Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym się tak tymi HEX-ami tak nie podniecał, częściej nie grają niż grają; choćby w ADAM-ach.Ja je po prostu słyszę jako "naleśnikowy bas" mam wrażenie ze zaraz się zrolują pod nadzienie, pukanie w membranę jakoś mnie nie przekonuje do tego sztywnego tłoka. Technics w latach 80 robił takie wynalazki,jedynie sensownie to wychodziło firmie Diatone z ich aramidowym plastrem (sama wierzchnia warstwa była ważniejsza) ale kto o nich dziś pamięta? HEX-y po prostu podbarwiają w szczególny sposób. Charakterystyki na stronie Etona maja fajowskie ale to jakbyśmy dwie różne książki czytali no ale ja tylko słucham

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Masz prawo do własnej opinii. Każdy ma. Ja (i nie tylko ja) nie stwierdziłem podbarwień w mojej aplikacji, a bas sięga 42 Hz. Jak na moitor 15l to nieźle. Hexacone teź ma plaster miodu z nomexu, jak przytoczone przez Ciebie. Mówisz, że tylko Diatne są sensowne? A Focale to kicha?

hhf_pm, 15 Maj 2009, 10:46

No cóż przyzwyczaiłem się do swoich trochę niżej schodzących niż 42Hz 15" jakoś tak tam nie daje w kość efekt doplera znany z małych mocno wychylających się tłoczków generujących silny niski bas.W Twojej jak i innych małych średnicowo aplikacjach ten efekt naleśnikowy jest trudniejszy do wychwycenia ot cała tajemnica. przy wzroście gabarytów staje się to dla mnie natarczywe jak w niektórych papierzakach.Co do Focali to czekam aż poprawia stolarkę :)wystarczy sobie obejrzeć zdjęcia ich fabryki, czym się różni linia głośników od lini obudów toż to 20 lat minimum na korzyść technologi głośników.

Co do Nomexu to nie czarujmy się pracuje dobrze na rozciąganie a co ze ściskaniem? fatality! samo lepiszcze to trochę za mało. Głupia celuloza w obu wypadkach ma podobne właściwości mechaniczne na dodatek lepiej tłumi drgania. Pewnie by dobrze wypadła membrana z plastrem miodu z przodem z celulozy pracującym na ściskanie a z tyłem z nomexu pracujacym na rozciąganie. Sama struktura wtedy powinna być wytrzymała na ściskanie np miękkie tłumiące drgania aluminium powlekane twardymi tlenkami (twardość coś ok 400HV) no ale to tyle koncepcji zdaniem prostego mechanika

>Pewnie by dobrze wypadła membrana z plastrem miodu z przodem z celulozy pracującym na ściskanie a z tyłem z nomexu pracujacym na rozciąganie.

No ale czemu nikt tego nie robi? Hex to Nomex w środku i kewlar z zewnątrz. AC robi kanapki z karbonu, Focal ze szkła. Nikt nie kombinował z celulozą. A alu+tlenki ktoś przerabiał w wysokotonówkach, kompozyt alu+ceramina jest też w Monitor Audio PLXXX.

Korzystałem z komory bezechowej i systemu pomiarowego PWr. System pomiarowy nie ma nazwy, jest to autorskie rozwiązania dra P. Pruchnickiego (którego gorąco pozdrawiam). Jest to jeden z nielicznych systemów pomiarowych audio, wykorzystujących zalety sygnału chirp. Mój ulubiony program symulacyjny to LspCAD - jest darmowy, bardzo intuicyny w obsłudze, oparty na engine Spice'a (część elektryczna), dokładny (sprawdzałem). Jeśli jesteś zainteresowany profesjonalnymi pomiarami - pisz na PW.

Gość cadam

(Konto usunięte)

>to LspCAD - jest darmowy, bardzo intuicyny w obsłudze, oparty na engine Spice'a (część elektryczna),

LspCAD jest darmowy? Chyba nie... http://www.ijdata.com/products.html używasz wersji demo?

Gość cadam

(Konto usunięte)

>Korzystałem z komory bezechowej i systemu pomiarowego PWr. System pomiarowy nie ma nazwy, jest to

>autorskie rozwiązania dra P. Pruchnickiego (którego gorąco pozdrawiam). Jest to jeden z nielicznych

>systemów pomiarowych audio, wykorzystujących zalety sygnału chirp.

Jeśli chirp to, to samo co przestrajany sinus to w ten sposób potrafi też mierzyć ARTA/STEPS.

No to nie jesteś jedyny któremu się A.D.A.M. na HEX 7-360 średnio podoba... A.D.A.M. stosuje w seriach A i P też inne głośniki, także papierowe Vify TC i nomexowe Peerlessy. Najlepiej brzmi moim zdaniem w swojej cenie A7. Membranę ma plecioną z kevlaru i włókien węglowych. Tak przy okazji słuchałem ich w porównaniu z Yamahą nie pamiętam modelu kosztującą 3,5tys. za sztukę

Zamieściłem wyżej dwa wykresy - HEX 7-360 nałożony na wykres GDN17/100. Oba głośniki robione wg tej samej filozofii. Czyli sztywna struktura membrany z warstwą stratną. W Etonach jest to ta kanapka kevlarowo-nomexowa, bardzo sztywna tłokowo pracująca struktura ale zachowująca się podobnie do plecionek dobrze wytłumiająca rezonanse kiedy już się pojawiają.

A Tonsil to celuloza powleczona grubą warstwą jakiejś masy bitumicznej o wysokiej stratności. Pomijając różnice w skuteczności tłumienia rezonansów i sztywności co objawia się znacznie większą zmiennością przebiegu Tonsila, warto jednak zauważyć że kształty charakterystyk są podobne. Podniesienia i stłumienia na charakterystyce w wyższym zakresie przybierają zbliżony kształt nieco przesunięty względem siebie.

Tę samą koncepcję realizują membrany kompozytowe - takie które w twardym tworzywie – polimerze albo celulozie mają zatopione, ułożone niekierunkowo włókna węglowe kevlarowe czy nomexowe zapewniające jej odpowiednio dużą stratność wewnętrzną. Tak budowane są np. Aurum Cantus, Peerless Nomex.

Jest jakby „oczywistą oczywistością” że membrany polipropylenowe jakby nie były utwardzane tak grać nie mogą. One są zbudowane po to żeby się łamać. W związku z tym mają także odpowiednie kształty są zwykle dość lekkie (np. Peerlessy polipropylenowe kanapki które wycofano bo i tak sztywnością nie mogły pobić papieru czy kevlaru i podobno muliły choć słyszałem je kiedyś w salonie audio w Krakowie i mnie się podobały). W starszych konstrukcjach papierowych membran, przystosowanych do grania w szerokim zakresie częstotliwości, spotykało się specjalne nacięcia koncentryczne ułatwiające dzielenie się membrany, tak żeby nie pracowała tłokowo. Polipropyleny wyrosły właśnie z takiej filozofii więc jeśli ktoś twierdzi że to tylko dlatego bo są gówniane, to ma nasrane we łbie i nierówno rozgarnięte.

Po przeciwnej stronie membran plecionych nasączanych, papierowych powlekanych i kanapkowych są membrany metalowe, które nie starają się tłumić, tylko skupić rezonanse w jak najwyższym zakresie częstotliwości. Znane są od dawna, pamiętam np. AE Aegis 1 z taką membraną sprzed dwudziestu lat. Po okresie rozpowszechniania membran z różnych tworzyw plecionek i metali nastąpił renesans głośników z membranami papierowymi, a pamiętam jak wtedy ludzie twierdzili że głośniki z papierowymi membranami są gówniane i w ogóle zabytkowe...

Co się tyczy trafnych spostrzeżeń cenowych kolejnego mega konstruktora i jego zasady - będącej wynikiem doskonałego doświadczenia handlowego jak sądzę - żeby nie kupować u Niemców. Typowa mentalność dziada biegającego po dwudziestu kantorach żeby kupić 10 euro o 2 grosze taniej …

Tutaj porównanie cen:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

109 EUR (wyprzedaż obniżka z ceny regularnej w Niemczech od 118 do 147 EUR) 490 złotych plus przesyłka z Niemiec - wersja najtańsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 145.50 czyli 496 złotych plus jakieś 50 za przesyłkę lotniczą z USA.

Jakoś nie widać rewelacyjnej taniości. Te pięćset złotych z hakiem trzeba i tak zapłacić.

Fouteki są po 1060 złotych za parę w Monacorze i kupując przez pośrednika można dostać niewielki opust… Monacor to także Niemiecka firma gdyby ktoś nie wiedział mająca spółkę córkę w Polsce.

Tylko specjalnie dla wielkiego konstruktora Enerr kupi głośniki w Niemczech albo w USA i sprzeda taniej … - no chyba że już naprawdę nikt nie chce HEX 7-360 albo, że kupią od Turka z ciężarówki pod granicą… Co jest możliwe nawet nie zakładając, że Hhf_pm siedzi Graftonowi na kolanach razem z McGyverem.

PS.

hhf_pm 15 Maj 2009, 00:12

Qubric nie jest od zamieszczania konstrukcji… I zamieszczał nie będzie, w towarzystwie pokątnych handlarzy i narcystycznych akustyków, którzy chcą być recenzentami wiedzy ekonomicznej, choć sami - łachudry od kolorowych wykresików, nie odróżniają kursu od kursywy…

A Ty kolego, co wieczór nastaw sobie budzik i trzymaj leki przy łóżku żebyś nie zapominał rano zażywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaell, 15 Maj 2009, 02:09

>Ja bym się tak tymi HEX-ami tak nie podniecał, częściej nie grają niż grają; choćby w ADAM-ach.

