Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RCD-02 czy Nad C542 prośba

yamen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem zmęczony i mam już dość kombinowania.

Mam do wyboru za tą samą cenę nówki Rotel RCD-02 i Nad C542.

-----------------------------------------------------------------------------------

Muszę się zdecydować. Co polecacie ?

Muzyka przeróżna z przewagą rocka i jazzu. Zależy mi na dobrym basie, niezłej górze i klarownym przestrzennym dźwięku. Będzie to podpięte do Azur 540R.

Z góry mówię nie chcę CD Cambridge Audio. Ma DVD CA Azur 540D. Jest niezłe ale ma ewidentne mankamenty. Przy odtwarzaniu płyt CD słychać cykanie, które doprowadza mnie do szału. Na płytach DVD tego nie ma. Poza tym piloty są dość niewygodne. Ładnie wykonane, ale z mikroskopijnym opisem. Tak więc CA mam dość. Amplituner jest ok. Poza jedną upierdliwością, którą jest automatyczne ustawianie poziomu głośności po jego włączeniu na 50 dB, co w połączeniu z DVD, które odpala automatycznie odtwarzanie płyty daje niezły efekt. Nie wiem jaki chory angol to wymyślił, ale cóż pozostaje się z tym pogodzić. Najpierw włączać wzmak, wyciszać i dopiero włączać DVD. Na dzień dzisiejszy ten temat mnie nie insteresuje.

NATOMIAST szalenie interesują mnie wszelkie Wasze odczucia na temat tych dwóch odtwarzaczy. Im więcej tym lepiej.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie Wasze opinie w tym względzie.

pozdrawiam

Sławek

https://www.audiostereo.pl/topic/18213-rotel-rcd-02-czy-nad-c542-pro%C5%9Bba/

"Zależy mi na dobrym basie, niezłej górze i klarownym przestrzennym dźwięku"

Przy założeniu, że CA540R i Twoje kolumny są "przezroczyste" - dobry bas ma rotel, Nad daje wszystkiego po trochu.

Troche nie rozumiem dlaczego jest AVR do stereo i testujesz go z dvd CA do odtwarzania CD...

Niezłą górę i klarowny przestrzenny dźwięk ma CD Azur 640C, zdecydowanie lepszą od w/w, ma też wiele innych zalet no ale jak w brzmieniu przeszkadza pilot to cięzko będzie Ci pomóc :-(

Arek67 - czy możesz napiać dlaczego uważasz, że zestaw Azura brzmi lepiej od Nada, Rotela, Atolla? Niedługo odsłuchy i muszę wybrać 2 wzmaki do odsłuchania (tyle sprowadzi mi sklep - no może 3)

Moim zdaniem ten Rotel jest nieco lepszy, bardziej szczegółowy ale czasem jego wysokie tony czasem drażnią uszy. Za te pieniądze polecałbym Rotel RCD 991 AE, który jest dużo lepszy (oczywiście używany).

Cześć,

Nie zgodzę się z Tobą Areku. Miałem w domu Azur 540A, Azur 640A i w końcu Azur 540R. Oba pierwsze przy Azur 540R wypadają zdecydowanie blado. Różnica w dynamice i przestrzennym brzmieniu jest bardzo duża i mówię tutaj o standardowym stereo, nie "wodotryskach. Ze wzmaków CA Azur 540R jest zdecydowanie najlepszym wyborem i wart jest swojej ceny. Wszelkie "dodatki" kina domowego możesz poprostu wyłaczyć.

Mnie dobre interesuje źródło. Skoro Rotel zbyt mocno "szeleści" to chyba zdecyduję się na Nada. Sprzęt używany z górnej półki nie jest złym pomysłem, ale dla mnie zbyt ryzykownym. Kolega przejechał się na tym kilka razy.

pzdr.

Sławek

Do pewnego zakresu cenowego najbardziej optymalnie grają zestawy. Często jest tak, że wzmacniacz wyrównuje braki źródła i na odwrót. Aspekty są bardzo różne nie tylko góra, środek, dół ale też przestrzeń czy timing. Zestaw KD Azura też może być ze sobą spasowany. Tylko potem po podłączeniu CD z lepszą przestrzenią niż DVD może powstać "nadprzestrzeń". Wybieranie mixów w tej cenie jest trudnym zadaniem, bo trzeba dokładnie poznać charakter każdego klocka oddzielnie. A one wszystkie w czymś niedomagają. Azur 640 po prostu ma najmniej wad i z dobrymi kolumnami (żadnego misia ze "sztycznym" basem nie polecam np. podłogowe AE) zestaw zagra bardzo dobrze. W podobnej cenie ale z drugiej ręki dobrze grają, tzn. lepiej zestawy Exposure, Primare 20, Myryad Cameo chociaż odzielnie klocki są bardzo różne i kontrowersyjne. Azura słuchałem z Castle Warwick i dźwięk był bardzo dobry. Anglicy polecają też ten zestaw z Eposami. Znając je wiem, że może być dobrze. Ale tutaj jest też ważna kwestia okablowania. Musi być spokojne i stonowane. Ostrożnie z kablami mikrofonowymi DIY. Może być Cable Talk a IC np. Nordost Black Knight.

Moje doświadczenie jest związane z tym, że pomagałem koledze złożyć pierwszy zestaw. Najbarzdziej podobał mu się Azur i mnie też. Ale i tak potem kupił z drugiej ręki zestaw Primare 20:)

Pzdr.

Uzywam m.in. RCD 02. Zrodlo jest dobre o ile nie porownamy z czyms lepszym. Do CDPlayerow od NAD nieco sie zrazilem bo mialem klopoty techniczne po kilku latach uzywania (intensywnego wprawdzie ale jednak). RCD 02 ma zalety: swietna funkcjonalnosc, czuly pilot, dobry wyswietlacz, cicha praca napedu itd.

W konfrontacji z lepszymi CDP, np. Audio Analogue Paganiani, ktory takze zameczam, dzwiek jest inny. Widac braki nie w dynamice, przestrzeni czy sterylnosci ale w ilosci dostarczanych szczegolow, ogolnego balansu - dzwiek RCD 02 jest jakby rozkojarzony, mniej muzykalny i spojny, naturalnosci - tu Audio Analogue wyprzedza wyraznie RCD 02.

W sumie dobre zrodlo i bedzie poprawiac sie wraz z dolaczaniem lepszych wzmacniaczy. Jednak zawsze pozostanie budzetowe wrazenie i braki, ktorych nie da sie pominac. Mysle, ze NAD 542 gra podobnie co do klasy dzwieku ale obawialbym sie niezawodnosci. Przejechalem sie na CDP NADa i tak mi zostalo. Rotel przez 2 lata nie zawodzi.

HDCD nie przyjelo sie zatem nie jest to zadna zaleta.

pzdrw

soso

kiedyś testowałem mojego byłego Maranzta 6000 ki przeciw Nad 542, moim zdaniem bas nad-a był gorszy, a dzwięk trochę plastikowy, generalnie ta sama klasa ze wskazaniem na to co się komu podoba w dźwięku (Maranzt był "wolniejszy"), trochę lepsza od obydwu była Rega top-loader (nie pamiętam nazwy), ale też nie jakoś super, nad 500i zagrał na tym tle dużo lepiej, ale to inna półka, Rotela nia znam

Wist,

nowe wersje regi: planet i jupiter niedawno (styczen) sluchalem w porownaniu do Roksana Caspian, Audio Analogue Paganiani i Atolla 100. Wyszly najgorzej i znacznie ponizej oczekiwania cenowego - mdly, kluchowaty i przesadnie ocieplony dzwiek. Watpliwa dynamika. Marne zrodlo w porownaniu do pieniedzy jakie trzeba wlozyc. Podobno stara rega planet 2000 byla znacznie zywsza.

pzdrw

soso

wtedy kosztowała ok 3k i moim zdaniem spokojnie biła i Nada 542 i marantza, na niej zaczynała się zabawa pod nazwą przestrzeń, dopiero 500i nada pokazało różnicę, redze było bliżej do 542, niż do 500 i; chłop pyta się o porównanie miedzy dwoma cd, a my mu mącimy w głowie, również za moją sprawą :)

Arcam, do Cambridge`a? Generalnie nie poleca sie tych cd do jasnej elektroniki. Miałem Alphe 8SE ale z integrą MF A3 w tym zestawieniu grało pięknie. Arcam wprowadził mnóstwo życia, drive`u, jakiejś takiej elektryczności w powietrzu, to było to. Obawaim się jednak, że z CA może być za ostro i za cieńko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.