Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

magazynier, 3 Lip 2006, 11:35

no ale w sytuacji , którą opisałeś to kupujemy solidny MDF na spółkę (ja robię coś na kształt proac D15 - to juz chyba choroba to kopiowanie proaców w moim wydaniu ;p ale mam scana 8545 i jadą wysokotonowe ushery ) i robimy dla ciebie obudowę docelową a nie testową .

Za płytę z pocięciem zapłacimy około 200PLN czyli złozymy się po 100 na osobę. Skleimy i skręcimy ale fornirowanie musisz oddac do stolarza bo ja już mam coraz mniej czasu ( nowa praca ).

...there is no spoon...

arturp, 3 Lip 2006, 16:08

>magazynier (..)

>i robimy dla ciebie obudowę docelową a nie testową .

eee. sorry, że sie wcinam, ale to co gra u Maga teraz to są obudowy testowe?

kubedes

Nie o tym piszemy . Usher i morel to juz przeszłość , teraz mag szykuje niespodziankę .

Przy okazji . Co z twoimi clonami ,, sam wiesz czego "? Grają ? Ciekawy jestem jak brzmi bas w tych głośnikach , ponieważ właśnie buduje coś co ma mieć podobna sekcje niskotonowa ale nie wiem jaszcze na jakich przetwornikach . Czy Vify w tym układzie graja dobrym basem ?

...there is no spoon...

arturp, 3 Lip 2006, 16:20

>kubedes

>Nie o tym piszemy . Usher i morel to juz przeszłość , teraz mag szykuje niespodziankę .

Tajemniczy jest - nic się nie chwalił ;)

>Co z twoimi clonami ,, sam wiesz czego "? Grają ?

Nie. Nie mam gdzie ich pokleić. Wszystko poza fornirem leży i czeka na wolne 4 m2 powierzchni.

No i muszę namierzyć stolarza, który mi zfrezuje (albo przytnie bo się zdecydowałem że będą kanciaste jak w Xavianach) ranty na froncie.

Dodatkowo w domu pojawil się szczeniak (foto), który absorbuje cały wolny czas.

Koło 15go będę miał przez tydzień wolną chatę i wtedy zawalczę z głośnikami.

A jak już pograją, to oczywiście zaproszam na odsłuch.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No mnie tez zaskoczył ! Nie będe nic pisał bo to jego zabawki więc jak uzna za stosowne to sam coś zdradzi.

PS.

Pies uroczy . Ja miałem przez kilka lat dwa staffordy amerykańskie o do tej pory rasy ,, bojowe " mnie kręcą . Wczoraj spotkałem brata , który ma stafforda , którego widuję raz na rok . Podszedłem pogłaskałem, podrażniłem sie troche z nim a pies bawił sie jakby mnie znał od lat . Te rasy nie gryza ludzi - nie rozumiem skąd taka panika w narodzie bo nie jest niczym uzasadniona . Podraznij się z obcym owczarkiem albo rotweilerem :D

...there is no spoon...

Otoz to, wiele zalezy od wychowania. Taki piesek wychowywany przez ABSa w dresach co go tlucze z byle powodu, bo sobie w inny sposob z nim nie radzi, w pewnym momencie bedzie zagrozeniem dla otoczenia.

arturp, 26 Cze 2006, 12:05

>I można zrobic eksperyment ze zwarciem kabla od masy do blaszanego kosza głośnika - podobno ten

>chwyt zwiększa ilość najwyższego basu i niższej średnicy

Widze ze zarty sie Ciebie trzymają:)

Jak narazie tylko takie foto mam :) Slaba jakosc bo z komorki....

Jest to froncik mojego kina

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy projekt. Węglowy Scan Speak 8545 i wysokotonowy Usher T-9950. Atuty scana wszyscy znają ale usher to ciekawostka. W sumie wart 220PLN/sztuka. Łagodny, detaliczny poniżej 10kHz, bardzo kulturalny ale z drugiej strony brak mu dynamiki,blasku ,szybkości i wyraznie czuc osłabienie w najwyzszej oktawie- oczywiście to tylko w bezpośredniej konfrontacji z jego duńskim odpowiednikiem - scan speakiem 9700( ta sama technologia ). Wiekszość z Vify zabrzmi przy nim szorstko i agresywnie .

Dżwięk tego układu jest pełny,zaskakująco otwarty i czytelny na średnicy, łagodny z dobrze kontrolowanym basem i nieco cofniętą najwyższą górą - mimo ,że na wykresie nie widac osłabienia góry to jest to cecha ushera . Zastosowanie rezystorów Millsa , kondensatorów SCR i Audyn Cap nic tu nie zmieniło w stisunku do rezystorów metalizowanych i rosyjskich kondensatorów olejowych .Bardzo dobra integracja głosników .

Koszt przetworników to około 1440 PLN od dystrybutorów w Polsce .

Przednia ścianka ma szerokość 21,5 cm , głosniki rozmieszczone na osi symetrii ścianki. O obudowie sie nie rozpisuje bo nie jest docelowa. Załaczam pomiar i schemat zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

post-3970-100009316 1170295987_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp

W powyzszym zestawie postaral bym sie zmniejszyc dobroc filtru dla glosnika wysokotonowego, zwiekszanie jej do takie wartosci jak powyzej prowadzi do pogorszenia sie odpowiedzi impulsowej samego filtru (co tez na charakter brzmienia wplywa), mysle ze sprawa z wysokimi mogla by sie porawic. Jezeli z woferem jest ok to nie ruszac, choc moze to byc konieczne przy zmianie dobroci obu filtrow. Mozesz cos pokombinowac z tym, z lagodniejszymi przejsciami powinno byc lepiej.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

No proszę , wreszcie wysoka jakość dyskusji . Ciesze się .

Masz racje co do wysokotonowego - to się nawet da usłyszeć, szczególnie gdy wiemy dlaczego tak sie dzieje. Łagodniejsze zbocza dałyby dźwięk gładszy i przyjemniejszy ale mniej detaliczny w oklicach cz. podziału ( przynajmniej takie sa moje doświadczenia )- dlatego decydowałem sie na takie filtrowanie . W 18 cm głosnikach zawsze brakowało mi czytelności średnicy i w ten sposób chciałem zrekompensować te braki. Czyli kompromis jak zwykle.

Ale zgadzam się z tym co napisałeś w 100%.

...there is no spoon...

arturp

Tak tylko nadmienie ze przy 2k masz juz 8dB mniej niz wypadkowa efektywnosc calego zestawu :/

Ale zdanie wlasciciela najwazniejsze.

• 2 tygodnie później...

magazynier,

jak sie rozwija sprawa z twoimi szerokopasmowymi ?

Ja dzisiaj byłem na Wolumenie i nabyłem droga kupna dwie Tesle RZA 6608 za 50 PLN , przez przypadek je znalazłem. Układ magnetyczny jak do małego tweetera, jakość i technologia ,, wczesny Gierek " ale z bliska nawet nie sa brzydkie . Znajde jakąś skrzynke w starociach i będę mierzył .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jakie eksperymenty mozna na nich przeprowadzić :

- przylutowac kabel od masy do metalowego kosza - zwiększa ilośc górnego basu i niskiej średnicy

- pomalowac membranę kilkoma warstwami Damaru - wygładzi górkę na średnicy

- dołożyć drugi magnes - nie wiem co to da oprócz zwiększenia BL, no ... ekranowane będą ;p

- zastosować filtr szeregowy 1 rzędu z jakimś tanim tweeterem w sytuacji gdy nie wyjdzie opcja bez filtrowania

- jeśli powyższe nie dadzą dobrego rezultatu - dorobić tubę i sprzedac pod nazwą pewnego krajowego producenta za 14tysPLN

...there is no spoon...

ArturP

Otóż sprawa szerokopasmowców stoi jak budowa autostrad. Mam jeszcze ze 3, conajmniej sprawy do wyprostowania z obecnym sprzętem grającym. Jednak jest jakiś ruch w interesie, bo chyba zamknę dziś i zakręce na amen głośniki Twojego wykonastwa, nie będę nic z nimi robił, grają nadwyraz dobrze. Poza tym ta walająca się po podłodze zwrotka ...

uwe300, 16 Lip 2006, 10:38

Nie działa z Teslą , własnie sprawdziłem . Działa ( podobno )z Fostexem . Natomiast działa dodanie drugiego magnesu - poprawia detale w średnicy i dodaje nieco góry , dźwiek staje się troszkę żywszy.

Ale ogólnie jest to najgorszy głośnik z jakim miałem w życiu do czynienia . Agresywna wyższa średnica , kompletny brak basu , wykastrowana góra , brak niższej średnicy.

Powiem tak - nie spodziewałem sie wiele ale ludzie ,którzy twierdzą ,że ten głośnik gra bez filtrowania nie maja pojęcia o tym co to jest naturalny dźwięk . Żal d...pę ściska jak sie to włączy :D . Strata czasu bo o pieniądzach nie można tu mówić . No i jakość taka, że jak dotkniesz tego stożka to od razu się gnie i załamuje . Zawieszenie to malowany papier. Dramat . Dużo pracy mnie czeka z tym gnomem. No ale moze sie cos z tego jeszcze zrobi bo przestrzeń ma typową dla szerokopasmowych - bajeczną, oderwana od głosników , swoboda i oddech . Może skasuję skalpelem ten stożek bo wszystko wskazuje na to on jest odpowiedzialny za tą agresywność średnicy.

...there is no spoon...

magazynier, 16 Lip 2006, 11:44

A ... to ty jeszcze zwrotnicy nie włozyłeś do środka ? Własciwie ja ,aby zachowac pozory porządku , robię juz zwykle zwrotnice zewnetrzne :D . Pudełko z płyty meblowej oklejam fornirem tak jak głośniki , zwrotka do wewnątrz i już.

...there is no spoon...

Do tego glosnika od telewizora musi byc zastosowana jakas pulapka albo nawet 2 w roznych zakresach nakladajace sie na siebie. Doklejenie dodatkowego magnesu powinno zwiekszyc bl i zmniejszyc nieco qts (co w praktyce jest zauwazalne). Z brakiem basu sie nie zgodze, robilem znajomemu wymiane spalonych 12 na 8szt w/w puszki po sardynkach i w zamknietej "paczce" (nienawidze tego okreslenia) gralo to dobrze, bardzo selektywnie. Bas gitarowy dawal znac o sobie.

Może mój wpis odbiegnie trochę od tematu, jednak nie chciałbym zakładać nowego wątku - buduję kolumny na dwóch głośnikach szerokopasmowych; chciałbym połączyć je z jednego wyjścia we wzmacniaczu dwoma osobnymi kablami. pytanie brzmi, czy oba głośniki muszą mieć taką samą lub podobną impedację, żeby takie podłączenie nie uszkodziło wzamcniacza. z góry dziękuję za odpowiedzi.

borysgo2, 16 Lip 2006, 14:14

z 8 sztuk to może był bas ale z 1 szt w 10 litrach ,zamknięta obudowa - nic.

pułapka , z pewnością ale szeregowa bo równoległe nie stłumią od 3 do 7kHz, za szeroko. no a jeśli wstawię cos w szeregu to stracę cały urok szerokopasmowca.filt mi wszystko zamuli i po sprawie.

...there is no spoon...

hayman, 16 Lip 2006, 15:08

dwa głosniki podłączone tak jak chcesz ( równolegle ) będa miały w sumie impedancję dwa razy nizsza niz kazdego z osobna.

Czyli aby nie przesadzic powinny być dwa 8 omowe. no chyba , ze masz krella albo jakiś inny piec o mocy 2oo watów. wtedy mozesz dac 2x4omy , powinien pociągnąć ;p

...there is no spoon...

dzięki za podjęcie tematu - wyjaśnię dokladniej o co mi chodzi (na przykładzie jednej kolumny):

1. mam dwa głośniki

2. jedno wyjście głośnikowe we wzmacniaczu

3. dwa kable

ze wzmacniacza wychodzę (z jedynego wejścia) kablem do jednego głośnika i wracam do wzmacniacza, jednocześnie drugim kablem (z tego samego wyjścia ze wzmacniacza) wychodzę do drugiego głośnika i wracam. I teraz, zakładając że oba głośniki są 4 ohm'owe, zastanawiam się, czy wzmacniacz traktuje to rozwiazanie jako współpracę z jednym głośnikiem , czy z dwoma. Zdaje się, że dla wzmacniacza ważna jest tylko ohm'owość, więc teoretycznie jezeli oba głosniki mają ją taką samą wzmacniacz "nie powinien wiedzieć" ilu głośnikom połączonym w ten sposób dostarcza mocy.

No takie głupie to one nie są ...

Wzmacniacz ,,to widzi" i ,, wie" ,że to 2x8 połaczone równolegle czyli 4. mniej jak 4 zniszczy wzmacniacz.

...there is no spoon...

Ostatnie moje wypociny :) 8535 w układzie dwu i pol-droznym + 9700. Obudowa zamknieta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi