Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Biorę ją pod uwagę od początku. Nie podoba mi się tylko wyraźne zafalowanie h3 przy 600-700 Hz. To się nie bierze znikąd, coś niedobrego się tam dzieje.

Widział ktoś może pomiar zniekształceń Eminence'a Beta 8A?

Moja ostatnie wypociny :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17553-0-06668100-1385365175_thumb.jpg

post-17553-0-52495700-1385365193_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biorę ją pod uwagę od początku. Nie podoba mi się tylko wyraźne zafalowanie h3 przy 600-700 Hz. To się nie bierze znikąd, coś niedobrego się tam dzieje.

Widział ktoś może pomiar zniekształceń Eminence'a Beta 8A?

Beta 8A raczej nie polecam - dość agresywne i ekspansywne brzmienie . Kiedyś zbudowałem na nich monitory ale nie byłem zadowolony . Natomiast popatrz na liniowość charakterystyki Emience Alpha 8A w zakresie 200-1kHz +/-1dB ! Ten głośnik naprawdę gra przyjemnie i detalicznie - szczególnie gdy wesprzeć go od dołu solidnym basem bo tego zakresu raczej sam nie produkuje .

...there is no spoon...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wrzuć charkę SPL, co? Jak filtrowałeś 7-202?

Beta 8A raczej nie polecam - dość agresywne i ekspansywne brzmienie

Akurat mam dwa, dostałem kiedyś i tak se leżą... Chyba spróbuję poeksperymentować na nich z wytłumieniem. Najwyżej zniszczę :-) W końcu nie potrzebuję pasma powyżej 1 kHz.

Ciekawi mnie, czemu dobrze oceniasz Alphę, a źle Betę. Membrany wyglądają na takie same, kosze też. Alpha ma na pewno słabszy napęd. Ciekawe jakie są faktyczne różnice między nimi.

Jak duże Ci to wyszło i jakiej grubości ścianki zastosowałeś?

Obudowy wykonane z MDF 19mm. Natomiast front złożony z 2 sklejonych do siebie płyt. W środku wzmocnienia z płyty wiórowej 18mm, do tego maty bitumiczne. Litraż wyszedł około 21, ale pomniejszyłem go do koło 17 litrów workami z piaskiem, bo był za duży dla tego Eton'a :)

Co do zwrotnicy się nie wypowiem, bo nie jest mojego autorstwa - wykonywana na zamówienie przez forumowego kolegę z diyaudio - tam też zapraszam po więcej szczegółów.

Wiem, że złożenie morela z etonem wypada na około 2300 Hz

Edytowane przez nonameplum

Moja ostatnie wypociny :)

Ładne,tylko dlaczego okleina na górze jest odwrotnie przyklejona niż na bokach?Jak dla mnie psuje to cały efekt,niby drobiazg,ale...

Ładne,tylko dlaczego okleina na górze jest odwrotnie przyklejona niż na bokach?Jak dla mnie psuje to cały efekt,niby drobiazg,ale...

Bo tak też się przykleja. Kwestia gustu :) Dla przykładu pierwszy z brzegu Xavain:

Ukryta Zawartość

Do mnie jakoś nie przemawia fornir bokiem do frontu.

Ukryta Zawartość

Akurat mam dwa, dostałem kiedyś i tak se leżą... Chyba spróbuję poeksperymentować na nich z wytłumieniem. Najwyżej zniszczę :-) W końcu nie potrzebuję pasma powyżej 1 kHz.

Ciekawi mnie, czemu dobrze oceniasz Alphę, a źle Betę. Membrany wyglądają na takie same, kosze też. Alpha ma na pewno słabszy napęd. Ciekawe jakie są faktyczne różnice między nimi.

Beta ma faktycznie mocniejszy napęd i przez to mniejsze wychylenie membrany . Gra bardzo żywiołowo i szczegółowo ale popada w jazgot ze względu na brak podstawy basowej . Jest diabelnie szybki . Impuls narasta i wygasa błyskawicznie . Myślę że może mieć tendencję do dominowania w układzie . Oczywiście wiele zależy od tego jak ją ,,wpasujesz" w całej charakterystyce - na przykład możesz jej dać pasmo 200-1kHz ale obniżyć poziom o 2dB poniżej poziomu głośników niskotonowego i wyższego środka . Nakładające się charakterystyki tych trzech przetworników dadzą charakterystykę wypadkową na równym poziomie .Tak się robi w trójdrożnych ale czy w czterodrożnym się to sprawdzi , nie wiem .

...there is no spoon...

Bo tak też się przykleja. Kwestia gustu :) Dla przykładu pierwszy z brzegu Xavain:

Ukryta Zawartość

Do mnie jakoś nie przemawia fornir bokiem do frontu.

W ten sposób oklejona góra nadaję optycznie większej głębokości bryle, ale rzeczywiście przy całym czarnym froncie robię (u siebie) tak jak pisał Xymox drugi. Co nie znaczy, że tak jest źle, Twój wybór.

Ps.Na zdjęciu Xaviana górna ścianka jest kontynuacją najważniejszej -przedniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ulan66

Szukam głośnika na dolny środek w układzie 4-drożnym, do partnerowania 2-calowej kopułce średniotonowej w paśmie 200-1000 Hz.

Wymagania: 8 cali, efektywność w podanym paśmie minimum 94 dB, rozsądna cena, miła dla oka aparycja :-)

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, kierunki poszukiwań, oferty sprzedaży (na PW) - w ogóle wszelkie przydatne informacje.

ciekawy projekt a mógł byś powiedzieć coś więcej o planowanej konstrukcji ???

Szukam głośnika na dolny środek w układzie 4-drożnym, do partnerowania 2-calowej kopułce średniotonowej w paśmie 200-1000 Hz.

Wymagania: 8 cali, efektywność w podanym paśmie minimum 94 dB, rozsądna cena, miła dla oka aparycja :-)

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, kierunki poszukiwań, oferty sprzedaży (na PW) - w ogóle wszelkie przydatne informacje.

visaton B 200

Edytowane przez panerai_47
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Gra bardzo żywiołowo i szczegółowo ale popada w jazgot ze względu na brak podstawy basowej

Pasmo 200-1000 Hz, pamiętasz? Na basie będzie 15".

Oczywiście wiele zależy od tego jak ją ,,wpasujesz" w całej charakterystyce

O to się nie martw.

Jednym słowem - nie ma żadnych konkretnych zarzutów.

visaton B 200

Koszmarne zniekształcenia i dziwaczne parametry. Nie, dzięki.

ciekawy projekt a mógł byś powiedzieć coś więcej o planowanej konstrukcji ???

Nie. A na pewno nie teraz.

Edytowane przez Father_PiO

A ja wreszcie dotarlem do samej koncowki zakonczenia budowy moich podlogowek. Jeszcze pozostalo mi sie pomeczyc nad tunelami b.r., wykonac maskownice i koniec. Na te chwile tak wygladaja:

Ukryta Zawartość

post-1101-0-33292400-1385417049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze ktorys z kolegow sprawdzic, czy prawidlowo wyliczylem dlugosc tuneli b. r. ?

Wyszly mi tunele o dlugosci 3 cm

Parametry glosnika:

Fs - 38

Vas - 138

Qts - 0,436

Vb obudowy - 107

Do kolumny mam trzy tunele o srednicy znamionowej 50 mm i dlugosci 140 mm, z tym, ze sa to tunele zwezajace sie. Zaraz przy zakonczeniu tubowego profilu - na poczatku - maja 50 mm, a na koncu 43 mm. Poniewaz jednak z obliczen wychodza mi bardzo krotkie tunele, wiec przyjallem srednice 49 mm, co dla trzech tuneli daje calkowita powierzchnie ok 57 cm kw.

Cuda:0)...

Mirku !!! Jakie "cuda" ? To sa przeciez kolumny... :-)

Moim zdaniem mają. Canterbury SE mają gorszą górę od wstęgi za kilka stówek. Chyba że twoje są jakieś "specjalne".

Nie wiem..., nie sluchalem Canterbury. O mojej konstrukcji trudno mowic, ze to Tannoy, gdyz wykorzystalem tylko ich glosnik wspolosiowy. Czesciowo w design-ie wzorowalem sie na serii Prestige, ale dotyczylo to tylko tych przednich listew krawedziowych.

Edytowane przez Lutek

Moze ktorys z kolegow sprawdzic, czy prawidlowo wyliczylem dlugosc tuneli b. r. ?

Wyszly mi tunele o dlugosci 3 cm

Parametry glosnika:

Fs - 38

Vas - 138

Qts - 0,436

Vb obudowy - 107

Do kolumny mam trzy tunele o srednicy znamionowej 50 mm i dlugosci 140 mm, z tym, ze sa to tunele zwezajace sie. Zaraz przy zakonczeniu tubowego profilu - na poczatku - maja 50 mm, a na koncu 43 mm. Poniewaz jednak z obliczen wychodza mi bardzo krotkie tunele, wiec przyjallem srednice 49 mm, co dla trzech tuneli daje calkowita powierzchnie ok 57 cm kw.

Niedlugo minie doba od cazsu mojej prosby i ciiii...sza. No chyba w tej zakladce nie brakuje specjalistow od budowy kolumn :-)

Edytowane przez Lutek

(23562.5*Dv^2*Np/(Fb^2*Vb))-(k*Dv), where:

Dv = port diameter (cm)

Fb = tuning frequency (Hz)

Vb = net volume (litres)

Lv = length of each port (cm)

Np = number of ports

k = end correction (normally 0.732)

(23562.5*5^2*1/(35^2*60))-(0.732*5) =~4,5cm dla 60 litrow

Edytowane przez Azus

> Azus

" =~4,5cm dla 60 litrow "

Fajnie, ale oryginalne monitory 68 L na tych samych glosnikach maja port dlugosci 14 cm!!!

A jaka dlugosc Ci wychodzi przy obudowie 107 L - bo taka mam ?

Widze, ze korzystasz z innego wzoru niz ja - sprobuje policzyc rowniez wykorzystujac Twoj wzor. No bo mam w sumie 6 tuneli o wymiarach jak pisalem wyzej i musze podjac decyzje o ich powaznym skroceniu. A jak juz tak skroce, to w razie czego, to co..., mam z powrotem doklejac ? :-)

>> Lutek,

A co można doradzić przy tak specyficznej konstrukcji, zupełnie sprzecznej z dzisiejszym stanem wiedzy głośnikowej... Tu nie potrzeba speca od głośników tylko magika od zabytków.

Spory woofer, wysokie Qtc i wielka buda - to będzie silnie obciążać porty BR, a one mają łączną powierzchnię na poziomie jednego portu 8cm średnicy i znacznie większy łączny obwód. To będzie furkotało i jęczało. W obudowie takiej wielkości spokojnie dałoby się zastosować port nawet 10cm średnicy (są zestawy nawet z zagłębieniami a'la piłka golfowa czy porty B&W, że o profilowanym wlocie i wylocie nie wspomnę), a długość ok. 22cm da strojenie 27Hz a więc w okolicach najniższego klawisza fortepianu.

Do tego porty są umieszczone blisko dolnej ścianki, a membrana jest sterowana szerokopasmowo - fale stojące będą tym wyłazić po konkrecie.

Jedno co mogę napisać - w przypadku 3 portów pracujących razem każdy z nich "widzi" 1/3 całkowitej objętości. Tak więc do wzorku na jeden port należałoby podstawić objętość 35.7dm3.

> Azus

" =~4,5cm dla 60 litrow "

Fajnie, ale oryginalne monitory 68 L na tych samych glosnikach maja port dlugosci 14 cm!!!

A jaka dlugosc Ci wychodzi przy obudowie 107 L - bo taka mam ?

Widze, ze korzystasz z innego wzoru niz ja - sprobuje policzyc rowniez wykorzystujac Twoj wzor. No bo mam w sumie 6 tuneli o wymiarach jak pisalem wyzej i musze podjac decyzje o ich powaznym skroceniu. A jak juz tak skroce, to w razie czego, to co..., mam z powrotem doklejac ? :-)

Pamietaj ze port powinien miec srednice min. 1/3 średnicy głośnika, nie powierzchni.

• Pokaż nowe odpowiedzi