Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade philips cd472 b. prosze o rady

debauched

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Mam małe pytanko.

Czy na zasilaniu TDA 1541 na wszystkie napięcia dajecie oscony?

NA +5V to zrozumiałe, ale czy na +15V i -6V też? U mnie w CD820 na -15V oryginalnie jest 47 uF a na -6V jest 330 uF.

W CD 820 wszystkie elektrolity w cyfrówce są bocznikowane 22 nF smd, ciekaw jestem jak to jest w CD 472?

Pytam gdyż obserwowałem napięcia zasilające oscyloskopem i niektóre konkretnie zaśmiecone, po zbocznikowaniu dodatkowo 100 nF MKt wyglądają o wiele lepiej.

Pozdrawiam.

sporo osób idzie dalej i daje osobne trafo z kilkoma zasilaczami równoległymi, które idą do mcz i do przetworników, bo te układy wymagają dobrego napięcia. os-cony to tylko taka próba ratowania fuszerki fabrycznej.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zgadzam się z wypowiedzią RAMBO osobiście wstawiałem oddzielne trafo i dodałem prostowniki pełno okresowe odzielnie dla +5v -- +15v oraz -5v oraz -15V moim skromnym zdaniem daje to lepsze rezultaty jak wymiana samych diód na BYC26

• 1 miesiąc później...

Mam dwa przetworniki 1541. Na forum widzialem zdjecie DACa na 1543, zbudowanego z 8 równoilegle połączonych kostek. Myślicie, że w cd 471 można na próbę podłączyć równolegle dwa 1541? Nic się nie ujara?

mam pytanko do właścicieli 371/471... czy te modele mają podobne schematy? chyba gdzieś słyszałem że 371 nie ma wejścia słuchawkowego, ale nie wiem czy to prawda a CD-k idzie do mnie już 2gi tydzień i póki co nic nie wiem..

• 4 tygodnie później...

Witam

Ostatni mod w tym CD przede mną. Wymiana analogówki na D1 wg Passa. Mam już całosć polutowaną(wraz z zasilaczem). Dzisiaj robilem test, ale niestety po podłaczeniu słychać tylko szumy. Miałem kiedyś podobny kłopot, jak próbowałem sie pozbyć obwodu demfazy z nfb OPA. Macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić?

Pozdrawiam

Uzywaleś takiego schematu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rezystor i/v masz?

Kurde jak Ci nikt nie podpowie to możesz spróbować napisać emaila do gościa o nicku z tego smario wątku:

Ukryta Zawartość

Miał chyba podobny problem- tylko że była cisza.

Ukryta Zawartość

A może wiesz do czego sluży helitrim 20K? Skręciłem go na 50%, tak jak opisano. Ale za cholerę nie wiem do czego on tam jeste. Napięcia wszystkie dochodzą gdzie trzeba.

Może faktycznie ta demfaza w tym CD musi być załaczona? Sam nie wiem po co, ale moze?

morris, dzięki wielkie! Gra!

Pierwsze wrażenie: nie zmielil doszczętnie tego co mialem w CD(OPA604+Elna Silmic). Popawiła sie rytmika i bas, pozatym podobne klimaty, z tym że OPA nieco ciemniejszy i z ciutkę bardziej luźnym basikiem. Ale posłucham dlużej to napisze coś więcej, bo pierwsze wrażenia są dobre na początek;) W każdym razie męczyłem się dość długo z analogowką, żeby uzyskać satysfakcjonujący mnie efekt, a tu na dzień dobry bardzo podobne wrażenie, ale droga prostsza...chociaz jak ktoś sie już pobawil OPAmpami, to niekoniecznie.

No nic jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam

Nie ma za co po to jest forum.

A ten kondensator C6(0.01u)to jakiego typu masz bo on może mieć spore znaczenie.

Opampy też mogą dość dobrze grać, chociaż w CD poważnym ograniczeniem jest ich zaaplikowanie na płytce CDka, zasilanie itp.Cieplej powinno być jak zmienisz R2,R6,R4,R9 na Allen Bradley, chociaż pewnie trzeba jak zwykle pokombinować bo jeżeli wszytkie na AB to wyjdzie ciepły rozmazany klusek bez detalu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.