Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Mattew

przeczytaj mój wpis kilka postów wyżej:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

FE208EZ Sigma 8” FULL RANGE

175$ to tez nie mało jak na ,,amerykańskie" ceny. To daje ( z transportem do kraju mlekiem i miodem płynącym ) jakies 1500 PLN za parkę rozpłodową .

No ale jak Matt mówi ,że gra to warto , bo on nieczęsto tak mówi ;p

PS.

Mój monitor na Audaxach i Vifach przybrał ostateczną formę filtra ( no ... prawie ) i moge powiedziec ,że pod pewnymi aspektami przewyższa Thory, że o ProAc 2,5 nie wspomnę ( złośliwie zresztą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Od D25 tg jest bardziej naturalna ale może mniej dźwięczna bo nie sieje najwyższą częścią pasma . Co kto lubi - ja stawiam na neutralność więc dla mnie lepsza bo prawdziwsza . Ale do 28 mm scan speaków to jeszcze ciągle daleko , z drugiej strony podobaja mi sie tak samo jak 19 mm scany - mniej dynamiki ale ładniejsze sybilanty . Biorąc pod uwagę fakt ,że kupiłem je od Gipsy2 za 200 PLN para to bardzo mi sie podobają !

Wyszedł z tego monitor , przy którym Thory by D'Appolito graja ciemno i trochę przez koc ( nie sądziłem ,że to kiedyś powiem ). No ale maja tez ograniczenia- brak basu i masy w średnicy, dźwięk jest zbyt lekki. Ale ile detali , jaka swoboda mikrodynamiczna i szybkość .

Ciekawe ,że ta Vifa po przefiltrowaniu wygląda dużo lepiej niz w katalogach producenta - brak spadku powyżej 10kHz.

...there is no spoon...

Simonello, 19 Cze 2006, 16:15

>Sorry, opamiętałem się i zerknęłem w górę ;-)

>Czy ta Vifka jest aż tak dobra? Gorsza czy lepsza od D25TG?

Vifa D25TG ?? Nie ma takiego głośnika. Macie na myśli D25AG czy DX25TG ?

Arturp, no te fostexy na AS to wg mnie koncert na żywo... szukaliśy suba i okazało się że nie ma żadnego subwoofera, kontrola dołu cos pięknego, mimo że słuchałem pare minut to to mi utkwiło tak jak proacki na AS rok wczesniej..

tak cenowo to droga impreza ale... niekt nie powidział że będzie łatwo ;)))

najfajniejsze jest to że wszystko mamy jak na dłoni, najpier robimy skrzynie, wsadzamy fostexa, słuchamy trochę, zbieramy na SuperTweetera ;) ... kupujemy SuperTweetera, walimy kondensator 1u ;) i już ;)

problemem naprawdę to może być .... pokój ;))))

No, nie koniecznie . Skąd pewność ,że głośnik , którego słuchałeś na audioshow nie miał jakiegoś filtrowania? Patrząc na jego charakterystyke to myslę ,że mogło tam coś siedziec .Np szeregowa pułapka - często stosowana w szerokopasmowcach.

...there is no spoon...

A pokój sie załatwi, dzisiaj robiłem obliczenia przy pomocy nowego kalkulatora ( zmieniono nieco zasady liczenia )do ,,sam wiesz czego "- wyszło nawet 390

...there is no spoon...

to że jakaś filtracja może być to trudno, weźmie się i zapyta, jak nie będą chcieli odpowiedzieć to się przyciśnie ;))

a tak na serio to w projekcie fostexa "notabene" (fajne słowo) nie takim prostym (tych desek, deseczek, listwek jest w bród) nic nie ma o filtracji, jedynie z SuperTweeterem ten 1u... słychałęm u Pall'a55 fostexy, co prawda inne ale w podobnej obudowie, bez wspomagania i to grało bardzo przyjemnie, można było mieć jakieś ale do góry i dół nie złaził za nisko (można by rzec że nie było go poniżej jakichś HZ) ale coś w tym było...bez fajerwerków..

te na Audioshow to po prostu zaiwaniało, zamiatało kurze w kątach pokoju.. ;) średnica z fostexa nie wiem czy nie była by lepsza niż z węglówki SS, skanspik ma coś co czaruje, gdzie by go nie podłączyć to gra.. skanspik. fajnie ładnie (słychać że proacki grają) ale już zasiałeś z tą neutralnością....

chcę zwrócić uwagę że te tuby mają grubo ponad 100dB co daje możliwość cieszenia się wzmacniaczami o małej mocy (w klasie A) co za tym idzie małymi THD, co za tym idzie.. lepszym dźwiękiem...

innymi słowy, lepiej mieć baaaaardzo dynamiczne kolumny i słaby wzmak niż na odwrót.. chyba...tak sądzę

>>Matthew

>innymi słowy, lepiej mieć baaaaardzo dynamiczne kolumny i słaby wzmak niż na odwrót.. chyba...tak

>sądzę

wg mnie odwrotnie... źródło najważniejsze, chociaż wiadomo że przy najlepszy wzmak z Alphardami dobrze nie zagra...

a propos tej wypowiedzi... nie sądzisz że ów wielka różnica między odsłucham na Audioshow i kolckami Palla55 nie wynikała właśnie z klocków?

zdziwił byś sie co do Alphardów... ;)

co do Fostexa to jest to dobra rzecz do mało wydajnych prądowo wzmaków jak lampeczki 16 Watt itp itd...

słuchajcie, to działanie i poszukiwania wynikają z tego że się nudzi to co już jest w domu ;)))) kupić gotowego klocka nie kupie, wole zbudować ;)) tak samo z kolumnami...

oczywiście że źródło najważniejsze (co prawda wszystko ważne) i dlatego znajdź mi wmaka 100W o THD jakie ma F3 (wzmacniacz z tego roku chyba)...

zobacz jak słuchają w USA.. jakie kolumny mają, jakie kolumny ma Peter, niestety kompromisy u nas się kłaniają...

My relatywnie mniej zarabiamy . Ale za 30 do 50 lat to ich dogonimy- jestem pełen nadziei .

Z drugiej strony eksperyment sa fajne ale obecna technologia to kręcenie się za własnym ogonem- w technice głośnikowej nic sie nie zmienia od kilkudziesięciu lat- jedynie doskonalenie starych rozwiązań - coś drga w polu magnetycznym . A w nauce poszliśmy juz tak daleko ,że ludzie obserwuja pojednyncze fotony ... Wyraźnie akustyka to zadupie technologiczne .

...there is no spoon...

Oczywiście ,że myślałem ale duże ryzyko . (Zboczenie zawodowe ;/ )

Wysoki koszt inwestycji oraz opinia od znajomego ,że ,,dźwiek przesłodzony " - cokolwiek to znaczy . Nie słyszałem więc nie wiem . Mo ale twarde membrany to to co lubię .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi