Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm... jednym słowem będę musiał jeszcze przemyśleć całą konstrukcję.

Z tymi wygiętymi ściankami monitorek wyglądałby naprawdę zajebiście, ale nakład pracy jaki bym musiał w to włożyć chyba by mnie wykończył. Jeśli już bym się miał zdecydować na taki zabieg to chyba drążenie w MDF'ie będzie najprostsze. Materiału pójdzie sporo, ale w dwa lata powinienem się wyrobić ;)

Tylko, czy to będzie w miarę sztywne wszystko?

Witam, poszukuję schematów zwrotnic do Scanów 9900/8545K

Narazie znalazłem to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z tym że ona jest do 8546.

obudowy są zrobione na wzór Esa Continuum2 a zwrotki od Akustyka, niestety nie mogę zamieścić schematów ze wzgledu na precedens Strussa:-)

Podłączaliśmy ostatnio jego zwrotki na wzór esa Continuum i okazało się ze na jego gra lepiej ale to są zwrotki do 9700/8545 i nie ma zgodności .

Co sądzicie o tej zwrotce z Audiocomponents? może ktoś ma taką........

Ukryta Zawartość

Arczi35

to są zwrotnice do 9900/8545K, nie wiem dokładnie ale myslę że takie jak w ESA Continuum2...chyba że to inna konstrukcja nie wiem nie porównywałem,kupiłem je u pana Kisiela.

Te które testowałem są podobno na wzór Continuum czli 9700/8545.

moje są na lepszych częciach niz orginalne (i tak gra to teraz lepiej niz przed wyimaną) ale po założeniu zwrotek Sharka okazało się ze zwrotnica Kisiela za bardzo wycofuje górę, przywiązuje dzwiek do skrzynek i ogranicza kontrolę niskich...czyli jest to zupełnie inna szkoła brzmienia.

Aha , bo ja mam tez na 8545K/9900 wg. projektu Akustyka sprzed 7 lat , a właściwie miałem bo teraz kończe 3A2 i będe przekładał głośniki. Ciekawe czy taki sam schemat zwrotnicy .

antoś, 10 Kwi 2006, 17:19

mam prośbę ,

posiadam 8545 i 9700 . Nie bardzo mam dla nich przeznaczenie ale zwrotnice jakie sam opracowałem nie dawały mi 100% satysfakcji z dźwięku . Udało mi sie uzyskać ładną liniowość charakterystyki ale ciągle trochę im brakowało do ideału brzmienia. A może ten głosnik tak ma ?

Czy mógłbyś mi przesłac schematy , o których mówicie na maila [email protected] ?

Mam godziwy system pomiarowy więc mógłbym sie odwdzieczyć wynikami pomiarów tych głosników z omawianymi filtrami . To tez wiele mówi a często trudno uchem ocenic co wyszło .

...there is no spoon...

monitorki do małego pokoju -gdwk11/100,8+gdn13/40/2,4 ,zwrotka:drugi rząd, podział ok. 3,5Khz, front i tył 30mm wentylowane do tyłu, ok7,5l Jeszcze napęd-z tuningowaną unitrą foniką pw7011 na bd911 i kilku jeszcze modyfikacjach

->arturp

Ukryta Zawartość

lub zwrotka ze strony Troellsa 8545+9500 jest tam modyfikacja dla 9700

Ukryta Zawartość

A to są monitory konstrukcji lulu, przy budowie których również miałem swój udział - trzymałem kable podczas lutowania ;).

Pierwotnie w tych bardzo solidnych obudowach, z odkręcaną dla wygody montażu tylną ścianką, były inne przetwornik (m.in. kombinacja Raven R-1, Scan-Speak). Ostatnio TVM i zwrotnica Janbo.

W przypływie wiosennego ożywienia zamontowaliśmy ceramiczną kopułkę Visatona oraz woofer AurumCantus.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotnica zrobiona od nowa, po kilku zmianach jest w miarę dostrojona. Co prawda mój zestaw alternatywny został pozbawiony w ten sposób kolumn, ale wyszła bardzo sensowna konstrukcja. Postawiona na ciężkich standach Femi - dziękuję Hienka :) - zagrała w moim domowym systemie bardzo otwartym i przejrzystym dźwiękiem. Basu i to bardzo ładnie kontrolowanego też nie brakuje. Wszystko na etapie wstępnych odsłuchów.

Wczoraj miał je okazję posłuchać gutten i również bardzo się spodobały. A warto dodać, że zjawił się z Darcy - obydwoje bardzo wytwornie ubrani - prosto z koncertu, prawopodobnie jakiegoś rzępolenia ;) No i mając taki wzorzec dźwiękowy w pamięci powiedział, że są bardzo dobre.

Więc jestem dobrej myśli, tym bardzie, że po świętach będę jeszcze w kontakcie z Audiopuktem, gdzie prawdopodobnie będzie można przekazać tego typu konstrukcje do pomiarów i ewentualnego dostrajania/tuningowania.

A to zdjęcia kolumn:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet ładne, nie wątpię, że grają ładnie. Tylko straszny ten Visaton - nie da się tej kratki zdjąć?

Ogólnie to nie przepadam za czarnymi kolumnami, gdyby były tam jakieś drewniane akcenty z pewnością całość prezentowałaby się okazalej.

Dziękuję za dobre słowo ;)

Obudowy są "odziedziczone", w realu wyglądają lepiej. Góra, front i dół to czarna "skóra". Boki z lakierowanego mdf. Myśleliśmy i dołożeniu drewnianych elementów ozdobnych. Ale to wyjdzie "prawie jak SonusFaber" ;)

Jako tata przedszkolaka bardzo się cieszę, że tweetery są za siateczką :)

>fotoarkady

Eposy wspominam z wielkim sentymentem. Wtedy, to były czasy - wszystko było takie proste ;)))

DIY nie jest moim powołaniem. Sprawa monitorów wyniknęła z chęci kolejnego upgrade "systemu alternatywnego" - p.wątek

Ukryta Zawartość

Z Dynaudio jestem bardzo zadowolony. Ale w pokoju nie mam miejsca na dwie pary kolumn. Dlatego nie ma ich na zdjęciach.

Wczoraj monitorów posłuchał także jozwa maryn. Dostały "pozytywa".

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi