Skocz do zawartości
IGNORED

Natchniona recenzja - ale odjazd :-)

wężu

Rekomendowane odpowiedzi

Przed laty przeczytałem o nim w Młodym Techniku bodajże. Miałem sporo kłopotów z dotarciem do jego prac ale kilka zdobyłem, między innymi "Smutek zbioru pustego", "Pierwsza pomoc przy płaskich cięciach", "Dlaczego znów ja", "Powłoki antykorozyjne na powierzchniach Riemanna". Wciąż poluję na poradnik dla nastolatków "Odwracanie Macierzy".

To moja wrodzona delikatnosc :P

Warto wspomniec o kilku innych pracach Tyzroba

1001 ulubionych całek potrójnych.

Tablice parzystych liczb pierwszych.

Tablice całek różniczek funkcji nieelementarnych.

Stałe całkowania (tablice pięciocyfrowe).

Co robić w przestrzeni Hilberta?

Smutek zbioru pustego.

Wzrost i spadek e-x2/2.

Postulaty Peano na skrzypce i wiolonczelę.

Charakterystyka charakterystycznych charakterystyk chaotycznej chiromancji.

10 000 000 liczb przypadkowych we wzrastającym porządku.

Wszystkie krzywe zamknięte.

Obliczenie 22/7 z dokładnością do miliona cyfr po przecinku.

Lemniskata Bernoulliego w praktyce piekarskiej.

Pomiary kątów w trójkątach równobocznych.

Wszystkie opublikowane w Bull. Acad. Fict. Sci., 1913-1987

• Redaktorzy

Ho, widzę że Idzi jest the best! A zupełnie nie znałem tego bohatera nauki. Dudi, co do Tomka, to różne są zdania. Ogólnie jest to napuszone ple-ple, ale dzieło kultowe nie musi być przecież wybitne literacko, wystarczy że jest np. mimowolnie śmieszne. Najokropniejszy jest chyba pierwszy - Tomek w krainie kangurów. Najlepszy przedostatni - Tomek u źródeł Amazonki. Ostatni - Tomek w Gran Chaco - przeczytałem, ale nie zorientowałem się, o czym właściwie mowa. Dziwne. Napisany przeze mnie kawałek miał do pewnego stopnia zachować cechy oryginalnego stylu, ale jednocześnie nadawać się do czytania. Natomiast kawałek rzeczywiście wzorowany na oryginalnych utworach ("Sally plasnęła rękami z wyrazem zdziwienia na ślicznej twarzyczce" itd.), napisany kiedyś na konkurs czytelniczy GW, zamieściłem zdaje się w innym wątku.

• Redaktorzy

Za młodu czytałem z płonącymi uszami, chociaż niektóre rzeczy już wtedy mi zgrzytały (te rzesze patriotycznych inżynierów Nowaków, bez których nie byloby cywilizacji na innych kontynentach. Szkoda, że te kontynenty o tym nie wiedziały). Obecnie nieczęsto, ale czasem dla głupawki.

"[...]inżynierów Nowaków, bez których nie byloby cywilizacji na innych kontynentach. Szkoda, że te kontynenty o tym nie wiedziały".

Bo "one" wogole malo wiedza a nawet jesli wiedza to przemilczaja, gdyz promuja swoich. To cecha panstwa "na serio". A u nas w panstwie "na niby" przeciwnie - pomniejsza sie (np. Kosciuszko wg najnowszych badan schlal sie byl pod Maciejowicami przez co zapomnial mapy sztabowej i dalej wiadomo).

• Redaktorzy

Niee, to nie to. Tam była taka reklama dla maluczkich w stylu Polska Leninem i Kopernikiem narodów jednocześnie, połączona z apoteozą walki o wolność proletariatu, np. indiańskiego. Stężenie dydaktyzmu niesłychane.

• Redaktorzy

I owszem, plus walka z caratem ramię w ramię z rosyjskimi rewolucjonistami, którzy byli już po prostu najlepsi na świecie. Przyznam lojalnie, Lenin nie był wspomniany. Cóż, Rosja carska nie widziała dla Polski miejsca na świecie, ale i tak należało to rewolucyjne ścierwo topić w przerębli.

E, to nic w stosunku do hamerykańskich opowiastek o dzielnych amerykanach ratujących cały wszechświat. Zawsze jakiś biały, główny bohater, dobry czarny, co to ginie, aby uratować białego i kobitka do pomocy. Wielcy 'Wybawcy':-)

• Redaktorzy

Bba, ale to przynajmniej nie jest nudne. Poza tym sprawa czarnego nie jest już do końca taka jak kiedyś. Teraz w roli bohaterskiego bohatera pomocniczego, który na końcu dostaje siostrzanego całusa od dupy głównego herosa, występuje zazwyczaj facet mały albo komiczny.

>>jeśli dobrze zrozumiałem Twój sylogizm: dobry gej, to martwy gej?

To naprawdę nie mój, to "scenarzysta forsę wziął, potem zaczął pić.."

A dlaczego nie spytałeś o czarnego? Hę? :-)

Tak, ale nie może byc jednocześnie czarny - to inna poezja.

Mozna dodać jeszcze robota 'inteligentnego inaczej', który do końca słuzy swoim stwórom i wybiera to uczucie nad wbudowanym mechanizmami obronnymi. W końcu zostaje pociety na drobne kawałki, ale umożliwia gejowi przypadkowo zastrzelić czarnego, który niechcacy zatarasował drzw białej parce do ucieczki przed wielkim wybuchem.

To jest sluszna koncepcja. Ponadto sugeruje aby czarny, jak to czarny, wychędożył robota co stawia przed widzem przepiekna wizje plciowosci "new age", nieograniczonej do organizmow bialkowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.