Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

arturp, 31 Sty 2006, 21:30

O własnie coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miałem na myśli.

Z drugiej strony pomiary wykonane na www.diyaudio.tk są niepełne. A znowu kity na www.trimaudio.pl nie stosują żadnych pułapek.

Domyslma sie że takie +3 - +6db przy 1200Hz bedzie dobrze słychać. Ten zakres odpowiada za pozorne odczucie głośności.

Z takimi ustrojami rezonansowymi jednak byłbym ostrożny. To jest dość duża ingerencja w pasmo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CASKP,

wspaniały wynik ! No ale zawsze jest cos do czepiania ;P Czy wysokotonowy daje sobie radę przy podziale około 2kHz ? Opada od 3 kHz - czy nie jest agresywna ta kopułka przy takim filtrowaniu? Mnie nawet stare dobre Scan Speaki drażnia grając tak nisko . Jest tez mała górka koło 500 Hz - może to wynik zbyt małej cewki dla woofera? Zresztą - czepiam się . Thory mają wykres +/-2dB więc u ciebie wyszło wzorowo.

...there is no spoon...

arturp, 31 Sty 2006, 21:43

A próbowałes takich pułapek RLC ale szeregowch z głosnikiem a nie równoległych? Jakie sa różnice w ich działaniu?

Qubric, mailowałem z Kovalem - właściciel trim audio . On też uważa ,że taki filtr odbiera dynamikę i pewnie ma racje . Ja jednak stawiam na naturalnośc barw i dlatego zastosowałem pułapkę. Wracając do pułapek to pierwszy filtr ( na okolice 1 kHz ) to trzy elementy połaczone ze soba równolegle a w torze wystepujace jako filtr w szeregu z głośnikem- jego zadaniem jest linearyzacja charakterystyki podbnie jak filtry dla głosników szerokopasmowych. Drugi filtr jest równoległy i faktycznie wygładza rezonanse na skraju pasma .

...there is no spoon...

qubric,

program byłby przydatny , to fakt. A tak trzeba metodą prób i błędów.

OK, na dzisiaj dziekuję za miłą konwersację - ide spać.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

Moje pierwsze szajsy :]

Ukryta Zawartość

p10100048ed.th.jpg p10100054qn.th.jpg

w przyszłości klase wyżej... kolumny na visatonach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cholera ale skopało linki :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słówko o charakterystyce sph-165kep - zgadzam się, że nie jest to tak słodko liniowy głośnik, jak wynikałoby z wykresu publikowanego przez Monacor. Ale 6dB podbicia na 1 kHz to gruba przesada, uszy odpadałyby przy takim, rezonansowym zapewne, wzroście ciśnienia. Jakoś nie mam zaufania do prawdziwości pomiarów na SW itp. mikrofonem za 20 zł bez profesjonalnej kalibracji całego systemu (sam używam, więc wiem, co mówię). Dlatego na razie nie publikuję na www żadnych wykresów swoich konstrukcji.

Z filtrami-pułapkami oczywiście można poeksperymetować - będzie "lepiej, ale gorzej". Jeśli dążymu do "otwartości" toru, to szeregowe wsadzenie kilku marnych podzespołów musi przynieść negatywne skutki. Swego czasu sporo się bawiłem takimi układami i mogę zaprojektować taki układ wedle życzenia do dolwolnego głośnika.

Substancji wytłumiającej na membranie nie winiłbym za utratę mikrodetalu, chyba że jest jej nawalone za dużo (co, niestety, kiedyś zdarzało się Monacorowi, ale ostatnio tego nie obserwuję). Przyczyn braku detalu i przejrzystości na średnicy szukać zatem trzeba w połączeniu z wysokotonówką. Nie bez powodu w kicie-1 zaaplikowałem DT-107 - niby słaby głośnik, ale pozwalający na niskie podziały lub filtrację 1 rzędu. Zapewniam, że z morelem mdt-30s średnica jest rewelacyjna - nie tylko pod względem detalu, ale przede wszystkim barwy. I proszę nie zapominać, w jakiej klasie cenowej się poruszamy :)

pozdrawiam - Tomek

arturp

Thx....

Wysokotonówka bez najmniejszego problemu daje sobie radę. Nie zauważyłem jakichkolwiek problemów. Zero agreswyności. Wiele osób słuchało tych kolumn i nie byli w stanie uwierzyć, że aluminiowy wysokotonowy może tak delikatnie brzmieć.

