Skocz do zawartości
IGNORED

cd jolida 100S

picasso

Rekomendowane odpowiedzi

Wynika z tego że na tym samym druku można

>zmontować zarówno układ pod 12AU7 jak i pod 12AT7.

Najprawdopodobniej masz rację bo kolega mówi że lamp nie zmieniał i nawet tam nie zaglądał odkąd ją ma czyli jakieś trzy lata. Ja natomiast znalazłem gdzieś w jakimś opisie że fabryka wyposaża je komplet najtańszych EH w tym wypadku też tak jest.

A tak nawiasem mówiąc (pisząc) w zestawieniu w tak jak o mnie Jolka całkiem fajnie gra inaczej, niż mój Meridian nawet fajniej, jednak tak jak piszą poprzednicy głośna praca napędu troszeczkę dyskwalifikuje ten CD przynajmniej w moich oczach.

Pozdrawiam

paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

McGyver

Żeby było jasne, ja nie napisałem że tak można ale jaką odpowiedź dostałem bezpośrednio od Jolid-y. Aczkolwiek, niezależnie, na stronach kilku sprzedawców lamp znalazłem informacje, że można zamiennie stosować 12AT7/12AX7 oraz 12AT7/12AU7 natomiast nigdy 12AU7/12AX7. Oczywiście można znaleźć również miesca gdzie jest napisane, że definitywnie nie można żadnej z tych zmian stosować. Elektronikiem nie jestem, nie znam się, i co teraz ktoś taki ma zrobić. A do Jolidy pisałem dlatego że u mnie też były inne lampy niż w instrukcji a zakup był bezpośrednio od dystrybutora.

W swoim wpisie ustosunkowałem się do niefrasobliwych zaleceń Jolidy.

Istnieją układy w których zamiana tych lamp nie powoduje żadnych poważniejszych konsekwencji poza ewentualnym pogorszeniem jakości dźwięku. Ale istnieją też inne układy (z międzystopniowym sprzężeniem galwanicznym) w których zamiana lamp może nawet doprowadzić do uszkodzenia urządzenia. Jeżeli to jest wzmacniacz mocy, to ryzyko jest poważne, bo można stracić kosztowne lampy mocy, kosztowne transformatory głośnikowe, a nawet zasilacz, można też wywołać pożar. Dlatego nie należy wierzyć w takie twierdzenia, dla własnego dobra, a wszelkie wypowiedzi skłaniające do zamiany typu lamp "na pałę" powinny być stanowczo piętnowane, bo jest to szkodliwe i bywa niebezpieczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.