Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o typ: gło�ny sprzęt za 2000 zł.

Tarik

Rekomendowane odpowiedzi

>jak pisałem pokój jest mały, ale muzykę muszę słyszeć w całym moim mieszkaniu

musisz zrobić sobie nagłośnienie w całym mieszkaniu, albo słuchawki bezprzewodowe z duuużym basem

>Oj, liamk uprzedziłeś mnie. Skłaniam się ku Twojej opcji: monitory + sub + karta. To chyba w miarę

>rozsądne,co?

napewno najlepsze z tego co tutaj wypisano ale to troche ponad 2000 pln :/

na teraz:

prosta karta 300

monitorki 1700

na pozniej:

sub 1600

dobrba karta ponad 2000

poamietaj ze suba i lepsza karte zawsze mozesz kupic pozniej. Jezeli kupisz dobry sub np. ten m-audio SBX o ktorym pisalem to monitorki moga byc nieco tansze np model m-audio bx5 albo tapco s5.

>musisz zrobić sobie nagłośnienie w całym mieszkaniu, albo słuchawki bezprzewodowe z duuużym basem

tym razem 100% prawdy ;)

zestaw studyjny o ktorym pisalem jset bardzo mocno uzalezniosy od miejsca sluchania. Wytstarczy glowe przesunac o 5 cm w prawo lewo i cala scena sie przesuwa :/ ale tak ma praktycznie kazde stereo. Kolumny i glowa powinny tworzyc trojkat rownoramienny albo przynajmniej rownoboczny a gwizdki na poziomie uszu z dokaldnoascia do 5 cm.

Pokoik jest 2,5 x 6m. Drzwi usunšłem. Ej, no wmarcinw, upierasz się przy Altus + Technics, więc już sam nie wiem... Pytam, bo brak mi dowiadzeń z audio. Tylko kto ma rację? discomaniac71: jasne, że masz rację, tylko że dobry sprzęt hi-fi jest po porstu drogi a co dopiero hi-end, nie?

liamk,

Radzisz człowiekowi aby kupił monitory w ciemno, a on jeszcze nie ma wzmaka ... (jaka końcówka mocy jest na karcie? - o ile jest)

Najbezpieczniej kupić dobry sub, dobra karta też się przyda tyle, że taka za 2k to dla zawodowców, nie wiem czy kolega ja wykorzysta, jakość była na drugim miejscu.

wmarcinw: kurde a ja mam 24 lata i to włanie na basie zależy mi najbardziej... Może dlatego, że jak napisałem, muzykę lubię czuć - jak w klubie.

>Radzisz człowiekowi aby kupił monitory w ciemno, a on jeszcze nie ma wzmaka

to sa studyjne monitory aktywne, podalem linka do specyfikacji

>jaka końcówka mocy jest na karcie? - o ile jest

zadko kiedy sa koncowki mocy na karcie, tez podalem link do specyfikacji

>Najbezpieczniej kupić dobry sub,

cokolwiek byle dobre, lepiej powoli ale dobrze niz szybko ale zle

>dobra karta też się przyda tyle, że taka za 2k to dla zawodowców,

nie uwazam sie za zawodowca, lubie poprostu dobra jaksoc dzwieku a mam taka karte wlasnie

>nie wiem czy kolega ja wykorzysta,

z altusami napewno nie ;) dlatego napisalem ze w terminie pozniejszym dobra karte a na poczatek jaks zewnetrzna usb za 300 pln.

Naprawdę chciałbym mieć sprzęt mocny i pięknie grajšcy, tylko że aktualnie mam 2 tys. do wydania, więc szukam tego na czym mi zależy najbardziej: jak najgłoniejszego sprzętu bez czytnika z mocnym basem. Pewnie, że kiedy poprawie swoje audio, ale obecnie kupie to, czego szukam i za te pienišdze. Z tego co czytam to wystarczy mi tylko na Altusy + Technics by grzmiało.

monitory aktywne, alesis np., nic co wymienili koledzy nie da Ci tyle rozkoszy, wiem to na sto procent, jak kupisz altusy i technicsa albo tanoje m1/m2 to jestes debil i burak...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

tarik, gdybys byl jendak sklonny do monitorkow to pamietaj, ze bez suba basu bedzie sporo mniej niz na altusach, przynjamniej w zakresie 50-100 Hz dopiero sub uzupelni pasmo. najlepiej przejdz sie do jakiegos dobrego sklepu muzycznego ze sprzetem studyjnym i posluchaj sobie jak takie cos gra. jest szansa, ze jako niedoswaidczonemu milosnikowi muzyki bardziej spodoba sie Tobie jednak Altus + korektor na V ;)

>monitory aktywne, alesis

w swojej cenie faktycznie uchadza i moim zdaniem slusznie za najlepiej brzmiace ale z pewnego zrodla wiem, ze 30% sie psuje jeszce w okresie gwarancyjnym :/ dlatego ich nie polecalem.

Pomyśl o takim zestawie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -1500zł

+

jakiś piecyk za 500zł i masz klub w domu:)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć Tarik. Czytam co proponują ci tu koledzy z forum i powiem tylko jedno. Zdecydowana większośc forumowiczów, którzy proponują ci monitory chcą, abys dokonał dobrego wyboru. Są to osoby, które mają duże doświadczenie z dobrym sprzętem i już dawno przeszedł im napał na mocny bas.Oni słuchają wszystkich dzwięków i proponują ci to co jest ich zdaniem dobre ale dla nich nie dla Ciebie. Jeśli zależy Ci przedewszystkim na głośnym graniu z mocnym basem, to myśle, że zestaw proponowany przez wmarcinw Cie zadowoli. Sam miałem okazje testować dokładnie taki sam zestaw z kumplami i wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że czuli sie jak na dyskotece. Sczerze mówiąc to aż rzygać się chciało od tego basu.Reszta pasma też była niezła. Slychać było średnie i wysokie, choć oczywiście hi-end to nie był. Myślę jednak, że to było to co Cię interesuje. Bas był masakralny i im głosniej dawałeś tym bardziej waliło. Nic nie charczało i było strasznie głośno. I szczerze mówiąc nie wierze,że małe monitory nie siadłyby przy takim waleniu. Nawet jeśli wytrzymałyby przez pewien czas to szybko zniszczysz je mocnym graniem.To jest poprostu sprzęt bardziej audiofilski i nie nadaje się do głośnego grania, lecz do delektowania się muzą i różnymi efektami stereofonicznymi, których altusy Ci nie dostarczą, ale chyba nie o to Ci chodzi.Niektórzy proponują ci tu zestaw marnych głośniczków z subwooferem ale to też nie je4st rozwiązanie.Zobacz ilu jest tu przeciwników używanie suba w muzie.Większość twierdzi, że sub nadaje się tylko do kina. Poza tym sub zagłuszy Ci te słabe głośniczki i za wiele innych dzwiekow poza basem nie uslyszysz a o to nie chodzi. Z altusów jest mocny bas ale i reszte slychac i to na pewnoi lepiej niz z pierdziawek komputerowych.Moja rada. Nie kupuj za szybko i kieruj się tymi wypowiedziami, które uwzględniają to czego ty chcesz a nie to co ci ktos wciska.

• Redaktorzy

Panowie, człowiek ma określone preferencje. Jak stwierdził, jakość go na obecnym etapie nie interesuje, natomiast ma grać tak głośno, żeby u sąsiadów karaluchy wyzdychały. Prócz tego, pokój o powierzchni coś pod 15 m2 ma w tym wypadku nie być właściwie nagłośniony, ale SAM ma posłużyć do nagłośnienia całego mieszkania. Czyli model duża impreza. Wobec tego (przykro mi udzielać rad zmierzających do psucia dźwięku, ale trudno) proponuję nabyć wzmacniacz Reloop (kosztuje około 1000 pln, może nawet mniej), i do niego jakieś duże ryczące tanie skrzynki. Myślę że Altus się nada. Tym bardziej, że można go kupić masowo z drugiej ręki. Tylko odradzam najstarsze egzemplarze, bo piankowe zawieszenie głośników szybko się zużywa. Jako źródło komputer, proszę bardzo. Z tak zestawionego systemu, jak już z czasem odpadnie konieczność nagłośnienia całej chałupy z jednego pokoju, wzmacniacz będzie można zostawić, bo jest bardzo dobry. W przyszłości zaś będzie można zmienić głośniki na nieco bardziej wyszukane. A Reloop wszystkie Technicsy i inne tanie cuda na scalakach pozamiata pod dywan.

