tym już na tym forum...

a słuchałeś w końcu tych Monitor 3? Tak sobie myślę że satysfakcę odczułbyś dopiero po podłączeniu subwoofera Paradigm np. PS 1200. Jak będziesz w Polpaku poproś ich na chwilę żeby podłączyli ( mam takie cudo w domu) i wtedy poznasz co to bas...sąsiedzi także:DDD

mysle ze nie stac mnie na suba w domu. to koszt min ok 1000 zl. a tak wogole to jak wygląda takie podlenie suba. przeciez wzmacniacz ma wyjscia tylko na 2 pary kolumn. tak mi sie wydaje ze jedyna mozliwosc to podlaczenia go do wyjscia rec. czy dobrze mysle?nie sluchalem jeszcze tych monitorow 3 ale w najblizszym czasie wybieram sie do polpaku. oczywiscie po odsluchu napisze swoje spostrzerzenia.

jak już bedziesz w polpaku to posłuchaj sobie jeszcze Kody ex566F. Ja miałem podobny dylemat co ty byłem odsłuchwałem w sklepach z Audio i powiem ci to samo co wszyscy NIE PATRZ NA PARAMETRY tylko posłuchaj. Ja słuchałem (nie wiem sam czemu) jakichś badziewiarskich EMPIRE czy coś takiego miały głośniki 2x20cm (w kodzie 2x16,5) a bas był taki do dupy że po pierwszym uderzeniu odgryzłem kable :-). Ja też słucham Clubowej muzyki. potem słuchałem Jamo x550 (nawet nieźle ale dudniący bass) i Wharfadale Crystal II (ale one zupełnie wypadają z rywalizacji do takiaj muzy). Kupiłem Kody EX566F i bez subwoofera w zupełności mi wystarczają !!! Na kinie domowym jest SUPER. I NAJWAŻNIEJSZE możesz nie odczuć dyżej różnicy pomiędzy atusami a innymi jak bedziesz miał dupiarski wzmachol. Ja musiałem zmienić bo moją Diorę WS 504B wyciepałem do kosza!!!!!!!

norwidos ma racje co do Paradigmów monitor9...

ale niestety one potrzebuj.a powierzchni, używam ich narazie w 25 metrach i wyłaczyłem suba nawet w kinie;) nie mogę sie doczekac kiedy bedą grały w pomieszczeniu dla nich przeznaczonym...;)

druga sprawa to już wydatek po upuście rzędu 2600-2800 zł, zalezy gdzie sie kupuje i jak sie targuje;)

o monitor3 ktos wspomniał na poczatku tematu i ja tez myslę że w przypadku jarka... to jedno z najlepszych wyjść...

tak w ogóle to zobaczcie tą aukcję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gdzybym nie miał kolumn do kina to biorę to bez namysłu:)

jarek kombinuj kasę i bierz ten zestaw:)))

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

jak nie kupiłeś to kupuj bo tu koledzy czekają na wpisy co by je można było pokrytykować:) albo Paradigma zjechać albo co by innego...

Proszę potraktować mój wpis z przymróżeniem oka bo mam dziś dziwaczny nastrój...

Sam też jestem ciekaw co wybierzesz...

PZDR

jarek_1987 jak chcesz sobie dobre kolumny sprawić do 1000 zł to zrób sobie takie jak ja braciakowi robię jako przody do kina domowego i do stereo. On też słucha tej rąbanki zwanej techno. Znam Paradigmy Monitory 3v3 i 3v4 i te moje kolumny kasują je w przedbiegach. Budowę opisałem w temacie 12648. Pozdrawiam

Taniej Cię wyjdzie i jaka frajda z własnej roboty....

wyglądają całkiem fajnie. Może napiszesz czy fajnie grają i na jakiej mzyce najlepiej się srawdzają i pod co je podpiołeś??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

no i kupiłem. możecie byc na mnie troche źli ale to juz nie moja wina tylko mojej kieszeni. kupilem Voyagery 200 za śmieszne pieniądze(sa w stanie idealnym). i teraz moge cos powiedziec o tych kolumnach. przystawiłem je do starych Altonów 70 ( sa równierz w stanie idealnym) i podziele sie z Wami moimi doswiadczeniami. bas w voyagerze schodzi niżej niż w Altonie ale jest dużo twardszy i w sumie mniej przyjemny dla ucha. srednica jest jakby niesłyszalna i wysokie wchodzą wysoko ale gdy gram naprawdę głośno to jakby piaszczą dzwięk i są bardzo słabo słyszalne. ma sie wrażenie ze słucha sie kolumn które grają w innym pokoju:) alton gra dużo głośniej jego gwizdek daję mocno popalić i jest o wiele bardziej słyszalny niz ten voyagerze, jest minus to oczywiście pasmo przenoszenia - tylko do 16 kHz). moim zdaniem to są dobre kolumny ale dopiero po wymienie na tą tytanową kopułkę GTC 11/130. oczywiście nie jest to szczyt marzeń ale już zbieram kase na JBL E 100. to jest dopiero kosa...pozdrawiam serdecznie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.