Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem plazmę i....

WIOSNA

Rekomendowane odpowiedzi

Też jestem na kupnie plazmy, a że trochę czasu minęło to wybrałem LG 42" PX4RV - trochę poprawiony w stosunku do PX11. M1 jest o dobre 1k PLN droższy - już "zadroższy". Co do wybory - mieszkam w takim miejscy, że do najbliższego sklepu z kilkoma plazmami do porównania obrazu mam ze 200km chyba. Wybrałem na podstawie opisów (parametrów, wyglądu) - czy trafiłem to się okaże po zakupie....

Ten M1 SONY to chyba jakiś mało popularny model - przeczytałem kilka ubogich opisów ze sklepów internetowych i nadal nie wiem jaki ma współczynnik kontrastu, jasność, czy ma jakiś PIP - wiem, że gdzieś znajdę ale......takie ubogie opisy do dość kosztownych jakby nie było sprzętów. Za to w prawie każdym opisie jest "High Resolution Panel";)

Ale pobór mocy ma jak starsze plazmy - >350W oo/

Nie może i nie ma.....ale:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale co ??? chyba nie chodzi o cenę bo plazme panasonica o podobnych parametrach kupisz taniej, a dokładając 1 kzł. masz to:

Ukryta Zawartość

może tylko 37 cali ale już i rozdzielczość lepsza no i ma hdmi , a jeśli koniecznie chcesz 42 cale to gdzies widziałem plazme lg LG RZ-42PY10 z rozdzialką 1024x768 za 8500 zl. Myślę że skoro już chcesz wydać to kilka tysięcy złotych na sprzęt to powinno to być coś z czego będziesz zadowolony przez dłuższy okres czasu i dlatego lepiej teraz dołozyć ten tysiąc czy dwa i kupić coś o lepszyhc parametrach niż później żalować.

Ukryta Zawartość

A OK TAKI OPIS TO ZADEN OPIS :-/

jeśli chcesz troche poczytać tutaj maż nieźle opisane sprzęty:

Ukryta Zawartość

btw ile masz zamiar wydać na zakup plazmy ?

Ukryta Zawartość

Jeśli masz wysokie oczekiwania za 8.000 nic nie dostaniesz - chyba ,że kupisz Tuner HDTV / 999,- zł/

kupisz LCD o wiekszej rozdzielczości , lub siadziesz dalej od ekranu.

Masz watpliwości wejdź na gg to pogadamy.

pozdrawiam

W koncu jest jeszcze jeden powod sklaniajacy do zakupu plazmy HD. W niedziele kolega przyszedl z dopiero co zakupiona Sony HC1 i faktycznie obraz jest rewelacyjny, ale tylko do pewnego stopnia...pojawiaja sie artifacts, na poczatku nie bylismy pewni czy to kamera, czy plazma Hitachi, ale okazalo sie jednak, ze panel, a tak naprawde scaler sterujacy ekranem. Dla tych chcacych uzyc ekranow plazmowych w HD zasugerowalbym przede wszystkim zakup HC1, nagrany na niej material w 1080i w pelnej roznorodnosci testow i odtworzenie zapisu na panelach przed zakupem.

Wysokich oczekiwań nie mam - zaczęło się od tego, że chciałem mieć po prostu większy ekran............

Przy takim rozmiarze ekranu LCD odpada ze względu na cenę. Mniejszego raczej nie chcę bo to mijałoby się w ogóle z wymianą poprzedniego niespełna dwuletniego TV 29". Czyli taka niedroga plazma jest jakimś kompromisem i wiadomo, że rozwiązanie będzie miało wady, ale są one już wkalkulowane w pomysł. Jest też powiedzenie, że biednego na tanie zakupy nie stać - ale w takim wypadku to już zbyt duże kwoty wchodzą w grę - dozbieranie zajęłoby ...lata??? W międzyczasie pojawiłoby się coś jeszcze superniejsze i może droższe i znów by trzeba poczekać..... Mam znajomego, który śledzi rozwój technologii komputerowych, i odkłada zakup komputera ponieważ za każdyjm razem czeka na jakąś zapowiedzianą przełomową technologię. W międzyczasie przetracił kasę na głupstwa i nie ma kompa do tej pory. Ba, nie umie nawet obsługiwać....

Ale o czym to......, a no właśnie: nie chcę dłużej czaekać bo jeszcze się rozmyślę a kasę przetracę i zostanie guzik z pętelką;)

Za 8000 zl moge Ci podać Plazmy ,ktore wydają się być najlepsze na rynku w wyniku testów , opisow

spotkań:

w klasie 856 pixeli JVC - 42 B 50 - 8500

panasonic 42 PA 50 - 7100

LG PX4 42 " - 6999

w klasie 1024 - 42 PV 500 Panasonic - 12200

42 PX 50 JVBC 13500

- Pioneer 43" - 13999 NR 1 na rynku

Ale masz też 37 Sharp Ga 5 - 9999 ,-

HI END GRD 1 Sharp 32 - 9999

32" warty zakupu jest JVC 32 c 50 - 7500 zł

Sharp 32 P 50 - 6499 /+kino sharp gratis/

Panasonic 32 Lx 50

Philips 9976 -

pozdrawiam

Właśnie u znajomego w sklepie stoi SONY KE-P42M1 za 7999, mówi że jak będzie trzeba to pójdzie za 7500 - brać bo zgłupiałem (albo ceny wariują)?

Dodam, że rozpakowaliśmy nówkę z kartonu.......

wg mnie to ceny, widać zę spadają ceny plazm o rozdz 850*480 - można je już kupić za ok 6500 tys. co w sumie dobrze wróży bo pewnie pociągnie to za sobą obniżkę tych droższych modeli

To musisz zadecydować sam ELFI .

Słyszałem tylko o jakiej akcji Sonego .

Na dziś z całą pewnością - to dobra cena.

Ale co z gwarancją i innymi rzeczami. Wymiana drogą handlową - wiesz co to znaczy ?

pozdrawiam

Sklep jest przedstawicielem SONY, gwarancja, faktura - jak to w sklepie....... waham się bo wygląd zewnętrzny SONY jakoś do mnie nie przemawia;)

Aaaaa, i jeszcze ubogość złącz - nie ma nawet VGA

Poproś o pokaz , jeśli Ci się podoba - kup.

Ale sprawdż też 42 PA 50 Panasonica za 7100 - ma lepsze oceny na rynku niż Sony.

Jaki sygnałem dysponujesz i z jakiej odległości bedziesz odlądał ekran?

Jakie masz złącza w sprzętach domowych ?

pozdrawiam

Oglądałem, zdjęcia robiłem, porównywałem z PHILIPSem (cienko wypadł), Podłączałem laptopa po SVHS i DVD po komponencie. Obraz miodek i co jakiś czas przeskakiwał o 1 pikselek. Tylko wygląd zewnętrzny jakoś mi nie podchodzi (wygląda bardziej na TV formatu 4:3), chociaż ekran jest rasowy 16:9 - aż zmierzyliśmy. No więc co?, jak ktoś lubi SONY to byłaby dla niego niezła gratka i w dobrej cenie. Ja nie mogę się przełamać, więc loco: Ty mnie nie agituj na Panasona tylko łatw LG 42PX4RV za 6999 - tak jak obiecałeś;) Czekam cierpliwie;)

Zapomniałem podać odpowiedź na pytania loco;)

Więc tak:

- mało oglądam bo nie mam wiele czasu wolnego

- odległość powyżej 3m

- najczęściej będą używane DVD (komponent) i DV (komponent lub S-VHS - kamera)

- ponadto po trochu laptop (po VGA lub komponencie), komputer (po DVI lub komponent) i Cyfra+ (po.... nie wiem - jeszcze nie mam;)

Ten LG o którym pisałem wyżej ma wszystkie wymienione złącza, jest nowym modelem więc ma poprawione niektóre parametry, mniejszy pobór mocy (250W) i wygląda na duuuuuży TV. Myślę, że zaspokoi moje niezbyt wygórowane potrzeby;)

Witam

Muszę sprawdzic - dystrybutor przekazał że są dwa rodzaje plazm .42 px4 z pipem i bez.

Cena za 6999 miałabyc ta bez pip .

Ta z pipem 7300 . Ale nie znalazłem tego na stronach www.lge.pl. Są dostepne.

Ale też mam LCD Samsunga 32 R 31 - których też nie ma stronach, więc wszstko możliwe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przy cenach rynkowych - to dobra oferta.

Przy Twoich warunkach - Plazma chodzic będzie extra.

Wyobraż sobie - siedzisz przed dużym ekranem, popijasz drinka i napawasz się super obrazem.

ach ......

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

No właśnie. PX3RV dzieli się na PIP i bez PIP (PX3RVA), ale PX4 - nie widziałem podziału.

Loco zorientuj się dokładnie jak z tą 4 jest, zrób dla mnie extra cenę, poszukaj zawieszki ściennej i zrobimy wymianę - kasa czeka........

Mam nadzieję ,że dasz się pobawić przy zakupie .

Cena jest dobra.

Pokażę Ci jak wyglądają testy. Ile godzin trzeba posiedzieć żeby coś napisać i co z tego wynika.

Zapraszam.

w Piatek , Sobota , Niedziela - będą też pokazy z okazji Turnieju Huberta Wagnera

Pozdrawiam

Kupilem Th37PA50 i....

- nieprawda jest ze Locoloco namawia do Plazmy, mnie namawial do LCD.

- to nie kryptoreklama ale to on pomogl mi kupic szybko, wszedzie niby sa ale zamowic nie mozna

- glosniki takie sobie, stary SONY 29 VEGA z 3 basowym glosnikiem mial o niebo lepsze ale wlasciwie sa tylko dodatkiem - potrzebne kino domowe albo jakis inny zestaw.

