Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam CD73 - prośba

yamen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeczytałem o tym urządzonku chyba wszystko co możliwe, info na stronie producenta, dokumentację, opinie również te z audiostereo. Myślę że to jest to o co mi chodzi.

Mam pytanie. Czy Arcam CD73 daje się zdalnie włączyć/wyłączyć przyciskiem z pilota ? Mówiąc prościej czy posiada na pilocie przycisk power lub standby ? Firma decibel być może ma fachową obsługę, Ci ludzie jednak nie potrafią mi odpowiedzieć na to proste pytanie. Problem w tym że posiadam już AV innej firmy, a tym samym nie ma mowy o komplecie i tym samym używaniu pilota od wzmacniacza Arcama. Natomiast brak zdalnego wyłączania/wyłączania urządzenia jest dla mnie osobiście dość istotnym problemem.

Druga sprawa której w sieci nie udało mi się wyłowić. Czy ktoś z Was mógłby załączyć (o ile nim dysponuje) zdjęcie pilota od CD73 ?

Przepraszam za takie pytania. Tego typu informacje o produkcie są rzadko dostępne w sieci, a kiedy nie można osobiście obejrzeć urządzenia jest to po trosze kupowanie kota w worku.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Sławek

https://www.audiostereo.pl/topic/18740-arcam-cd73-pro%C5%9Bba/

Strona 6 i 7.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pilot CD73 mam taki jak na obrazku w linku podanym wyżej przez pawelo.

Pilot od CD73 nie posiada opcji 'power' . CD można włączyć tylko na ciskając dosyć głośny włącznik na przednim panelu. Z samego odtwarzacza jestem zadowolony.

• 3 lata później...

by nie zakladac nowego watku, mam prosbe do Szanownych Kolegow. wg. opini na forum najpewniej bylbym zdecydowany na cdek arcama. na allegro pojawilm sie cd73 za 1500pln. to dobra cena za ten sprzet czy srednio? no i troche przewrotnie, w czym istnieja jakies zasadnicze roznice miedzy cd73 a kambodza 640cv2? czesc opisow tych cdekow jest dosc zblizona. bede wdzieczny za pomoc

blomin, 5 Paź 2008, 20:38

>by nie zakladac nowego watku, mam prosbe do Szanownych Kolegow. wg. opini na forum najpewniej

>bylbym zdecydowany na cdek arcama. na allegro pojawilm sie cd73 za 1500pln. to dobra cena za ten

>sprzet czy srednio? no i troche przewrotnie, w czym istnieja jakies zasadnicze roznice miedzy cd73 a

>kambodza 640cv2? czesc opisow tych cdekow jest dosc zblizona. bede wdzieczny za pomoc

Oba cedeki są na Wolfsonach WM8740, oba mają analogówkę na opampach, tyle podobieństw. Różnice:

-Arcam ma lepiej zrobione zasilanie niż CA

-Arcam ma lepiej zrobioną analogówkę niż CA

-Arcam ma lepsze kondensatory niż CA

-Arcam ma bardzo porządne i solidne płytki drukowane, CA ma dość kiepskie, trzeba bardzo uważać przy lutowaniu żeby nie upalić ścieżek.

-CA ma lepszy zegar niż Arcam

-CA jest IMHO estetyczniejszy i wyraźnie bardziej funkcjonalny.

-Niemodyfikowany Arcam gra generalnie nieco lepiej niż niemodyfikowany CA. Aczkolwiek w niektórych konfiguracjach sprzętowych CA może mieć przewagę.

Co kupić? Zależy od preferencji. Napiszę co ja bym kupił. Otóż kupiłbym CA Azur 540v.2 i zrobiłbym do niego stopień analogowy na lampach. Po takim zabiegu zagra lepiej niż 640v.1, 640v.2 a także lepiej niż Arcam CD73.

A dlaczego nie "ulampić" Arcama? Ano dlatego, że nie bardzo jest gdzie zmieścić dodatkowy zasilacz i te dwie lampki do stopnia analogowego. Poza tym wzornictwo i funkcjonalność Arcama mnie drażni ;-)))

ok, Mac.

jak jest z brzmieniem? chce je troche ozywic, rozjasnic, otworzyc ale bez przegiecia. czy ten azur jest w balansie taki jak arcam. jaki jest ew. koszt upgr. u Ciebie tego azura. i moje poprzednie pytanie za arcama 1500 to uczciwie. ma jeszcze podobno gwarancje.

blomin, 5 Paź 2008, 21:42

>tzn. 400pln? bo 540v2 to ok. 1100, a ten arcam 1500.

a moze 640v2 ma 2 wolfy miast 1.

Nie. Ciasnota w obudowie wersji V2 zniechęca mnie do po

dejmowania prac (trzeba się nagimnastykować) a w przypadku stosowania lampowego stopnia analogowego dwa Wolfsony nie dają dalszych korzyści.

>czy jakas

>alternatywa do tych przykladow.

Tak. Np. "Lampucera DAC" z lampowym stopniem analogowym wmontowany do jakiegoś taniego CD z drugiej ręki.

>np. nad 542 to ponoc kicha?

Słuchałem w oryginale. Miał się nijak do oryginalnego CA 540v.2

Najtańszy z Cambridge Audio Azur 540C v2 wyposażony jest w bdb przetwornik Wolfsona ale mimo to ma skopany analogowy układ wyjściowy i gra po prostu przeciętnie - suchotnik. NAD C540 kosztujący (w 2000 roku) relatywnie dwukrotnie więcej niż ww. CA zdecydowanie lepiej prezentuje muzykę, zachęca do jej słuchania zamiast do analizy, który właśnie instrument zabrzmiał - a taką tendencję właśnie ma CA. Niestety jest też minus - beznadziejny napęd od Sanyo :/

Jeżeli NAD C542 (nie słuchałem) jest kontynuacją tego co prezentował sobą NAD C540 to śmiem podważyć stwierdzenie McGyvera co do możliwości brzmieniowych CA 540C v2

hazardzista5, 6 Paź 2008, 08:39

>McGyver,

>zinterpretuj ostatnie zdanie, nijak to lepiej, gorzej, inaczej?

N AD zagrał mulastym dźwiękiem bez dynamiki, detalu i z kiepską stereofonią. Na pewno diametralnie inaczej niż Azur 540v.2, dla mnie znacznie gorzej.

na ebayu jest 192.

Ukryta Zawartość

myslicie ze za 3latka ta cena jest do przyjecia?

Ukryta Zawartość

Byłem kiedyś na odsłuchach trzech cd-ków w przedziale cenowym arcama 73 - właśnie arcama, advance acoustic i atolla 80. Z nich trzech najbardziej do gustu przypadł mi advance - w akustycznej muzyce, bez dużej ilości instrumentów spisywał się znakomicie: ciepły, wyrównany, detaliczny. Arcam był drugi - trochę odchudzony dzwięk i ścieśniona scena. Atoll niczym się nie wyróżniał, ale mam wrażenie, że na dłuższą metę to byłby dobry przyjaciel, zwłaszcza z jakimś dynamicznym wzmacniaczem. Nie słuchałem Cambridgea ani w wersji 540 ani 640, ale miałęm kiedyś modyfikowanego d500se. Był bardzo detaliczny, szybki i cięty. I choć bardzo mi się podobał, kiedy go miałem to teraz już bym do niego nie wrócił - można powiedzieć, że 'globalnie' odczuwam sporą ulgę przy słuchaniu muzyki ;) Jednak Cambridge ma dość suchą fakturę dzwiękiu. Nie wiem jak lampizowany, ale jakoś mnie ta marka nie przekonuje. Zresztą są chyba lepsze cd-ki do lampizowania???

blomin, 6 Paź 2008, 11:54

>na ebayu jest 192.

>

Ukryta Zawartość

>myslicie ze za 3latka ta cena jest do przyjecia?

Jeżeli sprzeda się za mniej niż 350-370funtów (czyli z wysyłką do Polski za mniej niż 1800pln, a może nawet 2000pln) to będzie 'do przyjęcia'... tego modelu modyfikować już nie trzeba ;-)

Ukryta Zawartość

ganzz_gut, 6 Paź 2008, 11:54

>Nie słuchałem Cambridgea ani w wersji 540 ani 640, ale miałęm kiedyś modyfikowanego d500se. Był

>bardzo detaliczny, szybki i cięty. I choć bardzo mi się podobał, kiedy go miałem to teraz już bym do

>niego nie wrócił - można powiedzieć, że 'globalnie' odczuwam sporą ulgę przy słuchaniu muzyki ;)

>Jednak Cambridge ma dość suchą fakturę dzwiękiu. Nie wiem jak lampizowany, ale jakoś mnie ta marka

>nie przekonuje. Zresztą są chyba lepsze cd-ki do lampizowania???

Jak sam wspomniałeś, nie słuchałeś nowych CA z serii Azur. A są to już zupełnie inne cedeki niż stary D500SE. Stary D500SE miał już nieprodukowany dziś DAC Crystala, nowe Azury mają znakomitego Wolfsona WM8740. Stopnie analogowe w Azurach nadal są kiepskie, dlatego też ulampienie któregoś z nich daje znakomite rezultaty.

Czy istnieją lepsze cedeki do ulampienia? Pewnie tak, ale z nowych w cenie Azurów nic lepszego nie znam. Z używek pewnie znalazłoby się sporo, ale to wymaga polowania. Chcąc mieć tanio dobry dźwięk można też zrobić coś takiego jak na fotce poniżej. Zdjęcie przedstawia dwa egzemplarze taniego modelu Onkyo, jeden fabryczny, drugi przerobiony. Do taniego cedeka z drugiej ręki (egzemplarz na dole) można wmontować zmodyfikowany DAC "lampucera" z dołączonym stopniem analogowym na lampach (egzemplarz na górze). Jak widać im bardziej pusty w środku będzie "nosiciel" tym lepiej.

obrazek się zgubił:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie pamiętam czy cd93 to następca czy poprzednik 192... Ale w tym wypadku nie będzie potrzeby dalekiego importu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie Creeka z systemowym pilotem, to działa on z Arcamem i dopiero wtedy możesz wykorzystać opcję stand-by. O ile się nie mylę, to piloty do CA też współpracują z Arcamem.

