Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem plazmę i....

WIOSNA

Rekomendowane odpowiedzi

Po wysłuchaniu pochwał dotyczących telewizorów plazmowych i mając trochę gotówki na ten cel zakupiłem telewizor plazmowy JVC 42B50.Podłączyłem sprzęt do dekdera Cyfry(tuner standardowy Philips, kabel standardowy Euro) oraz do dvd Yamaha 540. Obraz z kablówki jest koszmarny.Snieży jak na starym ruskim telewizorze z anteną pokojową (poprzednio miałem sony kineskopowy 28 cali-taki typowy i było...normalnie jak to z kablówki))). Jeśli chodzi o obraz z Cyfry jest w miarę.Dobrze w niektórych programach(tvn, canal +), bardzo przęciętnie np. TVP 1,TVP 2.Postaci są niekształtne, rozmyte się, linie nie są gładkie.Na DVD jest w miarę ok.Zastanawiam się czy można coś zrobić, by poprawić sygnał telewizyjny (może zmiana kabla Euro,łączącego tuner z TV), a może zmiana tunera...Wydaje mi się teraz,że telewizor plazmowy to odbiornik przystosowany jedynie do HDTV, ewentualnie DVD, lecz zdecydowanie niedobry do oglądania zwykłej telewizji. Nie wiem czy kupiłbym go jeszcze raz...Mam nadzieję,że problem z tym obraze da się w jakiś sposób poprawić...

https://www.audiostereo.pl/topic/18606-kupi%C5%82em-plazm%C4%99-i/

Wcale mi nie jest wesoło, wcale nia mam dzikiej satysfakcji, przeciwnie - żałuję.

A żałuję że tyle tu już było o plazmach a ludzie i tak nie wyciągają wniosków.

Polecam (tym co jeszcze nie kupili :) ) lekturę wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Plazma czy inne LCD to nie jest zły pomysł, tyle że w krajach cywilizowanych.

W tym dzikim kraju trudno o dobry sygnał z czegokolwiek. Ale przynajmniej puść sobie DVD po HDMI/DVI-D z progresywnym skanowaniem i podwyższeniem rozdzielczości sygnału z DVD - jak masz odpowiednią rozdzielczość tej plazmy i wejście cyfrowe oraz właściwy odtwarzacz to sobie oko pocieszysz (przynajmniej tak zapewnia nasz dyżurny plazmoid locololo... :)

I mam prośbę - jesteś właścicielem, więc Twoja wypowiedź to nie nie jest pitolenie teoretyka (jak moja) tylko rzetelne info z pierwszej ręki... studź więc głowy potencjalnym plazmoidom, którzy mają nadzieję zastąpić płaskim ekranem swoje poczciwe CRT w polskich siermiężnych warunkach.

Jesteś teraz w sytuacji gościa, któy kupił kolorowy odbiornik a cholerni komuniści wciąż nadają w B&W... :)

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

A przecież już strasznie spadły. Z ciekawości zaczepiłem sprzedawcę w dużym salonie RTV i mówił mi że plazmoidy za 5-7 tysięcy schodzą wprost niesamowicie.

Ale może tylko reklamował... nie wiem.

Swoją drogą - jak mówię ludziom, ile kosztują dobre kolumny głośnikowe to się łapią za głowę. Ci sami ludzie cenę plazmoida akceptują bez mrugnięcia okiem. O tak! Plazmoidy i pokrewne to rynkowy przebój! :)

No ja kupilem jakis czas temu TV LCD...jestem troszke przyzwyczajony do wiekszego ekranu..mialem Grand vege sony 50"..ale niestety zaczal sie psuc..jakis dziwne ramki czerone dookola+ przesuniecie konturow..itp...nalezalo by pewnie uklad optyczny (dosyc drogo)+ troszke mnie gryzlo ze mam dvd i mozliwosc uzyskania leprzych parametrow obrazu a nie mam w TV nawet glupiego componenta.

ale co do TV powedzmy ze obraz z TV mozna ogladac(cyfra+) na ekranach 42-50 ale to wymaga znacznej odleglosni niestety...tzn i tak nie bedzie za ciekawie ..ale napewno lepiej niz 3-4 metry...co by nie mowic na tak sporych ekranach obraz z tvp1 i podobnych z racji swojej specyfikacji..jest poprostu za slaby na takie wielkosci....

jak ktos wspomnial programy frimowe..TVN/canalu + jak teleturnieje programy publicystyczne magazyny....programy glownie nagrywane w studiu wygladaja o wiele lepiej... jednak sa to mniejsze procenty calosci...

Ja sie zdecydowalem na lcd 46"...wiedzialem po co to kupuje ..wiedzialem dokladnie jak bedzie obraz tv wygladal...stad nie jestem rozczarowany.

kupienie do polskich warunków plazmy czy LCD to niedoinformowanie albo szpanerstwo (delikatniej już tego nazwać nie mogłem)

i proszę niech nikt nie próbuje mi wmówić że tak nie jest bo nie chce mi się ponownie dyskutować na ten temat

wyżej przytoczony link jest pełen zachwał sprzedawców i krytyki użytkowników

jak komuś nie wystarczy niech idzie do sklepu ale poprosi o sygnał z analoga albo kablówki a nie z DVD czy testerów HDTV.

no do konca nie mozna tak uogolniac ...pewnie spora czesc ludzi kupujacych moze sobie nie do konca zdawac sprawe jak bedzie wygladal obraz TV...ale na TV swiat sie nie konczy to raz a dwa mimo iz mam projektor to jednak preferuje spora czesc filmow ogladac na TV :) zwlaszcza lubie sobie cos do jedzenia puscic...przy projektorze nie bede jadl obiadu :)...

ale nie ma sensu dyskusji prowadzic..bylo i o plazmie i o projektorze w kilku watkach i tak i tak kazdy ma swoje zdanie :)

pozdrawiam.

Bądźmy uczciwi - mowa o kupnie plazmy DZISIAJ. Jutro to może być sympatyczny pomysł.

Gdy w gniazdku zagości mi dobry sygnał (i koniecznie 16:9), pierwszy pobiegnę do locololo po plazmę (da mi zniżkę za reklamę hehehheh, bo przecież nieważne czy piszą źle czy dobrze, byle pisali...).

Jedyne zastosowanie dla płaskich ekranów dziś widzę do DVD w małych pokoikach - zastąpią projektor, szpanersko wyglądają i można oglądać filmidła w dzień.

I żeby było jasne - nie nazywam ludzi kupujących plazmy szpanerami. Nie moja sprawa czy ktoś wydaje swoją kasę na plazmę, wódkę, dzieła Kossaka czy bilet do opery.

To forum jest jednak miejscem gdzie zagląda wielu potencjalnych nabywców najróżniejszych zabawek i rzecz w tym, by PRZED zakupem zapoznali się z argumentami pro i contra.

ehhe dokladnie...opinie i dyskusje sa wrecz niezbedne dla tych co sie wachaja...i jest to jeden z kilku krokow do podjecia decyzji o kupnie czegokolwiek :)...tylko aby te watki nie zamienialy sie w oczernianie i obrazanie siebie nawzajem :)

Właśnie o to mi chodzi - nie chcę absolutnie nikogo obrazić.

Jeśli coś powiedziałem nie tak to bardzo przepraszam.

I znikam już z tego wątku bo przecież temat był wałkowany 100x dogłębnie i nic nowego nie wniesiemy.

Czytajcie archiwum listy i korzystajcie z wyszukiwarki, ludzie! :)