- jestem zadowolony choc widze juz pare drobnych mankamentow typu kulawy interfejs obslugi, slabej jakosci pilot, koszmarna instrukcja obslugi niepomagajaca w wlasciwym ustawieniu.

- dodatkowa oplata za podstawe to osobny temat - prawie 450 zl za kawalek plastiku ?

- obraz - na taki liczylem. Balem sie ze slaba kablowka zepsuje go bardziej. Jakosc sygnalu i nadawania decyduje potwornie. Jestem bardzo zadowolony.

- mama bardzo duzo pytan typu jaki sygnal do podlaczenia popularnego VCR i DVD.

Podsumowojac plazma 42 bylaby juz za duza (pokoj 20 m kw) a w tym rozmiarze i cenie to jest super wybor.

Locoloco poleca tez JVC, wole obraz Panasonica. A co do LCD to nowy sharp z matrca specjalnie dla PAL to nic specjalnego. Porownywalem go z Panasonic 32LX50. Nie jestem specem, ale wrazenie gorsze. Myslalem ze Sharp bedzie lepszy. Cene ma bardzo interesujaca. Przyznam ze gdybym wybral Lcd bylby to 32LX500 - HD i ta opcja nagrywania na karte SD bardzo kuszaca, choc cena wysoka.

witam

Ciszę się ,że mogłem pomóc.

Na cenę podstawki - nie mam wpływu - pomysł Panasonic Polska.

Każdy zadowolony uzytkownik to największa satysfakcja.

Staramy się realizowac radośc .

pozdrawiam

A ja kupiłem LG 42-PX4RV.

Świeży model, nowa matryca, 250W pobór prądu.

Prawdą jest, że Locoloco jest gadatliwy, ale mi to zbytnio nie przeszkadzało i tak jak u kolegi wyżej niby wszędzie były ale zamówić nie było można, jadnak Loco załatwił i jeszcze w dosyć dobrej cenie.

Ale dosyć ...... reklam. Kupowałem ten panel sugerując się dość skąpymi opisami i ....wyglądem;)

Powiem krótko: super odbiór z różnych źródeł. Zakup w ciemno i bardzo udany - jestem zadowolony jak diabli.

Oglądałem wcześniej SONY 42M1 i..... nie przekonał mnie, sorry - napis SONY to dla mnie nie wszystko. Najbardziej soniakowi brakuje wejścia VGA (komputerowego) - teraz w dobie laptopów, żeby kompa podłączać SVHS-em - paranoja (lub zboczenie - jak kto woli). Obraz był dobry, ale zużycie prądu 365W i brak podstawowych w "cyfrowości" złącz go przekreśla. Ale dosyć o soniakach.

Wracam do LG. Wszystkie możliwe wejścia (nawet RS232/COM). 2 świetne tunery. Właśnie tu się chciałem zatrzymać. Po opisach forumowiczów nastawiłem się, że oglądanie rodzimej telewizji nadawanej drogą tradycyjną (odbiór - antena YAGI) na plaźmie 42" (852x480) mija się z celem. A tu okazało się, że przy słabym nawet sygnale jest dobry obraz. LG ma bardzo dobry tuner (podwójnie wzmocniony - chyba;). Jeżeli z cyfry ma być jeszcze lepszy - to.....no nie wiem: super będzie.

Chciałem poruszyć jeszcze temat połączenia komponentowego i aby się zbytnio nie rozpisywać powiem tylko, że jak nasze DVD dysponuje sygnałem RGB to łączenie po komponencie nie ma sensu (szkoda wydatku na kabel). Obraz jest lepszy na RGB - przynajmniej tak jest u mnie (DVD Panasonic EH50). Może w sporadycznych/nietypowych (lub inna konfiguracja) zastosowaniach komponent sprawdzi się lepiej, ale na ogół RGBa nie przebija....... Będzie to chyba kwestia przetworników w żródle sygnału - z czego na co konwertują i po czym się bardziej opłaci wyjść aby uniknąć konwersji - ale to inny temat.

Ponieważ nadażyła się sposobność obejrzenia obrazu na plaźmie HD to skorzystałem i wniosek jest jeden: robi wrażenie szczegółowość obrazu. Jadnak mój portfel nie chciał się zgodzić na dołożenie dodatkowych 5kPLN, mówił, że oglądanie dem szybko się znudzi a sporadyczne filmy lub transmisje w HD nie usprawiedliwiają dodatkowego wydatku - ale to było zdanie _mojego_ portfela. Gdybym miał jakiś dodatkowy budżet to nie wahałbym się ani chwili.

Podsumowując: w kwocie 7kPLN LG 42-PX4RV - jest świetnym, nowoczesnym, wartym zakupu panelem - oto moje zdanie.

Szkoda ,że nie udalo mi się przetestowac.

Elfi jest wymagajacy. Więc jego recenzja to więcej niż niejedna ocena pseudo "sprzedających"

Z przykrością stwierdzam ,że coraz więcej sklepow - to towary wirtualne.

Gdy użytkownik jest zadowolony - to najprzyjemniejsza chwila.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.