Potwierdzam pozytywne opinie o CD73 - z Creekiem 5350SE grał świetnie. Na tyle dobrze, że wymieniłem go na CD192 - ten sam charakter brzmienia tylko o klasę wyżej we wszystkich aspektach. Może warto rozważyć taką opcję. I trzymać się z dala od CA.

Pozdrawiam.

jensen, 10 Paź 2008, 08:40

>(...) I trzymać się z dala od CA.

>

>Pozdrawiam.

Nie podzielam tej opinii. CA Azury na Wolfsonach grają bardzo przyzwoicie same w sobie (jak na swój zakres cenowy), a po wstawieniu lampowego stopnia analogowego grają nadzwyczaj dobrze, jak markowe źródła za więcej niż 5000zł. Właźnie odsyłam takiego CA po "intubacji" czyli ulampieniu. Jak będziecie chcieć, to wstawię później fotki wnętrza po "operacji".

wstawię później fotki wnętrza po "operacji".

jesli mozesz.

Mac powiedz czy po ulampieniu, te kambodze zachowuja swoj charakter + uszlachetnienie, czy ida w strone analogu umiekszając i zaokraglając krance pasm, o ile dobrze kumam

blomin, 10 Paź 2008, 12:52

>wstawię później fotki wnętrza po "operacji".

>jesli mozesz.

Dobra, zaraz.

>Mac powiedz czy po ulampieniu, te kambodze zachowuja swoj charakter + uszlachetnienie, czy ida w

>strone analogu umiekszając i zaokraglając krance pasm, o ile dobrze kumam

Jeszcze inaczej. W oryginale dźwięk jest i owszem, dynamiczny, żywy, ma bas, ma detal, ma stereofonię, ale... jest w tym jakaś syntetyczność, plastikowość. Po "intubacji" dźwięk staje się fizjologicznie wręcz naturalny, nie ma ani cienia syntetyczności, poza tym poprawiają się barwy, poprawia się czytelność mikrodetali, tony wysokie stają się o wiele bardziej zróżnicowane, bas głębszy i przy tym bardzo dobrze kontrolowany, ale najbardziej zyskuje przestrzeń. Pojawia się głębia, bardzo czytelne i odseparowane od siebie plany, i "powietrze" pomiędzy instrumentami, aura akustyczna. Słychać że nagrania dokonano w jakimś pomikeszczeniu, a nie w próżni (to oczywiście dotyczy nagrań akustycznych, a nie syntetycznych).

Ukryta Zawartość

post-3550-100003814 1223637370_thumb.jpg

post-3550-100003815 1223637370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Azur 640 v.2 ma bardzo mało miejsca w środku, dlatego byłem zmuszony do przestawienia oryginalnego trafa w inne miejsce i do sporządzenia dedykowanego zasilacza opartego na małych trafkach na wąskiej płytce. Pierwsza fotka przedstawia CD w stanie oryginalnym.

Ukryta Zawartość

post-3550-100003811 1223637512_thumb.jpg

post-3550-100003812 1223637512_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>McGyver

Chyba jednak warto trzymać się od nich z dala, skoro wymagają aż tak gruntownej przeróbki, by mogły udawać coś, czym w wersji fabrycznej nie są, czyli dobre źródła.

jensen, 10 Paź 2008, 14:45

>>McGyver

>

>Chyba jednak warto trzymać się od nich z dala, skoro wymagają aż tak gruntownej przeróbki, by mogły

>udawać coś, czym w wersji fabrycznej nie są, czyli dobre źródła.

Po pierwsze, przeróbka nie jest aż tak gruntowna. Najtrudniejsze jest obmyślenie rozmieszczenia elementów, sama praca to już tylko kwestia wprawy. Oryginalnej elektroniki poza wymianą garści kondensatorów na nowe nie modyfikuje się. Odłącza się tylko oryginalny stopień analogowy przez usunięcie kilku zworek. Potem podłącza się nowy stopień analogowy na lampach, i tyle. A że trzeba przestawić oryginalne trafo, to trudno.

Po "operacji" Azur JEST dobrym, a nawet bardzo dobrym źródłem. Po operacji to najwyżej UDAJE BUDŻETÓWKĘ, bo z zewnątrz zmiany nie są widoczne, jedyne slady to kilka śrubek więcej wkręconych w spód odtwarzacza. Ale żeby to dostrzec to trzeba go odwrócić do góry nogami, i wiedzieć gdzie i ile śrubek ma oryginał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.