Nigdy nie byłem i nie chciałbym być "szpanerem"(gości mam bardzo rzadko)))Po prostu chciałem mieć nowoczesny, dużej wielkości odbirnik telewizyjny(projektor odpadał).Mam i dzięki temu mogę go obiektywnie ocenić.Nie jestem typem osoby, która mówi:Mam plazmę, jest zajeb..., bo ją mam.Czy jestem rozczrorowany? Trochę tak,szczególnie po niektórych wcześniejszych wypowiedziach.Jeżeli ktoś chce kupić teraz plazmę, powiem mu tak.Widziałem jak to gra na HDTV i szczena mi opadła - bajka.Po podłączeniu do cyfry nie jest różowo i pojawiają się problemy, o których pisałem wyżej.Z kablówką jest makabra.Przed zakupem tego telewizora pisałem post z zapytaniem, gdzie jest najlepszy tuner?Teraz mogę wam sam odpowiedzieć....Nigdzie, a na pewno nie w tak chwalonym JVC 42B50...Po prostu sygnał jaki dostajemy jest zbyt niskiej jakości dla tego typu telewizorów.To jest tak jakbyśmy do dobrych ProAców podłączyli np Yamahę 350 i oczekiwalibyśmy cudów...A to że jestem teraz HDTV-ready wcale mnie nie podnieca.Nie czarujmy się większość osób używa plazmy do oglądania telewizji, a jeżeli ma możliwość wydzielenia sobie pokoju typowo pod kino, to projektor jest lepszym rozwiązaniem.Niestety moje DVD nie ma wyścia cyfrowego.

A może podłączyć przez komponent?Będzie lepiej niż przez Euro?

Podsumowując Plazma to dobry sprzęt, ale pod HDTV(o której możemy pomarzyć), pod DVD też nie jest źle, ale jeśli ktoś lubi oglądać dużo telewizji, to po prostu szkoda pieniędzy.Jesteśmy karmieni słabiutkim sygnałem i za dobre telewizory poprostu nie radzą sobie z nim...Lepiej więc przynajmniej na razie pozostać przy kineskopowcach w okolicy 32 cali i na razie zapomnieć o oglądaniu dużego, dobrej jakości obrazu telewizyjnego...

Tez zaryzykowalem w pewien sposob z plazma w Polsce. W moim wypadku jest to tylko monitor bez tunera, ale sprawdzony z DVD. Co do TV, juz o tym pisalem, znalazlem wolnostojacy tuner Aver Media 5 z wyjsciem VGA. Ogolnie biorac sygnal jest nie tyle akurad do bani, co tuner ma w sobie chorobe "elektryzowania" sie. Nalezy go od czasu do czasu wrzucic na "mute", najpierw sciszyc zeby uchronic wysokotonowe przetworniki przed pikantnym sygnalem przy kazdej zmianie kanalu. Ale coz mozna wymagac od pudelka wielkosci starych modemow za 350pln? Sygnal z kablowki taki sobie, niektore filmy mozna nawet obejrzec, ale wiadomosci sa pomylka i faktycznie zakotwiczone znaki firmowe nadawcow predzej czy pozniej wypala sobie wlasciwe miejsce. Sprobuj oczywiscie przejsc ze scartu na component. Nastepna rzecza sa tez samy plazmy, poniewaz sa plazmy i plazmy, a to ze wszystkie sa plaskie i maja tyle cali, nie ma nic wspolnego z koncowa jakoscia obrazu. Powiem, ze w moim wypadku, pomimo, ze odtwarzacz mam podlaczony droga komponentowa, a nie DVI, obraz jest wrecz znakomitej jakosci, po prostu jest wspaniale....ale nie z TV.

-> WIOSNA

Być może z Twoim TV nie jest tak źle jak sądzisz. Zauważyłem, że praktycznie 95% odbiorników TV (różnego typu) na rynku jest firmowo rozregulowanych w sposób bardziej niż ewidentny.

Predefiniowane przez producentów ustawienia kontrastu, jasności, balansu bieli i nasycenia kolorów można praktycznie wyrzucić do kosza.

Najczęściej spotykany objaw to tzw. "efekt pochodni" (przesaturowane i gryzące w oczy barwy, rozmyte kontury ), brak szczegółów w jasnych i ciemnych partiach obrazu, niewyraźne postacie itd. O takich elementach jak PAL-oska standardowa biel - 6500K już nie wspominam. Szczególnie te problemy są widoczne na TV LCD i na plazmach które są bardzo czułe na jakość sygnału i na sposób regulacji. Popróbuj więc z własnymi ustawieniami poziomu jasności (szczegóły w ciemnych partiach), z kontrastem (szczegóły w jasnych partiach) i oczywiście z poziomem nasycenia kolorów. Jeżeli masz regulację ostrości to też warto pokombinować bo można pozbyć się niechcianych jasnych "obwódek" wokół napisów. Można to robić "na oko" lub za pomocą płyt testowych n.p. Digital Videoi Essentials -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (są ogłoszenia na allegro). Taka "kalibracja" w oparciu o płytę DVD ma sens w układzie "DVD - konkretny rodzaj złącza- odbiornik TV", ale ustwienienia moża przenieść również na inne złącza (component, svhs, RGB scart, Tuner TV, ) do którego nie jest podłączony DVD, jedynie nieznacznie je potem modyfikując. Nie przejmuj się, że nagle będziesz musiał n.p. wycofać kontrast o 50% w stosunku do ustawień fabrycznych lub nasycenie kolorów o 30%. Fabryczne ustawienia tak mają :-).

Reasumując. Warto pomęczyć się z własnymi ustawieniami bo można poprawić obraz na swoim TV n.p (bez przesady) o 30-40%.

Swoją drogą, zastanawiam się co testują w czasopismach? Telewizor czy też jego ustawienie :-)

pozdrawiam

Gustaw

Ukryta Zawartość

Chciałbym wtrącić trzy grosze. Podajesz ,że plazma chodzi "Jeśli chodzi o obraz z Cyfry jest w miarę.Dobrze w

>niektórych programach(tvn, canal +) Na DVD jest w miarę ok"

Nie wiem jakie masz oczekiwania. Wszyscy nasi użytkownicy są bardzo zadowoleni. JVC 42 PB 50 - jedyna plazma w tej klasie z przesuwnym pixelem - co uniemożliwia wypalanie. Ale wracając do rzeczy - zauważyłem ,że wina nie leży po stronie plazmy ale sygnału który podajesz. Może zerknij na sygnał z kablowki skoro z cyfry jest ok. Montujemy te plazmy w całej Polsce i jeszcze nigdy nikt się nie skarżył na jakość plazmy. Sporo ludzi z pierwszych stron gazet je nabyło. Otrzymaliśmy też sporo podziękowań za obraz z tej plazmy. Telewizja HDTV to też nie odległa przyszłość - rusza ostro od 1.X.tego roku.

Rzeczywiście może spróbuj z podłączeniem komponent .

Zawsze to rzecz różnicy oczekiwań klienta. Nie wiem ile dałeś kasy ?

Sorry ,że jesteś zawidziony . pozdrawiam

nie wciskaj znów kitu

nie chce mi się znów z Toba polemizować bo to strata czasu

z pierwszych stron gazet buahahahaha

żenada

podziękowania za obraz z plazmy.... do Was.... kurna człowieku nie rozśmieszaj mnie

jak byście Tyle tych plazm sprzedawali to byście waszą stronkę mieli lepszej jakości a puki co to kolejna żenada

"Ale wracając do rzeczy zauważyłem ,że wina nie leży po stronie plazmy ale sygnału który podajesz"

nie no locoloco ameryke odkryłeś, niech Ci się browar z kranu leje

człowieku od początku Twojego wciskania kitu na tym forum ludzie piszą że w polsce nie ma warunków na kupno plazmy bo sygnał z analoga i kablówki jest słabiutki. a i cyfra i polsat też odstają od reszty cyfrowych platform.

jak dasz na wejście obraz z DVD najlepiej w 16:9 to jasne że będzie znakomicie(zależy od oczekiwać)

a jak dasz HDTV to już będzie czad (tylko że większość plazm do 10 000 zl nie obsługuje sygnału HDTV - nie wiem jak ten JVC bo nie mam czasu sprawdzić)

HDTV to dla naszych zachodnich sąsiadów może i niedaleka przyszłość ale dla nas...

tunery cyfry+ nie mają wyjścia cyfrowego a kanały nie nadają z fonią AC3 a Ty chcesz żeby się odrazu na HDTV przestawiły. nie mają też wyjścia komponent........

jak dla mnie HDTV w polsce to jeszcze spokojnie 2 lata a nawet więcej

jak się mylę to bedę mile zaskoczony

Podłączyłem Plazmę pod komponent i włączyłem progresywne skanowanie.Teraz obraz jest dobry, dużo lepszy niż przez kabel Euro.Niestety mam wrażenie,że troszkę nim trzęsie. Locoloco nigdy nie winiłem Plazmy o to,że daje słaby obraz.Po prostu technologia ta wyprzedza sygnał, który jest dostępny w Polsce.Dlatego poradzilem ludziom, że jesli mają tylko kablówkę i chcą oglądać dużo telewizji, to zdecydowanie odradzam tego typu telewizor.Obraz jest koszmarny przez słaby sygnał.Przy cyfrze jest lepiej, jednak czułość odbiornika plazmowego jest bardzo duża na sygnał odbierany.Różnica jest widoczna nawet na tym samym kanale i jest ona uzależniona od realizacji danego programu.Obraz z cyfry jest oczywiście bez zakłóceń, jednak na Plaźmie zdecydowanie bardziej niż na mniejszych kineskopowcach widoczne są"kwadraciki", linie są rozmyte...Sport ogląda się nienajlepiej (małe postaci rozmywają się).To moje odczucia...

Ogor zostań przy swoim - telewizorze .

Właściciele plazm mają inne kłopoty. Już w Polsce są odtwarzacze WMVHD , które odtwarzają filmy HDTV . Pomogą w szerszym stopniu wykorzystać najwyższą jakość plazm i LCD.

Nie długo rusza pierwsza platforma cyfrowa HDTV/ Primera/. CZy bedzie tłumaczona na język polski , nie wiem /trwają rozmowy/ .Skandynawia wchodzi przez Canal +. Wkrotce Twoje obawy powinny zmienić się w radość.

Plazma ta ma również bardzo dobre formatowanie . Kablowka kablówce jest nie równa. Nowe kablowki oparte są na światłowodach , stąd może lepsza jakość. Myśmy nie mieli żadnych uwag co do tej plazmy. U nas klient ma prawo zwrotu sprzętu jeśli mu nie odpowiada. Pokaz robimy w domu klienta , więc oszczędzamy mu rozczarowania. TV plazmowe wypełniają wszystkie studia telewizyjne i stanowią dobre źródło jakości.

Przy słabszym sygnale zmniejsz obróbkę cyfrową.

pozdrawiam

Witam,

Ja to bym przestał się tak podniecać tym HDTV, do czasu aż nie będzie naprawdę powszechny i nie traktował tego jako argumentu przemawiającego za kupieniem plazmy. Kilka kanałów satelitarnych, które nadaje od czasu do czasu pozycje w HDTV i trzeba przyznać, robią wrażenie. Ale popatrzmy, że ich jest mniejszość. Również nagranie takiego sygnału stanowi wyzwanie. Np. Spiderman to około 7 GB, gdy nagrany z PRO7 w postaci HDTV to około 30GB (taka mała dygresja dla posiadaczy cyfrowych magnetowidów).

Niestety w Polsce morze wody upłynie zanim będzie dostarczany sygnał porządnej jakości, a telewizja DVB-T nie rusza, bo się ktoś na górze wykocić nie może.

Dopiero nadawanie sygnału wizyjnego w sieci analogowej i kablowej w postaci cyfrowej spowoduje, że warto będzie w odbiorniki tego typu zainwestować, pod warunkiem, że tunery będą miały porządne cyfrowe wyjście sygnału lub przynajmniej composite.

W obecnej chwili plazma to niestety wydatek, który nie przynosi do końca zwrotu z inwestycji, jeżeli ktoś zamierza walczyć z nią i TV. Do DVD jak najbardziej jest OK.

Tak czy inaczej wybór należy zawsze do osoby wydającej kasę. Tak jak ktoś napisał powyżej - ZAWSZE należy sprawdzić sygnał z kabla w mieszkaniu, a najlepiej zamówić sobie demo w mieszkaniu.

Walka z dostawcą sygnału w kablówce w większości przypadków skazana jest na niepowodzenie... Niestety.

"Już w Polsce są odtwarzacze WMVHD , które odtwarzają filmy HDTV"

no może i są ja się nie spotkałem (chyba że masz na mysli kiss-a dp-600 którego jeszcze nie ma i nie wiadomo jak firma poradziła sobie z oprogramowaniem)

Zresztą filmów w hdtv nie jest za dużo (z legalnego źródła chyba nie ma ani jednego) ale fakt może jeszcze w tym roku coś się zmieni

"Nie długo rusza pierwsza platforma cyfrowa HDTV/ Primera/"

nie wiem co to jest ta Twoja Primera ale jeżeli masz na myśli Premiere (jak juz chcesz się wiedza pochwalić to sprawdź pisownie czegoś co usłyszysz) to gwarantuję że nie będzie tłumaczona na język polski. Do tego to nie cała platforma tylko paczka dwóch kanałów HDTV (film+sport). Pakiet będzie dodatkowo płatny do już istniejącej ofery. Start tych kanałów jest zapowiadany na drugą połowę tego roku. Ceny astronomiczne jak na polskie warunki więc nie pieprz mi tutaj o telewizji satelitarnej w HDTV bo puki co albo słono trzeba zapłacić za kilka kanałów albo mieć radochę z okazjonalnych przekazów w HDTV (ostatnio finał ligi mistrzów). Dodam tylko że tuner satelitarny akceptujący HDTV (i przy okazji mpeg4 bo to przyszły standard telewizji) jest praktycznie nieosiągalny (szczególnie w polsce) i bardzo drogi.

W planach główni potentaci na rynku jak Humax czy Pace niedługo coś wprowadzą ale na początku będzie to bardzo drogie (Dream Multimedia znana z odbiorników Dreambox planuje model do HDTV. cena ok.600 euro. bez komentarza)

Więcej kanałów w HDTV pojawi się w czasie mundialu 2006 a więc za rok (niektóre FTA ale i tak nie polskie). Zanim coś się polskiego pojawi będzie minimum dwa lata. To że na zachodzie pojawią się jakieś kanały w HDTV to żadna radocha dla Polaków.

Możesz mi podać jaka jest nowa kablówka??

bo ja miałem okazję na Aster warszawskim oglądać obraz na plazmach i LCD i było kiepsko.

To masz pecha .

W Olsztynie i wielu miastach w Polsce chodzi dobrze.

Filmy HDTV są w sprzedaży w USA i w Niemczech / 16$/ . Dla milośnikow dobrej jakości to nie tragedia.

Chcesz poprawiać pisownię innych to nie rób chociaż błędów ortograficznych.

Primere - to trzy kanaly HDTV . Obecne tunery też nie są tanie / jak dla kogo / a ciągle znajdują nabywców.

Z Twoich wypowiedzi wynika że najlepiej jakby w Polsce zgasić światło i żeby nikt niczego nie wiedziel i nie widzial. To za drogie . To za wcześnie. Tego nie ruszać . To słabo chodzi. Ale to są Twoje subiektywne oceny . Klient kupuje bo mu się podoba, bo chce , bo takie ma marzenie. Może mu zazdrościsz ? I stąd tyle goryczy .

Ja mówię tak - HDTV to są możliwości - kogo stać , komu się podoba -kupuje . Nikt nigdy nikomu nie wciśnie niczego bez jego woli . Ktoś kto kupuje musi mieć z tego radość . W przeciwnym razie to wszystko nie ma sensu.

Plazmy przebojem zdobywają rynek , nawet gdybyś jak Rejtan rzucił się , to i tak tego nie zmienisz. pozdrawiam

...tak sobie czytam i myślę....

zależy, jakie kto ma oczekiwania - ja pół roku temu kupiłem 32" tv i .... włączam go 2x w tygodniu - telewizji praktycznie nie oglądam, mam słaby sygnał ale to nie jest główny powód, za to sygnał z dvd to duża przyjemność, gdybym mieszkał w Niemczech, to sprawiłbym sobie plazmę z hdtv, specjalnie na mistrzostwa świata w piłce nożnej... ale prawdę mówiąc, to mam w domu... duży, ładny mebel :)

"Filmy HDTV są w sprzedaży w USA i w Niemczech / 16$/ . Dla milośnikow dobrej jakości to nie tragedia."

Pewnie że nie tragedia. Ale dostęp do kilku fimów nie wszystkich rajcuje. Poza tym w HDTV nie spotkałem się z filmem z polskimi napisami.

"Primere - to trzy kanaly HDTV"

człowieku nie wiem co to jest ta Twoja "Primere" ale jak masz na myśli Premiere to weź zapamiętaj jak to się pisze. Namawiasz ludzi na zagraniczne kanały HDTV a nazwy nie potrafisz napisać. Moze masz inne źródło informacji. Ja wiem że dwa kanały zostaną uruchomione. Ale co to za różnica. Po pierwsze oglądanie po niemiecku mało kogo w polsce interesuje. Po drugie opłata za te kanały razem z pakietem Premiere to bedzie ok 50euro miesięcznie. A to że niewielu Polaków za to zapłaci to chyba oczywiste. Na pirackie ogladanie narazie się nie zanosi.

"Obecne tunery też nie są tanie / jak dla kogo / a ciągle znajdują nabywców."

taaa. Za 300zl można kupić dobry tuner cyfrowy do FTA. Skoro to jest drgo to co my wogóle o plazmach rozmawiamy.

"Może mu zazdrościsz ? I stąd tyle goryczy"

Zazdroszę tym co ich stać na plazmę czy LCD za >20 000. Takie cacko to ja bym z chęcią sobie kupił.

Tym co kupują plazmę za 6000 współczuję.

"Ja mówię tak - HDTV to są możliwości - kogo stać , komu się podoba -kupuje . Nikt nigdy nikomu nie wciśnie niczego bez jego woli . Ktoś kto kupuje musi mieć z tego radość."

I to jakie mozliwości. Nie zaprzeczam.

Ty wciskasz kit na forum przez co ktoś kupi czytając tylko opinie i się przejedzie. Pewnie że znajdą się tacy co kasę mają i im się podoba. Niektórym sam fakt dużego płaskiego ekranu zamydli oczy i będą wniebowzięci. Ty jednak wszystkim byś chciał sprzedać plazmę bo masz z tego zysk. Dlatego pierdzielisz że wszysto jest cacy. Ale nie jest.

Pozatym dobra plazma HDTV to >15000 a ten złom, o którym często wspominasz, z HDTV ma niewiele wspólnego.

"Plazmy przebojem zdobywają rynek , nawet gdybyś jak Rejtan rzucił się , to i tak tego nie zmienisz."

Tak tak szczególnie w Polsce. Niewiedza i wielkie promocje badziewnych starych plazm są powodem tego że niektórzy sobie taki sprzęcik kupują. Ale za pare lat zobaczą że kasa poszła w błoto i trzeba olejny raz kupować TV.

Mam wrażenie, że jednak niepotrzebnie mieszamy temat TV Plazmy z nadawaniem HDTV. Bo, jak wiadomo, większość obecnie sprzedawanych nie jest zgodna z standardem 720p i 1080i. Jeżeli TV plazmowy kiepsko radzi sobie z sygnałami z kablówki, cyfry i anteny (w porównaniu z CRT) to nie widzę tematu do dyskusji ponieważ tania plazma nie jest rozwiązaniem przyszłościowym i jest mało uniwersalna.

Potencjalni nabywcy z zakresu cenowego

Gustaw,

30 kanalow nie jest i nie bedzie rzeczywistoscia ani na przodujacym rynku HDTV w USA, ani tym bardziej w Niemczech, czy w Europie kontynentalnej. Jezeli realnym kryterium zakupu plazmy HD byloby kilkadziesiat kanalow, nikt nie kupilby zadnej plazmy i w zwiazku z tym nikt nie robilby sobie klopotu, zeby ja produkowac.

Plazma ma oczywiscie ograniczone zastosowanie w odbiorze TV i nie jest oraz nie bedzie optymalnym urzadzeniem do ogladania CNN i Faktow, lub sagi Malgosi z Dyrektorem na kanale 87-ym. Faktycznym bledem jest proba oceny plazmy jako codziennego i pracujacego urzadzenia w ogladaniu TV i notorycznego przemieszczania sie po kanalach, szczegolnie dla osob szukajacych alternatywnego rozwiazania do kineskopu.

Pomijajac uzasadnione zastosowanie plazmy w POP i innych aplikacjach przemyslowych, jest ona znakomitym narzedziem do projekcji filmow, lub nawet do odtwarzania zajestrowanych materialow wideo. Obecnosc niedrogich kamer wideo HD dzisiaj, dostep do zminiaturyzowanych amatorskich i nadal tanszych kamer HD jutro, tani software do montazu HD, jest znakomitym powodem do zaopatrzenie sie w plazme. Podobnie jak kineskop, LCD, projektor DLP&LCD, tak i plazma ma swoje miejsce, ale to miejsce jest wynikiem racjonalnego okreslenia roli danego urzadzenia w specyficznym i optymalnym zastosowaniu. Pomimo, ze kazde pokazuje obraz, zadne z tych urzadzen nie jest i nie bedzie rozwiazaniem uniwersalnym, poniewaz nie to bylo intencja, ale sama mozliwosc indywidualnego wyboru roznych technologii jest juz sama w sobie rzecza wspaniala.

Rzeczywistosc w swiecie plazm jest taka sama rzeczywistoscia, ktora wiekszosc zna ze swiata kineskopow i coniektorzy znaja z projektorow. Sa gorsze i lepsze.

Milego wyboru, milych zakupow, przyjemnego ogladania i ...sluchania.

"Ty jednak wszystkim byś chciał sprzedać plazmę bo masz z tego zysk. Dlatego pierdzielisz że wszysto jest cacy. Ale nie jest." a jak jest ?

Twoje słownictwo - jest z rynsztoka - więc spróbuj wnieść się wyżej.

Przeczytaj co piszesz - bo Twoja złość Cię pokona sama. " dobra plazma HDTV to >15000 a ten złom, o którym często wspominasz, z HDTV ma niewiele wspólnego."

To jest produkt -taki sam jak buty czy ubranie - dla jednych dobry - dla Ciebie nie.

Używasz słów , ktorych nie rozumiesz. Złom ????

Zapewne byłoby lepiej gdyby nikt niczego nowego nie sprzedawał - bo Tobie to przeszkadza. Nikt na świecie nie wyprodukował od razu - doskonałości - oczywiście o Tobie nie mówię.

Codziennie ludzie kupują plazmy i telewizory CRT - wybor należy do nich.

POZDRAWIAM

Kwadraciki nie są wynikiem rozdzielczości panela, lecz jego wielkości.Gdyby były wynikiem rozdzielczości obraz byłyby taki samo "skwardacikowany" na każdym kanale i sygnale...Powtarzam z uporem maniaka sygnał dostępny w Polsce nie nadaje się do dużych ekranów.Nie ma komfortu odbioru.I nie ma znaczenia czy jest to plazma, projektor czy LCD. Zripowane płyty DVD też nie wyglądają najlepiej, mimo,że przy kineskopowym SONY 28 cali prawie nie było różnicy z oryginałem.Nie rozumiem też tych, którzy porównują projektor do plazmy.Plazma to telewizor, a projektor, to urządzenie typowe pod DVD i to na noc, wymagające odpowiednich warunków do zainstalowania.Widziałem obraz z Cyfry na projektorze i było gorzej niż na plaźmie(kwestia wielkości).Zgadzam się z Gustawem.Sygnał obecny w Polsce jest do odbirników do 32 cali,a do większych obrazów jest HDTV.I takie konfiguracje najlepiej wypadają

niżej niż Ty locoloco upaść się nie da

w temacie obok znów wciskasz swoje marketingowe farmazony

"To jest produkt -taki sam jak buty czy ubranie - dla jednych dobry - dla Ciebie nie."

niektórzy w kaloszach bedą chodzić i dla nich to będzie super jakość bo się woda nie nalewa

i plazma za 7000 to są takie kalosze.

DLA MNIE. To moje zdanie. Nie widzimisię tylko efekt tego co widziałem i miałem okazję przetestować.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.