Skocz do zawartości
IGNORED

Ramię aluminiowe / ramię węglowe

Yanoosh

Rekomendowane odpowiedzi

Marek,

Nadal Cie nie rozumiem. Gdybysmy mieli sztywne 'nic' miedzy wkladka a przeciwwaga (masa efektywna ramienia = 0) to jesli chodzi o wibracje i rezonanse pozostawalaby nam podatnosc wkladki i jej obudowa plus pozostale problemy gramofonu. Bez wibrujacej masy ramienia latwiej. Oczywiscie to tak w wirtualnej rzeczywistosci bo w tym wszechswiecie mamy mase i kompletny brak cudow.

Najciekawsze ramie jakie widzialem z wlokna weglowego wygladalo jakby bylo plecione. Wielkosc rezonansu ukladu jak pokazywali byla naprawde calkiem niska, podobnie podatnosc na wibracje bardziej przypominala gume.

Niektore firmy robia membrany z wlokna weglowego. Mam taka pare Audaxa. Membrana wyglada jakbybyla pleciona z waskich paskow. Musze przyznac, ze jestem zaskoczony jakoscia dzwieku tych glosnikow a kupilem je jako tymczasowe zanim uskladam na pare 5" AudioTechnology. Juz nie skladam na flex'y.

pozdrawiam,

Vik,

Ja mam inne zdanie na temat wibracji ramienia i wibracji obudowy wkladki.

Na temat kompozytow tez mam inne zdanie, na zdjeciu kompozyt wlokno weglowe i aluminium (to nie jest wlokno w zywicy), to jest kompozyt ktory zrobilem w latach 70tych.

Znowu wyjdzie ze jestem zarozumialy, wypisuje sie z audiostereo.

Bawcie sie dobrze,

Marek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...Ja mam inne zdanie na temat...

Bawcie sie dobrze,

Marek..."

Ale rozumiem, że Kolega pozostałby w drodze wyjątku na audiostereo.pl, gdybyśmy wszyscy, jak jeden mąż, przyjęli poglądy Kolegi bez żadnych zastrzeżeń?

Vik,

Ja mam inne zdanie na temat wibracji ramienia i wibracji obudowy wkladki.

Na temat kompozytow tez mam inne zdanie, na zdjeciu kompozyt wlokno weglowe i aluminium (to nie jest wlokno w zywicy), to jest kompozyt ktory zrobilem w latach 70tych.

Bawcie sie dobrze,

Marek

...się chyba z żalu popłaczę...

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-12382-057281800 1284670445_thumb.jpgPo komentarzach o dawaniu d..y,czyli prostytuowaniu hobby byłem tak rozbity psychicznie,że popełniłem dwa kolejne ramiona dla kolegów,którzy o nie prosili...Może to i nierząd,może nie ale ja umiem a oni nie,więc czemu nie-tym bardziej że po kosztach i ciągle z taką samą frajdą jak dawniej.Jak widać są z rurką węglową,długie na 14 cali i grają moim zdaniem jak milion dolarów,z lekką wkładką oczywiście....Pozdrawiam absolwentów AGH,wielce szacownej i zasłużonej uczelni gdziekolwiek by nie byli,nawet na Florydzie,choć to strasznie daleko..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrzej analogowy - świetne są - Szacun!

ale to już długość kija od szczotki (no, prawie)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.