Scan Speak lubi krzyknąć gdy jest cięty nisko - to fakt ;]

Górka przy ok 500 Hz była ciężka do wyeliminowania. Walczyłem z tym dłuższy czas i się poddałem ;] Cewka na woofer jest dostyć spora. Zainstalowałem taśmówkę - z tego co pamiętam chyba 1,8 mH

Trim Audio,

prosze sie nie denerwować - na tym forum czytamy tylko dobre opinie o pańskich konstrukcjach na tym głosniku , handluje się z Panem uczciwie i sam głośnik jest faktycznie wyjątkowy . Więc same powody do zadowolenia . Ja jednak jako punkt odniesienia przyjmuje głośniki , które obecnie posiadam - magnezowe Seasy , Scan Speak 8545 , Focal 4211 - czyli 3 - 5 krotnie droższe .Za około 200 PLN za sztuke faktycznie nie znalazłem konkurencji .

Jednak upieram sie ,że pomiary pokazuja prawdę- miedzy poziomem 500 a 1500 Hz (bez filtra oczywiście)jest 6dB różnicy . Kiedy ćwiczyłem ten głośnik zastosowałem filtr proponowany przez pana do kitu 1. Różnica w stosunku do filtra jaki zastosowałem jest wyraźna. Kit 1 ma dźwięk bardziej obecny , namacalny i ekspresyjny ale w moim odczuciu podbarwiony ( tylko to co słyszę z samego 165 ) .Marnych podzespołów nie wstawiam- cewki drut 1,4mm , kondensatory Jantzen i SCR , jedynie rezystor jest ceramiczny .

W sumie dochodzimy w takiej dyskusji do punktu , gdzie jest tylko jedna konkluzja - to nie ma znaczenia . Wazne co kto lubi .

Pozdrawiam

...there is no spoon...

CASKP,

ciekawe. Duzo dobrego słyszałem i czytałem o tym głośniku wysokotonowym. Czytałem nawet takie opinie ,ze nie ustepuje seasowi Millenium , szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę ceny - wtedy aluminiowo-magnezowy od razu gra jakoś lepiej ;P

ale ,ale !Czy w tym porojekcie nie uczestniczył pewien miły pan , który kiedyś miał firmę car audio na Bemowie ?

Mówił mi ,że zrobił głosnik dokładnie na takich przetwornikach . I cewke na dole tez dał 1,8 .

...there is no spoon...

Trim Audio, 31 Sty 2006, 22:35

Mimo wszystko mierzysz te głośniki. Jak przypuszczam też SW (mikrofon może byc za 60zł. i skalibrowany). Tak jak napisałem ja widze tam podbicie o +3db od średniej - przytym nie wiadomo jak szybko przestrajano generator czy ustawiano bramki - czy co tam sie robi teraz w tym SW - żeby dać rezonansom "czas" na wzbudzenie. W takim głośniku +3db przy 1000Hz to moim zdaniem nie jest problem. Każdy może sobie sprawdzić czym objawia się lekkie podbicie tego zakresu - choćby na korektorze w komputerze.

Interesują mnie rzeczywiste parametry SPH-165KEP. W jak największej ilości i w miare mozliwości charakterystyka częstotliwości i impedancji jak najbardziej czytelna. Bo te z katalogu Monacora są wirtualne.

Czy mógłbyś wrzucić parametry jakiejs parki SPH 165Kep, którą ostatnio mierzyłeś?

Czy cięcie ok. 2000Hz dobrze wychodzi z duża kopułką jak DT-300 albo DT-254?

>>arturp

tę ch-kę którą umieściłeś na początku z driverem Monacora to konstrukcja o ile dobrze pamiętam forumowicza mgrzemow.... jest gdzieś na tym forum opis jego "walki" z tym głośnikiem - przyniosła mu sporo trudu, czy się w końcu udało i z jakim skutkiem, trzebaby się pytać właściciela....

>>maxdila

wiesz .... już od dawna myślę nad budową takich monitorków gdzie tak jak u Ciebie będą one oklejone skórą. I za każdym razem gdy widzę takie wykończenie przekonuję się do tego pomysłu coraz bardziej. Nie mogę tylko sobie odpowiedzieć na jedno proste pytanie....proste dla tego kto robił coś takiego. W jaki sposób zakładasz te skóre pod boki że sie ona brzydko nie załamuje? Na brzegu (u Ciebie to by było na krawędzi górnej i tylnej ścianki) nie widać fałd, jak to robisz? I co z zakończeniem takiego obicia? Gdzieś musi się kończyć ten materiał (rozumiem że gdzieś na podstawie) ale jak on jest wykończony? zszywasz ze sobą oba końce?

POZDRAWIAM

Dzieki że sie podoba...

@saczek_XTRM nie bój sie to nie jest takie trudne, opis konstrukcji masz tu

Ukryta Zawartość

Co do klejenia to za dobrze to tam nie opisałem.

Musisz kupić klej który zwie się Tapicer (fachowa rada pana tapicera że np. z butaprenem może skóra zwłaszcza sztuczna wejść w jakąś nieprzewidzianą reakcje), za pomocą płaskiej szerokiej deseczki nakładasz ten klej na mdf, najpierw na spód czeksz 5 minut, przyklejasz skóre (pasek taki żebyś obleciał cały obwód kolumny i żeby na boki odstawała też około 5cm) potem to samo robisz z resztą ścianek, kończysz tam gdzie zaczołeś czyli na spodzie, obcinasz nadmiar i przyklejasz tam gdzie zaczołeś. jak już wszystko wyschnie (30minut) zabierasz sie za to co odstaje na boki zaginasz jak najmocniej i przyciskasz czymś ciężkim na kilka minut żeby się dobrze przyklejiło, najtrudniejsze są wszystkie rogi bo tam trzeba odciąć storzek tak żeby skóra na rogu odstawała 1cm (najlepiej zagiąć skóre z dwóch krawędzi i to co nie przylega do deski odciąć - wtedy powstanie ci właśnie taki stożek) to wszystko przyklejasz i znowu dociskasz na kilka minut.

I takim sposobem masz to dobrze zrobione, potem robote owalą za ciebie boczne ścianki bo jak je przyklejisz/przykręcisz to zobaczysz że wszystko się świetnie pozaginało i nic nie widać.

Pozdro.

PS. co do tych wkrętów... niestety były konieczne żeby dociść dostatecznie ścianki do obudowy, sciskami stolarkimi nie mogłem bo miałem już obrobione i polakierowane deski.

Ukryta Zawartość

henrykpiątek

mozesz napisac cos blizej o kosztach wykonania tych glosnikach na eminensach i rejwenie, na jakiej zwrotnicy sie wzorowales itd, moze byc na priv

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

O bo bym zapmniał... najważniejsze wszystkie krawędzie z przodu góry tyłu i dołu (krawędzi bocznych nie trzeba) musisz/możesz zaokrąglić lepiejj się wtedy skóra przykleja i na rogach jest już łatwiej.

arturp

W budowie tych kolumn nie uczestniczył Pan z Bemowa ... To jest mój projekt. Tamten Pan wykonywał kolumny w obudowach które dla niego przygotowałem ;]

Wracając do głośnika wysokotonowego - jest to naprawdę niezła konstrukcja. Za tą kasę - wręcz rewelacyjna. Jeśli miałbyś możliwość - zapraszam na odsłuch.

Jesli sie ktoś ulituje i podpowie ( klarownie ) jak zapisać pomiary ze SW aby zamieścic na tym forum to może i ja coś pokażę aby nie byc gołosłownym .

Przy okazji - druga moja nowa konstrukcja. Klasyk - scan speaki 8545+9300 . Jest coś magicznego w brzmieniu tych głośników . Nie wiem jak to opisać. Nie sa szczególnie analityczne ale wszystko jest , scena kończy się na ulicy , rozmieszczenie muzyków w przestrzeni jest najlepsze z głosników jakie miałem w domu , lekko podkolorowana srednica co objawia się w wokalach kobiecych , bas jest 1 klasa mimo ,że to tylko 13 litrów ale nie to jest najważniejsze - te stare scan speaki graja jak dobry gramofon albo wzmacniacz lampowy , taka prawdziwa barwa instrumentów , wierny koloryt ...nie bardzo wiem jak to nazwać. Nie napisze ,że sa naturalne bo to banał a i tak nikt nie wie co pod tym pojęciem rozumiem .

A zdjęc to sie musze nauczyc robić.

Ukryta Zawartość

post-3970-100007339 1170284037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

CASKP,

Mielec ! Jakieś 10 lat temu ...nie pamietam wiele z tego pobytu !Tak dobrze było .

W sprawie kolumn to tak czułem ,że sie znacie .

Niestety ja mieszkam w Wawie i jest mi trochę daleko do Ciebie - jak to zwykle z Warszawy - wszędzie daleko. Ale dziekuję za zaproszenie .

...there is no spoon...

No wiesz ...pewnie tak ale głowy nie dam - tak jak pisałem , było bardzo miło i szybko osiągnąłem absolut. Znajomi Australijczycy( polskiego pochodzenia oczywiście ) mieli tam kamienicę w rynku . Udało im sie odzyskac majątek odebrany przez PRL dziadkom i tak oto mieszkali troche w Mielcu , trochę w Wawie . Niestety ojciec zmarł więc młodziez wyjechała do Australii do starszej siostry .No i nie mogę juz jeździć do Mielca . A to był najbardziej rozrywkowy okres mojego życia! Łza się w oku kręci ...

...there is no spoon...

To w Mielcu nauczono mnie jak przygotowac dobrego drina - słodka wódka Krupnik + sprite , lód i cytrynka .

Oj , działo sie !

...there is no spoon...

Otwirasz SW, otwierasz pomiary, klikasz na klawiaturze "print screen" otwierasz paint-a, klikasz CTRL+V w niektorych laptopach jest to STRG+V, zaznaczasz interesujacy fragment, CTRL+C, otwierasz nowy plik, zmniejszasz jego wymiary do b.małych, klikasz CTRL+V obraz sie dopasuje, zapisujesz jako... najlepiej GIF do wykresów, i jazda na forum :)

Pozdrawiam

Parametry ostatnio dobieranej parki kep-ów:

Rdc 5,8 5,8 oma

Fs 38,6 38,3 Hz

Qms 5,08 5,10

Qts 0,33 0,34

Qes 0,36 0,36

Mms 14,71 15,22 g

Cms 1,16 1,13 mm/N

Vas 24,55 24,09 l

BxL 7,62 7,64 Txm

Spl 87,9 87,6 dB

Parametry katalogowe pochodzą z czasów, kiedy te głośniki miały górny resor z bardzo cienkiego i podatnego tworzywa (nie wyglądało to na gumę), wtedy rezonans przy podobej masie drgającej mógł być w okolicy 30 Hz. Postaram się w najbliższym czasie porobić jakieś zrzuty ekranowe z pomiarów.

pozdrawiam - Tomek

arturp, 1 Lut 2006, 18:20

>To w Mielcu nauczono mnie jak przygotowac dobrego drina - słodka wódka Krupnik + sprite , lód i cytrynka<

O rany! To juz wiem dlaczego tam robią śmigłowce :)))

Krupnik to likier z miodem. Słodka wódka to Miodówka - jednak trochę coś innego. Jak się do tego jeszcze słodkiego Sprite doleje to musi dopiero rzucać po tym ;)

Ja proponuje klasycznie 40- Bols, Smirnoff lub Absolut (czyste). 40- Seagram's lub Gin Lubuski (zeby było po polsku;) + Sprite, lód i cytrynka.

Znacznie bardziej odświeżające niz ten wynalazek na landrynkach, który zaproponowałeś ;)

Trim Audio, 1 Lut 2006, 18:50

Dzięki. Wykresy tez by się przydały...

Przy okazji - to jest para głosników?

Więc chiałbym zwrócić uwagę złotouchym słyszącym kable sieciowe i jak trawa rośnie. Jakoś nigdy nie spotkałem się z takimi audiofilami którzy by na ucho wyczuwali dość przecież spore różnice w głośnikach każdej pary kolumn ;)

Trim Audio, 1 Lut 2006, 18:50

PS. - z tych danych wynika że głosnik można z powodzeniem stosować w obudowie 14 litrów dostrojonej na 46 Hz.

A w necie najczęściej spotyka się go w obudowach 16-18 litrów. Czy do swoich kitów selekcjonujesz te głośnik pod wzgledem najlepszej pracy w okreslonej objętości? Np żeby się dobrze sprawdzały w 14-15 litrach albo w większych obudowach 17-18 litrów?

Może to niewielkie różnice ale obudowa monitora 18 litrów to juz kawał skrzyni. A 14 litrów jeszcze jest całkiem zgrabne.

• Pokaż nowe odpowiedzi