Skocz do zawartości
IGNORED

Moje nowe kolumienki DIY

ahfc

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyłem moje nowe i kolumienki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1049-100007202 1170268858_thumb.jpg

post-1049-100007203 1170268857_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/18183-moje-nowe-kolumienki-diy/
Gość _avw_

(Konto usunięte)

Głosniki wyglądają jakby na koszu GDN 13/50/9 z membraną z jakiegos kompozytu zamiast plecionej z włókna szklanego? To wśrodku to stozek fazowy czy tylko taka atrapa jak w Wharfedale?

Tak dokładnie to co to za przetworniki? Masz ich dane?

Wysokotonowy to chyba GDWK10/80/19 :-)

ahfc zdradz cos wiecej na temat tych kolumienek... Wszyscy sa bardzo ciewawi co dokladnie kryje sie w tej konstrukcji. Wykonanie jest perfekt.

Czy ty przypadkiem nie pracujesz w Tonsilu, bo zawsze masz najlepsze informcje o tej marce, a i wydaje mi sie ze te glosniczki to nie jest zadna seryjna produkcja (mam racje czy nie ??)...

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Można je kupic, czy jakaś krótka seria?

Są do nich pomiary?

Patrzę własnie na dane GDN 13/50/9 ale cos mi nie podchodzą. Cos jest nie tak w ich danych, wersji 12om. Te które zastosowałes mają z nimi wiele wspólnego?

AHFC, ponieważ woofery są baardzo obiecujące uważam że zasługują na znacznie lepszy tweeter. Polecam Vifę D26, Vifę PL27 lub Seasa KT25. Nie będziesz musiał wiele zmieniać, średnica kosza ta sama, mocowanie też, więc tylko korekta zwrotnicy.

McGyver, 16 Maj 2005, 15:33

>AHFC, ponieważ woofery są baardzo obiecujące uważam że zasługują na znacznie lepszy tweeter.

>Polecam Vifę D26, Vifę PL27 lub Seasa KT25. Nie będziesz musiał wiele zmieniać, średnica kosza ta

>sama, mocowanie też, więc tylko korekta zwrotnicy.

Twoja alergia na pewne typy głośników jest mi znana.

Niemniej jednak, dziękuję za uwagę, ale z uwagi na kondycję finansową pozostanę przy tym co jest.

To nie jest alergia, tylko ja te głośniki wielokrotnie sprawdzałem. Słychać w ich brzmieniu pewne zjawiska, których nie trawię absolutnie, na nerwy mi działają. Jak kiedyś Tonsil wypuści poprawnie grającą kopułkę w rozsądnej cenie, to będę w budżetówce stosował. Teraz wolę czecha. Albo niewiele droższego (u Rolfa) Peerlessa DT100.

No tonsil raczej juz chyba nie opracuje poprawnie grajacych wysokotonowek ....czemu im to wciaz to nie wychodi....mam wrazenie ze nadal najbardziej ich udanymi głosnikami wbrew pozorom sa gdwt9/40 do altusów...

z audiofilizmem to nie ma zbyt duzo wspólnego:)

Gość _avw_

(Konto usunięte)

Najlepsza wysokotonówka Tonsila (z tych dostępnych) to gdwt9/100/F albo 12-18/100 itp. z driverem tytanowym i stożkiem fazowym w kształcie igły z kołnierzem dookoła niej.

Nie "w porównaniu z", tylko w ogóle w tej klasie i konstrukcji głośników.

Skończyłem moje nowe kolumienki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hernryk możesz napisać coś więcej o samej konstrukcji?? przede wszystkim o wykończeniu zewnętrznym (fornir, pełne drzewo czy jak??) sposób nałożenia i własne uwagi.Będę bardzo wdzięczny bo własnie jestem na etapie wykończeniowym i szczerze powiedziawszy obawiam sie fornirowania.Będe wdzięczny za foto z bliska na priv.

Z góry dziękuję.

Placek, to nie masz się czego obawiać :). Ja na początku też miałem z tym ogromne problemy. Ale jest taka banalna metoda fornirowania, że nawet lamer ją w 30 min pojmie. Nazywa się to klej butaprenowy - TIMEBOND. Polecam wątek który był już na łamach DIY, zatytuoany " i co z tym fornirem" czy jakoś tak

Tak czytałem ale w sumie tyle opinii że nie wiadomo co dobre.Butapreny trochę zostały zjechane bo śmierdzą i maja tendencję do przesiąkania.JA robięwszystko metoda domową brak pras czy super ścisków.Więc jak dobrze pójdzie to z 50 kg wrzucę na pare godzin i to wszystko a jednak tyle czasu juz dopieszam obudowe że nie chce na koniec żeby popękał mi fornir na zewnątrz.

Obudowy wykonane są z MDF o grubości 30-70 mm .Okleina włoska, firmy Alpi po ok.100zł. za m2, przyklejana

klejem Moment . Jest to najlepszy klej w warunkach amatorskich. Ja go stosuję z powodzeniem od kilku lat.

Najlepszy sposób docisku to ręczny, za pomocą odpowiedniego klocka. Powierzchnie muszą być dwukrotnie

smarowane .

>Henryk

Pięknie po wyszło.

Dwukrotnie nakładałeś klej ??

Ja smarowałem obie powierzchnie ale raz, całkiem się to spoko połączyło, ale na rogach trochę mi poodłaziło. Moze za nerwowo zabrałem się za szlifowanie boków.

Jaki lakier dajesz? Chyba nie akrylowy ?

Placek, Ty nie kombinuj... najprostsza, sprawdzona przeze mnie metoda, bezproblemowa, bez żadnego tam przesiąkania forniru i innych tam podobnych jakiś bzdur nagłośnionych przez ludzi, którzy nigdy go nie stosowali - TiMEBOND - klej butaprenowy, odpowiednia ilość czasu żeby podsechł i potem już tylko przyłożenie do boku kolumny - mogę się z Tobą nawet założyć że nigdy go nie oderwiesz ;]

Jeżeli lakieruje sam, używam lakierów poliuretanowych lub uretanowo-alkidowych ,ale ich "wadą" jest długi

czas schnięcia (8-12godzin). Jeżeli zlecam lalierowanie to stosowane są lakiery włoskie lub hiszpańskie

nadające się do polerwania.Z kolei "wadą" tego lakierowania jest wysoka cena (ok.120-300zł. za m2).

magazynier, 22 Maj 2005, 17:48

>nakładasz lakier jakimś pistoletem, czy może wałeczkiem ?

tylko pistoletem ,czasem tylko pistoletem

>jak wypada przy stosowabych przez Ciebie lakierach ten akrylowy ?

tak naprawdę to niewiem,nie stosuje lakierów "na wodę"

Placek, saczek_XTRM ma racje - TB to na prawde dobry klej. A że trochę śmierdzi podczas klejenia to drobiazg. Nie wsiąka w klejone powierzchnie więc nie przesiąka, jest łatwy w nakładaniu - szpachla z ząbkami i mocny. Poza tym nie trzeba używać ścisków. Momentu nie znam więc sie nie wypowiadam.

Ja otatnio coś takiego wymodziłem

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hehe no to teraz odezwał się mój GURU w sprawie oklejania fornirem, to dzięki niemu udało mi się bezproblemowo dokończyć fornirowanie swoich kolumn, za co z GÓRY JESZCZE RAZ WILEKIE DZIĘKI I A N

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.