Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm. stereo + procesor kina domowego

pranar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jeśli ktoś chce pogodzić stereo i kino domowe to nie przy pomocy amplitunera a już tym bardziej nowego, one już kompletnie nie nadają się do stereo, starsze modele i to z wysokiej półki to jeszcze tak np z końca lat 90. W domowych warunkach w zupełności wystarczą dekodery DD i DTS. Dobrym lekiem na ten problem jest zakup jak wyżej koledzy piszą procesora do kina i podpięcie go do wzmaka stereo albo zakup jak już wcześniej pisałem w innych postach tylko wzmaka do kina ale topowy model np: Yamaha DSP-A1, DSP-AX1 itd.U mnie gra w stereo Yamaha CDX-1060 i DSP-AX1 na kolumnach z głośnikami scan-speak i naprawdę daje radę - bez kitu! Nie pchajcie się w nową generację amplitunerów kina domowego bo są przebajerzone i udają że grają - sam to przerabiałem! Pozdrawiam!

Dlatego na początek właśnie myślałem o VSP 200, choć tylko Dolby Pro Logic to jakiś czas pociągnie i stąd szukam kogoś, kto ma doświadczenie z tym sprzętem, aby się wiedza podzielił. Na Allegro często trafiają się za nieduże pieniądze ale bez pilota - czy bez niego wszystkie funkcje da się uruchomić? I jeszcze sprawa kolumn - co myślicie o tych mivocach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

symt

Na prawdę nie pchaj się w taki wzmak, bo problem pojawi się przy doborze DVD, trudno znaleźć tani i sprawny odtwarzacz który ma 6 wyjść cinch. Kupisz takiego Pionka dokupisz jakieś stare DVD i będziesz się męczył bo będzie problem z laserem. Jak ja się przymierzałem do rozszerzenia Stereo do KD to też myślałem nad takim rozwiązaniem jak Ty, ale o wiele wygodniej, tym bardziej na początek, kupić jakieś wzmak albo ampli za 5 stówek (z cyfrowym wyjściem) i nowy odtwarzacz DVD do 2 stówek spokojnie coś znajdziesz. Rozumiem, że kasa ogranicza. U mnie też był z tym problem z powodu szkoły i braku stałych przychodów. Nie napalaj się, poczekaj, nazbieraj trochę forsy. Niestety to jest kosztowna zabawa, aktalnie też stoję w miejscu :P.

nie przesadzajmy - mozna znalezc pare modeli ampli z XXI wieku ktore graja i kosztuja na poziomie AX1

Witam Wszystkich! I owszem Barbarzyńca że można! Podam przykład: w 2007 bądź 2008(nie pamiętam dokładnie) sprzedałem posiadając od nowego Yamahmę RXV-795RDS i zmieniłem w ciemno na RXV-1800 wywalając w to ponad 4000,- i już na samym początku stwierdziłem na tych samych kolumnach że tak: kino domowe poprzez bardziej rozwinięte dekodery jest bardziej atrakcyjne ale tylko subiektywnie dlatego że sama jakość dźwięku nie uległa poprawie, natomiast stereo to już było porażką dlatego że dźwięk był totalnie zamulony,pozbawiony stereofonii-nie jestem audiofilem a tylko melomanem. Po jakimś czasie zdesperowany zakupiłem AX-900 i podpiąłem go najpierw do amplita jako końcówkę mocy i było lepiej ale nie wystarczająco, potem podłączyłem to tak że amplit współgrał razem ze wzmacniaczem napędzając fronty ale było to kłopotliwe i trzeba było uważać na poziom wzmocnienia-natomiast do odsłuchu muzy ten układ zdawał egzamin. Potem jednak trafiłem na DSP-AX1 w przyzwoitej cenie i to był strzał w 10, z trudem sprzedałem jeszcze na gwarancji RXV-1800 za połowę ceny i tak w zasadzie mogę ten przykład oparty na Yamahę zakończyć. RXV-795RDS z końca lat 90 w porównaniu do RXV-1800 była zdecydowanie lepsza jeśli chodzi o sam dźwięk, natomiast RXV-1800 był tak naszpikowany bzdetami że byłem czasem prżerażony jego obsługą i w ogóle 75% tych funkcji nie używałem. Konkluzja jest taka Barbarzyńca żeby amplit zagrał na poziomie np: DSP-A1 czy AX1 lub tym podobnego jeśli to w ogóle możliwe musiał by być naprawdę dobry i co się z tym wiąże drogi. Pozdrawiam!

symt

Na prawdę nie pchaj się w taki wzmak, bo problem pojawi się przy doborze DVD, trudno znaleźć tani i sprawny odtwarzacz który ma 6 wyjść cinch. Kupisz takiego Pionka dokupisz jakieś stare DVD i będziesz się męczył bo będzie problem z laserem. Jak ja się przymierzałem do rozszerzenia Stereo do KD to też myślałem nad takim rozwiązaniem jak Ty, ale o wiele wygodniej, tym bardziej na początek, kupić jakieś wzmak albo ampli za 5 stówek (z cyfrowym wyjściem) i nowy odtwarzacz DVD do 2 stówek spokojnie coś znajdziesz. Rozumiem, że kasa ogranicza. U mnie też był z tym problem z powodu szkoły i braku stałych przychodów. Nie napalaj się, poczekaj, nazbieraj trochę forsy. Niestety to jest kosztowna zabawa, aktalnie też stoję w miejscu :P.

Natomiast w tym przypadku wydaje mi się że zdecydowana większość odtwarzaczy posiada analogowe wyjścia wielokanałowe!? W przypadku DSP-AX1 ma on takiej jakości dekodery że nawet jak DVD-S2700 grał jako transport z CD to jakość muzyki jest tylko niewiele jest gorsza od CDX-1060 po analogach, różnica jest bardzo subtelna na korzyść przestrzeni. Na miejscu kolegi poruszająceoo ten wątek poszedłbym w tym kierunku.

Piotrze, jakbyś nie zauważył to kolegę inetersuje procesor za 200 zł i zestaw głośnikowy za 400 więc gdzie wyskakujesz z Yamahą za 2 kafle i DVD ta pół tysiąca?

Oczywiście znajdziesz pełno odtwarzaczy z wyjściami analogowymi ale albo są stare i będzie problem z laserem albo są nowe i kosztują o wiele więcej niż kolega symt chce wydać.

No może faktycznie się zapędziłem! Ale tak naprawdę to za tą kwotę co można kupić? Chyba tylko dolby sorround-pro logic którego czasy już minęły, optimum to DD i DTS, myślę że lepiej trochę doskładać i wejść w coś przyzwoitszego. Jak to mówią z g... bata nie ukręcisz.

Dzięki wezmę pod uwagę wasze rady. Przeglądałem allegro i znalazłem kilka niskobudżetowych pozycji np.

Denon AVR 1311

Pioneer: VSX 420 i 519

Co myślicie o tym sprzęcie? przyznam, że jestem przywiązany do Pioneera,mam wieżę z końca lat 90 i nie mam zamiaru jej wymieniać, stąd chciałem po prostu rozbudować ja o system KD. Czy ktoś z was miał do czynienia z amp. Pioneera - gdzieś w sieci czytałem, że Pioneer owszem robił doskonały sprzęt stereo, ale amplitunery KD są nieciekawe. Poproszę o jakiś komentarz.

• 8 miesięcy później...

Witam, przychodzę po radę :-)

Aktualnie "mam" w domu amplituner KD Yamahy RX-V650, trochę nowsze DVD, z tych czy innych względów chcę kupić coś innego (a tego nie mogę sprzedać - kupiłem na spółkę z ojcem pracującym za granicą - jak przyjeżdża muszę odłączać i wozić do rodziców co trochę upierdliwe).

Chciałbym się skoncentrować na stereo, przy czym wzmacniacz który na razie kupiłem to totalna budżetówka, choć na moje ucho w stereo i tak sprawdza się lepiej niż RX-V650 - przy amplitunerze cierpiałem na maksymalny niedobór sceny... nie wiem czy nie zgrała się z kolumnami czy ten typ tak ma...

W każdym razie jako, że zauważam nawet przy wzmacniaczu za 350zł różnicę in plus w stosunku do amplitunera, słucham głównie muzyki a film raz na jakiś czas - chciałbym się koncentrować na rozbudowie stereo, kupić do kina coś co niech sobie stoi pare lat i czasem popierdzi. Łatwiej kupić i wymienić tylko końcówkę mocy w każdym razie.

Aktualne rozwiązanie amplituner + wzmacniacz tej samej marki to upierdliwe rozwiązanie - na czas oglądania filmu muszę zakleić taśmą czujnik IR bo oba urządzenia się ściszają, a potem pamiętać o ściszeniu przed słuchaniem CD...

Tylko generalnie nie wiem czy polować na Yamahę DSP-E800, czy może poszukać innego rozwiązania... O DSP-E800 naczytałem się sporo i wiem z czym to się je, natomiast bardzo mało jest informacji DSP-E492. Wiem, że nie ma DD i DTS i wiem z czym się to wiąże, natomiast jest wejście 5.1. Z tego co zrozumiałem do DSP-E800 i tak będę musiał je wykorzystać by posłuchać SACD?

Powiedzmy, że odtwarzacz z dekoderem ma możliwość regulacji opóźnień, wyłączenia subwoofera (tego póki co nie mam i chyba nie chcę kupować tylko do kina).

Czy ktoś miał styczność z E492? Jak to się je, czy użycie analogowego wejścia 5.1 wiąże się z całkowitym brakiem możliwości regulacji czegokolwiek? Tak się dzieje w amplitunerze, nie można nawet pokrętłem przełączyć źródła.

Czy jak chciałbym wykorzystać E492 jako preamp to by zmienić wejście 5.1 na na przykład słuchanie radia lub CD będę musiał wykonać więcej czynności niż przełączenie źródła guzikiem? Ew. jeśli więcej czynności to czy da się z pozycji kanapy pilotem?

W amplitunerze mam ustawione tak, że przełączenie źródła na CD powoduje włączenie stereo i nie muszę zmieniać programu czy wyłączać efektów (choć teraz przełączam źródło we wzmacniaczu).

Ciężko w ogóle porównać E492 i E800, bo dane techniczne z instrukcji zawierają wyniki testów przeprowadzonych w różnych warunkach...

Czy używając DSP-E800 można wyłączyć subwoofer i skierować ten kanał na przednie kolumny? Tak mam w amplitunerze - na moje w zupełności wystarczy.

Czy może jednak najlepiej szukać amplitunera z dekoderami i pre-out? Jak to jest z jakością pre-out w E800, E492 i amplitunerach np marantza? Czy da się tego używać jako preampu? Czytałem tu na forum o modyfikacjach E800, by lepiej się sprawowała w tej dziedzinie i byłbym skłonny to wykonać.

Powiedzmy, że kwota jaką mogę wydać na kino to 600-700zł, więcej na pewno nie - kolumny już mam.

Akurat jest DSP-E800 za 500 zł na kup teraz. Ja bym się nie zastanawiał. Możesz podłączyć i posłuchać SACD, wyłączyć suba i co tam jeszcze chcesz. E492 też jest, ale jego zakup to duuuży krok w tył.

Akurat posiadam właśnie DSP-E800 i mogę potwierdzić ,że spełnia moje oczekiwania . Spokojnie można zamiast suba basior dać na main czyli na fronty -jakosciowo wszystko ok w trybie końcówki mocy mam integrę SANSUI AU-X901 i naprawdę nic więcej mi nie potrzeba :)

Liczyłem, że uda się tę za 500 chwycić za 300, cenę wywoławczą znaczy, niestety pan wycofał aukcję przed czasem. Zaproponował 400zł. W każdym razie mimo takiego obrotu sprawy myślę, że to jednak okazja. Szkoda jedynie, że nie czarny. Pozostaje czekać na przesyłkę.

Dzięki za pomoc, bo faktycznie zastanawiałem się nad tą E492, ale macie rację że byłby to duży krok w tył, tymbardziej, że ograniczyłbym się tylko do DVD...

Nie mogłem znaleźć opcji edytuj...

Sprzęt dotarł, jestem bardzo zadowolony, więc jeszcze raz dzięki za pomoc. Natomiast pojawia się pytanie dotyczące tego sprzętu. Co z blu-ray i dźwiękiem 7.1 kanałowym, kiedy yamaha ma tylko dekoder dolby digital. Będzie potrafiła to odtworzyć na 5 głośnikach, czy szukać odtwarzacza, który będzie potrafił przerobić taki sygnał na DD i wysłać koncentrykiem? Orientuje się ktoś czy są takie modele z serii tańszych? Np sony? W sony widziałem nawet takie z wbudowanymi dekoderami i analogowym wyjściem 5.1 - czy taki model cyfrowo też prześle dolby digital?

Nie mogłem znaleźć opcji edytuj...

Sprzęt dotarł, jestem bardzo zadowolony, więc jeszcze raz dzięki za pomoc. Natomiast pojawia się pytanie dotyczące tego sprzętu. Co z blu-ray i dźwiękiem 7.1 kanałowym, kiedy yamaha ma tylko dekoder dolby digital. Będzie potrafiła to odtworzyć na 5 głośnikach, czy szukać odtwarzacza, który będzie potrafił przerobić taki sygnał na DD i wysłać koncentrykiem? Orientuje się ktoś czy są takie modele z serii tańszych? Np sony? W sony widziałem nawet takie z wbudowanymi dekoderami i analogowym wyjściem 5.1 - czy taki model cyfrowo też prześle dolby digital?

Na wstępie gratuluję zakupu.

Co do Twojej wypowiedzi - lekkie sprostowanie - DSP-E800 oprócz Dolby Digital ma także dekoder DTS.

Ja przed chwilą coś sprawdziłem, ale w nieco inny sposób.

Przenośny dysk z filmem (Władca Pierścieni z DTS-HD Master 6.1) podłączyłem do telewizora poprzez USB. Z kolei telewizor podłączyłem do Yamahy optykiem. I normalnie działa - procesor dekoduje DTS.

Też na dniach kupię odtwarzacz bluray - pewnie jakiś LG lub Samsung bo te czytają wszystkie formaty. I wszystkie dekodery też mają oraz wyjścia analogowe 7.1

Tak, wiem że jest DTS i też działa bez pudła, próbowałem na asteriksie :-) Zmierzałem do tego, czy jeżeli będę miał film na bluray w którym dźwięk jest zakodowany w którymś z nowszych formatów (nie wiem, nie poznałem się jeszcze na tych nowych standardach), takim w którym dźwięk jest siedmiokanałowy to czy:

- odtwarzacz będzie mógł wysłać do procesora taki sygnał, który on zdekoduje i odtworzy mi to na 5 kanałach.

Chyba, że może te standardy są kompatybilne wstecz po prostu? Bo jak wsadzę DVD to wiadomo że tam jest dolby digital, albo dts i wszystko jasne.

A co do samej E800 to jestem baaardzo zadowolony. W porównaniu do amplitunera RX-V650 różnica jest kolosalna. Nie wiem czy coś tam źle ustawiałem (na wyświetlaczu wyskakiwało niby Dolby D.), czy może miałem zepsuty sprzęt. W V650 musiałem się domyślać czy coś tam z tyłu na pewno brzęczy, a na E800 przy pierwszej próbie aż podskoczyłem gdy z tyłu leciał statek kosmiczny :-)

A trafiła mi się naprawdę w idealnym wizualnym stanie, poza jedną ryską na gałce głośności reszta jest dosłownie jak nowa - na pilocie też wszystkie guziki działają.

EDIT:

Chyba próbowałem podejść do problemu od złej strony... szukałem info na googlach też czy odtwarzacz albo procesor mi przerobi dźwięk siedmiokanałowy na pięć kanałów, teraz wszedłem na stronę jakiegoś sklepu i na wszystkich płytach jeśli w ogóle jest coś opisane jako 7.1, to na tych płytach obok tego jest też normalne DD.

Tak, wiem że jest DTS i też działa bez pudła, próbowałem na asteriksie :-) Zmierzałem do tego, czy jeżeli będę miał film na bluray w którym dźwięk jest zakodowany w którymś z nowszych formatów (nie wiem, nie poznałem się jeszcze na tych nowych standardach), takim w którym dźwięk jest siedmiokanałowy to czy:

- odtwarzacz będzie mógł wysłać do procesora taki sygnał, który on zdekoduje i odtworzy mi to na 5 kanałach.

Chyba, że może te standardy są kompatybilne wstecz po prostu? Bo jak wsadzę DVD to wiadomo że tam jest dolby digital, albo dts i wszystko jasne.

A co do samej E800 to jestem baaardzo zadowolony. W porównaniu do amplitunera RX-V650 różnica jest kolosalna. Nie wiem czy coś tam źle ustawiałem (na wyświetlaczu wyskakiwało niby Dolby D.), czy może miałem zepsuty sprzęt. W V650 musiałem się domyślać czy coś tam z tyłu na pewno brzęczy, a na E800 przy pierwszej próbie aż podskoczyłem gdy z tyłu leciał statek kosmiczny :-)

A trafiła mi się naprawdę w idealnym wizualnym stanie, poza jedną ryską na gałce głośności reszta jest dosłownie jak nowa - na pilocie też wszystkie guziki działają.

EDIT:

Chyba próbowałem podejść do problemu od złej strony... szukałem info na googlach też czy odtwarzacz albo procesor mi przerobi dźwięk siedmiokanałowy na pięć kanałów, teraz wszedłem na stronę jakiegoś sklepu i na wszystkich płytach jeśli w ogóle jest coś opisane jako 7.1, to na tych płytach obok tego jest też normalne DD.

W nowych formatach Dolby TrueHD oraz DTS-HD MA są "zaszyte" także stare ścieżki tzn. zwykłe Dolby Digital i DTS, tak więc nie będzie problemu z ich przesłaniem do procesora za pomocą kabla optycznego lub koaksjalnego. Są w pełni kompatybilne wstecz.

Ponadto, z tego co się orientuję, przepustowość np. złącza optycznego nie pozwala na przesłanie gęstych ścieżek audio - max to 1536 kbps w DTS, gdzie w HD sięga 6000 kbps - konieczny jest już HDMI.

Natomiast 7.1 bez problemu pójdzie na 5.1, bo jest możliwość downmixu z 7.1 do 5.1 - podobnie jak "stary" DTS-ES 6.1 (z tylnym centralnym) bez problemu idzie na zestawie 5.1

Reasumując - aby posłuchać 5.1 w ze ścieżek HD w naszym przypadku potrzebny jest odtwarzacz Bluray z kompletem wyjść analogowych.

• 10 miesięcy później...

Ale DD+ nie działa z TV cyfrowej... Leci tylko z centralnego i ciszej - głupieje. To nie jest dziwne, tak tylko chciałbym żeby nikt nie miał wątpliwości, bo sprzęt cały czas pojawia się na allegro - ale mało kto to chce już :-(. Na szczęście TVN cały czas nadaje AC-3.

Ale nieważne - piszę w tym temacie, bo wiem że są osoby obeznane z tym sprzętem. Miałem tuner DVB-T "jakiś" podłączyłem to koncentrykiem i wszystko było spoko.

Ostatnio skusiłem się na tuner DVB-T Polsatu, niestety okno w kawalerce mam tylko na północ, więc z satelity nici. Podłącza się to tylko kablem optycznym. No i czasem jak zmieniam kanały w jamaszce pstryka przekaźnik - nie wiem jeszcze który. Czy to normalne zachowanie jak się podłącza optycznie, że czasem cośtam przeskakuje, czy mam zacząć się martwić? Nie chciałbym jednak żeby mi się sprzęt zepsuł..

Zyzio,

za cene DSP E800 dostaniesz pozadny amplituner z lepszym dekoderem i wyjsciem na poweramp. Czasy tgo rozwiazania minely dawno temu...

xajas

www.jaschiks.com

xajas, przy okazji, kiedyś miałeś fajną swoją stronę. NIe masz już żadnej?

W nowych formatach Dolby TrueHD oraz DTS-HD MA są "zaszyte" także stare ścieżki tzn. zwykłe Dolby Digital i DTS, tak więc nie będzie problemu z ich przesłaniem do procesora za pomocą kabla optycznego lub koaksjalnego. Są w pełni kompatybilne wstecz.

Reasumując - aby posłuchać 5.1 w ze ścieżek HD w naszym przypadku potrzebny jest odtwarzacz Bluray z kompletem wyjść analogowych.

Wydaje mi sie, ze znajduje tu pewne odpowiedzi na pytania z innego watku ale chyba nie bardzo rozumiem: piszesz powyzej, ze dzwiek wielokanalowy mozna przeslac po optyku ale dalej piszesz, ze potrzebne sa wyjscia analogwe w odtwarzaczu... moglbys prosze sprostowac bo dla mnie ma to spore znaczenie tzn. nie wiem czy moj procesor bedzie w stanie lyknac dzwiek z Bluray po RCA. Dzieki!

Chodzi o to, że DD i DTS pójdzie cyfrowo po optyku a nowe formaty HD po analogu - stąd mowa o wyjściach analogowych w odtwarzaczu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chodzi o to, że DD i DTS pójdzie cyfrowo po optyku a nowe formaty HD po analogu - stąd mowa o wyjściach analogowych w odtwarzaczu.

OK, dzieki. Skoro juz jestes, mialbys cos do dodania do mojego pytania w drugim watku? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.