Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka podłoża-problem...

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie stały cały czas daleko poodsuwane ale wczoraj robiłem próby i teraz brzmienie bardziej mi pasuje bo jest więcej basu a nie buczy...nie ma tylko uderzenia:(

W sumie to jest mniej niż 2 metry wysokości chociaż było zanim wyłożyłem sufit watoliną 4cm i 2 cm wykładzina + gąbka akustyczna...:( nic nie poradzę bo stropu nie podniosę:(

Jak bym wlazl do Ciebie pierwszy raz, bez zadnych wczesniejszych prob rozstawil bym tak jak ponizej, a subem odcial bym 80Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na szczęście w projekcie domu zaplanowano (dla mnie:))) grubszy strop między piwnicą a mieszkaniem i nawet jak przykręcam w nocy to co najwyżej troche domem trzęsie:) Wczoraj moja siostra mówiła że jej pszczółka przytulanka wisząca na ścianie zleciała bo chyba burza była:)))

kurcze ale właśnie tak to grało( chociaż na Paradigmie PS 1200-80hz) i nawet stało ustawione przez 1 rok tylko ja lubię jak czuć bardziej uderzanie z kolumn a nie z suba a przy takim odcięciu to on się za bardzo wcina. A do tego ten Mirage którego mam od tygodnia czy dwóch nie nadaje się do pracy w tak wysokich rejestrach. Coś mi się wydaje że zaproszę jakiegoś kolegę audiofila z lepszymi podłogówkami i wtedy się zobaczy czy to nie sprawa kolumn?

satelity kiedyś wisiały ale teraz na standach jest najlepiej a z resztą obciąłem je oraz centralny na 100hz więc nie ma problemu z basem w tych urządzeniach. Właściwie to cała sprawa rozgrywa się o braki w możliwościach dynamicznych przednich kolumn bo z reszty jestem bardzo zadowolony. A może tuning u MakGiewrka coś pomoże? i dociążenie? Boje się tylko że wyjdzie na to iż głośniki w serii Mercury nie lubią grać głośno i tyle...Niby nie ma harczenia ani rzężenia ale np. Paradigmy jak jest głośno to płyną a te moje tracą swobodę...:( tylko że Paradigmy strasznie jazgoczą a wysokotonówke mają OKROPNĄ...jakie kolumny by załatwiły sprawę?

a może tak być że problem leży w źródle? używam albo Manty Emperor 07 II albo CD technicsa 480. Manty przez coaxial i wydaje mi się że ma ona nawet lepszy dźwięk niż ten technics chociaż to bardziej chodzi o przetworniki C/A w Denonie i Technicsie czyż nie tak?...Błądzę lekko ale muszę też zrobić kiedyś próbę z dobrym CD i kupić jakiś firmowy interkonekt bo głupio się przyznać ale nie mam takiego:( w sumie to wolałbym zrobić co się da żeby nie zmieniać kolumn bo już trochę słuchałem i do 3kzł to nic mi do końca nie pasowało a ja nawet tyle kasy szybko nie uzbieram:(

wiem, wiem kolumny i wzmak to podstawa. Nawet wierzę że te PHONARY przygrzmocą, tylko są strasznie drogie a do tego nie wiem jak impendancja bo mój Denon lepiej żeby nie miał mniej niż 4ohm a idealnie to 6:(

A może jakieś DIY bo w grę wchodzi jeszcze taka opcja tylko warunek że musi pasować brzmieniem do reszty czyli centra i satelitek bo z tego to jestem zadowolony. Zapomniałem zaznczyć że jako tyły podłączam czasem jeszcze Tannoy M2 które mam obecnie u góry...A czy można złożyć DIY za około 1000zł które będą grały mocniej( nie koniecznie bardziej audiofilsko ale tak żeby nie bolały uszy) niż te M5?

jak patrze na ten pokój to na myśl przychodzi mi od razu jedna rzecz - widać że pomyślałeś tylko o ilości wytłumienia - mnie się w takich pomieszczeniach dźwięk nigdy nie podobał - zawsze wolałem jeszcze bardziej wytłumione i do tego jak jest dużo rzeczy które ten dźwięk rozpraszają - a u ciebie widać że tego niema wogóle - może właśnie dlatego najbardziej podobał ci się dźwięk w pokoju ze skosami i meblami

TV ma 29 cali i wcale nie mam problemów z oglądaniem bo patrzę z jakichś 4 metrów choć jasne że przydałby się jakiś projektor albo minimum 42 cale:(

Moi rodzice mają jeszcze gorzej bo w pokoju 50m2 mają panoramę 28:(

Ja rzeczywiście skupiam się na dźwięku...

swoją drogą na zdjęciu wszystko wygląda trochę inaczej:)

Nie to zebym był złosliwy czy cos i troche poza tematem ale po jakiego kupowac tyle kolumn i ampli KD i ogladac filmy na takim telewizorku w takim dosc duzym pomieszczeniu?? nie lepiej było norwidos projektor i np 2 kolumny,no bo taki telewizor o tej przekatnej w takim pomieszczeniu....,no kino to w kazdym razie nie jest chociaz 5 kolumn i i sub paradigma jest ;) .Moja rada,sprzedaj ampli centrala,tyły,suba i kup solidnego wzmaka i fronty takie które Ci odpowiadaj(nie opowadaj ze nie ma takich do 3kzł;) ) i bedzie napewno lepiej.Bo teraz jak widac to ani KD ani stereo Cie nie zadowala.

Pozdrawiam

piter z

Wiec sugerujesz więcej pudełek po jajkach?

Na ustroje szkoda mi kasy bo wolałybym kupić już inne kolumny...

Obawiam się jednak że to co ja uznaję za niesatysfakcjonujące ( jestem upierdliwy z natury) dla niektórych mogłoby okazać się w pełni wystarczające. Moi normalni znajomi uważają że jest bosko a rodzice pukają się w czoło. Zwłaszcza jak widzą te wytłaczanki:) Moja dziewczyna na szczęści się trochę wkręciła bo już się bałem że będzie problem...a propos, widać tam na zdjęciach jakie fajne mam łóżeczko?:))) oczywiście jest to znakomity element korekcyjno-akustyczny...::)))

Pozdrawiam

elfan!

Ja już miałem dosyć solidny wmak Yamahy 1090 i Mission 704 które grzmiały ale kino to kino i jak porównuję odsłuch na tamtym zestawie z tym co teraz to nie ma wogóle porównania. Do tego na zdjęciach nie widać że jest jeszcze drugi identyczny centralny jako kanał szósty na tylnej ścianie. Jeśli chodzi o TV to gdyby nie wy wogóle problemu bym nie widział bo mnie wystarcza a to chyba najważniejsze ale jak chcecie pokrytykować to zawsze można:) Tak wogóle to pokój ma około 26m2 więc bez przesady...

Co do brzmienia to jak mówiłem nie ma tragedii tylko mały niedosyt ale nie słuchaliście więc spokojnie...na pewno gra to potężniej od KEfów na Coplandzie:) Do tego nie mam już jak widać? Paradigma a Mirage FRX-S 12 który jest boski i jak już podkreślałem szukam tylko lepszych frontów a ampli jest znakomity i wg mnie w cenie do 2kzł rowala wzmacniacze stereo a w kinie to jest to:) A myślałeś może elfanie że ekonomiczny bilans takiej wymiany byłby żałosny. Ampli kosztował mnie 4200 a teraz za ile niby miałbym sprzedać? a wogóle po co jak mi się podoba? Myślisz w zbyt dużych uproszczeniach albo się nie rozumiemy i tyle. Napisz lepiej jakie te kolumny do 3kzł a ja może sobie je kupię i po sprawie....

jak patrzyłem sobie na te zdjęcia to już wiem skąd wasze sugestie o TV:))) chodzi o to że musiałem zmniejszyć rozmiar zdjęć żeby weszły na forum i program tak to ściął że jakieś dziwne proporcje powstały...normalnie zrobię jeszcze inne ale to za kilka dni bo właśnie wyjeżdżam i do soboty się wyłączam z dyskusji...

Wielkie pozdro dla wszystkich....

P.S. Nie dokuczajcie mi zbytnio jak mnie nie będzie:)))

P.S.

I moze jeszcze na such tym sie pobawic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze nigdy nie eksperymentowałem z wytłaczankami więc niemoge dać głowy że to pomoże - sam możesz dojść do wniosków co byłoby dobre - jak masz coś dzięki czemu można by bez kosztów porobić eksperymenty to radze spróbować ( wiem że wytłaczanki można zdobyć za darmo - także jeśli masz możliwość to nic nie tracisz )

a najlepsze byłoby chyba coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( 3as ) w połowie długości ścian bocznych ( oczywiście przyklejone w pionie :) ), oraz 1b na tylnej ścianie - wiadomo ze pomysł kosztowny ale nienamawiam cię do kupienia czegoś takiego tylko chcę zobrazować co miałem na myśli - ostatecznie można pokombinować z czymś takim DIY - wiadomo że panele te mają też specjalne włąściwości tłumiące ale to już swoją drogą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wydaje się jakoby ceny niezby wygórowane - nieznam zbyt dobrze rynku - ale z tego co widziałem to jest ok

Ukryta Zawartość

"Co do brzmienia to jak mówiłem nie ma tragedii tylko mały niedosyt ale nie słuchaliście więc spokojnie...na pewno gra to potężniej od KEfów na Coplandzie:)"

co rzumiesz po przes słowo potega?? to ze bas wali tak ze podskakujesz na kanapie?? rozumiem ze tylko dla zasady tak sie czepiasz i dlatego to napisałes zeby tylko napisac;) bo u mnie nie byłes i nie słuchałes;) a ze miałęs yamahe to wybacz,sa lepsze wzmaki:).I zapewniam Cie w 12m2 zdziwił bys sie ze jak brzmi "poteżnie" i wierniej od KD;) ale dobra,juz koncze dyskusje.Ogólnie to masz fajna piwnice,gdyby nie TV(bez obrazy) ;).

P.S mam styropian na suficie,zawsze to pomaga w kształtowaniu brzmienia :).

Pozdrawiam

Elfan

ja czepiałem się trochę żartobliwie i nie rozum tego jako krytykę Twojego sprzętu. Każdy z nas ma mniej więcej to co dla niego wydawało się najlepsze w swojej cenie. Konkluduję że jestem zadowolony z podrzutów na kanapie:) a to czego brakuje to solidnego kopa z kolumn, jeśli chodzi o Yamahę to masz rację że nie jest to najlepszy wzmacniacz ( napisałem o nim w dziale opinie) ale jego plusem było to że szybko się sprzedał i to za 1500zł więc straciłem na nim 400zł przez chyba 2 lata co w branży audio nie jest jakąś katastrofą...TV mam raczej kiepski ale nie jestem videofilem:) już niedługo lcd będą tanie więc kto wie?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.