Skocz do zawartości
IGNORED

półki i marmur

karpusx

Rekomendowane odpowiedzi

Ururam: miałem pisać na priva, ale skoro wątek "odgrzany"... Nie bardzo widzę, na czym miałoby polegać "zwielokrotnienie" drgań przez stożki ustawione szeszą stroną w kierunku źródła tych drgań? Co się zwiększy, amplituda? Mam wrażeniem, że próbujesz powołać się na zasadę działania np. prasy hydraulicznej, zapominając, że w przypadku stożka nie ma ona zastosowania. Pomijasz także kwestię wytracania drgań wynikającego z redukcji powierzchni, jakimi mogłyby się przenosić.

Nie widzę powodów dlaczego zasada p=F/A miałaby nie mieć zastosowania dla stożka.

Stożek stojący na drgajacej powierzchni niejako zbiera na nią drgania i oddaje je na ostrzu w postaci drgań o punktowym źródle (wysoka koherencja) - takie drgania są wyjątkowo niemiłe do opanowania (nie ma wygaszania interferencyjnego). Sama amplituda drgań może rosnąć lub maleć, zależy to od częstotliwości rezonansowych przenoszonych przez stożek.

Wytracanie drgań przez ubytek powierzchni następuje. Jest to jednak efekt mniejszego rzędu od wyżej. Dlatego też układ stożek w górę / stożek w dół tłumi obie strony.

Porównanie (obrazowe, nie fizyczne!) z akustyką: sygnał wąskopasmowy o wysokiej koherencji jest odbierany jako głośniejszy niż szerokopasmowy szum niosący nawet kilkakrotnie większą energię.

Dlaczeego wiec kolumny maja kolce skierowane do podlogi ? Jaki jest cel przekazywania drgan "trudnych do opanowania" podlodze ? Przeciez chyba nie chodzi o ochrone kolumn przed drganiemi z podlogi. Czyz kolce nie powinny byc odwrotnie, tzn ostrym koncem do obudowy glosnika ?

• 4 lata później...

CO POWIECIE ŻEBY POSTAWIĆ SWÓJ SPRZĘT NA CZYMŚ TAKIM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18322-100000552 1214660888_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zglosilem cwaniaka Lukarowi do usuniecia z forum... Co to za "producent", ktorego nie stac na watek sponsorowany i w dziesiatkach watkow po chamsku wciska swoja tandetna reklame nic nie robiac sobie z pouczen?

Przestrzegam przed zamawianiem czegokolwiek u takich kolesi - to prosta droga do kompletnej degregolady tego forum.

• 2 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam piszę tuta ponieważ nie chcę zaśmiecać forum zakładając nowe posty.Mam taki dylemat planuję skonstruować sobie stolik pod sprzęt ale nie wiem dokładnie jak to zrobić tz mam swój zarys ale chcę się czegoś dowiedzieć. Stolik będzie wykonany na bazie tego z RogozAudio http://allegro.pl/audiofilski-stolik-hi-end-rogoz-audio-4spb3n-i2017986084.html Z tym że stoliczek będzie wykonany z drzewa dębowego konstrukcja a blaty z buku jasne. Stolik ma być 3 półkowy. I mam teraz mętlik czy bawić się w osobne odsprzęganie jednego blatu tz blat będzie wisiał na stalowych linkach spuszczony z górnych przewiązek.Czy jest sens stosowanie takiego zabiegu .Będzie na nim stał CD lub Gramiak. Czy w dobrym kierunku idę tz kombinuje???

Czytam ten wątek i trochę ręce mi opadają. Ja zaczął bym od jakiegoś testu, jak takie stoliki wpływają na dźwięk, a potem robił stolik. Nie odwrotnie. Można przecież zrobić prowizorkę, pożyczyć płytę marmurowa, albo chociaż płytę traserską i ocenić wpływ. Oczywiście estetycznie jest to fajna sprawa, ale dyskusja bardziej o brzmieniu.

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.