Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY-przestrzeń i bas - jak?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

temat zapewne wałkowany nieraz, ale proszę o Wasze rady.

Chcę zbudować kolumny, które będą miały możliwie najlepszą przestrzenność brzmienia. Zastanawiam się nad projektem na szerokopasmowcach monacora bądź TVM ARZ 6608 (bez zwrotnic). Do tego chcę dorzucić jakieś woofery. Możliwe też podstawkowce Igoda na gdwk 11/100 i TVM 150.

Obecnie mam tonsil space'86 i altusy 120 (tak, hahaha) - space maja ładny bas (nowe zwrotnice i głośniki nisko i średniotonowe), ale zero przestrzeni i krzykliwe wysokie. Z kolei altusy maja znakomitą przestrzeń (zapewne zasługa gdm 18, dodatkowo gdwk 10/80/19 zamiast tuby) ale rozlazły bas. Chciałbym połączyć zalety obu kolumn.

Mam pokój ponad 20m^2. Konstrukcja najlepiej podstawkowa. Muzyka to od pink floyds do dimmu borgir (taki hałaśliwy death metal).

aha! jestem biednym studentem - budżet do 700zł

https://www.audiostereo.pl/topic/18231-kolumny-diy-przestrze%C5%84-i-bas-jak/

Beerfan, gdzie mieszkasz? Jak masz blisko to mnie odwiedź, pomogę. A w ogóle to sobie zamów w Audiocomponents 2szt Vifa M18WH i 2szt Vifa D26. W 15 litrowym bassrefleksie ze zwrotnicą od ESA Ostinato 2000 będziesz miał to, czego chcesz a nawet dużo więcej.

Daj sobie spokój z takimi głośnikami, to tylko półśrodki, i to nienajlepsze. Za te głośniki co proponowałem zapłacisz trochę ponad 500 zł plus transport (w zbiorowym zamówieniu grosze) a będziesz miał kolumny na poziomie.

sprawdziłem ceny w akkusie...mój błąd

Poszukam jednak, gdzie w warszawie można posłuchać konstrukcji na szerokopasmowcach. Takie głośniki mnie intrygują.

Sa jakieś kolumny sprzedawane z takimi vifami?

No to nic nie rozumiem. Piszesz że budżet do 700zł, a jak proponuję komplet głośników do pary za 500 z hakiem to marudzisz że drogo?

ESA Ostinato 2000 nie pokaże pełnych możliwości tych głośników, bo ma za dużą budę i bas będzie misiowaty. Nie należy się tym specjalnie sugerować.

McGyver---

Jak wsadzisz te Vifki do 15 l. to bas będziesz miał wybitnie McGyver-owaty !

Zrozum wreszcie ,że nie wszystkim to odpowiada.

U mnie te wofery grały kilka lat w ok.25 l. i było bardzo OK.

Salmo, i vice-versa. Zrozum wreszcie że nie wszystkim odpowiada rozmiękczony i uwypuklony bas z za dużej skrzynki. Zresztą Beerfan pisał, że rozlazły bas mu się nie podoba. Ja próbowałem tego głośnika w różnych objętościach, od ponad 20 litrów do 10 litrów, i najlepiej się spisuje poniżej 17 litrów. I wcale nie jest przez to uszczuplony.

BeerfaN:

Ja bym doradzał jednak przynajmniej gwizdki dobre. Może tak:

- d'Appolito na 2*ARN150-03-08 - w miarę dobre woofery z przyzwoitym Xmax, w BR 12dm3 strojonym do 45Hz rurą 5cm średnicy, 20cm długości dadzą f6=46Hz i wytrzymałość wychyleniową na poziomie 40W/4ohm aż do 37Hz. Cena sekcji basowej wychodzi rzędu 150PLN

- Ponieważ te ARN'y są zdaniem wielu denne na średnicy, należy ciąć je nisko i dlatego tweeter powinien być w miarę dobry, z możliwością zejścia jak najniżej z niskimi zniekształceniami. W tej dziedzinie niekwestionowanym mistrzem jest Seas 27TDC (H1149) - znany pod intertechnikowym oznaczeniem NoFerro550. Taki sprzęt pozwoli na podział (koniecznie trzecim rzędem) nawet na 1.5 do 2kHz co umożliwi uniknięcie przetwarzania zakresu 2-3kHz przez ARN'y. Ten Seas jest do kupienia na audiocomponents.nl - na forum jest wątek poświęcony zakupom na tej stronie, może nawet da się go kupić za kwotę poniżej 200PLN za sztukę (nawet w katalogu intertechniki jest tańszy - 43euro, a w USA kosztuje 28USD), wtedy cały koszt za przetworniki może zmieścić się poniżej 600PLN.

Jeżeli dasz w miarę wąską przednią ściankę i maty bitumiczne w środku, to może i przestrzeń będzie w porządku, choć gwarancji nie daję.

Zatkaj otwory B-R w tych Altusach. Powinno pomóc i zmniejszyć rozlazłość basu. Może będzie Ci bardziej odpowiadać dzwięk z konstrukcji zamkniętej? Bo dla mnie B-R to tylko półśrodek nie do zaakceptowania, a szeromopasmowce - nieszkodliwa ciekawostka.

Drogie tweetery do dennych midwooferów? Mezalians i marnotrawstwo, poza tym kłopotliwe toto, istnieje ryzyko popełnienia błędu i usmażenia (drogich przecież)tweeterów, zwłaszcza wzmacniaczem o niskiej mocy (takiego ma Beerfan). Nie twierdzę że się nie da tego zrobić, ale to chyba projekt nie dla Beerfana. Beerfan, zainwestuj w sprawdzone rozwiązanie jakie podałem. Możesz też dać tańsze midwoofery Heco lub Magnat, są o niebo lepsze od Tesli. Natomiast co do tweeterów, to poniżej Peerlessa DT100 radzę nie schodzić (w Audiocomponents wychodzi około 60zł za szt.).

Ma ktoś z Was parametry tych Heco z allegro? sprzedawca co ma, dał na stronie aukcji. Więcej nic nie znalazłem.

Początkowo dam gdwk10/80/19 lub ARV104 - później wymienię na DT100

Jaką zwrotnicę zastosować?

Tdrozd mierzyć mierzył, potem obiecał że zamieści charakterystyki nawet, tylko nic z tego nie wyszło do tej pory, a obiecywał daaaaaawno temu

do TDROZD

doczekamy się wreszcie wyników pomiarów głośników Heco? jestem bardzo ciekawy jak wypadły, zresztą nie tylko chyba ja....

BeerfaN przeczytaj sobie ostatnie wpisy w wątku o głośnikach Heco. Właśnie dokładnie robie to co Ty planujesz. Jestem z Wawy. Jak chcesz porady to się odezwij na maila z "o mnie".

Drogi BeerfaN,

szybki i twardy bas - konstrukcja zamknięta, przestrzeń w małym pomieszczeniu - konfiguracja stereolitu (www.stereolith.ch) lub takie ustawienie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Behringer nie jest niezbędny), szacowane koszty DIY z głośnikami TVM - ok. 300 zł

pozdrawiam,

graaf

ps. też jestem fanem piwa :) ale z Norwegów wolę Mayhem albo Darkthrone ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.