Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

dawid-ss, 29 Sie 2009, 20:17

Nie, poniewaz przed montażem i tak trzeba było "wybierać" ścianke, bo głosnik w ogóle nie chciał siąść w otworze. To jest oryginalny projekt Akustyka, ale niestety z błędem.

To ja też się pochwalę ostatnim (prawie) wynalazkiem. Poniżej monitorki na HDS180 + XT25TG (zwrotnica projekt Akustyk.pl, a obudowa już własna myśl techniczna :) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23093-100007029 1251727253_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T, 31 Sie 2009, 15:03

>To jest oryginalny projekt Akustyka, ale niestety z błędem.

Może zastosowałeś mdf innej grubości niż wskazany w projekcie i przez to wyszła Ci rozbieżność. Nieraz niby tylko 3 mm różnicy a już robią swoje.

Jeżeli mowa o HDSach to wkleję moje

Ukryta Zawartość

post-23661-100007001 1251745598_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proporcje może i niezbyt klasyczne są, przynajmniej co do wyglądu. Chodziło o coś innego. Przy założonej pojemności obudowy i innych parametrach trzeba było znaleźć jeszcze odpowiednie umiejscowienie dla głośnika wysokotonowego. Użyłem do tego programu do symulacji - edge. Warto poeksperymentować z tym programem, wpisać wymiary ścianki przedniej, średnicę głośnika i zobaczyć co dzieje się z charakterystyką... a dzieją się rzeczy ciekawe. Kiedyś było o tym na którymś z polskich portali, ale coś nie mogę znaleźć tego tekstu. A efekt... jak na mój słuch przynajmniej nie zepsułem założeń projektu pierwotnego, tam były kolumny wolnostojące.

James8

Te twoje wolnostojące to zdaje się pierwowzór o którym mówiłem :).

Irek350

Słucham najczęściej jazz-u i jak dla mnie basu jest wystarczająco dużo, a jakość bardzo dobra, przynajmniej przy moim wzmacniaczu. Strojenie bass-reflex inne niż w pierwowzorze, czyli coś koło 42 Hz, obudowa około 15 litrów.

Iceman

>Może zastosowałeś mdf innej grubości niż wskazany w projekcie i przez to wyszła Ci rozbieżność.

>Nieraz niby tylko 3 mm różnicy a już robią swoje

Nic z tych rzeczy, wszystko było robione zgodnie z projektem, włącznie z grubością ścianek.

dolphin123

Pieknie zrobione monitorki, tylko dlaczego wsadziles tam tak cholernie beznadziejna arv? gorszego glosnika wysokotonowego to chyba nie bylo mi dane sluchac. Oouuppss, no moze poza tonsilem GDWK 9/80.

meloV8 jesli chodzi o arv, ma opinie ostrej bardzo i dlatego nie podoba sie wielu ludizom, jednak tu mialem juz wiele wysokotonowek w tej cenie i wg mnie w tej cenie jest bardzo dobra, jest bardzo wysoko cieta i uzupelnia tylko gore, bo arn puszczony calym pasmem i dobrze sie to zgrywa.. bardziej mi pasuje niz PJ stxa jakies alpierdy tonsile z totem mite 10 80 7 itd...

Jesli chodzi o zalozenie arna na arv, mialem juz tez taki projekt, jednak nie wygladaloby wg mnie to za fajnie, za duzo miejsca byloby na gorze i dole... Mialem juz zalozone tak kiedys arna na wysokotonowke, ale wtedy byla obudowa 2,5litrowa i wymiary frontu byly mniejsze. bardzo fajnie to wygladalo

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A wiecie może gdzie można kupić jakieś ładne śruby do przykręcenia głośników? Np. takie jak na zdjęciach niżej. Wiem że są w greltonie ale ich cena zabija. Może w jakimś markecie budowlanym?

Ukryta Zawartość

post-2994-100006953 1251792261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiecie może gdzie można kupić jakieś ładne śruby do przykręcenia głośników? Np. takie jak na zdjęciach niżej. Wiem że są w greltonie ale ich cena zabija. Może w jakimś markecie budowlanym?

Ukryta Zawartość

post-2994-100006951 1251793432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp, 26 Sie 2009, 19:00

>Mamy nowego producenta zestawów głośnikowych . Polacy to jednak mają ułańską fantazję .

>Przetworniki od Albeckiego za 2000PLN komplet , do tego zgrabne szkrzynki za kolejne 2 tys (

>oczywiście w detalu bo dla producentów pewnie 20% niżej ) i mamy zestaw za... 8 tys . Tylko po co

>takie cuda kupować ?

>

Ukryta Zawartość

coś nie gra ta Twoja kalkulacja ;-)

skrzynki robi sam, bo to stara gwardia tego forum - Ian ;-)

Ukryta Zawartość

kiedyś mu się chciało udzielać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wykonane przez niego skrzynki widziałem już lata temu już wówczas były świetne.

on robił frezy pod glośniki w klonach moich Virgo.

porządny gość.

tych jego wyrobów nie słyszałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubedes , chodziło mi własnie o pogmatwaną kalkulację kosztów . Przy takich tanich przetwornikach i samodzielnej budowie skrzyń koszt końcowy wyszedł 8 tys !?

No to musi zajebiście dobrze grac bo inaczej cena nie jest uzasadniona . W którymś z naszych miesieczników ( Audio czy inne Video ) pojawił sie artykuł o takich nowych dwudroznych ze wstęgą i wooferem Aurum Cantus . I one tez kosztują 8 tys...

Ja rozumiem ,że każdy może produkowac i sprzedawac co chce i za ile chce . Ale kto to kupi? Zwłaszcza ,że ja znam te przetworniki iw iem ,że to nic ciekawego . Wstęgi takie testowałem - po jakimś czasie sama wstęga zaczyna sie wyciągac i poprostu wisi jak kawał mięsa . Dźwięk z tych tanich wstęg jest raczej nieakceptowalny cz. podziału poniżej 3kHz a i tak grają ze swoistym przydźwiekiem . jedynie najwyższa góra ( ponad 7 kHz ) jest świetna . A co do wooferów z tych tajemniczych kompozytów to sa tak marne jak najtańsze polipropyleny - zamulone i bez dynamiki .Robiłem głosniki dla znajomego z modelem AC 130 mk2 z podobną membraną - matko,uchowaj...

Na dodatek wartość tych przetworników w detalu to zaledwie około 1 tys PLN ( 2xwoofer + 2xwstęga ).

...there is no spoon...

Dzisiaj pokryłem bazą. Nie jest całkiem idealnie, ale jeszcze pójdzie jedna warstwa, więc nie powinno być źle :) Na to jeszcze później 3-4 warstwy bezbarwnego. Stand ze starych niepotrzebnych felg z obciętymi rantami na tokarce. Na wystające gwinty będą nakręcone śruby pomalowane na czarno dla zachowania kontrastu ... wszystko dla lepszej imitacji felgi samochodowej :)

Ukryta Zawartość

post-17553-100006915 1251826741_thumb.jpg

post-17553-100006916 1251826741_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arturp, tak jak zauważył Kubedes od dłuższego czasu nie udzielam sie na forum, a to z tego powodu że osłabiaja mnie posty takie jak Twoje. Rzucasz ze znawstwem godnym guru jakieś tezy a niemal każda z nich, za przeproszeniem, o kant dupy potłuc. Opierasz sie jedynie na domysłach. NIE WIESZ jakie są dokładnie koszty wykonania takich czy innych zestawów, możesz się jedynie domyślać jakie dokładnie przetworniki są zastosowane. Nie masz pewności że paczki są robione w takiej czy innej technologii, przeze mnie czy przez stolarnię.

Poza tym proponuję założyć firmę i sprzedawać swoje produkty (nie wiem jak grają WIĘC SIĘ NIE WYPOWIADAM CZY SĄ DOBRE CZY ZŁE)i sprzedawać po kosztach + dajmny na to 5% zysku. Powodzenia w interesach.

Jeżeli twierdzisz że AC130mk2 i inne z membranami z "tajemniczych komponentów" mulą a wstęgi grają z przydźwiękiem - spaprałeś aplikację lub wcale ich nie słyszałeś.

Ogólnie gratuluje poczucia humoru.

Ian , miałem z tobą zawalczyć ale nie mam ochoty na awantury . Ja wyraziłem opinię , ty wyraziłes opinię i dobrze , do tego jest to forum . A ,że przy tym sie obraziliśmy ... no cóż ja tez nie kocham tych , którzy wygrywaja przetargi do których staję . Tak to jest w biznesie .

Ale popatrz na takiego McGyvera - firmę ma , produkuje zestawy miedzy innymi z Vify , która jest droższa od Aurum Cantus , skrzynki nie gorsze itp . A ceny dwa razy niższe . Można bez naciągania ? Można .

PS

Gdzie można posłuchać twoich zestawów w Warszawie ? Może faktycznie z tych kiepskich przetworników wyrzeźbiłeś dzieło sztuki . Jesli tak jest to odszczekam wcześniejsze negatywy .

...there is no spoon...

Arturp,

Może trochę mnie poniosło, nie było moim celem obrażanie Cię. Także moim celem nie jest wszczynamie awantur. Chodzi mi tylko o to że nie powinno sie pisać na takim czy innym forum rzeczy których nie jest się pewnym. Akurat głośniki AC wcale nie sa tańsze od Vif itp. Na pewno też nie są gorsze, Sama jakość wykonania jest znacznie wyższa od tych produkowanych przez znane marki europejskie. A brzmienie - jest po prostu inne.

Jeżeli chcesz posłuchać to zapraszam do Grodziska, telefon i email znajdziesz na na stronie firmy. Wtedy będziesz mógł ocenić brzmienie i jeżeli będzie dla Ciebie mulące (zakładam uczciwą ocenę) będziesz mógł opisać wrażenia jekie by one nie były. Wtedy nie będę miał do Ciebie żadnych pretensji.

Zwracam sie z prośbą uprzejmą, otóż zostały mi te przewspaniałe głośniki z kpl Avance Omeg 509mkII. Ale że pokój mam 9m2 to Avance mi są za duże i chciałem wykorzystać drivery do małych monitorów na jednym nisko-śred. i 1 wysok. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakie wymiary obudowy i jaka zwrotnica musi być?

Ukryta Zawartość

post-6120-100006876 1251887241_thumb.jpg

post-6120-100006877 1251887241_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi