Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Azur 540C !

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

osobne zasilanie zegara... po prawej w rogu....

powiem tyle: poprawa w brzmieniu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

odświerzam wątek, i mam pytanie..

z płytki gdzie jest servo leci sygnał DATA OUT kabelkiem do płytki DAC'a na przetwornik ..

czy zasilanie kości w Servo odpowiedzialnej za przekazanie pakietów do DAC'a jest ważne?

czy wlutowanie tam OS-CONów cos powinno zmienići, oryginalnie są tam zwykłe jakieś kondy 47uF/16V, czy jak wlutuję 68uF lub 10uF to czy nie pokaszani się? czy ten zwykły kabelek powinen być jakiś lepszy?

z doświadczenia wiem że doprowadzenie sygnału z zegara to dac'a jest baaardzo wrażliwe na kabelek...

pozdr

• 3 tygodnie później...

ok, dzielę się wrażeniami wlutowania przy opampach rezystorów metalizowanych VITROHM 0,1% 0,6W

wymieniłem wszystkie rezystory w torze na powyższe właśnie, wcześniej były metalizowane 1% zwykłe z wolumenu ...

dzźwięk nabrał klarowności i czystości można tak powiedzieć no i pojawiło się dużo więcej szczegółów.. ogólnie uważam że stał się lepszy ...

rezystory warte uwagi ...

Pozdr

• 1 miesiąc później...

doszedłem do wniosku że zostawię Cerafine przy kości DAC'a, natomiast na wyjściu przetwornika w szeregu mam ELna silmic 47u/50v, ponieważ to jest filtr dolno przepustowy blokujący stałą to czy 10u nie będzie za mało?

no i SilverMica w filtrze w końcu się znajdą

oraz na zasilaniu ad797, na nóżki przylutuję 2szt BG-N 10u/50

czy zamiany mogą być znaczne?

Pozdr

Matt

no nie wiem ale chyba coś silvermica w filtrze mi sie nie podoba !! jak nie było żadnych kondów w sprzężeniu to było jakoś lepiej ... po wsadzeniu SM to scena mi się przybliżyła .... jest jakby klarowniej, czyściej ale ....hmm.. mam mieszane uczucia

wylutowałem i uch.. wróciło do normy, nawet lepiej :) teraz słyszę BG-N na nóżkach ;) ... jest ok

Olek, na wyjściu DAC'a przed wejściem na opy mam Elnę Silmic 47u/63v, czy wlutować na ich miejsce BG-N 10u/50, musza tam być kondy bo bez kondów duża stała jest ...

• 2 tygodnie później...

no coś mi nie grają BG-N 10u/50V na wyjściu DAC'a (prze opampami) tak jak powinny, chyba Elna Silmic 47u/63V lepiej było ... czegoś mi brakuje .... chyba elny wrócą ...

Pozdr

Matt

u mnie BG-N 4u7 na wyjściu cd dobrze się sprawują i są baaaaardzo neutralne ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zobacz, że np. gregaudio daje zwykłe tantale na wyjściu w sygnale i do tego jeszcze te starsze (pomarańczowe) i bądź tu mądry :))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

A możesz opisać różnice na BG i na nap Silmikach ?

Sam juz kilka razy wpadłem w pułapkę poprawiania sprzetu.Bywało że po jakimś dobrym posunieciu robiło sie głęboko i precyzyjnie ale brakło czegoś co sprawiało ze czuje sie potrzebę słuchania- dzwięk nie wciągał.Myślę ze gdy zostały wyraznie pokazane dalsze plany brakowało wypełnienia na pierwszych.Trzeba było zrobic "krok w tył" i kombinować jak pogodzic aby kazdy plan był dobrze pokazany , no i barwy dzwięku nie ucierpiały.

Pozdrawiam.

tzn, tak, te BG 10u sprawdziły się w preampie phono na wyjściu, dźwięk się otworzył.. barwa i wogóle... grało tak dość długo, odkąd je miałem z zamówienia od Cyku..

drugą parę wlutowałem na nóżki opamów w cd ... i tu zostają definitywnie, szczegóły, rozdzielczość ...no ogólnie to jest to.. (są razem z Elną Cerafine 470u/35v przy stabilizatorach, po prostu to samo zasilanie)

natomiast na wyjściu miałem Elna Silmic 47u/63V, duże kondy... postanowiłem wlutować BG-N 10u ....

ponieważ w miarę wygrzane zacząłem słuchać na drugi dzień po włączeniu cd...

szczegóły nie uległy polepszeniu, miałem wrażenie że nawet ubyło, przestrzeń i scena mi się zwęziły (czego nie cierpię hehe) i brakło tego mięcha, tego chyba nawodnienia tak pisali że można tak to nazwać, no ogólnie się mi pogorszyło ;(( więc czym prędzej wlutowałem Elnę i wszystko wróciło do "normy" .. nie wiem dlaczego, może pojemność za mała tych BG a filtr obliczony jest właśnie dla 47u... w pre phono ma stałej 1,5V ;) a w cd ok 0,3-0,5V.. może to tez ma znaczenie, nie wiem, w każdym bądź razie BG-N na wyjsciu w Kambodży się nie sprawdziły.. i obawiam się że jakbym dał Elnę Silmic II to mogło to byś jeszcze lepsze, a to są dość drogie kondy ...

dobrze się składa bo BG będę miał do P1.7 chciaż po tym doświadcczeniu dało mi to do myślenia czy jednak nie lepiej polipropyleny jakieś ;))

Pozdr

Matt

Silmic w torze sygnału preferuje również Thorsten a w zasilaniu Rubycon ZA/ZL ;) Myślę jednak, że nie ma reguł i cały układ trzeba "zestroić" dobierając odpowiednie kondzie.

patrząc jak wykupujesz na allegro (np. ostatnio wszystkie silmic) to chyba był kosztowny tuning .....;) Może lepiej było wstawić cały nowy stopień analogowy, bez kompromisów ?

Ciekawostka dropsa ...

wymieniłem trafo EI na toroida Brave z wolumenu, zalane w żywicy itp ... na zasilanie servo.. i ... kicha... stare EI wróciło, to oryginalne z kambodży...

scena mi się zwężyła, rozdzielczość spadła... cchyba potwierdza się fakt iż na cyfrze najlepiej sprawuej się EI ...

-> Matthew

Tak sobie myślę, że te 10uF to jest za mało, ja mam u siebie (Marantz CD6000) BGN 47uF i jest rewelacyjnie.

Z tego co mi wiadomo, kolega zajmujący się tuningiem CDków testował jakieś super polipropyleny w okolicach 10uF i objawy były podobne do tych, jakie opisujesz...

Matthew - po co działasz na ślepo z tymi transformatorami! Podałem linka w wątku o tuningu cd 50 i tam Thorsten (ten wygłupiający się na japońca) tłumaczy dokładnie dlaczego toroidalne transformatory nie nadają się do tuningu cd. Chyba lepiej "poświęcić" się i przeczytać 20 stron i nie wydawać bezsensownie pieniędzy i robić tysiące prób! Naprawdę warto wiedzieć co się tunguje i dlaczego! Sprawy teoretycznie nie są proste i domorosłe metody są na chybił-trafił !

poleć na dół na naszym forum 0- tuning cd 50 i tam masz prawie na samym końcu linka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.