Skocz do zawartości
IGNORED

Co po Bel Canto ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth -> Jesli chcesz pozostac w kregu sprzetu dostepnego w Polsce to warto posluchac, nawet jesli nie kupic, monobloki Parasound Halo JC-1. Sluchalem ich sporo z Acapella Campanile Highs, Wisdom Adrenaline M-75, Thiel CS 7.2 i z kilkma innymi kolumnami o mniejszych rozmiarach jakosciowych czy tez wymiarowych. W swojej cenie maja niewielka konkurencje. Nie wiem jednak jak czy kombinacja z Twoimi kolumnami da dzwiek, ktorego szukasz.

Gdyby sprawa odsluchu w Polsce nie wchodzila w gre to polecam McCormack DNA-500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub pare DNA-225 zmodyfikowana przez konstrktora do Platinum Edition i skonfigurowana jako monobloki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie ukrywam, ze rekomendujac McCormack w rownej mierze opieram sie na jakosci dzwieku oferowanej przez te wzmacniacze jak i na tym ze lubie je.

Pozdrawiam,

Parsec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parsec -> nad Parasoundami chwile nawet myslalem. Niesluchalem, ale podobno sa swietne i tanie (6000$). Nie wiem tylko czy dadza rade Eidolonom, no i break-in time to cos ok 1200 godzin (!).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth -> Moze sa JC-1 uzywane jako demo, ktore moglbys posluchac. Powinny sobie poradzic z Twoimi kolumnami, tak przypuszczam. Pozostaje jedynie kwestia dopasowania brzmienia do Twego gustu, a tego juz przewidziec nie mozna. Zycze owocnych poszukiwan!

Dystrybutorem w Polsce Parasounda jest teoretycznie Rhytmica. Osobiscie jednak watpie ze maja JC-1 ... aczkolwiek nie sprawdzalem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth,

Pytales mnie kiedys o Levinsona, czy mozna zmienic napiecie. A wiec napiecie mozna zmienic za pomoca jumperow, ale niestety jest uklad ktory sprawdza czestotliwosc i w przypadku niezgodnej pojawia sie wiadomosc jak na zdjeciu.

Rozkrecilem dzisiaj swojego ML31.5, gdyz mam dodatkowe podzespoly ktore nabylem z Singapuru: oryginalna plyta czolowa wraz z wyswietlaczem, dwie glowne PCB i jedno power supply. Okazuje sie ze mechanizm jaki tam jest to CDM12 IND wymienny z CD-Pro. A wiec dorabiajac tylko jedna supply, mialbym praktycznie drugi taki sam transport (mam tez drugie "drzwi") ale w tej sytuacji wszystko sie komplikuje.

Nie jest to tez zalezne od chipu z softwarem ktory mozna latwo skopiowac (probowalem je podmienic), ale od ktoregos z tych kwadratowych chipow, do ktorych kompletnie nie wiem jak podejsc.

Dodam, ze preamp ML38, nie jest "wrazliwy" na czestotliwosc zasilania, byc moze stosuja to tylko w produktach referencyjnych.

Mimo ze odbiega to troche od glownego tematu, mysle ze ta informacja przyda sie takze innym forumowiczom ;-)

Ukryta Zawartość

post-3442-100006214 1170270365_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze ze rozwiazanie podobne do tego jakie mialem w Krellu - przy zlej czestotliwosci pradu, preamp przechodzil w standby i nie dawal sie "wybudzic".

Czy CDM 12 Ind jest w 100% kompatybilny z CDM-Pro ?

Peter Daniel > Jeżeli piszesz o tych kościach Xilinxa to niestety nie wróżę powodzenia w zczytywaniu z nich czegokolwiek :-( ,co prawda posiadają one port komunikacyjny (jeżeli na płycie nie ma złącza to pewnie montowane są już zaprogramowane) JTAG ale prawdopodobnie nie będziesz w stanie wydobyć z nich zawartości ,układy cpld/fpga

są jednymi z najlepiej zabezpieczonych przed kopiowaniem kości do tego stopnia że swego czasu rozważano możliwość zastosowania ich jako swego rodzaju zabezpieczenia przeciwkradzieżowego w telefonii komórkowej.Wynika to z faktu iż układy te często służą jako platforma testowa układów ASIC - często bardzo kosztownych np. bardzo popularna rodzina procesorów ARM7 ,co prawda IP core ARM7 został złamany przez azjatyckich studentów i opublikowany w internecie w postaci plików VHDL ,jednak nie nastąpiło to przez zczytanie zawartości układu.

Trudno mi powiedziec czy w 100% kompatybilny gdyz jeszcze nie uruchomilem drugiego ukladu (a troche sie boje wkaladac w oryginalny uklad, bo jak cos pojdzie to sie bede bujal, Madrigal nie jest ani tani ani zbyt pomocny przy servisie).

Odnosnie tego zabezpieczenia, to mozna by to chyba ominac poprzez uzycie kondycjonera z nastawna czestotliwoscia. Z pobeznego wgladu wyglada na to ze napiecie jest tez podlaczone do ukladu podobnego jak na zdjeciu (w oparciu o photocoupler 6N139). A jakby tak podlaczyc tu po prostu generator czestotliwosci? ;-)

Na plycie znajduje sie tez communication port, ale bez odpowiedniego sprzetu i tak mnie to nie urzadza. Odtworze z pewnoscia nowy watek w ktorym opisze dokladnie jak ten transport jest zbudowany i ewnwtualne modyfikacje.

Jedyna zmiana w oryginalnym mechanizmie, to usuniecie oscylatora i podlaczenie nowego zegara z plyty glownej.

Ukryta Zawartość

post-3442-100006211 1170270370_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter - kup sobie uzywane PS Audio P300, ustaw czestotliwosc i bedziesz mial problem z glowy. Wyjdzie taniej niz ewentualna naprawa. Ja tak uzytkowalem swojego Krella przez dluzszy czas - w zmiane chipa zainwestowalem dopiero przez jego sprzedaza.

Elbroth

"cles - trzymam cie za slowo. jak skoncze budowe pokoju odsluchowego, z przyjemnoscia cie zaprosze z twoim malenstwem !"

Bardzo chętnie. Jak mniemam jestem jedynym posiadaczem SIM AUDIO w Polsce i chętnie pochwalę się co moje "maleństwo" ( 2 x 800W @ 2Ohm) potrafi. A potrafi jeszcze więcej niż się spodziewałem kiedy w ostatnim tygodniu zamieniłem MIT MAGNUM na Oracle V2.1. Matko jedyna! Jakie ten MIT robi kable!

To nie odkrycie. MIT to raczej kabel, ktory lagodzi brzmienie zbyt jasno i ostro grajacych systemow. SIMAudio slynie wlasnie z bardzo jasnego i natarczywego dzwieku wiec nie dziwie sie, ze stosowanie MIT daje dobre wyniki.

Zastosowanie MIT do zestawu Rowlanda z np. Amati Homage raczej by taki system zamulilo...

qb1 "SIMAudio slynie wlasnie z bardzo jasnego i natarczywego dzwieku"

he he, ciekawe skąd to wiesz. Na pewno nie z ich testów bo te mówią dokładnie co innego. Coś mi to trąci propagandą Lacrimosy, który onegdaj wciskał mi, ze mój wzamk gra jasno. NIe wierzę, że ktokolwiek kto słyszał na własne uszy końcówki SIM nazwie je jasnymi. Są dokładne ale bez sztucznych wyostrzeń.

Co do kabli MIT

Kiedyś rzeczywiście ich kable grały stonowaną górą. Stąd pewnie te uprzedzenia. W obecnych produktach niczego podobnego nie ma. Nie mylmy ostrości z przejrzystością. Dla mnie kable MIT są zjawiskowe. NIezwykle szczegółowe ale bez cienia agresji. Zresztą nie chcę się powtarzać bo i ja i wielu innych użytkowników MITa na łamach tego forum zgodnie to potwierdza.

Co do Oracle to jeszcze nie chcę formować ostatecznych opinii bo kabel gra dopiero kilka dni. A MITa wygrzewać trzeba 2 tygodnie non-stop i jeszcze trochę. Jednak już po tych kilku dniach nie mam cienia wątpliwości, że Oracle to znacznie lepszy kabel niż Magnum. Trochę głupio mi to mówić bo wychodzi na to, że Magnum jest kiepski a to bardzo krzywdzące - aż do niedawna służył mi jako referencja.

Generalnie to co widzę obecnie: bardziej precyzyjna góra, ciągnące sie w nieskończonosć wybrzmienia, faktura dźwięku podana tak organicznie jakby dźwięki były ciałem stałym, bas który mnie po prostu zabija - czytelny, mocny i nigdy suchy. MOim zdaniem są łaczone ogień z wodą. Wybitna czytelność i otwartość przekazu, za którą nie idzie wyostrzenie góry ani odchudzenie basu. Przestrzeń już jest lepsza niż w Magnum a przecież MIT musi pograć zanim pokaże przestrzeń na jaką go stać.

Americano

Oczywiście, że nie chodzi o łagodzenie. Ale Ty chyba to wiesz:-)

Oracle jest wybitnym produktem o charakterze niespotykanym w innych kablach i nie ma to nic wspólnego z łagodzeniem - to jakaś bzdura. Słychać takie subtelne sygnały o których pojęciu do tej pory nie miałem. Jestem w szoku co kabel może ze sprzętu wycisnąć lub inaczej co kabel może schować.

cles -> w takim razie zapraszam cie podwojnie :-)

ile kosztuje taki MIT (US retail) ?

Nie ważne jakimi łacze...hi hi, zgadnij jakimi połącze...

A poważnie teraz jest MIT MAGNUM M1 ale po tym co wyczynia Oracle IC strasznie mnie kusi na takiego głośnikowca. Bo u MITa jest tak, że głośnikowy "robi" więcej niż IC. Czyli jeśli sam IC tak miesza to co może głośnikowiec?

Jakbys jeszcze wszystkie kondensatory zmienil na V-Cap'y wtedy dopiero bys sie zdziwil ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cles -> masz racje - w kwestii SIM Audio oparlem sie na powszechnych opiniach, sam nie mialem okazji posluchac, wstrzymam sie wiec z komentarzami do momentu, kiedy uda mi sie gdzies SIM'a posluchac. Jesli chodzi o kable MIT - slyszalem w wielu zestawach (rowniez Oracle). To sa bardzo dobre kable, szczegolnie jednak sprawdzaja sie w przypadku analitycznych i jaskrawych polaczen - np. z wzmacniaczami Spectrala (slyszalem z DMA 360 - zreszta Spectral zaleca okablowanie MIT i jesli sie nie myle rozwija je wspolnie z inzynierami z MIT) czy Burmestereami.

Nie sa to kable zle dla innych zestawien ale przy polaczeniach typu starsze Rowlandy czy McIntosh z kolumnami w stylu Amati szukalbym raczej czegos w typie Siltech'a.

Zeszlismy troche z tematu:

Elberoth - mnie sie przypomnial jeszcze nowy referencyjny Krell - monobloki o troche mniejszej mocy niz seria FPB. Kosztuje to b.duzo bo MSRP jest ok 40k$. Nie wiem czy Audio Klan je sprowadzil, ale jesli tak uwazam, ze moglbys dac im szanse (ja ich nie sluchalem, ale jesli sa lepsze od nowej seii FPB...) - chociaz nie wiem, czy lubisz dzwiek Krell'a. Ale nadal, jesli time is no object - uwazam, ze warto zostac przy JL2.

PeterDaniel

te V-Capy przypominaja mi Auricapy, ktore stosowalem. Czy to nie to samo przypadkiem...

Na zdjeciu pokazali je z lampami, ale do lamp to najbardziej pasuja miedziane audio note PiO, przynajmniej mnie sie podobaja bardziej od wszystkich "plastikow". Z plastikow lubie cynkowe multicapy PPFX-S.

Faktycznie czasem wymiana nawet kilku kondensatorow robi duzo.

Jednak dobre kable jak MIT Oracle to pelnowartosciowy element toru pozwalajacy docenic zalety wielu systemow, rozwinac im skrzydla i wprowadzic synergie.

Jasne ze nie to samo, teraz przeczytalem - V-cap maja folie cynkowa + teflonowy dielektryk, wiec moga byc swietne.

(V-Cap TFTF Teflon® film and tin foil). $219 za 1uF to sporo ale np. audio note silver kosztuje $482 ;)

Re: Elberoth, 9 Cze 2005, 00:01

Drogi Elberoth,

napisałeś: "jest wiele bardzo interesujacych firm na rynku - wspomniane przez ciebie FM, wsomniany Graaf,

Spectral, Accuphase wszekiej masci, Atmasphere itd - niestety musze z gory wykluczyc wszystkie konstrukcje, ktorych odsluch w PL nie jest mozliwy"

ojej to Pan Jasik nie ma już Graafów? Kiedyś napewno miał.

szkoda :(

pozdr.

graaf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.