Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Cze

- > Matthew, Fotoarkady

Tak jak pisalem jestem sklonny wypozyczyc te kolumienki nawet na dluzszy czas np. na tydzien Musicie sie tylko dogadac na jakies wspolne odsluchy bo tak pojedynczo to nie wiem czy sie wyrobicie :) zwlaszcza ze ja w Wawie bede prawdopodobnie tylko do konca czerwca Po prostu ktos z Was musi podskoczyc po nie tutaj do mnie do akademika kto jest zmotoryzowany Wszystkie szczegoly do omowienia na priva

Pozdrawiam

-> arturp

Ja mam Visatona B200 w obudowie SOLO 50, czyli bass-reflex 50l. Chętnie udostępnie do odsłuchów, a jeszcze chętniej do pomiarów. (mieszkam w Warszawie)

Zamieszczam zwrotke, jaką zrobił dla mnie Artur.

Panowie, to coście słuchali w niedziele, jak okazało się po dogłębnej analizie, delikatnie mówiąc odbiegało od zaprojektowanej przez Artura zwrotki. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że nie miałem wszystkich elementów o podanych nieżj wartościach. Dlatego niektóre elenenty się "troszkę" rózniły :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cze

-> Matthew

Jesli dobrze pamietam to w necie znalazlem informacje bodajze na stronie Klang und Ton ze kolumienki te maja skutecznosc 89 dB prze 8 omowej impedancji Mysle ze jest to przesadzone poniewaz moje Monitory Audio maja skutecznosc rowniez 89 dB a graja o wiele glosniej przy tym samym ustawieniu galki we wzmaku Wiec moze tak na prawde te szerokopasmowce maja jakies 86 dB W kazdym razie moj 12 watowy lampiak ma duze klopoty z ich wysterowaniem:( Gdzies wyczytalem ze jest to trudne obciazenie ze wzgledu na ten filtr RLC w dodatniej galezi glosnika Co prawda ja sie na tym nie znam:(

Klej schnie i nuda aż boli to podzielę się wrażeniami po odsłuchu .

Słuchałem Visatona B200 u buble_corp. Głośnik pracował w obudowie band - pass . Filtr stanowił równoległy układ cewki i rezystora oraz pułapka na rezonans gdzieś w oklicach 2-3kHz ( tak na oko po wartości elementów wnioskuję)

Pierwsze wrażenie było totalnym zaskoczeniem - a dotyczyło basu , który był potężny , mięsisty i całkiem zwarty , pod warunkiem ,że tunele br były zatkane materiałem tłumiącym. W większym pomieszczeniu ( odsłuchowe miało coś około 10-12 m2 ) pewnie ten chwyt nie musiałby byc stosowany .Tego się po szerokopasmowcu nie spodziewałem. Drugie dobre wrażenie to namacalność dżwieku na dobrym poziomie , trzecie - góra jest i to całkiem niezła ,tak do 10kHz , czwarte - mikrodetale na pierwszym i drugim planie sa na wystarczającym poziomie. Przetrzeni nie stwierdzono ale to dlatego ,że głosniki stały jakieś 1,5 od siebie i 2m od słuchacza .

Negatywne wrażenia:

- wyraźna nienaturalność wokali - typowa dla szerokopasmowców jakie miałem okazje słuchać

- brak blasku instrumentów , papierowa barwa

- spowolnienie dżwięku przy ,, gęstych "nagraniach rockowych

- nieczytelne tło

Część cech pozytywnych i negatywnych wynika zapewne z zastosowanie gain clona jako napędu .

Fajnie ale to nie mój dźwięk. Chociaż ... jako średnio-niskotonowy , na szerokiej ściance , z dobrym tweeterem od 3kHz ... z prostym filtrem 2 rzędu , to mogłoby być bardzo ciekawe . No ale to już dwudrożny .

...there is no spoon...

tez takie coś odczułem u Pala55, lecz tam przestrzeń była ok, bass nie schodził nisko, po prostu nie było go poniżej pewnych Hz ale słuchanie wciągało, jednak nie wiem czy bym się przyzwyczaił tatomiast podobały mi się te bydlaki na AS2006 w Sobieskim, fostexy w tych skrzyniach ze wspomaganiem w postaci kopułki takiej srebrnej jakby wytoczonej.. z takim wzmakiem z panelem z drewna to śmigało... nie pamiętam nazwy tych głosników ani wzmaka ale miało to super bass (szukaliśmy suba) i wogóle dynamika, za mały pokój do tych monstrów...moze ktoś pamieta co to było?

O przestrzeni sie nie wypowiadam bo głośniki stały za blisko siebie i słuchacza . Moze w normalnym ustawieniu byłoby wspaniale - nie wiem.

Wiem natomiast ,że żałuje ,że nie mogliśmy posłuchać monitorów , które stały w pokoju obok :-) Urocze małe seasy w układzie dwudrożnym - tylko standy ważyły kilkadziesiąt kilo !

Planujemy pomiary tych Visatonów - wstępnie na czwartek . Zobaczymy co wyjdzie na obrazku . Albo inaczej - zobaczyć znaczy usłyszeć :D

...there is no spoon...

To były tuby z noty katalogowej Fostexa. Co na górze, nie wiem.

Reczywiście był tam jakiś bas, ale jak dla mnie zbyt przytłaczający. Brzmienie było ciekawe, ale chyba przekolorowane, pewnie to wina tej lampy siedzącej w drewnianej skrzyneczce.

Do Fostexa zawsze można dołożyć wstęgę, a jak basu będzie mało, 30cm na dole :D

A wtedy jeszcze na fostexa rezystor ( szeregowo około 22R ) i na średnicę magnezowego seasa Excel . No i to by grało , tylko ten fostex przeszkadza , ale zawsze można go dac od tyłu - taki pseudodipol ;p

...there is no spoon...

Bartek1 pisal że basu aż tak nie brakuje z korekcją(ale chyba planuje jednak coś na bas;) )

-> Matthew

Jeżeli nie Fostex to co podłączymy do Zen v9? ;)

Matthew, 13 Cze 2006, 07:32

ze

>wspomaganiem w postaci kopułki takiej srebrnej jakby wytoczonej..

moze ten visaton?

Ukryta Zawartość

post-7698-100000207 1170294765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy projekt oparty na Audax HM130 Z12 oraz Vifa XT19 . Obudowa 5 litrów , filtr równoległy ( drugi rząd z pułapką dla woofera i trzeci dla tweetera ) . Okleina nie spełniła moich oczekiwań - przekombinowałem;p , za to dźwięk mnie szczerze pozytywnie zaskoczył ale na razie nic nie pisze bo dopiero zrobiłem jedna zwrotnicę do pomiarów . W najblizszych dniach dokupię kondensatory ( wyczerpałem zapasy ) i posłucham dwoch głosników .

Z jednego zrobionego monitora - wokale brzmia bajecznie a klarowność średnicy jest zblizona do Exceli seasa ale bas nieciekawy . w założeniu miała byc to góra do układu dwu i pół-drożnego . Bas w odrębnej obudowie i zasilany innym wzmacniaczem . I chyba tak musi być . Drugi pomiar to Audax z odległości 0,5 metra - widac ,ze smiało i równo schodzi do 200Hz - nie tak jak na pierwszym pomiarze z 1metra - a w polu bliskim nawet do 100Hz i tam dopiero spadek 6db/oktawę.W sumie +/- 1,5dB od 100 Hz do 10kHz - i to słychać .

Vifa Xt 19 to bardzo spokojny głośnik i naturalnie brzmiący, sybilanty sa delikatne . Audax - tak jak oczekiwałem - detaliczny , gładki i czytelny a jednoczesnie ciepły . Schemat załączę po sprawdzeniu jak grają dwa głośniki z polutowanymi zwrotnicami . Chociaż takich skarbów jak aerogelowe audaxy juz prawie nie mozna kupić ...

Ukryta Zawartość

post-3970-100000074 1170294929_thumb.JPG

post-3970-100000075 1170294928_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ktos kiedys prosil o TS 165kep, ponizej wyciagniety prawie prosto z pudla. Moze to sie komu przyda.

Tak nawiasem mowiac to swietny glosnik, jak bym mial z nerwami czekac 2 miechy na xt18wh itp to naprawde dziekuje, odnosnie parametrow to vifa z tymi 18cm daje ciala jak cholera (zamieszczalem ts vifek mozna poszukac i porownac, porazka).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Przepraszam, zycie z modemem mi sie nie uklada.

Ukryta Zawartość

post-8025-100000052 1170294955_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uwe300

Moim zdaniem vifka jest dobrze cieta, ten poziomy kawalek jest wynikiem dziwnosci SW :P. Flitracja przebiega b.dobrze. XT19TD to kopolka ktora sie praktycznie sama pcha do zwrotnicy.

Matthew, 13 Cze 2006, 07:32

podobały mi się te bydlaki na AS2006 w Sobieskim, fostexy w tych skrzyniach ze

>wspomaganiem w postaci kopułki takiej srebrnej jakby wytoczonej.. z takim wzmakiem z panelem z

>drewna to śmigało... nie pamiętam nazwy tych głosników ani wzmaka ale miało to super bass

>(szukaliśmy suba) i wogóle dynamika, za mały pokój do tych monstrów...moze ktoś pamieta co to było?

Ukryta Zawartość

Rekomendowany projekt tubowy Fostexa do głośnika 208EZ Sigma.

Ukryta Zawartość

Głośniki to:

Szerokopasmowy Fostex 208EZ Sigma

Ukryta Zawartość

I wysokotonow Fostex T900A

Ukryta Zawartość

Elektronika to był słowacki Edgar.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kopolki vify generalnie sa chyba bardzo latwe waplikacji, co sie dzieje z tym SW :( zobacz u mnie jak ciety prototyp wstegi i pomiar wydaje sie byc prawidlowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uwe300

Wstega bardzo ladnie ci wyszla, na przyszlosc mozesz dawac mniejsza skale na osi Y tak z 50dB max i minor co 3dB bedzie latwiej czytac. SW ma pare dziwnych zachowan zaleznych od paru rzeczy. Przy bardzo zlozonych plikach z pomiarami zdarza mi sie ze program wpisuje ta sama charakterystyke do wszystkich pomiarow na osi, pomaga zresetowanie SW.

Racja kopolki vify sa fajne do opanowania i nie ma z nimi problemow. Ta wstega bardzo ciekawa !!

Specjalnie dalem taka skale zeby pokazac jak stromo schodzi filtr, w watku o wstegowcach jest bardziej przyjazna os Y ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK MAM, CO TO ZA KOLUMNY cholera nie mogę znaleźć.. i co to za wzmaki w drewnie? bo to grało całkiem całkiem, dynamika i bass niezłe, ale duziły się w tym pokoiku...

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi