Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze kabelki audio DIY

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

kafka ~ te oslonki sa plastikowe - bardzo mocne i swietnie chronia ale nie sa takie miekkie jak bawelniane - a mam je z resztek w pracy :) ale kiedys kupilem w Krakowie na gieldzie na Balickiej - poza tym to niewiem ... szukales w takich miejscahc jak TME?

• 3 tygodnie później...

nie mialem tego kabelka - ale nie bardzo tez wiedzialem jak mozna dobrze go wykorzystac do domowego audio :) te 5 przewodniklow audio to chyba ten samo rodzaj co w "Square 4-core" tylko ciensze, poza tym elektryczne parametry calosci troche gorsze od square'a - ale nigdy nie wiadomo ... napewno warto sprobowac i posluchac jak by taka konfigaracja przewodnikow zagrala :)

Wspomniałem już u audiofili o tym, ale wiadomo że tam bez odzewu ;)

Oprócz tego Sommera Square 4-Core MKII highflex jest podobny w budowie Gotham GAC-4/1. Oba kable to 4 żyłowe ekranowane mikrofonowe.

Dla porównania można sprawdzić budowę i parametry:

Sommer Square 4-Core MKII highflex:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Gotham GAC-4/1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Gotham ma podobną budowę przewodników jednak jest cieńszy. Żyły z 96 drutów po 0,05mm zamiast 102 jak w Sommerze. Pojemność elektryczna żyła/żyła wynosi 55pF/m (Sommer 60pF/m), żyła/ekran - 135pF/m (Sommer 115pF/m).

Znaczenie dla tych parametrów ma odpowiednie połączenie przewodników zachowujące odpowiednią geometrię pomiędzy żyłami kabla. Na stronie internetowej Gothama pokazano w jaki sposób należy łączyć przewodniki na "+" i na "-".

Efekt zastosowania Gothama GAC-4/1 w porównaniu z instrumentalnymi Klotzami (koncentrycznymi) to bardziej obszerny dźwięk (większy, szerszy bas na dole ale ogólnie bardzo dobre zrównoważenie). Trochę dokuczliwy np. z tunerem, gdyż większość stacji radiowych używa korektorów podbijających średni bas i presence. Natomiast z lekko brzmiącym CD tego efktu nie powinno być za to wszystkie pozytywy na średnich i wysokich tonach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ten Gotham faktycznie tez jest ciekawy :) probowalem to podlaczenie jakie proponuje Gotham na stronie - czyli przeciwlegle przewodniki razem oraz sasiednie przewodniki razem i efekt byl co najmniej zastanawiajacy ... odcialem 1m kabla i mierzylem analizatorem RLC parametry w roznych konfiguracjach. Wartosci dla pojedynczych przewodnikow wypadly troche lepiej niz w katalogu ale co mnie zdziwilo gdy na (+) i (-) dalem sasiednie przewodniki to tak jak oczekiwalem pojemnosc pomiedzy nimi wzrosla 2 razy, gdy dalem przeciwlegle przewodniki razem to pojemnosc wzrosla 4 razy !!! ??? nie jestem w ciemie bity ale tego nie bardzo rozumie :( ... moja wiedza na temat fizyki kabli nie dochodzi do tego poziomu :) moze ktos z was wie jak z fizycznej strony podejsc do tego zjawiska ??? albo chociaz jak to wyjasnic na chlopski rozum :) Wiadomo ze ostatecznym wyznacznikiem tego jak polaczyc powinien byc test odsluchowy ale pomiary tez sie czasem przydaja :)

tymek ~ jak dla mnie w Square 4-Core wszystko jest OK - basu na pewno nie brakuje bo akurat jak w tym byly by problemy to na moich glosnikach by bylo zaraz slychac braki basu :( ... a co do wtykow to nie nie do konca jestem przekonany ze drozszy wtyk daje lepsze brzmienie :) mysle ze tansze HiCony (np te ktore mam razem z Klotz'em kilka wpisow wczesniej) sa wykonane tez bardzo porzdnie i dokladnie z takiego samego materialu i pewnie tak samo graja :) nie akceptuja jedynie grubych kabli i nie maja takiego Hi-End'owego wygladu ;)

może tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

warto tez zamowic sobie od nich darmowy katalog SommerCable :) fajny, duzy, kolorowy katakog a poza tym ze sa zdjecia i dokladne dane wszystkich produktow to sa jeszcze np. rysunki jak polaczyc kable z roznymi wtykami :)

Potwierdzam, katalog fajna rzecz. W przeciągu tygodnia wysyłaja :)

-> ChUmI

Po Twoim poście zacząłem sie zastanawiać jak to jest z tymi pojemnościami i rozumiem czemu tam wzrosło 4x. Powinien to wyjaśnić poniższy rysunek. Natomiast początkowo też zakładałem ze przy wariancie nr1 wzrośnie 2x jednak po przeanalizowaniu wyszło mi że powinno być 3,4x wiecej.

Przyjąłem ze przewody sa ułożone na rogach kwadratu. Dwa kondy mi wyszły po 0,7C ponieważ C= E*s/d gdzie d wynosi sqrt(2), czyli 1/d to jakies 0,7.

Aby układ zastepczy pojemności zgadzał sie z Twoimi pomiarami należało by pominąć te dwa cienkie kondensatory. (Początkowo wogóle o nich zapomniałem i sie cieszyłem ze wszystko sie zgadza, niestety przypomnialem sobie o nich koncza rysunek :( )

Dwa lata temu analizowałem takie rzezy w szkole na jakims programie. Jak sobie przypomne jego nazwe i sciagne z sieci to moze zasymuluje ten układ.

Jakby ktoś miał jakis pomysł to prosze napisac, bo jestem ciekawy jaki jest błąd w moim rozumowaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4kowal ~ no obliczenia by pewnie pasowaly z uproszczeniem ze to dla pradu stalego, ciekawe jak to sie ma do pradu zmiennego i przewodnika zwinietego w skretke ... ??? natomiast co do pomiarow to jezeli bede mial kiedys chwile postaram sie powtorzyc i podac dokladne wartosci pojemnosci ... ale wartosci byly bardzo dokladnie 2* i 4* wieksze ??? ...

Po tych doswiadczeniach z roznymi konfiguaracjami przewodnikow coraz bardziej zaczynam dostrzegac sprawe geometrii kabla - kurcze to jest chyba tak samo wazne jak jakosc przewodnikow !!! W zwiazku z tym mam pytanie - czy ktos z was ma doswiadczenie w budowaniu i odsluchiwaniu kabelkow o rozych geometriach ???

ChUmI, 4 Gru 2005, 22:40

zrobb kabel gdzie żyła gorąca składa sie np z 26kabelków poprzeplatanych ze sobą i żyła zimna tak samo.. osobno wtedy masz + i - .... ja tak mam najnowszy swój, czyli w sumie 52 przewodniki ....

minimalizujemy pojemność ...

Matthew ~ zastanawialem sie nad taka kwestia ... jezeli mamy dwa osobne sploty - jeden z goracymi zylami a drugi z masa ... to jaka jest roznica czy zyly sa splecione czy nie ? moim zdaniem roznie dobrze mozna spaic je plastikowa opaska ??? czy sie myle ??? a jezeli minimalizujemy tylko pojemnosc to najlepiej oddalic jak najdalej od siebie zyly i pojemnosc spoadnie do zera :) ja sie zastanawiam jak to sie dzieje ze kable (+) i (-) ida gesto splecione razem a calosc zachowuje sie super i ma znakomite wlasciwosci dynamiczne :) Ciekawym przykladem niech bedzie przewalkowana tysiace razy skretka CAT - jak jest w calosci to ma sobie jakas tam pojemnosc i przenosi bezblednie sygnaly o czestotliwosci ponad 1GHz !!! a wystarczy ja rozkrecic, puscic przewody osobno - gwarantuje ze pojemnosc spadnie diametralnie :))) no i pasmo tez spadnie :) watpie ze bedzie mozna puscic takim kablem Ethernet - nie mowiac o GHz :))) Wiec chyba mowiac o geometrii kabla to nie tedy droga ??? Nie neguje oczywiscie doswiadczalnego doboru zestawu przewodnikow do konstrukcji multicore - jest tak samo wazny jak geometria, ale to osobny temat :)

Panowie czary tu jakowes wyprawiacie. ale milo poczytac. generalnie bardzo to wszytsko ciekawe.

Czy wasze produkcje sa tylko do uzytku wlasnego, czy tez mozliwe jest odsprzedanie kabelka- z opisów ciagle eksperymentujecie i niektore rzeczy leżą w szufladach.. Zestaw to HK 235/dvd22 kolumny elac 108.2. Czy cos mozecie polecic ewentualnie nakierowac- moze sam spróbuje- polulutowac cos tam umię,warkoczyki żonie (kiedy jeszcze zoną nie była )też plotłem tyle że nie jestem elektronikiem czyli pojemnosci, straty, itp -nie znam się na tym. Ale jeśli ktoś by mnie poratował prostym przepisem -co i gdzie kupic i jak złożyć- może coś sklecę.

Im dalej przewody od siebie, pojemność maleje z kwadratem odległości, a indukcyjność rośnie. Indukcyjność równoległych przewodów w których prąd plynie w przeciwnych kierunkach znosi się (typowy interkonekt, itp.kable, płaskie , koncentryczne).

Skrętka to linia długa o stałych rozłożonych, fala w niej biegnąca "nie widzi" całej pojemności kabla i indukcyjności (czyli tego co mierzymy jako wartości skupione całości, ), tylko impedancję falową wynikającą z L i C w jakby małch "segmentach", które są powiedzmy rzędu długości fali przesyłanego sygnału.

Hmmm,wszystko fajnie tylko skad wziasc te skubane bawelniane albo inne osłony na przewody:],nie ma nigdzie,szukałem wszystkiego(oploty,koszulki.....)jedyne co znalazlem t w TME maja takie oslony ale z gumy:),czy jedyny sposob to sprowadzic je ze innego kraju??

W sklepie żeglarskim znalazłem taką linke pasuje na klotza Lagrange. zapłaciłem za 1m 3 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alternatywnym i tanim rozwiazaniem jest zakup linki wspinaczkowej o odpowiedniej srednicy i wyciagniecie z niej "rdzenie", bylo juz o tym pare razy.

Sam ostatnio kupowalem i koles w sklepie tak troszke dziwnie na mnie patrzyl jak mu tlumaczylem po co mi az 1m ktory mnie kosztowal cale 3,4zł haha

Hmmmm,no coz poszukam tylko sklepu i polaze za tymi linkami,fakt że ładniej beda wygladac niz rozwiazanie z tnt-audio/sznurówka:),chociarz jak nie znajde linki,to kto wie może zaczne ładnych sznurówek szukac,bo obuwniczych u mnie znacznie więcej niz zeglarsko-wsinaczkowych:]

Dzieki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Mam takie pytanie... Ile kosztuje taki interconect ?? Łatwo sie robi samemu takiego ?? Da sie zrobic zeby było z jednej strony czincz a z drugiej jack ?? Tak zeby do pc podłaczyc :D Dzieki z góry za odp.

Pozdrawiam =)

No w sumie nie wiem czy tak sie da,zeby z jednej strony JACK a z drugiej dwa RCA:D tak naprawde zalezy ile chcesz wydac oraz czy masz i cierpliwos naprzykład splatac warkoczyki albo inne takie:]mozna wydac 10 zlociszy a mozna i 1000 i w góre

Pozdrawiam

elgatoloco, 8 Gru 2005, 21:34

>No w sumie nie wiem czy tak sie da,zeby z jednej strony JACK a z drugiej dwa RCA:D tak naprawde

>zalezy ile chcesz wydac oraz czy masz i cierpliwos naprzykład splatac warkoczyki

Chodzi mi o takiego zeby podłaczyc do pc =) a czy splątywanie warkoczyków cos daje?? To prawda ze kable żyłowe są lepsze niz takie zwykłe ?? Dzieki z góry za odpowiedzi =)

Pozdro

Na sam początek radzę poeksperymentowac,tzn:spróbuj zrobic sobie warkoczyk z przewodów w miare dobrych,

moze byc i skretka komputerowa,znaczy pojedyncze przewody ,chociarz cale przewody i tez mozna,wielu uwaza ponoc ze im grubszy tym lepszy:))a długosc musisz dobrac na "styk"zeby go nie bylo za duzo,zaplec sobie warkocz z 4 przewodow pojedynczych,dwa laczysz ze soba-to bedzie GND a + i - to juz wiesz,potem rozdzielasz w 1/4 dlugosci przewody na 2 rca(byle nie te zwykle metalowe),pozatym eksperymentuj,eksperymentuj i na koniec jeszcze poeksperymentuj,na necie jest duzo artykułów fachowych i bardziej voodoo,co wybierzesz zalezy od ciebie,nie namawiam cie na takie rozwiazanie,ale u mnie zdalo ono rezultat,dzwiek mi odpowiada,jako że budżet póki co mam ograniczony:] troche jest na tnt-audio(m.in wariacje na temat skretki komputerowej)

Pozdrawiam

Moje kabelki opisałem tu:

Ukryta Zawartość

post-7066-100009383 1170280937_thumb.JPG

post-7066-100009384 1170280935_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopiero teraz zauwazylem ze tu jest taki temat :P chodź są juz na stereo no to pokaze tutaj swoje kabelki jeszcze raz co przed chwilą zrobilem :P tylko sie niesmiejcie. Moje pierwsze dzielo :P

Ukryta Zawartość

post-9084-100009271 1170281112_thumb.JPG

post-9084-100009272 1170281111_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.