Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie jakaś konstrukcja na tych gosnikach...ładnie sie to wszystko nawet komponuje-proporcje,kolory.... naprawde może sie podobac.Gratuluje!

fornir jest troszkę ciemniejszy nie wiem dlaczego tak zdjęcia rozjaśniają. I wybaczcie jakość ale aparat do du*

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

majmaj, 16 Lis 2009, 12:39

No brawka:) Pasuje do subka, lecz mała szpilka- nie lepiej było zastosować lepszą wysokotonówkę? (Chyba, że to tylko przepakowane Mistrale?)

Nie chcę zakładać nowego wątku. Mam prośbę o poradę od doświadczonych w projektowaniu obudów do głośników. Chcę zaprojektować obudowę o pojemności 200L bass-reflex do 15" głośnika estradowego i 8" średniotonówki, tak aby była dobrze wzmocniona. Plan jest taki aby wykorzystać:

1. 18mm płytę wiórową na główną konstrukcję,

2. front z 22mm MDFu,

3. wszystko później okleić 8mm lub 12mm sklejką,

4. wzmocnienia zrobić z 18mm sklejki.

Wyszedł mi taki projekt obudowy i wzmocnień (brak jeszcze wzmocnień na łączeniach płyt bocznych, górnej i dolnej, oraz finalnego wykończenia 8mm sklejką. Zastosuję jeszcze maty bitumiczne, aby zredukować ewentualne drgania. Czy te wzmocnienia są wystarczające?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwiekszył bym na Twoim miejscu wysokość, a zmniejszył głębokość bo 56cm to sporo:) Można ogolnie inne wymiary dać, ale zalezy gdzie chcesz tego używać itd. Pomysł masz dobry, wg mnie pamiętasz o wszystkim w obudowie, ino scianki 18mm, daj już ten mdf 22mm na całośc.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Można dodać trójkątne listwy na łączeniach płyt, oprócz wzmocnienia pomagają przewodzić wibracje pomiędzy płytami, co ułatwia ich tłumienie. Żeby maty bitumiczne coś dawały, musiałoby ich być bardzo dużo, więc bym sobie odpuścił.

-> dawid-ss

Dzięki za komentarz. Używać chcę w domu, w pokoju 20m2 :). Mają to być w domyśle wysoko-efektywne kolumny do słabej lampy. Do tego ma być na górę głośnik wysoko-tonowy w oddzielnej obudowie w formie walca o średnicy 8 cm. Z tego względu nie chcę podwyższać tych obudów, bo wysoko-tonowy będzie znacznie powyżej ucha słuchacza. Przeniosę chyba bassreflex na przód, aby móc postawić kolumny bliżej ściany. Chcę zastosować płytę wiórową, bo jest 2 razy tańsza od MDF'u a na pomiarach rezonansów wychodzi podobnie do MDF, może nawet lepiej, zerknij tutaj ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ("spaanderplaat" - płyta wiórowa, "multiplex" - sklejka).

Jak nic nie wyjdzie, to zrobię jakieś OB albo sprzedam głośniki, tak jak wcześniej mi się zdarzało.

Ukryta Zawartość

Father_PiO, 18 Lis 2009, 15:42

>Można dodać trójkątne listwy na łączeniach płyt

Tak też planuję zrobić, tzn. na łączeniach listwy. A co do mat bitumicznych, to chcę zastosować taśmę dekarską. Podobno świetnie się sprawdza w tym celu i jest tania :)

-> Tarik,

bas - Visaton BGS40 w obudowie 200L bassreflex,

środek Beyma 8M70 w obudowie 7-10L zamkniętej,

góra - Monacor DT25N w oddzielnej walcowej obudowie.

-> ophium

Planuję jednego BGS'a w tych 200L ale z bardzo dużym bass-relexem (10x40cm) i długość 21cm strojonym na 38hz :)

Masz jakieś doświadczenia z tym głośnikiem?

=>buble_corp, 18 Lis 2009, 16:31

Tu masz fajna obudowę tłumiąca drgania z Tarnamidu dla wysokotonowca

Ukryta Zawartość

W sumie ciekawy materiał który trochę po obróbce mechanicznej (toczenie,frezowanie) płynie-puchnie (przybywa go wymiarowo)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Z tym konkretnie głośnikiem nie mam doświadczenia więc nie chce teoretyzować. Niemniej jednak 200L to niezła szafa i obawiałbym się kluchy na basie. Ja bym nie przekraczał 100L lub wsadził w odgrodę. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Powodzenia, pozdrawiam.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Z symulacji wynika, że zmniejszenie budy z 200l/38Hz do 100l/40Hz, podniesie f6 z 31Hz do 39Hz, ale także skróci odp. na skok z 45ms do 25ms i obniży opóźnienie grupowe w paśmie do 40Hz z 15ms do 8,5ms - więc ja też bym próbował mniejszej objętości.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Z symulacji wynika, że zmniejszenie budy z 200l/38Hz do 100l/40Hz, podniesie f6 z 31Hz do 39Hz, ale także skróci odp. na skok z 45ms do 25ms i obniży opóźnienie grupowe w paśmie do 40Hz z 15ms do 8,5ms - więc ja też bym próbował mniejszej objętości.

I właściwie o czym mówi Group Delay? Sprawdziłem na forum i z wypowiedzi Misiomora wynika, że ten parametr nie mówi wprost o "szybkości" basu.

• Pokaż nowe odpowiedzi