No to nie jesteś jedyny któremu się A.D.A.M. na HEX 7-360 średnio podoba... A.D.A.M. stosuje w seriach A i P też inne głośniki, także papierowe Vify TC i nomexowe Peerlessy. Najlepiej brzmi moim zdaniem w swojej cenie A7. Membranę ma plecioną z kevlaru i włókien węglowych. Tak przy okazji słuchałem ich w porównaniu z Yamahą nie pamiętam modelu kosztującą 3,5tys. za sztukę

Zamieściłem wyżej dwa wykresy - HEX 7-360 nałożony na wykres GDN17/100. Oba głośniki robione wg tej samej filozofii. Czyli sztywna struktura membrany z warstwą stratną. W Etonach jest to ta kanapka kevlarowo-nomexowa, bardzo sztywna tłokowo pracująca struktura ale zachowująca się podobnie do plecionek dobrze wytłumiająca rezonanse kiedy już się pojawiają.

A Tonsil to celuloza powleczona grubą warstwą jakiejś masy bitumicznej o wysokiej stratności. Pomijając różnice w skuteczności tłumienia rezonansów i sztywności co objawia się znacznie większą zmiennością przebiegu Tonsila, warto jednak zauważyć że kształty charakterystyk są podobne. Podniesienia i stłumienia na charakterystyce w wyższym zakresie przybierają zbliżony kształt nieco przesunięty względem siebie.

Tę samą koncepcję realizują membrany kompozytowe - takie które w twardym tworzywie – polimerze albo celulozie mają zatopione, ułożone niekierunkowo włókna węglowe kevlarowe czy nomexowe zapewniające jej odpowiednio dużą stratność wewnętrzną. Tak budowane są np. Aurum Cantus, Peerless Nomex.

Jest jakby „oczywistą oczywistością” że membrany polipropylenowe jakby nie były utwardzane tak grać nie mogą. One są zbudowane po to żeby się łamać. W związku z tym mają także odpowiednie kształty są zwykle dość lekkie (np. Peerlessy polipropylenowe kanapki które wycofano bo i tak sztywnością nie mogły pobić papieru czy kevlaru i podobno muliły choć słyszałem je kiedyś w salonie audio w Krakowie i mnie się podobały). W starszych konstrukcjach papierowych membran, przystosowanych do grania w szerokim zakresie częstotliwości, spotykało się specjalne nacięcia koncentryczne ułatwiające dzielenie się membrany, tak żeby nie pracowała tłokowo. Polipropyleny wyrosły właśnie z takiej filozofii więc jeśli ktoś twierdzi że to tylko dlatego bo są gówniane, to ma nasrane we łbie i nierówno rozgarnięte.

Po przeciwnej stronie membran plecionych nasączanych, papierowych powlekanych i kanapkowych są membrany metalowe, które nie starają się tłumić, tylko skupić rezonanse w jak najwyższym zakresie częstotliwości. Znane są od dawna, pamiętam np. AE Aegis 1 z taką membraną sprzed dwudziestu lat. Po okresie rozpowszechniania membran z różnych tworzyw plecionek i metali nastąpił renesans głośników z membranami papierowymi, a pamiętam jak wtedy ludzie twierdzili że głośniki z papierowymi membranami są gówniane i w ogóle zabytkowe...

Co się tyczy trafnych spostrzeżeń cenowych kolejnego mega konstruktora i jego zasady - będącej wynikiem doskonałego doświadczenia handlowego jak sądzę - żeby nie kupować u Niemców. Typowa mentalność dziada biegającego po dwudziestu kantorach żeby kupić 10 euro o 2 grosze taniej …

Tutaj porównanie cen:

Ukryta Zawartość

109 EUR (wyprzedaż obniżka z ceny regularnej w Niemczech od 118 do 147 EUR) 490 złotych plus przesyłka z Niemiec - wersja najtańsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 145.50 czyli 496 złotych plus jakieś 50 za przesyłkę lotniczą z USA.

Jakoś nie widać rewelacyjnej taniości. Te pięćset złotych z hakiem trzeba i tak zapłacić.

Fouteki są po 1060 złotych za parę w Monacorze i kupując przez pośrednika można dostać niewielki opust… Monacor to także Niemiecka firma gdyby ktoś nie wiedział mająca spółkę córkę w Polsce.

Tylko specjalnie dla wielkiego konstruktora Enerr kupi głośniki w Niemczech albo w USA i sprzeda taniej … - no chyba że już naprawdę nikt nie chce HEX 7-360 albo, że kupią od Turka z ciężarówki pod granicą… Co jest możliwe nawet nie zakładając, że Hhf_pm siedzi Graftonowi na kolanach razem z McGyverem.

PS.

hhf_pm 15 Maj 2009, 00:12

Qubric nie jest od zamieszczania konstrukcji… I zamieszczał nie będzie, w towarzystwie pokątnych handlarzy i narcystycznych akustyków, którzy chcą być recenzentami wiedzy ekonomicznej, choć sami - łachudry od kolorowych wykresików, nie odróżniają kursu od kursywy…

A Ty kolego, co wieczór nastaw sobie budzik i trzymaj leki przy łóżku żebyś nie zapominał rano zażywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ad ps.

Narcystyczny czy nie, ale faktycznie walnięty aż miło. No i fajnie się go podpuszcza i czyta;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>>Qubric

akurat ceny Etonów w Enerr to fakt za 2 szt. 7-360 zapłaciłem z przesyłką 885 zł a szukałem też w USA i DE. I nie jestem "wielkim konstruktorem" ba nawet małym nie jestem. Pan Piotr sam buduje konstrukcje na Etonach.

Pozdrawiam

Nie wszystko high-end co się świeci......

areg, chcesz powiedziec, ze ktos w Zielonej Gorze robi konstrukcje na Etonach a ja nic o tym nie wiem? ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Q-brick, żałosny miłośniku fiutów, nie zauważyłeś może czasem, że ta "dyskusja" się dawno skończyła i wszyscy leją na twoje beznadziejne wynurzenia? Ośmieszasz się tylko niewidzą i debilnymi tekstami. Weź już przestań, naprawdę.

PS. Co do twojego zamiłowania do fiutów - pobaw się z gagackiem.

areg, no to chyba trzeba sie bedzie kiedys wybrac na zacisze...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

areg, 15 Maj 2009, 22:10

Aha.. A wiesz po ile stał dolar w zeszłym roku? Jak kupował przy kursie 2,2PLN to teraz może ci sprzedać trochę drożej. Też znam firmy od których na podobnej zasadzie kupuję różne klamoty, ale co to ma do rzeczy w dyskusji o głośnikach, kto je od kogo kupuje? To jest okazja... albo naprawdę nikt już nie chce tego HEXa.

A mnie z uporem maniaka ciekawi jakby grał w compound taki w/w tonsil podparty hexem ewentualnie odwrotnie? I który wariant byłby korzystniejszy?

hhf_pm, 16 Maj 2009, 13:42

>A od czego jest Q-brick?<

Od nap.... cegłą po łbach różnych miętowych koństruktorów, którym kraty w komorze bezechowej rezonują, tych co to się mocno bardzo znają na cenach w Niemczech i tych pokątnych handlarzy piszących z trzech nicków.

A ty od czego jesteś??? Handel... czy reklama? Litościwie nie napisze co myślę na temat przydatności CH-hf_pm.

Koleś, jak nie wiesz nic o komorach bezechowych, bo skąd miałbyś coś wiedzieć, skoro żadnej na oczy nie widziałeś, to po prostu się nie oddzywaj. Pokątną handlarą to jest twoja stara, nie powiem czym pod latarnią handluje. Pytanie aktualne - co tu wogóle robisz, poza zachwalaniem śmieci? Dilujesz tonsila?

>Od nap.... cegłą po łbach różnych miętowych koństruktorów,

Widzę, że jesteś swoją pierwszą ofiarą, bo z główką u ciebie niezbyt tęgo.

A ja, jak na razie, pokazałem więcej, z czego ludzie mogą skorzystać, niż ty, Towarzyszu Cegła.

Ja pokazałem jeden projekt, ty za to nie pokazałeś wogóle nic, i przestań w końcu o fiutach i dupach, bo ludzie pomyślą, że lubisz jedno w drugie. A ja niczym nie handluję, Tow. Cegło.

hhf_pm, 16 Maj 2009, 18:35

>i przestań w końcu o fiutach i dupach, bo ludzie pomyślą, że lubisz jedno w drugie.<

Takiej akrobacji nie zrobisz, żebys sam się w siebie wsadził.

A co do pokazywania specjalisto od wyklejania mszyn wełną mineralną i pomiarów w komorze z kratami. Opowiadając bzdury niczym nawiedzony neofita, który pierwszy raz zobaczył głośnik HEX i już nic poza tym dla niego nie istnieje ... Ten kto tak stawia sprawę robi wrazenie d... nie fachowca.

Sorry ale to nie jest miejsce do obrzucania się inwektywami jeśli chcecie to robić to albo piszcie do siebie na PW albo na bocznice. Zaśmiecacie niepotrzebnie wątek.

• Pokaż nowe odpowiedzi