> I szczerze mówiąc nie wierze,że małe monitory nie siadłyby przy takim waleniu.

monitory studyjne (te ktore proponowalem) zazwyczaj prokektuje sie do ciaglej pracy na poziomie ok 85 dB - jest to dosyc glosno.

nie ma problemu aby taki monitor stale gral 110 dB (dyskoteka) ale szkoda uszu. Dla upartych mozna i dac 120 dB ale podjezewam ze nie wytrzymal bys dluzej niz 15 min.

>Nawet jeśli wytrzymałyby przez pewien czas to szybko zniszczysz je mocnym graniem.

zdecydownie nie ;) predzej Ci piankowe zawieszenie z altusa walnie ;)

a co do tarika

"Z tego co czytam to wystarczy mi tylko na Altusy + Technics by grzmiało."

no coz . . . by grzmialo tak - by gralo nie ;) ale zdecydowanie lepiej zagrzmi z reloopem, jozwie chyba chodzilo o model ha-200

(wybaczcie)

Hmm. Im głośniej tym lepiej.

Raczej jestem małodoświadczonym wielbicielem dźwięku, choć od dawna kocham muzykę.

...Ale w związku z twoim postem przejrzałem ofertę na Allegro, zasięgnąłem opinii i wydaje mi się, że w granicach 2000 znalazłem coś roządnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tymże w tej opcji dla pełnej satysfakcji musisz dokupić jeszcze kilka 'gadżetów' i może być nieciekawie w kwestii wysokich tonów... no chyba, że jako podłoże zastosujesz np. stal, jakieś druty zbrojeniowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta opcja to naprawdę dobra oferta. min. 850W, system tłumienia drgań, jedyny koszt to jakaś opcja umozliwiajca podłączenie do komputera. No ale coś za coś.

Nie ważna jest jakość, ważne żeby było głośno. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i tak w ogóle to mnie kusi żeby sobie kupić ten młot pneumatyczny z linka powyżej........;)))))

to jest to co lubie najbardziej........ młotkowa rąbanka...;)))

Heh,nikt nie wpadł na to,że ładując i 1000W do pokoju nawet 20m nie usłyszy się tego.Ogrom fal,interferencji i znoszenia się będzie powodował to,że powyżej 50 czy 100W nie odczuje się dużej różnicy.

Potrzebny jest tutaj przede wszystkim bas o średnicy nie mniejszej niż 30cm (na dyskotekach jest średnio kilka skrzyń z czterema 40 cm wooferami).Po drugie wzmacniacz MUSI mieć pobór z sieci conajmniej 700~900W żeby przechodząc przez straty własne itp. był w stanie napędzić i nie przesterować takich kolumn (mocowo wystarczą 100 lub 150W przy 90dB efektywności).

Ogólnie Altusy grają szybko,mocno i wysoko więc miekkiego basu nie doświadczysz (lipna skrzynia grająca razem z głośnikiem).

Jak się uprzesz na Technicsa to polecam SU-V670 albo jeszcze lepiej SU-V900 lecz z poprawionym loudnesem (doda niskiego basu,a nieśrednicy z wysokim basem).

Pioneer tak jak było pisane jest mocny ale za spokojny.Może jakiś Denon czy coś z wielkich końcówek Sharpa,o których była mowa.Grają (Sharpy)mocno,nisko,a pobór tych mocniejszych przekracza 1kW więc akurat jak dla Ciebie.

Tak na koniec powiem Ci jedną rzecz.W pewnym momencie miałem u siebie odrestaurowaną Kleopatre (2x20W i kolumny na basie TVM model ARN 312) i AUTENTYCZNIE drżała mi podłoga bardziej niż na 60W Pioneerze.Pokój mam 2,5 na 3,5.Czuło się ten bas więc polecam na chwile przystopować i zastanowić się czy warto ładować się w tak ogromne konstrukcje i wielkie moce.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Więc Reloop ha-200 + Altusy zaspokoją moje " chore rządze "?

Tak na marginesie to:

g0_black - przynajmniej dowcipnie, nieźle.

Za to mrbudziol się nie popisał. Odtwórczo, nic nie wnosząc (jak poprzednik) i bez polotu. W dodatku statsujesz. Może następnym razem...

Skoro lubię rzeczy, których żaden człowiek/meloman/użytkownik-forum-audiosrereo.pl lubić nie ma prawa, to chyba wypada tylko mi tylko współczuć. A Wy lubicie masło czy margarynę? Bo jeśli margarynę, to...

(wybaczcie)

Hmm.

Audiofil ze mnie żaden. Daleko mi do takiego miana, a odbieram je jako bardzo zaszczytne, choć tylko do momentu, w którym nie staje się pustawą próżnością depczącą (najgorzej wygląda to w neoficko-audiofilskim wykonaniu) tych "gorszych", bo niewtajemniczonych. Troszkę masz chyba racji - jeśli dobrze odebrałem twój post.

A jeśli mój rubaszny i przyznaje nieco głupkowaty żart Cię dotknął (w jakiś negatywny sposób) - przepraszam.

A zwyczajnie za Petroniuszem rzecząc: "Życie jest śmiechu warte, więc się z niego śmieję". Ty z nich, oni z ciebie.

A ja stanę pośrodku i z dwóch stron oberwę kamieniami. ;)

Pz.

Reloop ha-200 całkiem całkiem może altus 300 nawet na tym pójdzie, mam nadzieje że to cacko już od paru db sadzi dobrze basem.

Tarik --- jak kupisz to napisz jak to zagrało bo jestem ciekawy!!

Może kup altus 300 wtedy nie będziesz musiał jeździć na rezerwie!!

Wiesz, chodzi o to, że ja doskonale zdaję sobie sprawę z tego jak " złego " sprzętu szukam. Dla Ciebie. Dla wielu. Ale nie dla mnie.

Prosiłem tylko o pomoc i wdzięczny jestem tak obeznanym osobom jak, kolejno: wmarcinw, liamk, Durango, mario26, jozwa maryn i Dreamer_1 za rady dotyczšce sprzętu, który ich raczej nie kręci.

Rozumiem, że kto " osłuchany " może się irytować, jak Ty, ale przynajmniej można spotkać alternatywne spojrzenie na muzykę.

Pozdrawiam.

Tak z ciekawoci wrócę do kina Panasonic SA-HT870. Plastikowe kolumienki i w ogóle, ale aktywny bas 260W RMS (już drewno), 20 kilo... Bardzo słabe?

To może lepiej dorzuć to tego wszystkiego tubę samochodową i jakiegoś wzmaka boschmanna. User @Polik z tego co pamiętam miał tak do kompa podłaczone razem z Altusami 300. To dopiero musi być wykop ;)

Reasumujšc: Reloop HA-200 + Koda (jak rozumiem 120W, maks. 140, tak?).

Proszę mi jedno wyjanić: czy 2x120W od Reloopa jest głoniejsze niż (prymitywne) kino 1000W RMS?

patrz na skutecznosc kolumn jak chcesz glosno, a i tak wiekszosc podlogowek bedzie grala wystarczajaco glosno zebys nie wytrzymal w tym pomieszczeniu, pamietaj ze skutecznosc +3db to 2x glosniej przy tej samej mocy.

patrz na skutecznosc kolumn jak chcesz glosno, a i tak wiekszosc podlogowek bedzie grala wystarczajaco glosno zebys nie wytrzymal w tym pomieszczeniu, pamietaj ze skutecznosc +3db to 2x glosniej przy tej samej mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.