Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

tu są i wątki o obudowie zamkniętej, nawet obowiązkowo BS vs zamknięta..

no a tak przy okazji- jakie głośniki z tych lepszych nadawały by się do zamkniętej obudowy, nie chodzi mi tylko o dużą wartość Qts ale o konkretne typy głośników?

Mam problem z aplikacją GDN 20/80/8 2 bo obódowa ma objętość 35L i jest wytłumina Filcem 1,5cm na ściankach. I teraz pytanie jak pomniejszyć obudwe bo z książkami i klockami drewnianymi próbowałem i nic , nie moge przekroczyć powyżej Fc-56Hz , a trzeba osiągnąć rezonans 70Hz by inpuls wyniósł 0,7 . Mam jeszcze obudowe 20L bez wytłumienia i jest ok , tak jak trzeba . Teraz myśle wywalić tonsila i kupić coś do 35L tylko co???

Monacory: SPH 250 KE, SPH 100AL, był DT 254 jest Seas H1322.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

876baa835f1d9680m.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapomniałem, że nie powrotu do edycji..ponawiam zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-15219-100004612 1254173397_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie :), Sonik, piękne zdjęcie :) - biorąc pod uwagę domniemane realia funkjonowania w czasie takich "stanów", jak ty sobie radzisz z takim wystrojem pomieszczenia, no i ewentuali wsółdomownicy :) ?

Paczki bardzo ładne!

Jak zmodyfikowany grundig podaje sygnał?

..raz na jakiś czas porządek da się zaprowadzić - jak jestem w delegacji :)

Grundig spisuje się dość dobrze - choć nie słuchałem innych staruszków podrasowanych, więc trudno o porównania. Nie ma jeszcze koniecznych zmian w zasilaniu.

BR pojawiła się w jednej kolumnie dla testów - programy i wykresy nie wystarczyły. Aktualnie strojona nisko na 24 Hz .

Witam.

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak w tym głośnikuhttp://www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=123 oznaczony jest + czy ten oznaczony na niebiesko? Normalnie to na czerwono a tu jakoś dziwnie i nie jestem pewien.

Pozdrawiam.

Najprościej to sprawdzić za pomocą baterii 4,5 lub 9V - sprawdź w którą stronę się wychyla membrana... tylko nie trzymaj go tak za długo ;-)

Ciągle podajecie baterie 4,5 i 9 volt (teraz większość w domu ma paluszki pod ręką a nie te "dziwne" baterie). Zwykły paluszek wystarczy :) - mam takiego, do którego przylutowałem kilka lat temu dwa przewody i tylko do tego celu usuługjąc wciąż "podpowiada".

. . . co do oznaczeń . . .

Z reguły oznacza się "plus" i zdaża się, że robią to nie czerownym kolorem tylko jakimkolwiek. Inna sprawa, że w tym przypadku "niebieski" gmatwa na zasadzie czerwony-gorący vs niebieski-zimy, ale prawdopodobnie jest to "plus" (pomijając nieliczne przypadki, że ktoś oznaczył mimus - nie wiem dlaczego). Inna reguła - jeżlei wziąć głośnik do tyłu i spojrzeć na niego, wtedy prawe wyprowadzenie to plus (też reguła, do której oczywiście nie wszyscy się stosują i nie wiem dlaczego).

Witam

Konstrukcja jest bardzo nietypowa i inna od wszystkich co zresztą widać.

Głośniki -bliżej nie określone

Materiał - muszka po pepsi, wytłumienie i troszkę kabla

Dla rozluźnienia wklejam taką konstrukcję znajomego któremu się nudzi, i muszę powiedzieć że ta puszeczka gra całkiem nieźle jak na napój :wink: całość jest wypchana jakimś materiałem tłumiącym na spodzie coś cięższego i gra to dość głośno i nawet czysto

Sam byłem zaskoczony wchodząc do pokoju i mówiąc przycisz tą pepsi :wink:

Poczekam aż zrobi drugą bo ma drugi głośniczek i będzie przyjemne i dyskretne stereo do pc :mrgreen:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdjcie095f.th.jpg

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ladnie popiarduje :-)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witajcie,

Gdzie w Warszawie można kupić pastę do polerowania - G3 i G6? Byłem w marketach budowlanych, ale znalazłem tylko Tempo w Praktikerze, a słyszałem, że G... jest lepsza. Właśnie, która waszym zdaniem była by lepsza do wykończenia skrzynek lakierowanych na półpołysk (przynajmniej taki mam zamiar ;-)

Pozdrawiam, Marek

>>JacekN

jaki rozmiar jest tych glosniczkow? Wygladaja na super extra male (>mdabro, 6 Paź 2009, 19:57

G3, G6 mozesz znalezc na gieldzie w Slomczynie (na 100%) ale mysle ze powinna tez byc w sklepie z farbami akrylowymi (sklep z lakierami samochodowymi). Polecam G6 (wykanczajaca) jesli nie masz rys i zadrapan, przy G3 latwiej jest sprawe "przejechac". Ponadto pamietaj o niezbyt wysokich obrotach i duzej ilosci wody.

zawi

6 Paź 2009, 20:06

Prawie zawsze żywica syntetyczna. Chińczykom się zdarzy czasem zalać zwrotkę takim czarnym szwejsem, chyba na bazie bitumu, tłumiącym wibracje.

Przy okazji: nie znam się na chemii, może ktoś wie, czy jest jakikolwiek rozpuszczalnik, który pozwoliłby wypłukać żywicę bez niszczenia zalanych elementów? Główni chodzi mi o lakier izolujący uzwojenia cewek.

Mi chodzi o to, że mam przykładową zażywicowaną zwrotnicę i chcę ją odżywicować, ale tak, żeby przy okazji nie rozpuścić izolacji cewek. Więc woda królewska odpada :-D

Można też, jeśli ktoś zna zagramaniczne języki, najlepiej włoski, pogadać z kimś z Sonus Faber- oni jak powszechnie wiadomo też żywicują swoje zwrotki, chroniąc ich konstrukcje przed takimi szkodnikami wg. nich jak my- DIY maniacy. Bo kto to widział w końcu, by zaglądać w bebechy dziełom sztuki, jakimi są kolumny SF. Ale za pomoc ze strony SF raczej bym nie liczył:) hehe

Możesz tez spróbować delikatnie poobcinać lub obskrobać ową żywicę nożykiem, dłutem, czym tam masz....tydzień wyjęty z życiorysu ale może się uda...

• Pokaż nowe odpowiedzi