Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor wybrać??

tilt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeglądam to forum, ponieważ noszę sie z zamiarem zakupu projektora. Chodzi mi o jak najtańszy model, tak w zakupie jak i w użytkowaniu. Myślę o allegro, jest tam trochę nowych projektorów w cenie do 2,5 tys zł. W związku z tym mam pytanie, jaki projektor z tych tańszych wybrać? Chodzi mi głównie o filmy, projektor będzie podłączony do dvd yamachy 540, oraz do manty emperora. Działać ma w pokoju o wymiarach 4x4,5 metra, praktycznie przeznaczonym tylko i wyłącznie do oglądania filmów. Co kupić, może ktoś miał, ma albo spotkał sie z którymś z projektorów sprzedawanych na allegro obecnie (w cenie do 2,5 tys?). Przeglądnąłem forum i wpisy, no ale pytania dalej zostały. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Tilt.

https://www.audiostereo.pl/topic/18337-jaki-projektor-wybra%C4%87/

Za ok. 2500 pln, ciężko będzie dorwać coś naprawdę interesującego - ale może się uda ceny projektorów idą w dół , więc..... Ja szczerze polecam ci Benq 6100 oraz Toshibę s- 20 sprzęty niedrogie, o bardzo dobrym stosunku jakości do ceny. Pzdr.

Dzięki wielkie za pomoc, niestety nie ma szans na to abym kupił w normalnej sprzedaży Benq 5120 :(, musze cosik innego wypatrzeć. Oczywiście mam trochę czasu, to nie jest zakup na już, bardziej koło września - pażdziernika. Na razie się przyglądam i zastanawiam. A co moglibyście powiedzieć np.: na takie oferty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj więcej nic ciekawego nie ma :).

Pozdrawiam.

Tilt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie za pomoc, czyli jak na razie mam szukać albo Benq 6100, Toshibę S-20 lub Panasonica AE300. Mam pytanie, jak wygląda sprawa z eksploatacja tych urządzeń? Po ile są żarówki, czy wytrzymują te 3000 godzin itp. Na co zwracać uwagę przy kupnie projektora do kina domowego??

Pozdrawiam.

Tilt

ekspolatacja ekploatacją było już na ten temat gdzies na forum. z tego co zapamiętał to nalezy unikac włączania projektora na krótkiokres czasu tzn jak juz odpalisz to tak zebys obejżał film a nie wyłączał za 15 min.

POza tym w/w modele sa ok ja juz miałem kupic benq 6100 ale okazało sie ze na moje obcne lokum ma zbyt mały zoom i przeszło teraz na toshiba s20 (która w tym przypadku wypada lepiej).

Co do uzytkowania lapmy to chyba nikt ci tu z uzytkownikow nie powie czy wytrzymuja tyle godzin bo to przy sredniej ogladalnosci 1 film dzinnie srednio bedzie kilka lat uzytkowania, wiec chyba jeszcze nikt tu tyle nie wyswiecieł ;) (ale moze sie myle)

pozdr.

>>>>>>>tilt: /.../ czyli jak na razie mam szukać albo Benq 6100, Toshibę S-20 lub Panasonica AE300.

Niekoniecznie, niekoniecznie... ;)

>>>>>>>tilt: Mam pytanie, jak wygląda sprawa z eksploatacja tych urządzeń? Po ile są żarówki?

Najtańsze ma Hitachi - można dostać nawet poniżej 1000 złotych (oczywiście nie w Polsce). Żarówka do Panasa to jakieś 1200 złotych. Hitachi za to świeci krócej - 2000 godzin, to 1000 mniej niż Panas. Ale to oznacza 1000 filmów... człowieku! Kiedy znajdziesz czas by obejrzeć 1000 filmów? Chyba że ktoś jest naprawdę bezrobotny, ale czy miałby wówczas kasę na projektor? ;)

Ja mam ze 300 filmów na DVD - nawet nie liczę. Nie widziałem jeszcze połowy z nich i nie wiem, kiedy znajdę na to czas.

/.../ Na co zwracać uwagę przy kupnie projektora do kina domowego??

Najlepiej użyj wyszukiwarki i przewertuj forum pod tym kątem - właściwie wszystko już powiedziano.:)

Jest jednak kilka ważnych spraw, które MUSISZ przemyśleć przed zakupem projektora.

1. Jakie mam pomieszczenie? Czy wymarzony projektor będzie tam pasował?

Wyjaśniam: głupio wydać kilka tysiaków, żeby potem skazywać się na oglądanie obrazu zniekształconego w jakikowiek sposób lub o nieodpowiednim rozmiarze. Zjawisko trapezoidalnego obrazu powstaje wówczas, gdy projektor nie "świeci" idealnie równolegle do ekranu. Pomijam kwestię ustawienia bocznego, bo to oczywiste, pomówmy natomiast o ustawieniu góra-dół. Tu jest pies pogrzebany, bo może okazać się że półka za Twoimi plecami jest za nisko lub za wysoko, albo wieszak sufitowy będzie za krótki. Czyli najpierw pomyśl gdzie chcesz mieć ekran, gdzie siedzą widzowie i gdzie umieścić projektor. To implikuje kupno odpowiedniej maszyny, bo jeśli masz warunki idealne to nie potrzebujesz projektora z lens shiftem (funkcja mechanicznego przesuwania obrazu za pomocą zmiany położenia obiektywu prawo-lewo i góra -dół, nie powoduje jego zniekształceń) i wydasz mniej pieniędzy! :)

Kwestia wielkości obrazu. Przyjęte optimum w przeciętnych polskich warunkach to około 100 cali przekątnej. Większy obraz jeśli nie masz prawdziwej SALI kinowej powoduje nieprzyjemny "efekt pierwszego rzędu" i oglądanie jest efektowne acz mało komfortowe (nie obejmujesz wzrokiem całości obrazu i napisów), a mniejszy... no chyba nie po to wywalasz tyle kasy żeby oglądać maleńkie obrazki wielkości jakiejś tam, pożal się Boże, plazmy...;) Zatem dobrze jest, jeśli projektor ma zoom, potrafiący dostosować wielkość obrazu do naszych wymagań. Projektory do KD są raczej krótkoogniskowe co oznacza duży obraz z małej odległości i zwykle zoom służy nam do zmniejszania a nie powiększania obrazu :). Ale bywa z tym różnie i to zależy od konkretnego typu maszyny. Najlepszy zoom na rynku popularnego sprzętu do KD ma Panasonic 700. Do tego posiada lens-shift i jest dzięki temu uniwersalny i bajecznie prosty w ustawieniu. Nie trzeba demolować chałupy żeby oglądać filmy. :)

Fatalna sytuacja jest wówczas, kiedy obraz wychodzi za duży i zbyt mały zoom tego nie koryguje. Wówczas konieczne jest ustawienie projektora nie w pozycji optymalnej za plecami widzów tylko pomiędzy widzami i ekranem. Bez sensu. Dlatego przed zakupem koniecznie skorzystaj z kalkulatora na projectorcentral.com! To jest Mekka dla każdego kto chce kupić sobie te świecące zabawki.

2. Jaką matrycą dysponuje projektor? Jaka jest rozdzielczość matrycy? Czy jest typu DLP czy LCD? Jakie ma wejścia?

No to wpadliśmy! Znów godzina tłumaczenia... Najpierw kwestia typu projektora. Tani sprzęt do KD występuje w 2 głównych odmianach technologicznych. Nie wnikając w budowę - każda z nich ma swoje "zady i walety" wynikające z zastosowanej technologii.

Matryca na mikrolusterkach (DLP) to lepsza czerń, lepszy kontrast, lepsza gradacja szarości, większa "płynność" obrazu, gdyż stosunek powierzchni"aktywnych" pixeli do punktów ich łączenia jest lepszy w DLP. Wady? Efekt tęczy występujący w tanich modelach. I jeszcze coś - mnie osobiście drażni fakt że projektor DLP działa na zasadzie "oszustwa". :) Odpowiednia kombinacja układu mikroluster zmienia się błyskawicznie zgodnie z prędkością wirowania koła kolorów. Czyli mamy tak naprawdę obraz za każdym razem w innym kolorze. Siatkówka ludzkiego oka ma pewną bezwładność, co sprawia że nie widzi kilku obrazów po sobie, tylko jeden, będący wypadkową pełnego obrotu koła. Taka jest teoria - w rzeczywistości mam doświadczenia z tanimi DLP do prezentacji i na statycznych jednokolorowych obrazach dostrzegam męczące mój wzrok migotanie. Przyznać muszę, by być sprawiedliwym, że film puszczony na tanim DLP (robiliśmy takie eksperymenty w pracy) nie migocze. "Oszustwo" na obrazach dynamicznych sprawdza się świetnie. Jednak jakoś nie trawię DLP. Jest to tylko moja skromna i bardzo subiektywna opinia i w żadnym razie proszę się nią nie sugerować. Aha! Jeszcze kwestia długości "życia" projektora - DLP ma parametry niezmienne w czasie, wymieniasz tylko lampę a w LCD (podobno) matryca traci z czasem właściwości. Nie wiem ile w tym prawdy, ale ten argument podnoszą fani mikrolusterek i (by być uczciwym) należy go przytoczyć.

Wybrany model należy tak czy owak testować samemu. Albo obraz jest OK albo nie. Nie wyobrażam sobie kupowania projektora w ciemno.

LCD nie oszukuje widza - obraz 3 składowych wyświetlany jest jednocześnie, bez złudzeń. Nie ma mowy o męczeniu wzroku. Wady? Gorsza czerń, gorszy kontrast, konieczność lepszego zaciemnienia pomieszczenia, specjalne ekrany o niskim współczynniku odbicia... podnoszona dawniej kwestia spójności obrazu (punkty łączenia matrycy) teraz już nie występuje. Obraz z nowych matryc jest już doskonale spójny. Mowa jest czasami o "klatce dla kurczaków" (pionowe linie widoczne na jednokolorowych jaznych powierzchniach). Jedni to mają w swoich LCD a inni nie mają. Dotyczy to różnych egzemplarzy tych samych modeli. Trzeba sprawdzać przed zakupem. Ja tam wolę LCD (subiektywnie).

Rozdzielczość: do czego używasz projektora? Moim zdaniem sensowne jest założenie że do TV jest telewizor a projektor ma służyć do oglądania filmów. Przecież musi być ciemno itp... to raczej dziwny pomysł na oglądanie TV. A jeszcze w dzień - sensu nie widzę. Szkoda chyba też drogiej lampy. Zatem filmy. Matryca projektora więc powinna mieć natywny (rzeczywisty) format 16:9. Możesz kupić projektor 4:3 ale puść sobie film DVD na takim odbiorniku TV: można, ale czy to sensowne? Zauważ, jaki % matrycy się "marnuje". Rozdzielczość bywa różna - za nią się płaci. Im większa tym lepiej! :) Ideał to 1280 x 720 dla matrycy 16:9. Lepsze (i coraz tańsze) odtwarzacze DVD mogą przeskalowywać obraz PAL do wyższych rozdzielczości - ponoć efekt jest. Czy naprawdę - powiem w poniedziałek bo weekend zamierzam spędzić na eksperymentach z Panasem 500. Ma on matrycę 1280 x 720 a moje DVD ma możliwość przeskalowywania obrazu na wyższą rozdzielczość (o ile dobrze zrozumiałem instrukcję ;) ). Nie mam niestety możliwości zasilenia projektora sygnałem cyfrowym (Panas 500 ma wejście DVI-D, jeśli wierzyć stronce panasonic.com.pl) ale pobawię się po komponencie, przy okazji przetestuję progresywne skanowanie i układ DCDI Faroudia, bo na mój poczciwy TV puszczam sobie obraz po scarcie, nie wykorzystując ułamka możliwości odtwarzacza.

I tu dochodzimy do kwestii połączeń: ideał to bezstratna transmisja cyfrowa, bez konwersji sygnału i bez zakłóceń na kablu. Zatem wskazane jest aby DVD miało wyjście cyfrowe a projektor takie wejście. Są 2 standardy takich połączeń: DVI-D i nowsze HDMI. Są one kompatybilne, można używać przejściówek. HDMI przewodzi także i dźwięk ale przy projektorach to bez znaczenia. Różnica jest w maksymalnej długości kabla - HDMI nawet do 10m bez strat (a słyszałem że i 15m - nie wiem ile w tym prawdy), DVI - 5-8 metrów (słyszałem o różnych wartościach i nie chcę wprowadzać w błąd). Jeśli nie masz źródła wysyłającego obraz cyfrowo, to pozostaje komponent (3 kable cinch), niektóre projektory mają jeszcze (w różnych kombinacjach): scart, s-video i wejście typu kompozyt. Zalecane jest jednak używanie wejścia komponentowego ze względu na najlepszą jakość obrazu, choć ideał to połączenia cyfrowe, gdzie obraz jest pozbawiony szumów, będących efektem konwersji.

3. To jaki projektor do cholery kupić??? ;)

W mojej skromnej i subiektywnej opinii (biorę pod uwagę tylko LCD) wybór sprowadza się do urządzeń będących daleko poza granicą 2500 złotych. Moja rada - jak nie masz kasy to na byle g*** Cię nie stać, nie warto kupować 2x, więc raczej na razie odpuść i zbieraj na Panasonica 700 lub Hitachi PJ-TX100 (lub ich następców). Tanio teraz można kupić Panasa 500 - mam propozycję zakupu takiej zabawki (nówka, lampa wyświeciła zaledwie 30 godzin) za 3 tysiaki. To tak dobra cena że aż podejrzana. Będę miał ten projektorek na weekend - czeka mnie 2 dni (a raczej 2 noce bo nie mam rolet :))) ) zabawy. Sprawdzę czy to naprawdę nówka czy otarta z kurzu staroć z "przekręconym" licznikiem lampy, no i zobaczę co potrafi nowoczesny projektor z doskonałą matrycą 1280 x 720, układem smooth screen i optyką ponoć lepszą od 700-ki (mniejszy zoom = mniejsze zniekształcenia). 700 mam na co dzień w pracy więc będzie okazja do porównań.

Mnie raczej nie stać w tej chwili na zakup projektora, ale stoi on w komisie RTV u wujka więc grzech nie skorzystać z propozycji przetestowania. Właściciel już wyraził zgodę i moralnie czuję sie rozgrzeszony, że mu te parę godzin wyświecę, tym bardziej że wcale nie wykluczam zakupu (jeśli 500 mnie przekona a ja przekonam żonę co moze być trudne!). Szczegóły w poniedziałek.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

il Dottore - chcialem Cie porawić! :)

Benq 6100 nie wystepuje migotanie obrazu i nie męczy oka. A zwłaszcza po podłaczeniu kablem component-vga przez DVD

Nie warto kupywać projektora za 2,5tys??? W projektorze tak samo mozesz sie cieszyc jakoscia obrazu kinową jesli siedzisz od ekranu oddalony przanajmniej okolo 4 metry ,a nad tobą wiszący projektor. Obraz poprostu ideał. nie widać tęcz zadnych wad nic tylko czysty film. Zalezy tez od jakosci filmu divx. Oczy sie nie meczą.

Osobiscie wole w chacie ogladac filmy. Do kina wiecej nie pójde. Dopiero jak zbudują multikino.

Dodam ,ze w moim miescie są 3 kina i poszedlem do najlepszego.

Jeśli z taniego DLP masz obraz lepszy niż w prawdziwym kinie to serdecznie gratuluję i pędzę kupić sobie taki projektor! :)

A na poważnie: mój post wyżej zawiera wyłącznie SUBIEKTYWNĄ ocenę faktów. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawd absolutnych - mnie obraz z DLP różnych firm (urządzenia prezentacyjne - głównie tanie ale również i kupowane prezenterom przez ich firmy za ponad 12 tysięcy) męczy i denerwuje, kogoś innego nie musi. Polecam tylko sprawdzenie i porównanie przed zakupem, bo wydać kilka tysiaków jest łatwo, trudniej się taką kasę zarabia.

Ktoś inny powie że kolor czarny ma być czarny a nie ciemnoszary i w stronę LCD nawet nie spojrzy...:)

Wszystko jest kwestią gustu.

Namawiam jedynie, żeby nie wierzyć nikomu i sprawdzać naocznie.

Pozdrawiam wszystkich maniaków KD! :)

PS: Tu jest rewelka:

Ukryta Zawartość

test jakiejś maszyny DLP do prezentacji, ładnie tłumaczą zasadę działania mikrolusterek i ilustrują to fotkami robionymi cyfrówką z króciutką migawką! Dokładnie widać jak DLP "oszukuje" oko: widziany przez nas obraz to w rzeczywistości zmieniające się co chwila składowe - warto spojrzeć. Jest tam też o ludziach, co mają szczególnie wrażliwe oczy i nie tolerują DLP - widocznie należę do takich ułomnych nieszczęśników. Z jednej strony miło mi, że nie jestem sam a z drugiej strony szkoda, bo nie mając tej przykrej przypadłości mógłbym (jak KOpyt25) cieszyć się własnym kinem dosłownie za czapkę śliwek... :)

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Dzięki wielkie za tak szczegółowe odpowiedzi. Raczej nie szarpnę się na panasa (za drogo), ale Benq, Toshiba kto wie? Teraz tylko muszę przemyśleć dobrze rozstawienie fotlei w moim pokoju, pomierzyć go itd, a potem pobawić się kalkulatorem. Pozdrawiam serdecznie, Tilt.

Generalnie zgadzam sie z il Dottore. Ja także nie mogę oglądać DLP (chyba ze modele z najwyzszej pólki których ceny jeszcze długo nie zejdą ponizej 10K PLN). Jednakże jako kinoman i dobrze orientujący się w projektorach (tylko do KD) muszę stwierdzić ze w okolicach 3k PLN MOZNA, powtarzam, MOZNA kupić dobry projektor. AE500 to świetny projektor i za 3K bym go kupił. Jednakże nawet AE300 jest świetnym projektorem niewiele różniącym się od 500 jeżeli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu (mam doświadczenie kilkuset godzin przed kazdym obrazem) a ona jest realnie dostepna za 3K PLN.

Jezeli chodzi o DVI. Nie ma lepszego rozwiązania. Obraz outstanding quality. Panasy 300, 500 mają takie wyjścia.

Kabel 7m - nie ma problemu (jam mam taki). Dłuższy - nie wiem.

>>>>>>>>>>>>>>>Konrado

No to mnie zachęciłeś do tego PT-AE500... ja mam w salonie łatwe warunki do ustawienia i nie potrzebuję lens shifta z siedemsetki. Czy możesz mi coś powiedzieć jeszcze więcej o PT-AE500? Pomijając HDMI (zbędne gdy jest DVI-D) i lens shift oraz lepszy zoom (też mi zbędny, co wynika z kalkulatora na projectorcentral.com), co jeszcze oferuje 700, czego nie ma 500 i jak się to przekłada na obraz? Ja mam 700 w pracy, ale nie zagłębiałem się w instrukcję i ustawienia, obraz jest powalający, nawet z wyjścia monitorowego z komputera. W innych konfiguracjach nie próbowałem, bo nie chciało mi się DVD dźwigać do roboty.

Pokrótce - pomijając ewidentnie większą elastyczność montażową 700-ki, jakie jeszcze ma ona przewagi nad 500? Słyszałem coś o inteligentnej przysłonie - czy ten sam system ma też 500, czy jest go pozbawiona?

Ciekawe czy 500 na kompozycie zaoferuje mi lepszy obraz niż 700 na wejściu monitorowym? :)

Podłączyć cyfrowo nie mam możliwości - SZKODA! :(((

Projektor będzie miał krańcowo trudne zadanie bo testy zaczynam zaraz po powrocie z kina (Zemsta Sithów)! Ciekawe jak sobie poradzi? :)

Tak wypytuję o tą 500, bo cena jest zachęcająca a w sumie po co dokładać te 2-3 tysiące do Hitachi PJ-TX100 czy Panasonica PT-AE700, skoro pięćsetka jest też dobra?

Czy ktoś może mi doradzić? Sięgać na najwyższą półkę klasy popularnej czy zatrzymać się pięterko niżej? W końcu nie samym kinem człowiek żyje... :)

Za 3k PLN bierz tą 500kę. Nie wiele stracisz do 700ki. 700 ma intieligentną przesłonę i dla tego lepszy kontrast. Poza tym lens shift, i kilka więcej ustawień. Nie warto dopłacać min 2k do 500-ki aby mieć 700, chyba ze masz duzo wolnej kasy. Ponadto 500 ma lepszą optykę od 700-ki.

500 na compozycie bedzie miała lepszy obraz niz 700 na wyjsciu monitorowym. (dlaczego pytasz?)

Jeszcz pół roku temu 500 była best in class wsród projektorów KD w rozsądnej cenie.

Pozdro

PS

Jak założysz sobie pożadne 7.1 i ten projektor na ekranie o szerokiści 2.40 nie bedziesz musiał chodzić do kina na filmy. No chyba ze tylko do kina:)

O optyce 500 - 700 trochę pod tym linkiem znanego forumowicza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>>>>>Konrado napisał:

>500 na compozycie bedzie miała lepszy obraz niz 700 na wyjsciu monitorowym. (dlaczego pytasz?)

Pytam bo nie wiem jak wejście monitorowe umiejscowione jest na "drabinie jakościowej".

W odniesieniu do DVD wiadomo: HDMI/DVI-D, potem komponent, RGB-Scart, S-video i najniżej kompozyt.

A interesuje mnie, do którego z powyższych połączeń jest jakościowo najbliżej połączeniu z analogowego wyjścia monitorowego karty graficznej komputera?

>>>>>>>>>>Konrado napisał: Jak założysz sobie pożadne 7.1 i ten projektor na ekranie o szerokiści 2.40 nie bedziesz musiał chodzić do kina na filmy. No chyba ze tylko do kina:)

Planuję raczej 5.1 niż 7.1 - nie chcę dać się zwariować i gonić nieprzytomnie za nowymi formatami. Bo to nas zaprowadzi wkrótce do konkluzji, że bez 3648590574 kolumn nie ma mowy o prawdziwym kinie domowym. Dążę do stworzenia naprawdę dobrego systemu stereo (na miarę swoich możliwości finansowych - szczegóły w "o mnie") zaś KD to dla mnie sprawa raczej drugorzędna. O ile projektor musi być (TV nie oglądam prawie wcale, w zasadzie tylko DVD, więc jak już usiądę do filmu od święta, to niech mam coś od życia...) i amplituner raczej będzie 6.1 czy 7.1 (bo te nowsze dobrych firm to w większości już chyba takie?) ale chcę dać z tyłu 2 dobre surroundy zamiast 4 gorszych. Jeśli dostanę gdzieś dobry używany ampli 5.1 to też bym wolał mniej kanałów lepszej jakości niż więcej na gorszych komponentach (bo przecież zmianie ilości kanałów towarzyszy spadek a nie wzrost cen - dopłacają? ;) )

Cena lampy do Toshiby s-20 wynosi w Stanach ok 260 usd a więc mniej niż 900 pln. W trybie ekonomicznym wg danych producenta powinna ona wytrzymać conajmniej 4000 h do następnej wymiany. Co do rzekomej wyższości matryc 16/9 w stosunku do tych 4/3 to w życiu bywa z tym całkiem różnie - jeśli masz ochotę poza projekcją fimów z dvd- oglądnąć coś z telewizji lub przejrzeć zdjęcia z cyfrówki to projektor z 4/3 bardziej się do tego przyda ( bo nie będzie tym razem pasów po bokach, bądż skalowania obrazu). Popieram całkowicie jednak tezę , że bardzo wskazane jest obejżenie pracy wybranego projektora przed jego zakupem , aby ew. nie być nim rozczarowanym. Jako jednak człek tendencyjny, w omówionym przez ciebie przedziale cenowym ( oczywiście +- ), szczególnie polecam ci Tośke i Benka .Pzdr-dla ich fanów i użytkowników.

>>>>>>>>>Konrado

Nie jesteśmy sami! Niektóre fora internetowe oceniają liczbę osób nie tolerujących DLP na nawet 20% populacji. Inne tylko na 10%. Piszą, że u ludzi nadwrazliwych oglądanie DLP daje nie tylko dyskomfort ale i konkretne dolegliwości - np silne bóle głowy... dobrze że nic gorszego! ;)

No i z testów 500-ki guzik wyszło. Maszyna już sprzedana. Szkoda. A może to i lepiej - gdy wyjdzie PT-AE900 to 700-ki będą za grosze.

Postępu w tej dziedzinie dogonić nie ma szans. Ważne żeby ceny spadały... :)

czytam ten temat i zresztą nie pierwszy o wyborze projektora i.....

dlaczego większośc ludzi tak się czepia ile godzin wytrzymuje lampa...???

przeciez te czasy to czas gwarantowanej pracy przy danych parametrach jasności i kontrastu !!!

jesli lampa ma czas pracy np. 3000 godzin to przeceż nie znaczy że wyświeci 3000 godzin i koniec...!!!

będzie chodzić dalej ale już może tracić na jasności i kontraście !!!

druga sprawa !!!

jesli lampa ma wyświecić 3000 godzin to znaczy że musimy obejrzeć około 1500 filmów !!! czyli kilka lat przy jakiejś tam częstotliwości ogladania...

biorac pod uwagę jak ceny projektorów spadają... nie będzie problemem kupienie nowego projektora za 5 lat tym bardziej że mniej więcej tyle czasu upłynie do tych 3000 godzin lampy, jeden sobie ten projektor zostawi a inny go wymieni na nowszy, lepszy, itd...

czy ja nie mam racji...???

a może sie mylę...???

hmmm....???

;)))

Nie wiem czy to prawda ,ze projektory LCD po podłaczeniu do PC kablem VGA-VGA mozna uzyskac taką samą jakosc obrazu jak z DVD. Chodzi o projektory bez DVI.

Natomiast tanie DLP tylko do DVD inaczej sceny kontrastowe zabiją oczy (czyli projektor-PC)

Czekam na komentarze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.