Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc! To jest moj debiut na forum choc biernie uczestnicze od dawna.Tym samym witam wszystkich.Chcialbym przedstawic efekt mojej "kilkuweekendowej" dlubaniny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12662-100001582 1179626234_thumb.jpg

post-12662-100001583 1179626234_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze "garsc" opisu: tradycyjna konstrukcja na Scan Speak,OZ,obudowa to lite Wenge ,kolor naturalny i ganit "Black absolute" polysk polmat.Podstawa wypelniona piaskiem.I jeszcze ciekawostka : napedzam je wzmacniaczem Trends Audio 10.1 na "Tripath".Fajna zabawka!

>stinek, na górze 9900 a na dole 8545 czy 8535?

milusio wyglądają te kolumienki, doskonały pomysł z umiejscowieniem terminali, materiał pierwsza klasa.

...

ale głośniki umieściłbym jednak bliżej siebie ;).

Tomant - na dole 8545 .Projekt pochodzi od Vance Dickasona z "Loudspeaker design cookbook".Terminale w podstawie rozwiazuja problem wiszacych kabli.Polecam .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"rozwiazuja problem wiszacych kabli.Polecam"

a te kilometry cągnace się przez podstawki to jaki problem rozwiązuje?, bo chyba nie jak najkrótszego toru, nie mówiąc o uzależnieniu brzmienia od tak długiego kabla nie wymiennego

pozdro

Owszem nie jest to najkrotsza droga do przetwornika, wewn. przewod to Supra PLY 3.4. Monitorki te wykonalem praktycznie dla mojej polowicy ,ostatecznie wyladuja w jej pokoju przy komputerze.Moim zdaniem kable nie sa krytycznm czynnikiem wplywajacym na jakosc dzwieku wiec mysle ze Supra "robi swoja robote" i nie planuje wymiany w oczekiwaniu na jakies zmiany.Milej niedzieli!!!

Matthew- te cudaki na Seasach to moj zestaw eksperymentalny.Ciezko mi nadac mu ostateczny ksztalt gdyz pokoj nie jest wystarczajaco duzy.Projekt czesciowo podpatrzony czesciowo moj.Jeden kanal to trzy moduly 2 szt. W 15 CY i T25CF na gorze W22EX woofer na dole i osobno subwoofer lub bardziej modul subniskotonowy Peerles XXLS 12".Razem szesc modulow napedzanych trzema koncowkami.Planuje przeprowadzke w tym roku bede mial osobne wieksze niz teraz pomieszczenie przeznaczone do" audio video".Dlatego tez zestaw jest dosc elastyczny jesli chodzi o strojenie, dostosowanie do akustyki pomieszczenia , rozstaw itd.

Ukryta Zawartość

post-12662-100001561 1179678907_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o granie...

W sobotę miałem kolejną sposobność słuchać kolumn Matthew.

Na pierwszy ogień Kodo - Japońskie bębny...... Boże dawno nie miałem takich ciarek na rękach. Te bębny były ogromne! Brzmiały, rezonowały, było słychać tylne naciągi (skóry) i aurę pogłosową. Założę się, że DareDevil określił by wielkość pomieszczenia po takim dźwięku.

Dzwoneczki i talerzyki bardzo dobre, pokrzykiwania skośnookich drummerów dawały czadu.

Potem ostatnio zmaltretowane Black Croves...

Pojechali chłopaki takiego bluesa, że z kapci wyskoczyłem. Jaka centrala! A jaki werbel. Gitarki tak brudziły... Przepięknie.

Specjalnie spreparowałem nagranie z Vintagerecord Studio. Zespół "336 miejsc" nagrany z całą duszą realizatora, jeśli chodzi o perkusję, gitary, vokal. Przepiękne to było. Uważam, że nagrania Szymona (VR) na kolumnach Maćka to jest Hi End.

Niestety Maciek ma mały pokoik i scena się nie mogła rozwinąć. Ale i tak widać klasę sprzętu. Kolumny wielkości scenicznej absolutnie zniknęły z pokoju. Kiedyś myślałem, że ludzie się zgrywają, ale usłyszałem to na 120%. Śmieszne wrażenie, słychać dźwięk i stoją jakieś kolumny, zupełnie przeszkadzając swoim widokiem... A dźwięk płynie to tu, to tam.

No i ta scena genialna, nic nie ciśnie, nic nie rezonuje. Pięknie.

Zrobiliśmy kopię Kodo na kompie. Od razu słychać, że to nie to. Od 1sek wiesz, że to kolejna kopia. Jest tak jak mówiłem uprzednio, te kolumny pokazują jakość nagrań. Obnażają je, ale na szczęście A5 daje swoje ciepełko i jest milusio

A jak ten koleś skrzypi tymi pedałami grając na organach....

Czekam teraz na szok po wymianie elementów zwrotnicy i odsłuchy w większym pokoju.

www.myspace.com/loszmi

ale ja już znalazłem jedną wadę chyba albo i zaletę, te skany są troszkę suchawe na średnicy, albo jeszcze trzeba przytemperować tweeter o 1-2dB, niemniej jednak coraz lepiej to gra..

nie wiem, ale jak dałem 5,6 ohma to góre zmuliło lecz trochę średnica się polepszyła.. także do pierwszego rez w tweeterze dodać wypada trochę ohmów...

pomierzone są, przez artura, na poprzedniej stornie są wyniki, cały jeden dzień mierzyliśmy.. zwrotka zestrojona, jedynie nie mieliśy większej rezystancji na tweeter i moze to być przyczyną lekkiej suchości..

to to.. jak widać góra trochę wypchnięta... podziął jest przy 3,5khz mniej więcej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podbicie ok. 2dB od 5Khz. Może to wynik Twoich odczuć. Ale chyba nie to jest powodem "suchości" raczej bym sie skłaniał ku stwierdzeniu, ze to powoduje więcej "powietrza". Jesli obnizysz o 2db tweeter to tylko uzyskasz "więcej" basu

widzę tez, że podział tweerer-mid jest ok. 4kHz. Moze zbyt wysoko. Kiedyś w konstrukci swojej robiłem podział na 5KHz. Mialem dwie zwrotki jedna 3khz i druga 5kHz. Mimo, ze pomiar wskazywałna plaską charakterystykę obu zwrotek (jak u Ciebie) to "5" grała znacznie gorzej dla ucha.

lulu, 22 Maj 2007, 10:12

>Podbicie ok. 2dB od 5Khz. Może to wynik Twoich odczuć. Ale chyba nie to jest powodem "suchości"

>raczej bym sie skłaniał ku stwierdzeniu, ze to powoduje więcej "powietrza". Jesli obnizysz o 2db

>tweeter to tylko uzyskasz "więcej" basu

Z moich doświadczeń wynika tak samo. Zresztą posłuchaj tydzień kolumn z tłumikiem, a wówczas jego wyrzucenie rozwieje Twoje wątpliwości. Brzmienie stanie się bardziej otwarte z większą ilością powietrza, a i średnica wyda Ci się przez to ciekawsza.

podliczyłem koszt zwrotnic, Mcapy, Alpha Core, milsy, powietrzne cewy itp itd, 1000zł lekko, sama alpha core na bass to 220zl/szt :/... nie wiem czy jest w sumie sens, ale podziął jest ok 750Hz i to może już mieć znaczenie, czy nie?

8531 odtwarza niższą średnice i robi to bardzo dobrze . Ja bym wstawił Alpha Cora bo to duża cewka i rdzeniowa czy powietrzna zamulą nieco dźwięk .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi