Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Może tak czysto i z finezja :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może być i tak, podobnie działają lamelki. Jednak połącznie na 45' nie jest robione dlatego że jest wieksza powierzchnia czy wytrzymałośc takiego łączenia, tylko że jest szybciej i taniej. Ścianki mozna dać na prase, przefrezować lub zaciąć i składa sie prawie gotową skrzynke. I tyle.

[email protected],

to nie jest takie prostek jak myślisz .

Trzeba mieć frezarkę dolno wrzecionową i jeszcze musi być specjalnie przerobiona

no ba jak na końcu będziesz prowadził ta deskę po o frezowanym brzegu? ,

zresztą sam zobacz

a po drugie primo ultimo musisz mieć wy-kalibrowany mdf w domu nie do zrobienia

Ukryta Zawartość

post-21268-100001433 1266931872_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny na tanich Scan-Speakach Discovery:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver i jak grają te SS ? Parę zdań napisz jak możesz? Przetworniki fajne czy raczej kaszana mimo logo SS ?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Grają świetnie. Lepiej od Vify M18WH, trochę gorzej od kewlarowych Skanów (ale są od nich trzykrotnie tańsze!), inaczej ale nie gorzej niż Vifa XT18. Bardzo dobry stosunek cena/jakość. Warto łączyć z bardzo dobrymi tweeterami. Ja połączyłem z moimi ulubionymi jedwabnymi 28mm kopułkami.

Lampowiec na 2A3 nie miał najmniejszych problemów z napędzeniem ich.

kondrax, 21 Lut 2010, 18:36

>marko3T jakie dokładnie tam głośniki siedzą? i jaka zwrotnica? znasz może link czy coś.

Seasy Ca-22RNX CA-18RNX I 27 TBFC. Zwrotnicy jeszcze nie ma.

=>utopia., 23 Lut 2010, 14:31

jaki problem z frezarka można też górno wrzecionową? Dajemy tylko inny frez niż na filmiku a płytę obrabiana trochę inaczej mocujemy ściskami-trzeba ruszyć tylko głową. Już sporo firm robi listwy prowadzące i warto poszukać co nam cenowo i jakościowo podejdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[email protected],

Widzę ,że generalnie nie znasz sie na stolarce wystarczy delikatnie ruszyć i masz szparę to nie jest takie proste jak ci sie wydaje.

Wystarczy mały uskok i ściany sie nie złożą zresztą niech Marek sie wypowie że to nie takie łatwe

=>utopia., 25 Lut 2010, 11:56

Otwierając drzwi też można sobie palce przytrzasnąć. Mówimy o osobach mających minimalne zdolności manualne i chcące się skupić na tym co robią i im to wyjdzie prędzej czy później.

Co do znajomości stolarki to muszę Cię zmartwić pracowałem w średniej wielkości (50 osób) firmie produkującej także meble. Pracowałem tam jako "człowiek orkiestra" uruchamiałem linie produkcji ram,okien,szyb.lakiernie,naprawiałem maszyny ostrzyłem i robiłem od 0 narzędzia do obróbki drewna (łącznie z obróbka cieplna w kotłowni :) a za karę czasami byłem rzucany na produkcję.Tam miałem w angażu pomocnik stolarza :)Było mi to obojętne bo zarabiałem półtora średniej krajowej i nie musiałem kombinować po godzinach.

A ja mam takie pytania:

- Czy firmy robiące obudowy profesjonalnie łączą na 45st tylko 4 boki czy także wszystkie 6 (także przód i tył) ?

- Jaką mają kolejność prac. Pierw okleinowanie a później skrzynka czy okleinowanie już gotowej skrzynki ?

- Gdzie w Poznaniu/okolicach znajdę firmę z odpowiednim parkiem maszynowym/lakiernią gdzie zrobiliby obudowę ale PROFESJONALNIE wyglądającą ?

Pozdrawiam

Jak wam sie podoba? narazie bez wysokotonowki i zwrotnicy wazy prawie 33kg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tne piłą, ale rzadko składam na 45'.

Utopia dobrza pisze, to nie takie proste, czasem lekki luz na kolumnach frezarki i już jest po zawodach. To znaczy jeżeli materiał jest już zfornirowany, a o to chodzi żeby było szybciej czyli taniej. Jezeli przy surowym materiale wyjdzie szpara, to jest jeszcze do odratowania.

Nie mniej jednak ręczną frezarką prowadzoną po szablonie, idealnie i 100% powtarzalnie nie bedzie.

[email protected], 25 Lut 2010, 12:12

Jeżeli masz takie doświadczenie, to powinieneś przecież wiedzieć , że stabliność jest kluczem do precyzji. Przy takiej powierzchni jak ścinanie na 45' mdf np. 25mm frezarka ma dużo do zebrania, lepiej jest dociskać materiał do maszyny niż maszyne do materiału.

PiotrSz

>

Czy firmy robiące obudowy profesjonalnie łączą na 45st tylko 4 boki czy także wszystkie 6 (także

>przód i tył

Jeżeli wszystkie ścianki są zfornirowane to wszystkie ścianki muszą być skłądane na 45' , a chodzi o to że przy masówce lepiej jest fornirować płyte pociąć i składać prawie gotową obudowe, tu czas równa sie pieniądz.

Uważam że najkorzystniejszym sposobem na tkzw.''klawiszowanie'',czy to chodzi o oklejanie ścian czy przygotowywanie pod malowanie,jest sfazować krawędzie jak na rysunku,uzupełnić trójkątną szczelinę materiałem którego używacie,odczekać powiedzmy ze dwa tygodnie i zeszlifować.

Nie wiem czy był już taki rysunek i taka informacja,ale może się przydać,aby nie błądzić po stronach wstecz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>marko3T, 25 Lut 2010, 13:17

>Jeżeli masz takie doświadczenie, to powinieneś przecież wiedzieć , że stabliność jest kluczem do

>precyzji.

Stabilnośc czyli dobre sprawne bez luzów powtarzalne w pracy jak zauwazyłes narzędzia! Przykładowo docelowe dedykowane dla rzemieslników a uzywane takze przez duze firmy niestety dla DIY drogie Festo ma kasowanie luzu na liniale, gorzej jest z zagłębianiem frezarki np. taki pierścień kopiujacy nie maja idealnie w osi frezu i pamietajac o tym przy pracy "z reki" po kopiale nie można nia w osi obracać. Serwisowałem duze maszyny profesjonalne tam tez nie jest najlepiej z dokładnoscią chyba że mówimy o wielu Kzł no ale końcowy klient często nie ma pojecia co kupuje i na co zwracać uwagę. Pracujac np przy ramach nie mogłem pózniej przez pięc lat u nikogo ich oglądać-zboczenie zawodowe, po prostu widziałem ile ludzie maja knotów, najmniejsza szpare widziałem z paru metrów :). Żeby zasygnalizować jaki to trudno tę dokładnośc zrealizować to powiem że remontując kupioną z niemiec używana automatyczna gilotyne do dużych ram straciłem prawie tydzień żeby luzy miała na 0 i kąty oraz cięcie wychodziły perfekt.

czy ktoś testował takie połączenie jak pokazał areczek? szczerze to mam wątpliwości, że będzie to działało, ale to tylko takie moje sosbiste wrażenie, bo nie próbowałem. Po 2gie to jakiego wypełniacza powinno się używać? żywica+wióry mdf?

Niestety prawda jest taka, że oklejenie HDFem nie zawsze wchodzi w rachubę, np na zaokrąglonych rogach czy bardziej wydumanych kształtach skosów (nie uciosanych siekierką)

Hej!... ja moje ostatnie paczki zrobiłem tak:

Mdf 22mm pocięty na 90deg (wiec standard)do tego klej Rakol i tutaj z pomoca przyszła sztyfciarka gazowa Paslode F16 -urzadzenie stworzone jest do prac wykończeniowych-ma niesamowita siłe i precyzyjne działanie-dodatkowym plusem jest to ze sztyfty które wszczeliwuje nie pozostawiają praktycznie żadnego śladu na materiale (jedynie łeb 2mm x 1mm)-wiec nie miałem problemu ze szpachlowaniem-oczywiście pospinałem poszczególne elementy pistoletem i potem wpakowałem wszystko w porządne ściski stolarskie-sztyfty doskonale zapobiegają jakiemukolwiek przesunięciu elementów.Posklejane paczki sezonowałem ok 6 tyg.Potem szlif i HDF (3mm) na kleju poliuretanowym (również w paru miejscach chwyciłem sztyftami żeby HDF nie "pływał" po powierzchni)-następnie znowu wszystko pod ściski.Nadmiar HDF-u pościnałem frezarką -delikatny szlif papierkiem i fornirek...tyle:)

Ja nie wiem czy jest sens przesadzać i dokładać sobie roboty-stosując jakie wymyślne sposoby,które tak naprawdę zbyt wiele nie wnoszą.

• Pokaż nowe odpowiedzi