Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Placek, 26 Kwi 2006, 13:03

Rowki sa widoczne bo taka jest natura fornirów madyfikowanych a pory nie bo zostały zaklejone dwoma warstwami podkładu do porów Syntilor .

Zdjecie zrobiłem ale to jest najlepsze zbliżenie możliwe do wykonania z lampą . W swietle dziennym byłoby znacznie lepiej a tak -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100002828 1170291073_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Pgwave, 26 Kwi 2006, 13:04

Sa dwie mozliwosci

1) jesli ty do mnie to musisz wziąc skrzynie i głośniki

2) jesli ja do ciebie to organizujesz transport bo moje auto idzie do serwisu ( upolowałem ostatnio starego Rovera na skrzyżowaniu )

...there is no spoon...

>arturp

Mam do Ciebie pytanie odnośnie forniru modyfikowanego. Ja znam trzy źródła Atpol, Zagłoba, Dlh czy wybrałeś którąś z tych firm ? Jeżeli tak to którą jeżeli nie to jaką ?

Pytam dlatego ,że planuje kupiś właśnie makassar , ale kilka firm i kilka wzorów.

Arturp -> rozumiem że w przypadku forniru naturalnego nie-modyfikowanego tych rowkó nie powinno byc i powienienem otrzymac jednakowo gładką powierzchnię??.

Nigdy nie będzie idealnie gładka jak szyba, no chyba ,że połozysz 10 warstw lakieru pistoletem , każda przeszlifujesz ... a i tak w domowych warunkach to prawie nie mozliwe.

...there is no spoon...

Gdzie kupic ten poliestrowy i jakiej marki ? Czym nakładać , ile warstw, każda szlifować ? podkład ?

Pytam , bo jak lustro to zaraz coś pomaluję .

...there is no spoon...

arturp, 26 Kwi 2006, 20:40

>Nigdy nie będzie idealnie gładka jak szyba, no chyba ,że połozysz 10 warstw lakieru pistoletem ,

>każda przeszlifujesz ... a i tak w domowych warunkach to prawie nie mozliwe.

Możliwe, możliwe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp, 27 Kwi 2006, 14:06

>Zdaje sie ,że ty to robisz zawodowo a nie hobbystycznie .

>No ale wyszło wzorowo .

Nigdy nie byłem lakiernikiem, i nie chcę nim być(dobre lakiery strasznie śmierdzą), ale muszę. A robienie kolumn to naprawdę moje hobby.

Henryk

OK. Nie wyraże swojego uznania po raz kolejny poniewaz mogłoby to byc uznane za wazeliniarstwo . Z resztą i tak masz wiele dowodów potwierdzających wysoka jakośc twoich skrzynek :)

Pozdrawiam

...there is no spoon...

>>>zybel, 27 Kwi 2006, 20:23

A jak tam twoja linia transmisyjna?Może już położyłeś fortepianik:)...ja cały czas pamiętam o Twojej propozycji, głośniki już do mnie jadą..trochę na nich pogram i obudowy przekarzę w Twoje zdolne rączki;). A czy zaolejowany fornir dałoby się polakierować jeszcze, albo jakaś polerka?

Pgwave, 27 Kwi 2006, 20:28

>A czy zaolejowany fornir dałoby się polakierować jeszcze, albo jakaś polerka?

Co prawda nie do mnie pytanie, ale da się zrobić to i to .

>>>>henrykpiątek, 27 Kwi 2006, 20:37

Nie no Panie Henryku pytanie było tak przy okazji, więc tymbardziej cieszę się że uzyskałem odpowiedź. Kolumn jeszcze nie zaolejowałem, ale napewno to zrobię (faxe wood oil już mam) - widziałem jaki daje efekt olejowania padouku (kolor robi się czerwonawy, uwidacznia się faktura słoje itd.) u PrzemkElektro (może go podpuszcze tym postem i wklei fotki;) - ale chciałbym jednocześnie połączyś zalety olejowania i polerki która będzie się myślę dużo lepiej komponowała z czarnym lakierem fortepianowym:)

• 4 tygodnie później...

Witam

Odświeżę troche wątek, to moje ostatnie konstrukcje - grają już jakieś 2 miesiące ale do tej pory stroję zwrotnice .

W 3-drożnych kolumnach to nie takie proste ;(

Na dole Peerless SLS-8, średnica Vifa PL11MH i na górze Scan 9500, fornir bubinga, lakier półmat.

Przy okazji mam pytanie o SLS-8, ktoś go stosował ?? Bo jest dość ciężki do napędzenia i w 40 litrowym bassreflexie trochę się wlecze, chyba zdecyduje się na zamkniętą.

Ukryta Zawartość

post-4293-100001534 1170292902_thumb.jpg

post-4293-100001535 1170292900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko że w 22 m2 ten Peerless potrzebuje "spawarki" a miał być łatwy do napędzenia, no cóż i tak buduje właśnie Alepha 5 - mam nadzieje że sobie poradzi bo do tej pory tylko robiona przeze mnie końcówka PA300 dała mu radę.

>mikexx

Miałem kiedyś parkę SLS 8,fajne wooferki.

Z pewnością dotykałeś ich górnego zawieszenia,i wiesz ,że nie jest ono z gumy(naturalnej).

Mają b. sztywne zawieszenie,więc i prądu potrzebują sporo.

U mnie grały w 33l BR,więcej niż 35l objetości dla nich nie polecam

ciekawe rzeczy tu słyszę

SLS8 potrzebuje spawarki ?

wg Klang& Ton napędzi go moduł DT80 jak nazwa wskazuje 80W

na stronie tymphaty jest "aplication notes" do tego głośnika w obudowie zamkniętej - polecam

Ja bym tego SLS nisko podłogi umieścił

a i jeszcze jedno niski podział ( raczej konieczność ) i obudowa zamknięta to efektywność poniżej 80dB

salmo ->

to zawieszenie jest gumowe

hmmm...

Ja mówię raczej o własnych doświadczeniach a nie projektach z Klang&Ton, jak na razie zgadzam się z salmo że o budowa 40l taka jak u mnie to troche za dużo do BR.

Zna może ktos takie głośniki. Prawdopodobnie jest to Heco 17,5 cm z papierową membraną, kosz stalowy, podwójny magnes. Jeżeli słuchaliścle tych głośników albo kolumn na nich skonstruowanych to prosze o opinię i porade jaki wysokotonowy do nich dobrac?

Ukryta Zawartość

post-9957-100001426 1170293044_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tymek

Zeby cokolwiek ocenic to trzeba by to pomierzyc solidnie. Nie ma co gdybac bo z gdybania to nic konkretnego nie wychodzi.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• Pokaż nowe odpowiedzi