Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

KrzysiekA, 16 Maj 2010, 12:47

>Tak prawdę powiedziawszy skrzynki do kolumn też bym zamawiał i nie robię tego z powodu wysokich

>kosztów.

>Dla mnie najciekawsze w DIY jest projekt a składanie tego do kupy to upierdliwa konieczność. Nie

>miał bym nic przeciwko gdyby ktoś robił to za mnie.

Zgadzam się. Choć trudno jednoznacznie rozdzielić czy ważniejszy w DIY jest projekt czy jego realizacja, kopiowanie. Moim zdaniem ważniejszy jest projekt, bo to on przede wszystkim decyduje o dźwięku.

>Bacek

Nawet najtańsze wyrzynarki mają możliwość cięcia pod kątem. Problem w tym że jest to regulacja do max 45 stopni. Tańsze wyrzynarki mają też problem z prowadzeniem brzeszczotu - moja krzywi brzeszczot i nie tnie idealnie pod kątem 90 stopni przy normalnym ustawieniu, także zalecam zainwestować w ten sprzęt trochę więcej niż 50zł.

>Mam pytanie do praktyków.

>Potrzebuję w kawałku/ściance ze sklejki ściąć całą jedną krawędź pod kątem

>60 stopni a drugą 30 stopi. Są na to jakieś domowe metody bez użycia profesjonalnej frezarki

>dolno-wrzecionowej

Są. Zrobic szblon kątów. Krawędzie z grubsza zetniesz pilnikiem do drewna tzw tarnikiem, a póżniej wygładzic papierem lub płótnem ściernym np. nr 80.

Wyrzynarka odpada, będzie z tego masakra, to już lepiej ręczną piłą tarczową też jest pochylenie kąta, tylko boję się że zgubię wymiary.

Szablon też mi się niezbyt podoba bo za równo to to nie wyjdzie, poza tym już sklejkę papierem robiłem i idzie to makabrycznie wolno.

Myślałem o frezarce górno-wrzecionowej ale frezów o tak dużym kącie nie mogę znaleźć (a przy 18 mm grubości też pewnie musiał by mieć długą krawędź).

Pewnie ukośnica była by ok ale przy prawie 60 cm długości też musiała by być duża.

Chyba najlepiej znajdę jakiegoś stolarza w okolicy który się tego podejmie. Co prawda wstępnie już w paru miejscach pytałem ale jak słyszeli że to z obu stron to nikt nie pałał entuzjazmem.

Podobno na drugiej krawędzi będzie zjeżdżało po prowadnicy i że najlepiej to dolno-wrzecionową machnąć.

>>Bacek,

To co ja bym zrobił na Twoim miejscu, to równię pochyłą montowaną do podstawy frezarki. Żadnego innego sensownego pomysłu nie mam

Bacek poszukaj stolarza z taką maszynką (może być innego producenta).

Na fotografii zgłębiarka TS 55 EBQ-Plus-FS.

Tnie jak potrzeba, wiem bo sam czasem używam. Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O właśnie, dobry stolarz ma krajzegę z pochylaną tarczą. Sam kiedyś tak ciąłem i równo, bo jedzie od prowadnicy. Wszędzie tam gdzie tną płyty ale nie Castorama, Leroy, Praktiker etc

Nawet maszyną taką jak TS55 EBQ-Plus-FS nie zrobi się cięcia pod kątem 60 stopni,30 jak najbardziej.

Gdyby tak mogło być życie byłoby co najmniej o połowę prostsze.

Trzeba było tylko zmienić układ OPN i da radę

a teraz coś dla relaksu DIY-owców ze stajni Maffela to dla tych co tylko Festo polecają

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bacek, 7 Cze 2010, 23:38

>Myk z klinem mógł by być zrobiony tak jak na obrazku...

Ta, tylko tego klina też najpierw trzeba czymś wyciąc...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja myślę, żeby najpierw uciąc "mniej więcej" czymkolwiek, a kątowniki i deseczki ewentualnie zastosowac przy ostatecznym ręcznym szlifowaniu. Inaczej cieńko to widzę, żeby takie cięcie wyszło precyzyjnie i to za pierwszym podejściem, a jeszcze do tego wszystkiego w sklejce...

W każdym bądź razie życzę powodzenia :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

klin najlatwiej wyciac mocujac na sciskach stalowe plaskowniki, ktore posluza za prowadnice pily

>>henryk

z tego co pamietam cialem kiedys u stolarza 15' bez problemu. Mial podzielnice z plynna regulacja kata w zakresie 0-90', jedyny problem jaki widzial to byly wymiary plyty - dla malej nie chcial sie tego podjac, ze wzgledow bezpieczenstwa. Wykonanie jednego skosa na 1m pare lat temu kosztowalo 1zl, wiec smieszne pieniadze

Właśnie myślę nad jakąś konstrukcją z kilku kątowników i deseczki w której można by regulować kąt.

Nie wiem, skąd jesteś, ale poszukaj jakiegoś dobrego stolarza w okolicy, który ma normalna piłę stołową.Zazwyczaj maja możliwość regulacji konta cięcia.Jest prowadnica i wychodzi miodzio!

Ja we Wrocku zawsze jadę do jednej z firm, fakt, trzeba uczulić, że wymiary maja być z dokładnością do 0,5 mm i jada. 45 st. a ostatnio 62 st. Idealnie!

Szkoda czasu i pieniędzy na kombinacje, a efekt może być mocno rozczarowujacy.

Wiem, bo sam ten temat przerabiałem. Numer ze statywem do frezarki też. Zwykła górnowrzecionowa się nie nadaje, bo frez musiał by być długi, a i moc jest potrzeba. Tylko dolnowrzecionówka i odpowiedni frez, ale to majątek.

Znawcy tematu mogą coś powiedzieć na ten temat.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie ukośnica była by ok ale przy prawie 60 cm długości też musiała by być duża.

Ukośnica to dobry pomysł byle była z posuwem -tniesz na dwa razy i tyle-jak jest dobra i trzyma kąty to utniesz perfekcyjnie.

Bacek

można zastosować łatę tynkarską trapezową, lub inny profil. Jeżeli kąt łaty ma 30° to na maszynie (regulacja cięcia do 45°) ustawiamy brakujące 30 stopni. 30+30=60

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>krisb_68

>a co to? co tam jest? chyba obydwa nasze? bardzo ładne te monitorki!

...a chory byłem, no w sumie to jestem, nudziłem się i poczyniłem taką wariację na temat mietków.

Czyli GDN 13/40/2 4R z wentylowanym magnesem, GWK 11/100 8R. Strojenie na 57Hz, a zwrotnice męczę i siebie do oporu :-). Pomiary i ognia i tak se pykam. Ale zwrotnica z mietka, to raczej nie bardzo, no i inny tweeter, a o pochylonej ściance nie wspomnę. Z pomiarów mi wychodzi zdecydowanie II rząd i zdecydowanie większa cewka niż w mietku..... I dzięki za uznanie.... :-).

krisb_68, 8 Cze 2010, 22:57

Ładne :) Szkoda, że nie wersja 8ohm, ma większe wychylenie cewki. Spróbuj pierwszych rzędów. Dla GDN dodaj RC albo RLC, dla tweetera RLC na wygładzenie przebiegu impedancji przy rezonansie.

Powinno się ładnie sumować.

>krisb_68, 8 Cze 2010, 22:57

>

>Ładne :) Szkoda, że nie wersja 8ohm, ma większe wychylenie cewki. Spróbuj pierwszych rzędów. Dla GDN

>dodaj RC albo RLC, dla tweetera RLC na wygładzenie przebiegu impedancji przy rezonansie.

>Powinno się ładnie sumować.

Dzięki za sugestie. W tym kierunku zmierzam, już prawie udało mi się dojść do ładu. Właśnie chcę troszkę GDN-a ułagodzić, a tweeter trzeba powygładzać też, bo pokulbaczony jest nieźle, ale są już efekty. Myslę, że bez korekt impedancji, to będzie ciężko to poukładać. I zdecydowanie w przeciwfazie, bo dziura jak rów mariański. W sumie, to te monitorki służą mi jako poligon doświadczalny. Zakupiłem EMU0404 USB i kłopoty z karta się skończyły. A 4R, bo chciałem mieć małe monitorki! 8R tez zrobiłem i faktycznie, dają radę, ale kolega mi ja zarekwirował:-). Teraz jeszcze męczę podłogówki na GTC 13/40/8R, ciekawie to gra, ale to temat na inne wywody ;-). Zdjęcie, to a'la Sttaf GDN 13/40/8R

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Bacek

A czy masz może zwykłą elektryczną piłę tarczową?

Najlepiej z tarczą ośrednicy min 150 mm.

Może twój sąsiad taką ma?

Jestem pewien, że twój problem może być łatwo rozwiązany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może koledzy w tym wątku doradzą ... czym najlepiej wypełnić frez po maskownicy (2x5 mm szer./głęb.) w takich skrzynkach ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> BB84

Jeżeli krawędzie nie są po uszkadzane to nie wypełniać. Nie wygląda to źle takie jakie jest. Jak zaczniesz poprawiać to zawsze istnieje możliwość, że zepsujesz a wtedy zostanie ci tylko zmalowanie wszystkiego na czarno i będzie kupa.

Nie sprecyzowałem - kolumny są całe czarne i to w dość kiepskim stanie wizualnym. Miałem zamiar wywalić maskownicę, wypełnić frez pod nią i nałożyć fornir na całość. Przy okazji usztywniłoby to połączenie przedniej ścianki z resztą obudowy.

P.S. czy na takie zaokrąglenia można nakładać fornir bez zmiękczania/dodatkowych operacji, gnąc go wzdłuż słoi ?

>>BB84

Jeżeli tak to przetrzyj frez drobnym papierem ściernym i użyj zwykłej szpachli samochodowej, odczekaj 24 godziny i możesz wyczyścić kolumny. Jak chcesz użyć kleju do drewna to musisz usunąć czarną farbę całkowicie a jak kleju typu butapren to tylko wyrównać płaszczyzny. Przy użyciu "butaprenu" (istnieje też tego typu klej w sprayu, dużo łatwiej się z nim pracuje bo natryskuje równomierną warstwę) będziesz miał kłopot z oklejeniem zaokrągleń bo promień jest naprawdę mały i okleina ci popęka. Jak ją zmoczysz to się nie przyklei. Łatwiej by ci było użyć klej do drewna typu wikol. Wówczas możesz namoczyć fornir i podczas nakładania dociskać rozgrzanym żelazkiem do momentu aż fornir wyschnie wówczas ładnie ułoży ci się na zaokrągleniach. Proponuję poćwiczyć zanim zabierzesz się do właściwego oklejania bo nie jest to prosta operacja.

Panowie

Planuję budowę następnych podłogówek. Tym razem chciałbym aby nie były to kolumny, które wyglądają identycznie jak spotykane już na rynku (taki był mój ostatni projekt). Oczywiście będą podobnie do spotykanych na rynku bo w tym temacie już chyba wszystko było (wystarczy poczytać wątek "Obudowy głośnikowe - inspiracje")jednakże unikalne w swoim rodzaju. Nie chcę jednakże ujawniać ostatecznego ich kształtu dlatego zdjęcie, które wklejam jest w maksymalnym stopniu zniekształcone zachowując jednak ideę umiejscowienia przetworników. Moje pytanie do doświadczonych konstruktorów brzmi: Czy tak skonstruowana kolumna ma szanse na poprawne brzmienie? Otwór bas refleksu planuję umieścić na tylnej ściance.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi