Skocz do zawartości
IGNORED

Moje nowe kolumienki DIY

ahfc

Rekomendowane odpowiedzi

Ian w takim razie powiedz jak dokładnie kleisz na TB.Rozumeim że nakładam szpachlą ząbkowaną (ile musze odczekać?? i czy smaruje tylko mdf czy fornir też ??) potem dociskam rónomiernie (ile czasu) i po zawodach??

dzięki wielkie za pomoc

Sprawa jest prosta jak kwit na węgiel:

- bierzemy szpachelkę z drobnym uzębieniem - ząbki jakieś 0,5....1 mm

- smarujemy mdf i liść forniru - na począrku może być "na grubo" czesząc szpachelką (obie powierzchie!!) zberamy nadmiar kleju. Szpachla ma ząbki więc mamy pewność że zostaje odpowiednia ilość

- dla pewności patrzymy pod światło czy nie ma fragmentów nie posmarowanych

- czekamy do momentu aż klej prawie wyschnie - w zależności od temperatury otoczenia to może byc 10-20 minut

- przykładamy fornir do mdfu i jak jesteśmy pewni że jest dobrze spozycjonowany dociskamy delikatnie dłonią po całej powierzchni

- potem dociskamy mocno wałkiem do tapet - ja mam taki o szerokości 15cm. Jest dobry bo ma gumowaną powierzchnię i elegancko dociska nawet "dołki" w fornirze

- ewentualne "niedolepki" dociskamy wzdłuż słojów palcami

- NIE POTRZEBNE ŻADNE ŚCISKI I DŁUGOTRWAŁY DOCISK - po zrobieniu jednej ścianki obracamy boxa o 180o i zabieramy sie za następną.

To z grubsza tyle. Bezpośrednio po takiej operacji przyklejony fornir jest miękki i można odnieść wrażenie że nie jest dobrze przyklejony ale spróbujcie go tylko oderwać! Po kilkunastu godzinach ten efekt zanika

potem już "tylko" pozostaje obciąć nadmiar forniru wystający poza ścianki, wykonać podfrezowania, otwory, wyszlifować, polakierować i pochwalić na forum;-)

tak powinna wyglądać przeczesana powierzchnia mdfu (forniru identycznie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chciałem tylko skromnie zaznaczyć że jest to technika którą przyswoiłem i uważam że jak na warunki diy jest łatwa i nie wymagająca specjalistycznych narzędzi.

Nie uważam jej za jedynie słuszną. Jeżeli ktokolwiek ma inną metodę i uważa że jest po prostu lepsza od mojej to niech uchyli rąbka tajemnicy. Wiadomo nie od dziś że lepsze jest wrogiem dobrego.

Oto efekt: okleina Alpi, lakier połysk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda super prawie jak fortepian, wiem że to dużo ale czy możesz opisac jak nakładasz lakier jakie narzedzia ile warstw ,odstępy czasu itd?? Ciekawi mnie jak to robisz gdy fornir jest lekko pofałdowany czy przyklejasz go tak jak jest i potem lekkie przeszlifowanie a na to lakier ??

pozdrawiam

Słusznie Wężu. Przepiękna robota!!! Czapki z głów. Sam w życiu bym nie pomyślał, że to DIY

Henryku... Jaki to fornir na tych "Avalonach"? I możę mógłbyś zdradzić jaki jest koszt stworzenia przez Ciebie tych cudeniek? Za jakieś opinie na temat ich możliwości również byłbym wdzięczny.

Gratuluję i pozdrawiam.

ma facet smykałkę, paczuszki przepiękne, te pierwsze podobały mi się ale to ..............

śliczne. gratuluje.

maja juz właściciela czy dopiero czekają na nabywcę ?

jak mają iść na tył do kina domowego to proszę nie pisz tego

pozdrawiam

Fornir (okleinę) kupuję w Krakowie w dwóch firmach, lub poza Krakowem w miejscowości Brody, anazywa się

"czeczot modyfikowany".Ja robiłem tylko obudowe, resztą zajmował się ktoś inny.Kolumny są własnością mojego

kolegi. Głośniki zostały zakupione w Akkusie.

Na teraz mam tylko jeszcze takie zdjęcle. Jak będę miał lepsze to wyślę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój powyższy wpis jest odpowiedzią na ten wpis. Przepraszam.

Placek, 19 Maj 2005, 08:47

>Hernryk możesz napisać coś więcej o samej konstrukcji?? przede wszystkim o wykończeniu zewnętrznym

>(fornir, pełne drzewo czy jak??) sposób nałożenia i własne uwagi.Będę bardzo wdzięczny bo własnie

>jestem na etapie wykończeniowym i szczerze powiedziawszy obawiam sie fornirowania.Będe wdzięczny za

>foto z bliska na priv.

>Z góry dziękuję.

Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia mojej budżetówki na Tonsilu 20/80/2 i Peerlessie DT100 >>> zdjęcia słabej jakości, ale cóż cyfra padła, a ja miałem dostęp do 15-letniego Kodaka :/

W ramach informacji

- całość sklejona Soudalem D4/B4 - bardzo dobry klej, lekko pęczniejący co doskonale uszczelnia obudowę

- tylna ścianka pochylona pod kątem 5 st., wewnątrz kratownica z otworem, poprzeczne 2 belki, dolna ścianka pod kątem 45 st

- fornir to wiśnia amerykańska (cherry), klejona Timebondem (i TUTAJ WIELKIE PODZIĘKOWANIA DLA IANa - Przemka ZA ROZWIANIE WILEU WĄTPLIWOŚCI CO DO SPOSOBU I METODY KLEJENIA)

- na to bejca z lakierem firmy Syntilor (półmat) 4 warstwy nakładane wałkiem

- na sam koniec lakier bezbarwny o wysokim połysku UNICA SUPER

Wielu znajomych pyta się mnie czemu bejcowałem, skoro fornir bez bejcy był ładny i ciekawy. Odpowiedź dosyć prosta - chciałem uzyskać efekt woskowanego drewna i podkreślenia słojów. Rzeczywiście słoje ładnie się zarysowały, uwypukliły, natomiast co do samego efektu połysku, to myślałem że efekty będą tr4ochę lepsze. Tego co tak bardzo pragnąłem (połysku lekko załamującego świato - tak jak lakiery typu metallic) nie udało się uzyskać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze kilka

Ukryta Zawartość

post-5682-100006496 1170269923_thumb.jpg

post-5682-100006497 1170269922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tak zwanym międzyczasie postanowiłem zrobić kolumny głośnikowe dla mojej dziewczyny. Ponieważ jestem zwolennikiem szerokopasmowców wybór padł na Czeską TESLĘ obecnie TVM. Ponieważ nie miałem jeszcze przyjemności aplikowania tego ciekawego i taniego głośnika, projekt potraktowałem głównie jako eksperyment. Zrobiłem obudowy typu back loaded horn, całość z 15 mm slejki. Efekt zaskoczył mnie bardzo. Naprawdę godny zainteresowania głośnik. Dźwięk bardzo spójny i niemęczący. Oczywiście brakuje trochę samej góry ale jeśli ktoś słucha jazzu w kameralnym wydaniu to zupełnie nie potrzeba dorabiać tweetera. Bas ok ale nienajwyższych lotów skuteczność wymaga przynajmniej kilkunastu watów. O dziwo głośniki zagrały lepiej z cyfrowym Zappulsem niż z 300B ;-). Poniżej fota wnętrza i mojej poagierki ;-) ... zdecydowanie polecam TVM do porób i testów. Jakość tak mnie zaskoczyła że już po głowie chodzi mi nowy projekt. Tym razem 4 takie głośniki na jedną kolumnę + tweeter. Ale to za czas jakiś.

Wkrótce podrzucę zdjęcia gotowych kolumn. Na razie są w fazie szlifowania przed lakierowaniem.

Ukryta Zawartość

post-148-100006391 1170270090_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

głośnik to TVM - AZR 6608 a projekt zaczerpnąłem z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po delikatnej modyfikacji wymiarów spełnia swoją rolę wręcz idealnie.

Ukryta Zawartość

... i jeszcze zdjęcie gotowych przed malowaniem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no ładniusi :) ciekaw jestem brzmienia jakie wychodzi z tego pudełka. Może spróbowałbyś opisać brzmienie w tej konstrukcji? Swoją drogą nie lepiej było poszukać czegoś u Tonsila? Ten glośnik trochę kiepskie ma parametry Xmax +/-1mm, lekka membrana, wysokie fs - z tego nie może być basu... Ile kosztował Cię ten głośnik?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.