Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

a czy ktos z was próbował zrobic skrzynki w ten sposób ? jestem ciekaw opini

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

stmaniak, 13 Sie 2006, 12:26

Ja nie probowalem dokladnie w ten sposob, robilem dosc podobny zabieg, mianowicie przecinalem graniastoslupy o podstawie prostokatnej na polowe tak aby powstaly 2 o podstawie trojkatnej, nastepnie przyklejalem je na scianki. Uwazam ze takie wykonanie obudowy jest wrecz swietnym zabiegiem, mozna zastosowac nieco wieksza obudowe i nie dawac wytlumienia przez co bas naprawde zyskuje i to sporo. Udowodnione odsluchowo i pomiarowo, zadnych problemow z falami stojacymi nie ma. Podpisuje sie za tego typu rozwiazaniami obiema rekami.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

dobre rozwiazanie ale nie eliminyje wykonania skrzynek w klasyczny sposób co ymaga pewnego parku maszynowego.

przy sposobie podanym przeze mnie wystarczy zakupic płyte wraz z pocieciem na wymiar np w obi

stmaniak, 13 Sie 2006, 12:26

Jakieś 6 lat temu robiłem w ten sposób obudowy dla kogoś z Łodzi, na wzór wtedy jeszcze Kharmy. Obudowa wychodzi bardzo solidna, ciężka i potrzeba ok. czterokrotnie więcej materiału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo trochę betonu i problem z głowy;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sadzicie o polaczeniu zywica i maty szklane?

Czy ktos wie dokladnie z jakich zywic (epokydowa poliestrowa) i wypelniaczy (maczka marmurowa, kwarcowa itd) ARGOS robi obudowy?

dj_zibi,

załączam fotki , obudowy to prowizorka ale widac o co chodzi . Miały byc monitorki ale ten głosnik ma fajny bas i wymaga większej obudowy .

Ukryta Zawartość

post-3970-100007767 1170298149_thumb.JPG

post-3970-100007768 1170298148_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

szerokośc przedniej ścianki 20 cm, głośniki umieszczone na osi symetrii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

porlick, 26 Sie 2006, 00:31

Tak, SPH 165 KEP Monacora ale ta zwrotka zamieszczona pod zdjęciami to zwrotka nie od tych głośników - tak dla jasności. To jest zwrotnica do zestawu Akustyka - XT1 ( z resztą widac nazwy przetworników na schemacie )

...there is no spoon...

Nowa wersja moich kolumn z seasem 22taf/g. Jiga usmarzylem takze pomiar jaki jest taki jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja robie pomiary charakterystyki bez jiga ( w tym tylko przeszkadza ) a czasem nawet bez preampu ( jesli karta dźwiekowa ma własne wzmocnienie ).

...there is no spoon...

arturp, 29 Sie 2006, 17:39

Tez dzisiaj bez jiga robilem, wkladka nawet zla nie jest to mozna sie bez tego smialo obejsc. Swoja droga ten 22 seasik jest bardzo dobry.

Również się pochwale, moje pierwsze monitory (vifka PL27, MG18WK-09-08)

obudowa:

16l, strojona na 50hz -i właśnie się obawiam czy nie za wysoko,co wy na to ???

wytłumienie :maty bitumiczne, gąbka czopowa i troche luźno włożonej waty.

niestety bez pomiarów (mój największy ból ) , projek zwrotnicy jak poniżej i elementy:

L1 - 1,50mH cewka pow. z drutu fi -1,20

L2 - 0,47mH cewka pow. z drutu fi - 0,80

C1 - 8,2uF/400V MKP

C2 - 6,8uF/400V MK

R2 - 2R7/5W MET

R3 - 15R/5W MET

Jeszcze czeka mnie standy,bo teraz stoją na "audiofilskich taboretach" ;)))))))))))))))))

Brzmienie: słuchając jazzu jest pięknie. Duża i głęboka scena, każdy instrument dobrze słyszalny, może trochę odchudzona średnica.Wysokie tony dobrze słyszalne, czasem może jest ich za dużo, ale raczej to problem mojego odtwarzacza tymczasowego (kiepskie dvd), głośniki raczej brzmią miękko i nie ma raczej zbyt dużo ostrości. Może przy gęstych składach i większej głośności robi się troche chaotycznie. Brakuje może troche bardziej sprężystego basu, do takiego sie przyzwyczaiłem przez wiele lat ( alr jordan-entry5) tu bas jest mięciutki, w spokoju sobie pyka.

Pewnie gdyby były zrobione pomiary było by lepiej, ale nie miałem możliwośc.

Z przyjemnością wpadnę do kogoś kto by mi to wykonał i może małe zmiany w zwrotnicy przyniosą jeszcze lepsze rezultaty, o ile ktoś będzie miał chcę mi pomóc

Również zapraszam do siebie na odsłuch, wzmacniacz tranzystor i lampka, wiec będzie na czym słuchać

Ukryta Zawartość

post-9094-100006759 1170299474_thumb.jpg

post-9094-100006760 1170299472_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sieko -> jak jesteś ze śląska to możesz wpaść do mnie - pomiary chętnie zrobię i zwrotke też (podumamy razem) ,całość oczywiście gratis (żeby nie było ... hehe) . A tymbardziej zapraszam gdyż miałem z tą Vifą (MG) trochę do czynienia ;).

Pozdrawiam

Łukasz

>jak jesteś ze śląska to możesz wpaść do mnie - pomiary chętnie zrobię i zwrotke też

Gipsy dzięki za zaproszenie,

a tak poza tym zakładasz że ta jest kiepska ?

Sieko -> powiem tak :) : napewno nie jest to taka zwrotnica jaka powinna conajmniej być :) . Generalnie jest dostateczna (bo względnie dobrze filtruje w względnie dobrych miejscach ) :),ale oczywiście można ją poprawić i zrobić z niej conajmniej dobrą (a czy bardzo dobrą? to już kwestia rozważań - robienie zwrotnic to często błędne koło) .

Swoją drogą jak też nie jesteś ze śląska to i tak jestem w stanie Ci pomóc ... przeto mam pliki wsadowe do SW z pomiarów MG ,pozostałaby tylko PLka do pomierzenia a to nie problem :).

gipsy odpowiedziałem ci na pw.

Co do forniru. To orzech -barwiony bejcą orzechową zmieszaną z palisandrem-na fotkach troche jest podbarwiony kolor przez aparat, w rzeczywistości sa bardziej brązowe niż wiśniowe. wykończenie wosk, ale chyba mogłem położyć lakier pół mat-ten wosk troche za bardzo mi błyszczy.

generalnie fornir oczech był piękny i nie chciałem go barwić, jednak było dużo mankamentów i musiałem to zakryc kolorem-co zrobić tak bywa.

z położenia forniru nie jestem zadowolony.

Niestety nie zdecydowałem się kłaśc go samemu (teraz żałuję). Stolarz odwalił mi troche kiche i jest wiele niedoróbek.

Wszystko było pięknie do póki nie zaczołem bejcować, w wielu miejscach wyszło że fornir nie jest dobrze położony i porobiły sie pęcherze (gółównie jedna ściana -boczna wewnętrzna). Wprawdzie niewielkie ale są.

Następnie widać w niekórych miejscach śruby pod fornirem,sam nie wiem czemu-powiedział abym nie szpachlował,że on to zrobi - i to spieprzył.

no i jeszcze wiele innych niedoróbek jak się człek przyjży

spieszyłem się z tym, bo od kilku miesięcy nic nie słuchałem i już mnie szlag trafiał.

następne będą lepsze ;)), o ile będą ;)

borysgo, napisz cos wiecej o tym Seasie 22taf/g.

Planuję zestawy na aluminiowym seasie i Peerlesie HDS 152EXC.

Aluminiowego seasa słyszałem, ale chyba coś z 27mm..., natomiast ten Peerles tylko bardzo mi sie podoba(rant kosza do zamalowania na czarno), jak gra niestety nie mam pojęcia.

Ale pomysł jest i mam zamiar go w przy okazji kolejnego zamówienia z audiocomponents uskutecznic;)

Pozdrawiam

Czy używałes przypadkiem bejcy wodnej? Jeżeli tak to ona lubi rozmoczyć fornir i nie doklejki objawiają się jako pęcherze. Jeżeli już bejcować to bejcą nitro.

Pzdr.

lancaster, 3 Wrz 2006, 21:48

Ja 27 aluminiowego nie slyszalem. 27 mialem tff i powiem ci ze to bardzo dobra kopolka, lepsza niz vify ktore mialem. 22taf/g to bardzo naturalnie grajaca kopolka, nie podbarwia harmonicznymi w okolicach podzialu przez co gra bardzo poprawnie, nie sypie sybilantami, gra rowniutko. Jestem z niej bardzo zadowolony jak narazie. Jezeli bedziesz robil monitory do dziwi mnie dlaczego nie rozwazysz pod uwage AL130, moim zdaniem wybitny glosnik z bardzo dobrymi parametrami i swietnym brzmieniem. Przemysl jeszcze sprawe bo naprawde warto. Jak bys zrobil monitory na AL130 i 22taf/g to byly by to jedne z lepszych monitorow na forum moim zdaniem. (nie rzucam slow na wiatr) Zeby jeszcze bardziej pomieszac w glowie to proponuje bardzo powaznie zastanowic sie nad visatonem KE25sc, rewelacyjna kopolka!!!

Ponizej fotki.

Ukryta Zawartość

post-8025-100006736 1170299511_thumb.jpg

post-8025-100006737 1170299510_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi