Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

i jeszce jedno jesli nie masz miękkiej szmatki najlepiej flanelowej to możesz polerować watą. Nakładać wosk też watą ale już końcowe polerowanie to tylko flanela.

po pierwszych próbach z papierem 1200 i Tempo jestem średnio zadowolony. Powierzchnia zrobiła się strasznie matowa. Czym można uzyskać większe nabłyszczenie? Jedynie woskiem?

Może spróbuj jeszcze papier 2000 lub 2500. Kiedyś polerowałem lakier na fornirze najpierw takim papierem, a później pastą polerską K2 i było całkiem OK.

Witajcie ,

Znowu mam schize i tym razem chce zbudować podłogówki a’la Usher CP-6381 oczywiście nie upieram się przy tym projekcie. Mam jednakże pytanie czysto techniczne bo oto pojawił się nie lada problem – jako niskotonowca chcę użyć Tonsila GDN 20/80/2 i ten gośnik ma ordynarnie wywinięte na zewnątrz krawędzie kosza , czy ktoś kiedyś próbował z tym walczyć i z jakim skutkiem ?? O innym głośniku nie chcę myśleć bo ten jest tani i dobry(jak na swoją cenę).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jedynym dobrym sposobem było by załatwienie pierścieni na obwód głośnika

pierścienie są na allego a bardziej "profesjonalne" załatwisz u tokarza

mozna się też pokusić o wykonanie ich z płyty mdf a dalej idąc można je dość ciekawie uformować

oczywiście wszystkie przypadki wymagają obróbki/malowania

Dzięki za odzew max :)

Pierścienie alu odpadają ( tonsilowskie to żenua, a na zamówienie to taniej wyjdzie kupić Revelatory)

Pozostaja mdf ale ....... nie posiadam dojścia do odpowiednich urządzeń stolarskich, które pozwoliłyby na wycięcie takiego pierścienia i sfrezowanie go, a jak znam stolarzy w okolicy to znowu taniej wyjdą Revelatory.Więc konkluzja - czy któś z Was kochani może mi je wykonać lub zna sposób na wycięcie w garażowym zaciszu takich pierścieni bo mnie się zdaje ,że pozostaje tylko frezarka i mozolne rzeźbienie.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Panowie,

Czy sa jakieś przeciwskazania z użyciem klejonego dębu do budowy głośników ?

Zamówiłem 12 małych deseczek na podstawy sprzętów lampowych tutaj :

http://www.woodin.pl/index.php

Wymiary ~40cmx10cmx2cm razem z wysyłką wyszło 111zł.

Mają też rozmiary pasujące do głośników i tną na wymiar.

Mam ok 50km więc odebrałbym sam bo waga by jednak była.

Myśle o dużych TL do 215RTF64.

Proszę o opinię.Z klejeniem , frezami i woskiem dam sobie rade.

Józek

Jozek - wyraznych przeciwskazan nie ma , musisz jednak wiedziec o kilku sprawach: drewno debowe jest dosc twarde , geste i sztywne .Znakomicie spisuje sie do gl. niskotonowych . Obudowa nie "pulsuje". Gorzej ze srednimi czestotliwosciami , potrafia "przebic" sie przez deske , w tym przypadku warto zastosowac dodatkowo jakis material stratny od wewnatrz np: guma , zbity filc , korek , olow itp.

W kwesti samego wykonania : dab jest dosc wrazliwy na warunki otoczenia ( wilgotnosc , temperatura ) .Przed wykonaniem skrzynek warto deski potrzymac troche w warunkach jakich beda uzytkowane . Aby nie pekal i nie tworzyly sie szpary na laczeniach katowych mozna od wewnatrz (w naroznikach) wkleic dodatkowe wzmocnienia , w postaci drewnianych katownikow badz klockow. Chcialbym dodac, ze nie teoretyzuje. Wykonalem kilka zestawow z litego drewna w tym wiekszosc wlasnie z debu. Powodzenia !

Gość jt211

(Konto usunięte)

Dzięki za uwagi.Zobacze jak to wyjdzie z podstawkami pod lampiaki potem mam w planie

wstawienie nowej płyty czołowej w moich trzydrożnych wiec złapię trochę co i jak.

Mam zamiar użyc wosku jako że odnawialem stary zegar i podoba mi sie takie cos.

Było nie buło odpada frinir i lakierowanie.

Józek

Witam mam pytanie , czym uszczelnić kable w środku kolumny tzn jak jest kolumna 3 way trzeba kabelki przeprowadzić na dół kolumny ,ja zalałem wikolem ale kabelek pomimo tego rusza się i nie jest to szczelne

Sikaflex-11 FC+ jest elastycznym jednoskładnikowym, wiążącym pod wpływem wilgoci kitem poliuretanowym służącym do uszczelniania oraz klejenia. Nadaje się do stosowania wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń. Sikaflex-11 FC+ to zarówno uszczelniacz i klej, w związku z tym znajduje wiele zastosowań jak: wypełnienie pionowych i poziomych szczelin, izolacja akustyczna przejścia rur, uszczelnienie między przegrodami, szczelne wypełnienie rys, uszczelnienie połączeń elementów metalowych i drewnianych i wiele innych. Sikaflex-11 FC+ nadaje się do klejenia w pomieszczeniach i na otwartej przestrzeni parapetów, progów, stopni, list przyściennych, płyt ochronnych i okładzinowych, elementów prefabrykowanych i wiele innych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pod warunkiem, że nie będziesz wymieniał okablowania bo jak zwiąże to nie wyrwiesz, łączenie na stałe i b. dobre. Ale jak będziesz chciał coś z tym zrobiś to silikon usuniesz łatwo.

Akustyk rr2 ale w planach kolejna konstrukcja na illuminatorach.

Ukryta Zawartość

post-14012-100005827 1232886187_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny były lakierowane za pomocą pistoletu w zakładzie lakierniczym tyle ze nie 3 miesiące temu i po utwardzeniu kolejne warstwy. Potem 2 dni schnięcia i polerka.

Polecam fornir mahoniowy przynajmniejh ten co ja zastosowałem jest jak kameleon zmienia odcienie w zaleznosci od rodzaju swiatła raz czerwonawy raz brązowawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acha tylko nie wiem czy dam rade sam wypolerowac odleglosci miedzy niskimi i wysokimi glosnikami zalanczam foto acha zapomialem zapytac mam do kupienia polerke makite czy sie nada wiem tylko ze ma regulacje obrotow a chca za nia okolo 300 zl jest z drugiej reki :)

Ukryta Zawartość

w600.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Charakterystyka RR2. Lekko uśmiechnięta :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nautilus81, 25 Sty 2009, 13:23

>Akustyk rr2 ale w planach kolejna konstrukcja na illuminatorach.

przepraszam cie ale te obudowy kojarza mi sie z takimi szfami co byly za komuny. podobniesie te szafy swiecily...

• Pokaż nowe odpowiedzi